Τα τελευταία χρόνια η κατηγορία finger food έχει εμπλουτιστεί με πολλά νέα προϊόντα, ενώ κι οι πατάτες έχουν φτάσει να είναι πια ένα αυτόνομο πιάτο.

του Γιάννη Αποστολόπουλου

Εύκολα, γρήγορα και με το χέρι

Προ μόλις μερικών ετών, στη συνείδηση των καταναλωτών η έννοια του finger food αφορούσε σχεδόν αποκλειστικά τις πίτες, τα σάντουιτς, τα τυλιχτά των ψητοπωλείων, τις πίτσες και τα burger σε ένα βαθμό. Στην πορεία του χρόνου, αρκετά πράγματα άλλαξαν, καθώς κάποια burger για παράδειγμα είναι δύσκολο πια να τα φας με το χέρι, ενώ από την άλλη η κατηγορία finger food έχει εμπλουτιστεί με πολλά νέα προϊόντα. Τα καναπεδάκια σε πολλές μορφές έχουν γνωρίσει σημαντική άνοδο κι αποτελούν πλέον σταθερή αξία στα catering. Αιτία είναι οι πολλές δυνατότητες που προσφέρουν, το εύκολο σερβίρισμα, αλλά κι η εύκολη κατανάλωσή τους. Παράλληλα, δεν αφήνουν και πολλά απορρίμματα. Εκτός από τα καναπεδάκια, όμως, υπάρχουν και πολλά είδη finger food που δεν κοσμούν πλέον τα μενού μόνο των catering, αλλά και πολλών μεζεδοπωλείων κι εστιατορίων. Την ίδια ώρα, αλλαγές έχουν υπάρξει και στις πατάτες. Παλαιότερα, οι εκδοχές σερβιρίσματος της πατάτας ήταν συγκεκριμένες και, ακόμη κι όταν αποτελούσε αυτόνομο πιάτο, θεωρούταν και πάλι συνοδευτικό του κυρίως πιάτου. Σήμερα δεν ισχύει αυτό, καθώς οι πατάτες προσφέρονται σε εκδοχές με λιωμένα τυριά, με σάλτσες κι αλλαντικά κι αποτελούν ένα πλήρως αυτόνομο πιάτο, πολλές φορές περισσότερο χορταστικό από κάθε άλλο. Και βέβαια, οι πατάτες αποτελούν και τη βάση για κάποια finger food. Ας πάμε λοιπόν να δούμε καταρχάς τα είδη finger food που κυριαρχούν σήμερα και προτιμούν οι περισσότεροι καταναλωτές.

Κροκέτες με ό,τι φανταστείς

Οι κλασικές κροκέτες αποτελούνται από μείγμα πατάτας και τυριού που κατόπιν πλάθεται και πανάρεται για να τηγανιστεί. Για καιρό θεωρούταν ένα γεύμα των fast food, ωστόσο τώρα οι κροκέτες έχουν πραγματικά μεταμορφωθεί σε γκουρμέ λιχουδιές με ποικίλα και φρέσκα υλικά. Για παράδειγμα, έχουμε δει κροκέτες από μπρόκολο που σερβίρονται με dip μπλε τυριού, ή συχνότερα εμφανίζονται κροκέτες με μπέικον που συνοδεύονται από κόκκινες σος. Το dip αποτελεί σχεδόν απαραίτητο συνοδευτικό για τις κροκέτες που δεν λείπουν πια σχεδόν από κανένα μενού.

“Οι κροκέτες έχουν πραγματικά μεταμορφωθεί σε γκουρμέ λιχουδιές με ποικίλα και φρέσκα υλικά.”

Η τέχνη του τυλίγματος

Τα τυλιχτά εδέσματα έχουν εξελιχθεί επίσης σε μεγάλο βαθμό. Παραμένουν κυρίαρχη επιλογή για τους περισσότερους, όταν θέλουν να έχουν μαζί τους κάποιο γεύμα, και σήμερα προσφέρονται ακόμα και στα αρτοποιεία. Τα κάθε είδους σάντουιτς βρίσκονται και στους καταλόγους των περισσότερων επιχειρήσεων εστίασης, αφού ακόμη κι οι καφετέριες σήμερα καλούνται να προσφέρουν στους πελάτες τους κάτι παραπάνω από ένα απλό τοστ. Η ποικιλία σήμερα είναι μεγάλη, ξεκινώντας από τη βάση του σάντουιτς, που μπορεί να είναι ψωμάκι, αραβική πίτα, brioche, κρουασάν κλπ και γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν αναφερθούμε στο περιεχόμενο. Τα σάντουιτς με τη μορφή που προσφέρονται σήμερα έχουν φτάσει να είναι ένα πραγματικά ολοκληρωμένο γεύμα και διατίθενται σε ιδιαίτερες γεύσεις. Την ίδια ώρα, είναι ιδανικά για να προσφερθούν στους πελάτες σε προσιτές τιμές ως ένα πλήρες, αλλά οικονομικό γεύμα.

Κεφτέδες όλων των ειδών

Ο κεφτές επίσης είναι ένα είδος που έχει πάρει νέες μορφές τα τελευταία χρόνια. Στον κλάδο του catering έχουν ενταχθεί οι μίνι κεφτέδες που προσφέρονται με οδοντογλυφίδα. Πέρα όμως από τους κλασικούς κεφτέδες από χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας, έχουν κάνει την εμφάνισή τους και κεφτέδες από τομάτες, ρεβίθια, κολοκύθια κ.ά.

“Ο κεφτές είναι επίσης ένα είδος που έχει πάρει νέες μορφές στην πάροδο των τελευταίων ετών”

Τέτοιες συνταγές υπήρχαν ανέκαθεν στη χώρα μας, όμως τώρα φαίνεται πως οι προτιμήσεις για αυτά τα προϊόντα έχουν αυξηθεί. Επίσης, και σε αυτή την περίπτωση, η συνοδεία με dip κρίνεται πλέον βασική για ένα ολοκληρωμένο πιάτο.

Η επέλαση της τάρτας

Οι τάρτες είναι πρόσφατο σχετικά είδος που έχει αρχίσει να καθιερώνεται στη συνείδηση του ελληνικού κοινού και μπορεί να καταναλωθεί κι ως finger food. Παλαιότερα, η λέξη τάρτα στην Ελλάδα σήμαινε αυτομάτως γλυκό και κυρίως ήταν γνωστό στη μίνι μορφή του, ως ταρτάκι. Σήμερα, πολλοί Έλληνες σεφ προτείνουν και δείχνουν διαδικτυακά συνταγές για αλμυρές τάρτες που έχουν κερδίσει τις προτιμήσεις. Οι επιλογές για τα υλικά είναι πραγματικά και σε αυτή την περίπτωση αμέτρητες. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που παρασκευάζονται σε μικρό μέγεθος, είναι ιδανικές για κάθε περίσταση και μπορούν να προσφερθούν από κάθε είδους επιχείρηση και σε όλες τις ώρες της ημέρας, σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές τους.

Μίνι επιδόρπια

Φτάνοντας στο τελευταίο πιάτο, δηλαδή στο γλυκό, μια ανερχόμενη τάση είναι τα μίνι επιδόρπια. Το μικρό μέγεθος επιτρέπει στα καταστήματα να προσφέρουν στους πελάτες τους περισσότερες επιλογές σε γλυκά, τα οποία δεν είναι απαραίτητο πάντα να σερβίρονται μόνο ως επιδόρπιο, αλλά κι αυτόνομα, εφόσον κάτι τέτοιο το επιτρέπει κι ο χαρακτήρας της επιχείρησης. Cheese cakes σε μπουκιές, brownies, cupcakes είναι μερικές από τις επιλογές, ενώ άψογη επιλογή είναι και το σερβίρισμα φρούτων με οδοντογλυφίδα.

Πατάτες σε άπειρες εκδοχές

Αφήνοντας τις καινοτομίες και τα νέα προϊόντα, ας πάμε σε κάτι πιο κλασικό και διαχρονικό, που είναι οι πατάτες, και κυρίως οι τηγανητές πατάτες. Για ένα μεγάλο διάστημα, πολλά εστιατόρια επέλεγαν, και πολλά συνεχίζουν να επιλέγουν, να χρησιμοποιούν κατεψυγμένες προτηγανισμένες πατάτες. Οι λόγοι είναι κατανοητοί, χαμηλό κόστος, ευκολία συντήρησης, μικρές απώλειες, σταθερή ποιότητα. Το πρόβλημα είναι όμως ότι οι συγκεκριμένες πατάτες δεν είναι καθόλου αγαπητές στο ευρύ κοινό. Η ερώτηση «Οι πατάτες είναι φρέσκες;» είναι πολύ συνηθισμένη στις επιχειρήσεις εστίασης. Ιδίως για τα εστιατόρια που θέλουν να έχουν ένα επίπεδο και πάνω στις υπηρεσίες τους, η προτηγανισμένη πατάτα, παρά τα προτερήματά της για τον επαγγελματία, είναι εκτός συζήτησης. Για πολλούς πελάτες, η πατάτα είναι λόγος επιλογής όχι μόνο ενός καλού εστιατορίου, αλλά ακόμη κι ενός ψητοπωλείου. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, υπάρχουν δύο επιλογές. Η μία είναι η απόκτηση εξοπλισμού για τον καθαρισμό και την κοπή πατάτας από το ίδιο το εστιατόριο. Αν η κατανάλωση είναι μεγάλη, σε βάθος χρόνου αυτή η λύση είναι η καλύτερη από οικονομικής άποψης κι ο εξοπλισμός θα κάνει σε λογικό χρόνο απόσβεση. Αν όμως ο χώρος ή ο χρόνος δεν επιτρέπουν μία τέτοια επιλογή, σήμερα υπάρχουν ουκ ολίγες εταιρείες που πωλούν φρέσκες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε διάφορα μεγέθη και διάφορες μορφές, και όχι μόνο για τηγάνισμα.

Πολλές επιχειρήσεις μαζικής εστίασης αποφεύγουν την φρέσκια πατάτα, εξ αιτίας της χρονοβόρου διαδικασίας και της μη σταθερής ποιότητάς της. Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν φρέσκες πατάτες σημειώνουν ότι το μυστικό βρίσκεται στο τηγάνισμα. Πρώτα τις τηγανίζουμε στους 140 βαθμούς C για τουλάχιστον πέντε λεπτά, ώσπου η πατάτα να μαλακώσει στο εσωτερικό της. Κατόπιν τις αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Όταν έρθει η παραγγελία, τηγανίζουμε στους 175 βαθμούς C για δύο λεπτά. Με αυτό τον τρόπο η πατάτα αποκτά μια τραγανή κρούστα απ’ έξω, αφού μέσα είναι ήδη μαγειρεμένη. Τις πατάτες που έχουμε προτηγανίσει στους 140 βαθμούς, σε περίπτωση που δεν πωληθούν αυθημερόν, μπορούμε να τις διατηρήσουμε στη συντήρηση και να τις σερβίρουμε την επόμενη μέρα, τηγανίζοντας στους 175 βαθμούς. Είναι γεγονός πως σε σχέση με τις κατεψυγμένες τα πράγματα είναι πιο δύσκολα με τις φρέσκες πατάτες για την κουζίνα, αλλά τα οφέλη σε σχέση με την πελατεία είναι πολύ μεγαλύτερα.

Η τάση για Υγεία κι Ευεξία βρίσκεται και εδώ

Έχοντας αναφέρει τα παραπάνω για τις πατάτες αλλά και για τα είδη finger food που υπάρχουν κι αναζητούν οι πελάτες πιο συχνά, καμία διοίκηση εστιατορίου δεν πρέπει να αγνοεί και να ξεχνάει την τάση για Υγεία κι Ευεξία που είναι κυρίαρχη στις μέρες μας και συμπεριλαμβάνει φυσικά και τα συγκεκριμένα εδέσματα. Έτσι, οι βασικές κινήσεις για επιτυχημένο finger food είναι:

  • Να εντάσσονται στο μενού προτάσεις που συνοδεύουν ευχάριστα το ποτό και προκαλούν επιθυμία για «δεύτερο γύρο».
  • Να προτιμώνται τα φρέσκα υλικά σε δημιουργίες που τρώγονται εύκολα, χωρίς να λερώνουν.
  • Να αποφεύγονται τα πλαστικά στο σερβίρισμα, να προτιμώνται συσκευασίες που αποπνέουν βιωσιμότητα και φιλικότητα προς το περιβάλλον.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως επειδή οι μέρες είναι δύσκολες, τα πιάτα finger food με συνοδεία μπίρας ή κρασιού είναι μία έξοδος που την αντέχουν οικονομικά πολύ περισσότεροι άνθρωποι σήμερα, από αυτούς που μπορούν να βγουν έξω για να απολαύσουν ένα πλουσιοπάροχο γεύμα. Όλα τα εστιατόρια είναι λογικό να θέλουν να προσελκύσουν τη δεύτερη κατηγορία πελατών, όταν όμως αυτό δεν είναι εφικτό, τα χαμηλότερα έσοδα και τα περισσότερα γεμάτα τραπέζια είναι σαφώς προτιμότερα από τα άδεια τραπέζια με καθόλου έσοδα.

Τι προτείνουν οι εταιρείες

ΑΛΙΟΣ ΑΕ

Η εταιρεία ΑΛΙΟΣ ΑΕ δραστηριοποιείται στον χώρο εμπορίας τροφίμων από το 1994. Ξεκίνησε με την επωνυμία ΛΙΑΚΟΣ Ι & ΣΙΑ ΕΕ και τον Δεκέμβριο του 2005 μετονομάστηκε σε ΑΛΙΟΣ ΑΕ, με έδρα στο Ρέντη – Ψυγεία Αττικής. Τον Αύγουστο του 2010, η εταιρεία μεταφέρθηκε σε νέο χώρο αποκλειστικής χρήσης, στο Μοσχάτο, όπου δημιούργησε σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους για τα προϊόντα της. Κύριος τομέας των δραστηριοτήτων της είναι η προμήθεια εστιατορίων, εταιρειών catering, ξενοδοχειακών μονάδων και super market με κατεψυγμένα και νωπά προϊόντα κρέατος, αλιευμάτων και λαχανικών.
Η πρότασή της για το κομμάτι του Finger Food είναι παναρισμένες πιπεριές με γέμιση κρέμας τυριού, προ-ψημένες, κατεψυγμένες. Πρόκειται για μεγάλες πράσινες πιπεριές jalapeno, γεμιστές με κρεμώδες τυρί και τραγανό πανάρισμα. Διατίθενται σε συσκευασία του ενός κιλού που περιέχει 26 με 33 κομμάτια.

www.alios.gr

Παρνασσός Delicatessen

Παναρισμένες μπάρες παντζαριού είναι ένα από τα πρωτότυπα προϊόντα που έχει στην γκάμα της η εταιρεία ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ DELICATESSEN. Η σύνθεση της Μπάρας Παντζαριού με τον φαγόπυρο, το καρύδι, το ρεβίθι, τα φρέσκα μυρωδικά και τέλος την ελιά και το ελαιόλαδο, μετατρέπει την μπάρα, σύμφωνα με την εταιρεία, σε υπερτροφή. Δεν χρειάζονται ξεπάγωμα, μπορούν να τηγανιστούν για λίγα λεπτά στη φριτέζα ή στο τηγάνι, ή να ψηθούν στον φούρνο.
Οι Μπάρες Παντζαριού προσφέρουν ένα γρήγορο και γευστικό πιάτο, που μπορεί να συνοδευτεί από σαλάτα, όσπρια, πατάτες, ζυμαρικά ή ρύζι και δένουν με τα τυριά όλων των ειδών. Μπορούν επίσης να σερβιριστούν σε ψωμάκι burger αλλά και σε πίτα, με sauce, μαρούλι και τυρί τριμμένο. Το προϊόν διατίθεται κατεψυγμένο, σε συσκευασία HORECA του 1 κιλού.

www.parnassos-foods.com

ΤΑΝΗΣ

Η εταιρεία Τάνης διαθέτει μεγάλη ποικιλία από προϊόντα που μπορούν να συνθέσουν πιάτα για μπουφέ, ενώ κάλλιστα μπορούν να συνοδεύσουν μπίρες ή ποτά. Παράλληλα, η Τάνης σημειώνει πως παρακολουθεί τις τάσεις για προϊόντα που βασίζονται σε ποιοτικές πρώτες ύλες, με περιορισμό σε αλάτι και πρόσθετα κι απουσία GMO (γενετικά τροποποιημένων οργανισμών). Για τον λόγο αυτό, η εταιρεία σημειώνει ότι ακολουθεί βασικές αρχές μεταξύ των οποίων είναι:

  • Προσεκτική επιλογή πρώτων υλών, δίνοντας έμφαση στην απουσία GMO και φυτοφαρμάκων και στην εφαρμογή πιστοποιημένων συστημάτων διαχείρισης από τους προμηθευτές.
  • Χρήση φρέσκων λαχανικών στα περισσότερα προϊόντα.
  • Περιορισμός αλατιού και παραγωγή προϊόντων με «καθαρότερες» ετικέτες.
  • Πιστοποιήσεις κατά HACCP και ISO.
  • Προστασία περιβάλλοντος, εφαρμόζοντας ανακύκλωση και πρόληψη στις καταναλώσεις.

www.tanisfood.gr

TAKE NIKOLOPOULOU

Η εταιρεία TAKE NIKOLOPOULOU διαθέτει μια ευρεία γκάμα προϊόντων Finger Food και μια μεγάλη ποικιλία vegan προτάσεων για την αγορά HORECA. Προσφέρει πολλά είδη από κροκέτες, όπως οι Ρυζο-Κροκέτες (Arancini) με μανιτάρια & τυριά ένα ορεκτικό που συστήνεται για μπουφέ, ποικιλίες και πιάτο τυριών. Τηγανίζονται απευθείας από την κατάψυξη, για 4 – 5 λεπτά, ή ψήνονται σε προθερμασμένο φούρνο, αφού ψεκαστούν με λιπαρή ουσία, για 7-8 λεπτά.

Η εταιρεία προσφέρει επίσης Κασερο-κροκέτες, Σπανακο-κροκέτες, Κολοκυθο-κροκέτες, αλλά και Spring Rolls με Λαχανικά, Spring Rolls mini με λαχανικά, καθώς και Spring Rolls με Λαχανικά και Κοτόπουλο. Να σημειωθεί πως η εταιρεία έχει παρουσιάσει και τη σειρά εναλλακτικού κρέατος Genius, την οποία δημιούργησε σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Στη σειρά Genius συγκαταλέγονται και τα GENIUS Nuggets CHICKEN-FREE. Πρόκειται για φυτικές μπουκιές με γεύση κι υφή κοτόπουλου, υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα.

www.take-frozen.gr

Thymiopoulos Food ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΤΑΤΑΣ Ε.Π.Ε.

Η Thymiopoulos Food διαθέτει στην αγορά HORECA φρέσκες πατάτες, κομμένες σε διάφορες μορφές, έτοιμες για τηγάνισμα ή ψήσιμο. Η εταιρεία τονίζει ότι η φρέσκια πατάτα δεν έχει συντηρητικά. Οι πατάτες κόβονται και μοιράζονται αυθημερόν. Οι φρέσκες πατάτες διατίθενται μεταξύ άλλων και στις παρακάτω συσκευασίες και κοπές:

  • Πατάτα αποφλοιωμένη κομμένη 10 x 10 – 5 kg
  • Πατάτα αποφλοιωμένη κομμένη 12 x 12 – 5 kg
  • Πατάτα αποφλοιωμένη κομμένη καρέ – 5 kg
  • Πατάτα αποφλοιωμένη κομμένη κύβος 2,5 x 2,5
  • Πατάτα αποφλοιωμένη κομμένη ροδέλα από 3,5 mm έως 6,5 mm – 5 kg
  • Πατάτα αποφλοιωμένη κομμένη κυδωνάτη – 5 kg

www.thymiopoulosfood.gr


ΠΗΓΗ