Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024
Home PREMIUM ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ Η ιαπωνική πόλη που κυριαρχεί στο street food – και όχι, δεν είναι το Τόκιο
PREMIUM ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑTOUR NEWSΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΑΦΙΕΡΩΜΑΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΕΣΤΙΑΣΗΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η ιαπωνική πόλη που κυριαρχεί στο street food – και όχι, δεν είναι το Τόκιο

Της  , CNN

Αυτοί οι πάγκοι ονομάζονται yatais και είναι ένα ανεξίτηλο μέρος αυτού που κάνει τη σκηνή του φαγητού της Φουκουόκα τόσο ξεχωριστή.

Στα Yatais ανατίθενται συγκεκριμένα, ιδιαίτερα περιζήτητα σημεία σε μεγάλους πεζόδρομους.

Ωστόσο, μπορούν να λειτουργούν μόνο τη νύχτα και πρέπει να αποσυναρμολογήσουν ή να αφαιρέσουν εντελώς τους πάγκους τους προτού οι πρωινοί επιβάτες αρχίσουν να κατακλύζουν τα πεζοδρόμια. Η μόνη ένδειξη ότι ένα yatai μπορεί να υλοποιηθεί αργότερα είναι ένα στόμιο νερού στο επίπεδο του εδάφους.

Αλλά τη νύχτα, η πόλη μεταμορφώνεται. Τα καρότσια και τα φορτηγά φαίνονται ως μαγικά, σερβίροντας τα πάντα, από gyoza (στη Φουκουόκα, αυτά τα δημοφιλή ζυμαρικά σερβίρονται σε μίνι, μπουκιές) μέχρι σουβλάκια κρέατος μέχρι ένα τοπικό στιφάδο με κοτόπουλο που ονομάζεται oden, σε συνδυασμό με παγωμένο Asahi ή μπύρες Sapporo.

Ένας πωλητής ετοιμάζει ραμέν τοπικού ζωμού χοιρινού τύπου Hakata σε ένα γιατάι της Φουκουόκα.

«Το Yatai είναι το καλύτερο μέρος για να κάνεις φίλους», λέει ο Nick Szasz, κάτοικος Ιαπωνίας, γεννημένος στον Καναδά, ο οποίος διευθύνει τον αγγλόφωνο ιστότοπο Fukuoka Now . «Ειδικά το χειμώνα.»

Τα περισσότερα καρότσια μπορούν να χωρέσουν μόνο μεταξύ 6-10 ατόμων, τα οποία ενθαρρύνονται να στριμώξουν μαζί σε κοινόχρηστους πάγκους ή στενά στριμωγμένα σκαμπό. Κατά τη διάρκεια της κρύας περιόδου, πολλά yatai κρατούν τους πελάτες ζεστούς κλείνοντας τους πάγκους τους σε χοντρές κουρτίνες, κάνοντας την εμπειρία ακόμα πιο ζεστή.

Ενώ οι Ιάπωνες έχουν μερικές φορές τη φήμη της ευγενικής τυπικότητας, ο Szasz εξηγεί ότι θεωρείται καλός τρόπος να συνομιλείς με αγνώστους ενώ είσαι στριμωγμένος μαζί σε ένα yatai. Ορισμένα καροτσάκια έχουν ακόμη και την επιλογή να αγοράσουν ποτά για άλλους πελάτες – ή τον σεφ! – ως στοιχείο μενού.

Από την αταξία στη ρύθμιση

Αν η Φουκουόκα είχε πάει σε άλλη κατεύθυνση, το yatai μπορεί να είχε γίνει παρελθόν. Το χαλαρό, μη συνδεδεμένο σύστημα των καροτσιών ήταν άναρχο και διέφερε πάρα πολύ σε ασφάλεια και ποιότητα.

Μπείτε στον Sōichiō Takashima, ο οποίος είναι δήμαρχος της Φουκουόκα από το 2010. Όταν εξελέγη, ήταν μόλις 36 ετών, ο νεότερος δήμαρχος στην ιστορία της Φουκουόκα και ένας από τους νεότερους σε ολόκληρη την Ιαπωνία.

Η Ιαπωνία έχει τον πιο «γκρίζο» πληθυσμό στον κόσμο, με τουλάχιστον έναν στους 10 κατοίκους ηλικίας άνω των 80 ετών .

Αλλά η Φουκουόκα, η μεγαλύτερη πόλη στο νησί Kyushu, αντιστρέφει αυτή την τάση. Η διοίκηση του Takashima έχει προσελκύσει πρόσφατους αποφοίτους κολεγίων και νέους επιχειρηματίες από όλη τη χώρα με δάνεια για μικρές επιχειρήσεις, προσιτό ενοίκιο και χώρους συνεργασίας.

Μία από τις μεγάλες πρωτοβουλίες που ώθησε ο δήμαρχος –ο οποίος επανεξελέγη για τέταρτη θητεία το 2022– ήταν η αναμόρφωση του yatais.

Αν και η πόλη ήταν πάντα διάσπαρτη με αυτά τα καρότσια τροφίμων, η διοίκηση του Τακασίμα δημιούργησε μια επιτροπή για να τα ρυθμίσει και να διασφαλίσει ότι θα παραμείνουν ζωτικό μέρος της πόλης.

Μια σειρά από γιατάι σε ένα πολυσύχναστο σημείο κατά μήκος του ποταμού Νάκα στη Φουκουόκα.

Η επιτροπή θέσπισε ορισμένους βασικούς κανόνες για τα yatai, όπως το μέγιστο 120 καροτσάκια (αυτή τη στιγμή είναι 96 εγγεγραμμένα), η απαίτηση να εμφανίζονται οι τιμές σε εμφανές σημείο και η απαγόρευση των ωμών τροφίμων – οπότε, αν θέλετε να δοκιμάσετε το Fukuoka’s Το περίφημο φρέσκο ​​σασίμι, θα χρειαστεί να κατευθυνθείτε σε ένα εστιατόριο με τούβλα και κονίαμα.

Αλλά αντί να περιορίσει την κοινότητα yatai, η εκκαθάριση της βιομηχανίας οδήγησε σε μια νέα, νεότερη γενιά χειριστών yatai που δοκιμάζουν νέα στυλ και γεύσεις για να συνεχίσουν να επιστρέφουν οι ντόπιοι.

Στο Telas & Mico, ο Kensuke Kubota – ο οποίος εκπαιδεύτηκε στο Zuma του Λονδίνου προτού επιστρέψει στην Ιαπωνία – σερβίρει μπρουσκέτα ιταλικού στιλ με την κορυφή του mentaiko , ένα πικάντικο αυγοτάραχο μπακαλιάρου που είναι το πιο διαδεδομένο καρύκευμα της Φουκουόκα.

Και το φαγητό δεν είναι η μόνη κλήρωση. Πολλά καρότσια έχουν ειδικά σχέδια ή στυλ που δίνουν μια αίσθηση προσωπικότητας πέρα ​​από αυτό που υπάρχει στο μενού.

Η Telas & Mico, για παράδειγμα, είναι βαμμένη με ένα ηλεκτρικό-μπλε χρώμα που ξεχωρίζει στο πολυσύχναστο, γεμάτο κόσμο πεζοδρόμιο του σιδηροδρομικού σταθμού Nianjin. Ο ιδιοκτήτης του Yatai Keiji στη μοντέρνα γειτονιά Akasaka συνήθιζε να εργάζεται ως ξυλουργός για ναούς του Σιντοϊσμού, έτσι έκανε το καρότσι του να μοιάζει με ιερό.

Μερικοί έχουν σταματήσει ακόμη και να πουλάνε φαγητό εντελώς, και έγιναν μπαρ που εξυπηρετούν τους χοάνες yatai που αναζητούν μια τελευταία στάση στο δρόμο για το σπίτι.

Η τοπική τουριστική αρχή της Φουκουόκα δημιούργησε έναν αγγλόφωνο ιστότοπο με χάρτες και συμβουλές yatai .

Ο ιστότοπος σημειώνει ότι το yatais, παρά όλους τους νέους κανόνες, μπορεί να είναι ακόμα απρόβλεπτο – ένας ιδιοκτήτης μπορεί να αποφασίσει να μην μπει στον κόπο να ανοίξει ένα βράδυ, εάν έχει κακοκαιρία ή εάν ένας σεφ είναι άρρωστος.

Αλλά το στοιχείο της έκπληξης είναι ένα από τα πράγματα που κάνει το street food τόσο διασκεδαστικό, και αυτό διπλασιάζεται στη Φουκουόκα.

cnn.com

 

Leave a comment

Kατηγορίες

Related Articles

ΕΣΤΙΑΣΗ

Παράταση Απόσυρσης ΕΑΦΔΣΣ και ΦΗΜ για Εστιατόρια: Νέα Οδηγία της ΑΑΔΕ

Η πρόσφατη απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με κωδικό Α....

ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διασύνδεση POS – Ταμειακών Συστημάτων

Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν οι επιχειρήσεις για τη...

ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελευταία νέα για τα POS

Κοινή Ανακοίνωση Τύπου – Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ΑΑΔΕ Στις...

TOUR NEWSΔΡΑΣΕΙΣ ΠΑΣΚΕΔΙΕΙΔΗΣΕΙΣΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Α.Μ.Ε.Α.ΕΣΤΙΑΣΗ

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΚΕΔΙ κοντά στα Α.Μ.Ε.Α.

Τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) έχουν σημαντική συμβολή στην κοινωνία μας...