Σε ένα δωμάτιο με θέα στον Σηκουάνα που ήταν γεμάτο με τη μυρωδιά του ζεστού βουτύρου και του ψημένου αλευριού, ένα γλυκό όπερας με τη μορφή πλατφόρμας κατάδυσης σκαρφαλωμένο σε μια γυαλιστερή, μπλε πισίνα βραβεύτηκε με τον τίτλο του καλύτερου γλυκού του Παρισιού την Τρίτη.

Μια επιτροπή επτά κριτών – συμπεριλαμβανομένων σεφ ζαχαροπλαστικής, εκπροσώπων της βιομηχανίας και καθημερινών Παριζιάνων, με επικεφαλής τον θρυλικό Γάλλο σεφ ζαχαροπλαστείου Pierre Hermé – προήδρευσε του διαγωνισμού.

Με την κατάλληλη ονομασία «The Diving Opéra», ο νικητής του φετινού Grand Prix Ζαχαροπλαστικής δημιουργήθηκε από τον βραβευμένο με αστέρι Michelin σεφ ζαχαροπλαστικής Raamin Samiyi. Τουρίστες και Παριζιάνοι έχουν συρρέει στο γκουρμέ ντόνατ κατάστημα Momzi, το οποίο άνοιξε ο Samiyi στο 2ο διαμέρισμα του Παρισιού.

“Σε ευχαριστώ πάρα πολύ! Η καρδιά μου χτυπά τόσο γρήγορα αυτή τη στιγμή», είπε ο Samiyi με τρεμάμενη φωνή καθώς ο Hermé τον φώναξε στο ακουστικό για να τον ενημερώσει για το αποτέλεσμα.

Το γλυκό που κέρδισε είναι ένα γαλλικό κέικ όπερας σε μη παραδοσιακό σχήμα πλατφόρμας κατάδυσης.

Ο Ερμέ, ο οποίος έχει το δικό του διάσημο ζαχαροπλαστείο και φτιάχνει γλυκά για τα γαλλικά κρατικά συμπόσια (συμπεριλαμβανομένου αυτού που έγινε για την πρόσφατη επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου στη Γαλλία), εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι ο Samiyi είναι ο ίδιος κολυμβητής και δύτης.

«Ο προπονητής μου θα συμμετάσχει πραγματικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι», απάντησε ο Samiyi.

Το θέμα του φετινού Grand Prix ήταν οι «αθλητικές αξίες», καθώς η γαλλική πρωτεύουσα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες το επόμενο καλοκαίρι.

Πώς λειτουργεί το Paris Pastry Grand Prix

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν όλα τα ζαχαροπλαστεία, τα αρτοποιεία, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια στο Παρίσι. Αλλά κάθε κατάστημα, αλυσίδα ή ομάδα μπορεί να στείλει μόνο έναν υποψήφιο.

Μεταξύ των άλλων απαιτήσεων, οι συμμετέχοντες πρέπει να χρησιμοποιούν τουλάχιστον ένα συστατικό είτε καλλιεργημένο είτε παραγόμενο στη γαλλική πρωτεύουσα. Η ζύμη που υποβάλλεται πρέπει επίσης να έχει σχεδιαστεί ειδικά για το Grand Prix και να μπορεί να παραχθεί και να πωληθεί εμπορικά στο κατάστημα του συμμετέχοντος.

Τα 12 αρτοσκευάσματα που μπήκαν στον τελικό γύρο αντιπροσώπευαν πολλά από τα αγαπημένα γαλλικά αρτοσκευάσματα στον κόσμο, όπως όπερα, Saint-Honoré, éclair και τάρτα λεμονιού.

Οι διαγωνιζόμενες τούρτες βαθμολογήθηκαν με βάση πέντε παράγοντες – γεύση, τεχνική, δημιουργικότητα, ποιότητα συστατικών και αισθητική – με πέντε βαθμούς το καθένα.

Η τετράωρη συνεδρία γευσιγνωσίας και βαθμολόγησης εκτυλίχθηκε σε μια ανάλαφρη ατμόσφαιρα.

Όταν σερβιρίστηκε το πρώτο κέικ – μια τάρτα λεμονιού με γέμιση cheesecake που ονομάζεται l’Olympia – δύο κριτές αγωνίστηκαν για λίγο πριν γράψουν τις σημειώσεις τους.

«Το πρώτο είναι πάντα δύσκολο», γέλασαν.

Ένα γλυκό – σε μορφή σφυρίχτρας, με γέμιση καφέ και σοκολάτας – κέντρισε το ενδιαφέρον του αντιδημάρχου του Παρισιού Nicolas Bonnet-Oulaldj, ο οποίος ήταν συμπρόεδρος της κριτικής επιτροπής.

Οι 12 φιναλίστ κρίθηκαν την Τρίτη στο Παρίσι.

«Είναι δύσκολο να ισορροπήσετε τη γεύση του καφέ και της σοκολάτας όταν τα βάζετε δίπλα-δίπλα σε ένα κέικ;» Ο Bonnet-Oulaldj ρώτησε τους επαγγελματίες στο τραπέζι.

«Είναι δύσκολο, αλλά είναι πραγματικά το βασικό από τα βασικά για έναν σεφ ζαχαροπλαστικής», απάντησε ο Ερμέ καθώς άλλοι γελούσαν.

Για τη νίκη του, ο Samiyi θα λάβει 4.000 ευρώ (4.365 $) και θα κερδίσει μια θέση στην κριτική επιτροπή του Grand Prix του επόμενου έτους.

Το αν ο Samiyi θα διαθέσει τη νικητήρια πλατφόρμα καταδύσεων όπερα του στο κατάστημά του εξαρτάται από τον ίδιο, δήλωσε στο CNN το γραφείο του δημάρχου του Παρισιού.

Για όσους θέλουν να επισκέπτονται το Παρίσι αυτά τα Χριστούγεννα και του χρόνου, προσέξτε μια γλυκιά πισίνα καταδύσεων — δεν θέλετε να χάσετε το καλύτερο ζαχαροπλαστείο στο Παρίσι.

cnn.com