Βαριές «καμπάνες» σε καφετέριες, κυλικεία και αναψυκτήρια μέσα στο 2018

1 Νοεμβρίου, 2018
Βαριές «καμπάνες» σε καφετέριες, κυλικεία και αναψυκτήρια μέσα στο 2018
Από τη «δαγκάνα» των ελέγχων δεν έλειψαν επιχειρήσεις εστίασης όλων των ειδών, όπως καφέ-μπαρ, αρτοποιεία, αναψυκτήρια, μέχρι και κυλικεία σχολείων.

Βαριές «καμπάνες» σε καφετέριες, κυλικεία και αναψυκτήρια μέσα στο 2018

Βαριά πρόστιμα που φτάνουν ακόμα και τα 3.000€ επιβλήθηκαν σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων ρύθμισης της αγοράς προϊόντων σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και Περιφέρειες της χώρας. Από τη «δαγκάνα» των ελέγχων δεν έλειψαν επιχειρήσεις εστίασης όλων των ειδών, όπως καφέ-μπαρ, αρτοποιεία, αναψυκτήρια, μέχρι και κυλικεία σχολείων.

Αρνητικός «πρωταγωνιστής» των παραβιάσεων που σημειώθηκαν, ήταν η έλλειψη τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών και μέσων πληρωμής με κάρτα (POS), παράβαση για την οποία επιβλήθηκαν πρόστιμα από 750€ μέχρι και 1500€. Από τις παραβιάσεις που ανέδειξε ο έλεγχος, εντοπίστηκαν ακόμα ελλείψεις τιμοκαταλόγων και φύλλων διαμαρτυρίας σε εμφανές σημείο (κανονικά πρέπει να το τοποθετείται δίπλα ακριβώς από την έξοδο του καταστήματος), όπως επίσης και ελλείψεις αναρτημένης πινακίδας σε εμφανές σημείο με την ένδειξη: «Ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει εάν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο», που είναι υποχρεωμένο να διαθέτει κάθε κατάστημα.

Πέρα από αυτές τις παραβιάσεις, ωστόσο, πρόστιμα «έπεσαν» ακόμα και σε παραβιάσεις ενδεδειγμένων τιμών, όπως σε κυλικείο σχολείου στην Αθήνα, όπου σημειώθηκε υπέρβαση τιμής σε διατιμημένο είδος «νερό» 500 ml, 0,40 λεπτά αντί του ορθού 0,35 λεπτά. Σε άλλο κυλικείο η υπέρβαση τιμών πώλησης διατιμημένων ειδών σε σχολικό κυλικείο αφορούσε το γνωστό κουλούρι Θεσσαλονίκης 40gr/τεμ. που είχε αναγραφόμενη τιμή πώλησης 0,55€/τεμ αντί του ορθού 0,40€/τεμ. Και χυμό πορτοκάλι (100% Φυσικός χυμός) 250ml EVIVA που είχε τιμή πώλησης 1,00€/τεμ. αντί του ορθού 0,95€/τεμ. Δεν γλίτωσε ακόμα ούτε καφέ-εστιατόριο στον Ισθμό Κορίνθου που δεν διέθετε τιμοκατάλογο με τα είδη που καθορίζονται ανώτατες τιμές πώλησης και τις αντίστοιχες τιμές διάθεσής τους στον καταναλωτή.

Σημαντικές ήταν, ωστόσο, και οι παραβιάσεις που σημειώθηκαν σε ζητήματα διατηρησιμότητας προϊόντων, όπου σε καφέ-ζαχαροπλαστείο βρέθηκε να πωλείται στα ράφια πώλησης προϊόν περασμένης διατηρησιμότητας με ημερομηνία λήξης 01/2018.

Σε άλλη περιπτώσεις, καταστήματα εστίασης και κυλικεία δεν ανέγραφαν στον τιμοκατάλογο την ένδειξη «ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟ» στα αντίστοιχα κατεψυγμένα προϊόντα, όπως επίσης βρέθηκαν τιμοκατάλογοι που δεν πληροφορούσαν για τον παραγωγό ή τον εμφιαλωτή, καθώς και τη χώρα προέλευσης τόσο για τσίπουρο ποτήρι, όσο και για τσίπουρο χύμα.

Τα πρόστιμα κυμάνθηκαν από 500€ και 750€ και έφτασαν στις 3000€, αποδεικνύοντας ότι ο «πέλεκυς» των ελέγχων δεν έχει διάθεση για εκπτώσεις. Οι καταστηματάρχες οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε θέματα υγιεινής και πληροφόρησης προς τον πελάτη, προκειμένου τόσο το κατάστημά τους να παρέχει άριστες υπηρεσίες, όσο και να μην βρεθεί προ δυσάρεστης έκπληξης στον επόμενο έλεγχο. 

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους