Στη «δαγκάνα» των προστίμων αρτοποιεία – ζαχαροπλαστεία μέσα στο 2018

1 Νοεμβρίου, 2018
Στη «δαγκάνα» των προστίμων αρτοποιεία - ζαχαροπλαστεία μέσα στο 2018
Στο «μάτι του κυκλώνα» των ελέγχων βρέθηκαν μέσα στο 2018 αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία σε όλη την Ελλάδα, με «βαριά» πρόστιμα να μοιράζονται για πληθώρα παραβάσεων

Στη «δαγκάνα» των προστίμων αρτοποιεία – ζαχαροπλαστεία μέσα στο 2018

Στο «μάτι του κυκλώνα» των ελέγχων βρέθηκαν μέσα στο 2018 αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία σε όλη την Ελλάδα, με «βαριά» πρόστιμα να μοιράζονται για πληθώρα παραβάσεων σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων ρύθμισης της αγοράς προϊόντων σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και τις Περιφέρειες της χώρας.

Η έλλειψη τερματικού αποδοχής καρτών για πληρωμή POS ήταν ανάμεσα στις «κορυφαίες» παραβιάσεις για τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα, υπενθυμίζοντας ότι ΟΛΑ τα καταστήματα λιανικής κάθε είδους ΠΡΕΠΕΙ να εγκαταστήσουν το αντίστοιχο τερματικό αν δεν θέλουν να συναντήσουν πρόβλημα στον επόμενο έλεγχο.

Από κει και πέρα, πρόστιμο επιβλήθηκε σε αρτοποιείο-ζαχαροπλαστείο επειδή σε δεξαμενή της επιχείρησης διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για δείγμα πετρελαίου κίνησης μη κανονικό-νοθευμένο με πετρέλαιο θέρμανσης σε ποσοστό μάλιστα περίπου 83%! Το βαρύτατο πρόστιμο έφτασε τις 15.000€…

Πρόστιμα δεν έλειψαν, ωστόσο και για παραβιάσεις σε θέματα προϊόντων, όπως υπερβάσεις στο καθαρό βάρος των προς πώληση προϊόντων, ή στο βάρος συσκευασίας. Πολλές ήταν επίσης και οι παραβιάσεις για Έλλειψη πινακίδων τιμών σε προϊόντα  που ήταν τοποθετημένα σε πάγκο εντός του καταστήματος, ή ακόμα και για δυσδιάκριτους τιμοκαταλόγους σε είδη ψυγείου που ήταν τοποθετημένα στο κάτω μέρος της βιτρίνας-ψυγείου με μη ευανάγνωστα γράμματα λόγω μεγέθους ώστε να καθίσταται δύσκολα ορατός και αντιληπτός από τον καταναλωτή.

Οι ελλείψεις σε απαιτούμενες ενδείξεις σε προς πώληση προϊόντα «έκαψαν» αρκετές ακόμα επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα η απουσία πινακίδας πώλησης στα αντίστοιχα προϊόντα εντός καταστήματος ή η πώληση αρτοσκευάσματος χωρίς να αναγράφεται η τιμή κιλού και το βάρος του τεμαχίου. Φυσικά, πρόστιμα επιβλήθηκαν και για ελλείψεις σε φύλλα παραπόνων, τα οποία μάλιστα πρέπει να τοποθετούνται σε εμφανές σημείο δίπλα στην πόρτα, ή για έλλειψη ένδειξης «ότι ο καταναλωτής έχει δικαίωμα να μην πληρώσει αν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό-απόδειξη».

Η σωρεία όλων αυτών των ελέγχων καταδεικνύει την ύψιστη προσοχή που πρέπει να δίνει κάθε ιδιοκτήτης αρτοποιείου-ζαχαροπλαστείου τόσο στις πληροφορίες πώλησης, όσο και σε ζητήματα που αφορούν τα ίδια τα προϊόντα, όπως βάρος κλπ. Οι έλεγχοι είναι αυστηρότατοι και συχνοί, γι’ αυτό καλό θα είναι οι παραπάνω περιπτώσεις μνα λειτουργήσουν προληπτικά για κάθε καταστηματάρχη.

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ



ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους