Σεμινάρια Υγιεινής & Ασφάλειας τροφίμων ΕΦΕΤ

2 Σεπτεμβρίου, 2022
Έως 31 Δεκεμβρίου η χορήγηση της ετήσιας άδειας στους εργαζόμενους

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΝΕΟΣ ΥΓΙΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΕΦΕΤ

Το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ (ΠΑΣΚΚΕΔΙ)  σε συνεργασία με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), υλοποιεί προγράμματα κατάρτισης Επιπέδου 1 «Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων» (σεμινάριο ΕΦΕΤ). Ο ΕΦΕΤ καθορίζει το ελάχιστο περιεχόμενο των προγραμμάτων, εγκρίνει και ελέγχει την υλοποίησή τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, διενεργεί τη διαδικασία αξιολόγησης και εκδίδει τις σχετικές βεβαιώσεις κατάρτισης (πιστοποιητικά).

Σε ποιους απευθύνεται:

Ένα σεμινάριο που πρέπει να κάνουν ΟΛΕΣ οι παρακάτω επιχειρήσεις  · Εστιατόρια ·  Καφετέριες · Αναψυκτήρια · Κέντρα Διασκέδασης · Κυλικεία·  Οινομαγειρεία  Ταβέρνες · Ψαροταβέρνες · Ψητοπωλεία  · Οβελιστήρια  · Πιτσαρίες  · Κυλικεία Μεγάρων-Σχολείων-Δημοσίων Θεαμάτων-Ιδρυμάτων-Κλινικών  · Επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν Συνεστιάσεις · Λέσχες · Καφενεία · Internet Cafe · Καταστήματα Αναψυχής · Μπαρ · Open Μπαρ · Σνακ Μπαρ · Ζυθοπωλεία / Μπυραρίες · Fast Food · Κινητές Καντίνες · Αυτόματοι Πωλητές · Κρεπερί · Μπουγατζάδικα · Κρουαζιερόπλοια – Πλοία Γραμμών . Ξενοδοχεία

Νέος Υγειονομικός Νόμος του ΕΦΕΤ

Σύμφωνα με τη νέα Υγειονομική Διάταξη (ΦΕΚ 2718/8-10-2012) με ισχύ από 23 Οκτωβρίου 2012, δημιουργείται η υποχρέωση σε όλο το προσωπικό των επιχειρήσεων της χώρας που δραστηριοποιείται στον χώρο των τροφίμων και ποτών, σε όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας, να εκπαιδευτεί σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας (άρθρο 9 της νέας υγειονομικής νομοθεσίας και στο ΦΕΚ 1616 του ΕΦΕΤ).

Στο πλαίσιο αυτό, στόχος του προγράμματος είναι η τήρηση των όρων και συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα – υπηρεσιών και η προστασία του καταναλωτή.

Εφόσον το απασχολούμενο προσωπικό και οι ιδιοκτήτες έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα πρέπει να διαθέτουν εκπαίδευση και πιστοποιητικό υγείας (άρθρο 13, ΦΕΚ 2718/8-10-2012). Η υποχρέωση αυτή εκπληρώνεται με τη συμμετοχή στο σεμινάριο εκπαίδευσης προσωπικού και ιδιοκτητών επιχειρήσεων με θέμα «Βασικές Αρχές Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων».

Παρακάτω παραθέτουμε μερικά πολύ ευνοϊκά και σημαντικά σημεία της νέας υγειονομικής νομοθεσίας:

1. Καταργούνται οι προϋποθέσεις ύπαρξης ελάχιστων τετραγωνικών μέτρων και οι πρόσθετες άδειες προκειμένου να επιτραπεί η διάθεση επιπλέον κατηγοριών τροφίμων από τα καταστήματα. Έτσι οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκτούν τη δυνατότητα να διευρύνουν τη γκάμα των προϊόντων που διαθέτουν (συνεπώς και το πελατολόγιο τους), δυνατότητα την οποία κατά τεκμήριο είχαν μέχρι σήμερα οι μεγάλες επιχειρήσεις που διέθεταν τους μεγάλους χώρους πώλησης. Π.χ. ένα κρεοπωλείο θα μπορεί, χωρίς περιττές άδειες και γραφειοκρατία να διαθέτει τυροκομικά προϊόντα, ένα καφεκοπτείο ή ένα ζαχαροπλαστείο ξηρούς καρπούς, κλπ. Με βασική προϋπόθεση σε κάθε περίπτωση, να εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας.

2. Καταργούνται παρωχημένες ρυθμίσεις/παρεμβάσεις του κράτους στη λειτουργία της αγοράς που έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις.

3. Διασφαλίζεται η προστασία των συμφερόντων του καταναλωτή και της δημόσιας υγείας με την εφαρμογή όλων των κοινοτικών κανόνων και των ειδικών νομοθεσιών που αναφέρονται στα θέματα αυτά.

4. Οι επιχειρήσεις θα ελέγχονται για τις προϋποθέσεις διάθεσης ασφαλών τροφίμων στον καταναλωτή και όχι για τυπικές προϋποθέσεις που δεν είχαν καμία σχέση με τη Δημόσια Υγεία.

5. Το ειδικό σεμινάριο, θα υλοποιείται πλέον από το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ (ΠΑΣΚΚΕΔΙ)

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 14708/17-08-2007 (ΦΕΚ Β’ 1616), οι επιχειρήσεις τροφίμων έχουν υποχρέωση να καταρτίζουν όλο το προσωπικό τους (σεμινάριο ΕΦΕΤ), που ασχολείται με χειρισμό τροφίμων, βάσει διαδικασίας που περιγράφεται στην Υπουργική Απόφαση και σύμφωνα με τον κανονισμό 852/2004 της Ε.Ε.

Το ανωτέρω πρόγραμμα στοχεύει στη μετάδοση γενικών και βασικών γνώσεων για την ορθή εφαρμογή κατάλληλων πρακτικών/χειρισμών κατά την παραγωγή/επεξεργασία/αποθήκευση/μεταφορά /διακίνηση/διάθεση ασφαλών τροφίμων και την ορθή κατανόηση των υποχρεωτικών, από το νόμο και την τρέχουσα επιστημονική τεχνογνωσία, πρακτικών για την υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων.

Τρόποι παρακολούθησης

Το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ (ΠΑΣΚΚΕΔΙ)  ανταποκρινόμενο στις αυξανόμενες ανάγκες του εργατικού δυναμικού της χώρας αναλαμβάνει την οργάνωση και την πραγματοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης (σεμινάριο ΕΦΕΤ), με

α) παρακολούθηση δια ζώσης (σε αίθουσες του ΠΑΣΚΚΕΔΙ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη),

β) παρακολούθηση δια ζώσης σε καταστήματα του κλάδου μας σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας (μοναδικό προνόμιο που παρέχει το ΠΑΣΚΚΕΔΙ), αρκεί να συμπληρώνεται γκρουπ 30 ατόμων,

γ) παρακολούθηση με τη χρήση της πλατφόρμας ZOOM (χρήση Η/Υ που διαθέτει ηχεία και κάμερα). Η σύνδεση  με την πλατφόρμα ΖΟΟΜ θα πραγματοποιείται μέσω του συνδέσμου (link) που θα σας αποστέλλουμε στο προσωπικό σας email.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να συνδεθείτε και να παρακολουθήσετε τα Σεμινάρια του ΕΦΕΤ που διοργανώνει Το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ (ΠΑΣΚΚΕΔΙ) μέσω διαδικτύου είναι να διαθέτετε ηλεκτρονικό υπολογιστή με  μικρόφωνο, κάμερα και ηχεία (ή ακουστικά).

Εναλλακτικά μπορείτε να συνδεθείτε με το κινητό σας εφόσον είναι smart phone και εφόσον έχετε εγκαταστήσει την εφαρμογή ΖΟΟΜ από εδώ https://zoom.us/download

Ταυτοποίηση: Μετά την σύνδεσή σας με την χρήση του συνδέσμου (link) που θα σας αποσταλεί στο προσωπικό σας email, θα σας ζητηθεί το δείξετε στην κάμερα του υπολογιστή ή του κινητού σας την αστυνομική σας ταυτότητα ή διαβατήριο. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα πρέπει να έχετε την κάμερα και το μικρόφωνο ανοικτά και να ακολουθείτε τις οδηγίες που θα σας δίνονται από τον Εισηγητή, μέχρι την ολοκλήρωση του σεμιναρίου. Δεν θα αποχωρείτε από το σεμινάριο αν δεν πάρετε έγκριση από τον Εισηγητή. Για να αποχωρήσετε θα πρέπει να σηκώσετε το χεράκι της τηλεδιάσκεψης.

Προσοχή! Αν παρουσιαστεί οποιοδήποτε τεχνικό πρόβλημα ή γίνει διακοπή της σύνδεσής σας ή δεν μπορέσετε να συνδεθείτε στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα τότε θα μπορείτε να επικοινωνείτε με τα τηλέφωνα 2310932420. Σε μια τέτοια περίπτωση και εφόσον το πρόβλημα δεν λυθεί την ημέρα του σεμιναρίου, θα  συμμετέχετε μια άλλη ημέρα, που θα σας υποδειχθεί, στο σεμινάριο.

Περιγραφή

Τα προγράμματα αυτά αποσκοπούν στη διασφάλιση της ποιότητας, την παραγωγή ασφαλών προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή σύμφωνα με τον Κανονισμό 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2004 για την υγιεινή των τροφίμων. Τα προγράμματα επιπέδου 1 αφορούν κατάρτιση απλών χειριστών σε γενικά θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.

Χρονική διάρκεια

Η ελάχιστη διάρκεια είναι 10 ώρες, που πραγματοποιούνται σε δύο απογεύματα από τις 15.00μ.μ. έως τις 20.00μ.μ , ή σε δύο πρωϊνά από τις 09.00 έως τις 14.00. Ο ΕΦΕΤ καθορίζει το ελάχιστο περιεχόμενο των προγραμμάτων, εγκρίνει και ελέγχει την υλοποίησή τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, διενεργεί τη διαδικασία αξιολόγησης και εκδίδει τα σχετικά πιστοποιητικά.

Εκπαιδευτές προγράμματος

Οι εκπαιδευτές του προγράμματος κατάρτισης ανήκουν στο μητρώο εκπαιδευτών προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων του ΕΦΕΤ.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης

Παρέχεται εκπαιδευτικό υλικό στους συμμετέχοντες.


Εκπαιδευτικές ενότητες

Η διδακτέα ύλη είναι εγκεκριμένη από τον ΕΦΕΤ.

Οι ενότητες που περιλαμβάνονται σε κάθε πρόγραμμα κατάρτισης (σεμινάριο ΕΦΕΤ) για την εκπαίδευση του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων (Επιπέδου 1) είναι συνοπτικά οι εξής:

Ημέρα 1η :

  • Εισαγωγή στην ασφάλεια τροφίμων
  • Μικροοργανισμοί και χαρακτηριστικά αυτών
  • Τροφοδηλητηριάσεις και η παρεμπόδισή τους
  • Ατομική υγιεινή και συμπεριφορά του χειριστή τροφίμων

Ημέρα 2η :

  • Το Εργασιακό Περιβάλλον
  • Πρακτικές καθαρισμού
  • Κοινά μιάσματα και έλεγχος αυτών
  • Νομοθεσία υγιεινής τροφίμων

Με την εγγραφή

  • Δίνεται Βεβαίωση Συμμετοχής, που καλύπτει πλέον νομικά τον συμμετέχοντα μέχρι την διεξαγωγή του σεμιναρίου.

Μετά το πέρας του προγράμματος κατάρτισης

  • Εκδίδεται Βεβαίωση Παρακολούθησης, που καλύπτει πλέον νομικά τον συμμετέχοντα, μέχρι την ημερομηνία εξέτασης από τον ΕΦΕΤ για την απόκτηση της πιστοποίησης.

Στόχοι

Τα προγράμματα (σεμινάρια ΕΦΕΤ) αποσκοπούν στην διασφάλιση της ποιότητας, την παραγωγή ασφαλών προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή σύμφωνα  με τον κανονισμό 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την υγιεινή τροφίμων.

Κόστος συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής για την εκπαίδευση είναι 45€ και καταβάλλεται με μετρητά ή τραπεζική κατάθεση. Η κατάθεση των χρημάτων αποτελεί προϋπόθεση για την εγκυρότητα της ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ. Στην τιμή αυτή δε συμπεριλαμβάνεται 30€ παράβολο του ΕΦΕΤ, που το ΠΑΣΚΚΕΔΙ, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν σας υποχρεώνει να το προπληρώσετε, αλλά σας διευκολύνει να το καταβάλλετε στην αρχή της 2ης ημέρας παρακολούθησης του Σεμιναρίου, δηλαδή σχεδόν 2 μήνες μετά την πρώτη καταβολή. Όποιος δεν το καταβάλλει, θα θεωρηθεί απών και δεν θα λάβει Βεβαίωση παρακολούθησης Σεμιναρίου. Δικαίωμα συμμετοχής στις Εξετάσεις του ΕΦΕΤ έχουν όσοι κατέχουν Βεβαίωση Παρακολούθησης Σεμιναρίου «Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων».

Καταθέσεις- Εμβάσματα

Αρ. Λογ/σμού ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 56 1108 2664 545

IBAN: GR55 0172 6110 0056 1108 2664 545

Κύριος Δικαιούχος Λογαριασμού ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ (ΠΑΣΚΚΕΔΙ)

Επικοινωνία

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται

Στο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ (ΠΑΣΚΚΕΔΙ)

Υπεύθυνος προγράμματος Βορείου Ελλάδας: Στέλιος Λαμπρόπουλος   τηλ: 2310932420

Υπεύθυνος προγράμματος Νοτίου Ελλάδας: Δημήτριος Μπάδρας 6907456339

Είμαστε στη διάθεσή σας 24/24 για κάθε ζήτημα που αφορά την επιχείρησή σας, καταγγελίες, καθώς και όλη την επικαιρότητα του κλάδου.

Θεσσαλονίκη

Μαυροκορδάτου 24 με Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 151, 1ος όροφος – 546 45 Θεσσαλονίκη

2310 932420 – 932473 – 932481

Αθήνα

Λεωφ. Συγγρού 196 2ος όροφος

176 71 Καλλιθέα Αθήνα (Κέντρο)

210 22 41 227


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ