Πέμπτη , 2 Μάιος 2024
Home PREMIUM ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ Η μυστική ιστορία των καλύτερων γλυκών της Ιαπωνίας
PREMIUM ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑTOUR NEWSΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΕΣΤΙΑΣΗ

Η μυστική ιστορία των καλύτερων γλυκών της Ιαπωνίας

Σημείωση συντάκτη: Αυτή η σειρά Ταξιδιών του CNN χρηματοδοτείται ή χρηματοδοτείται από τον προορισμό που τονίζει. Το CNN διατηρεί τον πλήρη συντακτικό έλεγχο του θέματος, της αναφοράς και της συχνότητας των άρθρων και των βίντεο εντός της χορηγίας, σύμφωνα με την  πολιτική μας .

Kyushu, ΙαπωνίαCNN 

Υπάρχει ένας θρύλος ότι μια ομάδα Πορτογάλων μοναχών έπλεε προς το Μακάο όταν το πλοίο τους χτύπησε κακοκαιρία και αντ’ αυτού προσγειώθηκαν στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας.

Αυτή η τυχαία συνάντηση κατέληξε να αλλάξει την Ιαπωνία – και το φαγητό της – για πάντα. Ένα πράγμα που έφεραν στη χώρα αυτοί οι μοναχοί, και οι πολλοί Πορτογάλοι που θα έρχονταν μετά από αυτούς, ήταν ένα απλό, ισχυρό και πολυαγαπημένο συστατικό – η ζάχαρη.

Πολλά από τα σημερινά αγαπημένα wagashi της Ιαπωνίας – γλυκά – έχουν την καταγωγή τους από το Kyushu.

Ένα από αυτά είναι το castella, ένα κέικ λιβρών εμπνευσμένο από την Πορτογαλία. Αν και το στυλ παρασκευής του κέικ λιβρών ήρθε μέσω της Πορτογαλίας, ένα συστατικό το κάνει ειδικά γιαπωνέζικο: το σιρόπι mizuame, το οποίο παρασκευάζεται από κολλώδες ρύζι.

Παραδοσιακή ιαπωνική καστέλλα.

Το καλύτερο μέρος για να τραβήξετε μερικά για τον εαυτό σας είναι στο Fukusaya . Είναι μια γνωστή αλυσίδα ζαχαροπλαστείων, με την πρώτη τοποθεσία να ανοίγει – πού αλλού; – στο Ναγκασάκι το 1624. Στη Φουκουόκα , τη μεγαλύτερη πόλη στο νησί Κιουσού, το κύριο υποκατάστημα της Φουκουσάγια βρίσκεται στην πολυσύχναστη γειτονιά Ακασάκα, κοντά στο σημείο όπου οι τουρίστες ξεχύνονται στην πόλη από το σταθμό Hakata, τον δυτικό τερματικό σταθμό του τρένου υψηλής ταχύτητας Shinkansen γραμμή.

Οι καστέλλες εδώ κόβονται σε κύβους, τυλίγονται ξεχωριστά σε πολύχρωμες συσκευασίες και τοποθετούνται σε κουτιά δώρου.

Αν και υπάρχουν περιστασιακά ειδικές γεύσεις όπως sakura (άνθη κερασιάς) την άνοιξη ή σοκολάτα γύρω στα Χριστούγεννα, είναι η κλασική καστέλα που εξακολουθεί να πουλάει περισσότερο, σύμφωνα με έναν υπάλληλο του Akasaka.

Η Castella ( kasutera στα Ιαπωνικά) εμφανίζεται επίσης σε ένα άλλο δημοφιλές ιαπωνικό γλυκό, το dorayaki. Εδώ, το κέικ καστέλα είναι πιο λεπτό και γίνεται τηγανίτα με μια στρώση γλυκιάς πάστας κόκκινου φασολιού μέσα.

Η Ευρώπη συναντά την Ιαπωνία, η Ιαπωνία συναντά την Ευρώπη

Ένα άλλο ευρωπαϊκό γλυκό που πήρε την ιαπωνική θεραπεία είναι τα μακαρόν.

Η τοπική εκδοχή, η οποία μερικές φορές αγγλίζεται ως makaron , γίνεται με αλεύρι από φιστίκια αντί για αλεύρι αμυγδάλου και συνήθως περιλαμβάνει παραδοσιακές ιαπωνικές γεύσεις όπως πράσινο τσάι ή κόκκινο φασόλι.

«Νομίζω ότι στους Ιάπωνες αρέσουν πολύ τα ευρωπαϊκά γλυκά, ειδικά τα γαλλικά», λέει ο Michele Abbatemarco, ζαχαροπλάστης του εστιατορίου Est στο Four Seasons Tokyo στο Otemachi .

Και αυτή η εκτίμηση λειτουργεί αμφίδρομα.

«Τα τελευταία 50 χρόνια, υπήρξε μια μεγάλη εξέλιξη των αρτοσκευασμάτων εδώ στην Ιαπωνία. Και μετά, υπάρχουν αρκετά ζαχαροπλαστεία στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο που με τη σειρά τους εμπνέονται από ιαπωνικά προϊόντα», προσθέτει.

Μια επωνυμία Kyushu που φημίζεται για τα γλυκά της που διασταυρώνονται με την Ευρώπη με την Ιαπωνία είναι η Kitajima , η ναυαρχίδα της οποίας βρίσκεται στη Saga City.

Να είστε σε επιφυλακή για μπισκότα marubolo εμπνευσμένα από την Πορτογαλία, φτιαγμένα με μέλι, μαντλέν γαλλικού τύπου με καρύδια που προστίθενται για υφή και κέικ Margaret, φτιαγμένα με αλεύρι αμυγδάλου και φτιαγμένα για να μοιάζουν με μεγάλο λουλούδι.

Ένα μπολ με πολύχρωμες καραμέλες konpeito.

Μια βασιλική κληρονομιά

Ένα από τα πιο δημοφιλή και εύκολα αναγνωρίσιμα ζαχαρωτά της Ιαπωνίας είναι το konpeito. Αυτές οι μικρές, παστέλ αποχρώσεις ζάχαρης μοιάζουν με κρυστάλλινα αστέρια ή λουλούδια. Το όνομα λέγεται ότι προέρχεται από την πορτογαλική λέξη για ένα είδος ζαχαρωτού που ονομάζεται confeito , το οποίο έφεραν στην Ιαπωνία έμποροι ζάχαρης.

Το μέγεθός τους δεν είναι μόνο να κάνει τις καραμέλες πιο «χαριτωμένα», όμως – η ζάχαρη ήταν τόσο ακριβή που ακόμη και μια μικρή απόλαυση ήταν εξαιρετικά πολύτιμη.

Τα ακριβά συστατικά έχουν σχέσεις με πλούσιους και ισχυρούς ανθρώπους. Στην Ιαπωνία, δεν υπάρχει πιο ισχυρή φυλή από την Αυτοκρατορική Οικογένεια, με επικεφαλής τον Αυτοκράτορα και την Αυτοκράτειρα.

Είναι παράδοση για τους καλεσμένους της αυτοκρατορικής οικογένειας –όπως αρχηγοί κρατών και άλλα βασιλικά μέλη– να λαμβάνουν ασημένια κουτιά καραμέλας που ονομάζονται μπομπονιέρες ( στα γαλλικά σημαίνει «κουτιά καραμέλας») ως δώρα καλωσορίσματος όταν παρακολουθούν σημαντικές εκδηλώσεις όπως γάμους ή «εορταστική τελετή όταν στέφεται νέος αυτοκράτορας.

Αυτές οι μπομπονιέρες είναι ειδικά κατασκευασμένες από την εταιρεία αργυροχοΐας του Τόκιο Miyamoto Shoko και είναι διακοσμημένες με ένα χρυσάνθεμο, το έμβλημα της βασιλικής οικογένειας. Στο εσωτερικό, οι τυχεροί παραλήπτες – στους οποίους πρόσφατα συμπεριλήφθηκαν οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Αγγλίας – θα βρουν το konpeito.

Πώς το παρελθόν γίνεται μέλλον

Αυτές τις μέρες, όμως, κάποιοι σεφ στην Ιαπωνία προσπαθούν να αναστήσουν τα τοπικά προϊόντα που χρησιμοποιούνταν πριν από την εισαγωγή της ζάχαρης.

Ο Abbatemarco είναι ένας από αυτούς. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας και πλέον που έχει την έδρα του στην Ιαπωνία, μπόρεσε να προμηθευτεί μερικά από τα σπάνια μέλια που χρησιμοποιούνταν για να γλυκάνουν τα τρόφιμα πριν από την άφιξη της ζάχαρης.

Στο Est , το βραβευμένο με αστέρι Michelin γαλλικό εστιατόριο της Four Seasons, ο Abbatemarco και η ομάδα του σερβίρουν πτι-φορ αρωματισμένα με μέλι φαγόπυρου, μέλι soba, wasanbon (μια λεπτή λευκή ζάχαρη) και άλλες δυσεύρετες τοπικές λιχουδιές.

Για αυτόν, είναι ένας τρόπος να τιμήσει τους μικρούς παραγωγούς της Ιαπωνίας, εκτός από το να παρουσιάσει αυτές τις γεύσεις στους επισκέπτες του ξενοδοχείου.

Αυτές τις μέρες, οι ξένοι ταξιδιώτες είναι πιο πιθανό να φτάσουν στην Ιαπωνία μέσω αεροπλάνου παρά με ιστιοφόρο. Αλλά πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να έχουν γλυκά δόντια.

cnn.com

 

Leave a comment

Kατηγορίες

Related Articles

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ

Το νόημα της Μεγάλης Εβδομάδας

Ένα ταξίδι στον εορταστικό πυρήνα της Ελλάδας σε αλλοτινές εποχές. Κάθε Πάσχα...

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΑΣΚΕΔΙΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΕΣΤΙΑΣΗΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ

Η Πρωτοβουλία του ΠΑΣΚΕΔΙ για επέκταση του επιδόματος ανεργίας

Η κυρία Νίκη Κωνσταντίνου, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων & Καταναλωτών Εστίασης...

ΕΣΤΙΑΣΗ

Παράταση Απόσυρσης ΕΑΦΔΣΣ και ΦΗΜ για Εστιατόρια: Νέα Οδηγία της ΑΑΔΕ

Η πρόσφατη απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με κωδικό Α....

ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διασύνδεση POS – Ταμειακών Συστημάτων

Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν οι επιχειρήσεις για τη...