Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024
Home ΦΑΓΗΤΟ Φαγητό και καύσωνας: 7 κινήσεις για σωστή διατροφή στις μεγάλες ζέστες
ΦΑΓΗΤΟ

Φαγητό και καύσωνας: 7 κινήσεις για σωστή διατροφή στις μεγάλες ζέστες

Οι υψηλές θερμοκρασίες εγκυμονούν προβλήματα που σχετίζονται με διαταραχές υγρών και ηλεκτρολυτών, υπόταση ή επιδείνωση μιας ήδη υπάρχουσας νόσου. Μικρές προσαρμογές στη διατροφή μπορούν να μας προστατεύσουν από τις επιπτώσεις του καύσωνα.

1. Περιορίζουμε τις μεγάλες μερίδες
Το υπερβολικό φαγητό και τα μεγάλα γεύματα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος, λόγω θερμογένεσης, αλλά και την εφίδρωση. Μαζί με τον ιδρώτα, όμως, ο οργανισμός χάνει νερό και άλατα, όπως το νάτριο και το κάλιο, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της πίεσης. Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, τόσο λιγότερες θερμίδες θα πρέπει να καταναλώνονται.

2. Καταναλώνουμε άφθονα υγρά
Η αφυδάτωση είναι η πιο συχνή διαταραχή το καλοκαίρι και μπορεί να προληφθεί με τη συχνή κατανάλωση νερού, φυσικών χυμών, ισοτονικών ποτών αλλά και τροφών πλούσιων σε νερό, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Φυσικά, επιμέρους προβλήματα υγείας, όπως η ύπαρξη σακχαρώδους διαβήτη, αρτηριακής πίεσης, θα διαφοροποιήσουν τις επιλογές του ατόμου. Σε κάθε περίπτωση, το νερό είναι η πλέον κατάλληλη και ασφαλής επιλογή για την ενυδάτωση του οργανισμού.

3. Επιλέγουμε ελαφριά φαγητά
Ιδιαίτερα τις περιόδους με πολύ έντονη ζέστη και καύσωνα, καλό είναι τα γεύματα να είναι ελαφριά, όχι τηγανητά, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και εύπεπτα, έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται η διαδικασία της πέψης. Οι βασικές διατροφικές επιλογές θα πρέπει να περιλαμβάνουν σαλάτες, ψάρια, κοτόπουλο, γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά, φρούτα και χυμούς.

4. Επιμερίζουμε την τροφή σε συχνά και μικρά γεύματα
Τα μικρά γεύματα δεν επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα και είναι ο καλύτερος τρόπος να παρέχεται η ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός όλη μέρα χωρίς να προκαλείται αίσθημα βάρους. Τα γεύματα θα πρέπει να περιλαμβάνουν τροφές από την ομάδα των πρωτεϊνών, των δημητριακών και των λαχανικών και να περιορίζονται τα λίπη, επικεντρώνοντας στα καλά και ωφέλιμα.

5. Αποφεύγουμε το αλκοόλ και την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης
Τόσο το αλκοόλ όσο και η καφεΐνη ευνοούν την αποβολή υγρών από τα νεφρά. Το γεγονός αυτό αφενός επιβαρύνει τη νεφρική λειτουργία και αφετέρου αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης του οργανισμού.

6. Περιορίζουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος
Ψάρια, κοτόπουλο και γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών εξασφαλίζουν επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης.

7. Δίνονουμε ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση νατρίου
Σε περιπτώσεις έντονης εφίδρωσης, ίσως χρειαστεί μικρή αύξηση του αλατιού στη διατροφή, προκειμένου να αποφευχθεί μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι πάσχοντες από υπέρταση που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή, ίσως χρειαστεί να την τροποποιήσουμε, μετά από οδηγία του γιατρού τους.

Πηγή: ethnos.gr

Leave a comment

Kατηγορίες

Related Articles

ΕΙΔΗΣΕΙΣΦΑΓΗΤΟ

Γονείς καταγγέλλουν ότι διακινούνται στην Ελλάδα πατατάκια με «γεύσεις πέους» και «αιδοίου»

Τα τσιπς λιθουανικής εταιρείας διακινεί εταιρεία διαδικτυακής πώλησης με έδρα τα Χανιά...

ΦΑΓΗΤΟ

Μαναβική εποχής – Φρέσκα φρούτα και λαχανικά του Αυγούστου

Καταναλώνοντας τα φρούτα και λαχανικά που βρίσκονται στην εποχή τους, συμβάλλουμε στο να γίνει το καθημερινό...

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣΦΑΓΗΤΟ

Η κουζίνα της Θεσσαλονίκης κατέκτησε το Λονδίνο στο Food Festival του National Geographic Traveller

Ομελέτα σε κουλούρι Θεσσαλονίκης με παλαιωμένη φέτα, ντοματίνια και φρέσκα μυρωδικά ήταν...

ΦΑΓΗΤΟ

Οι ελληνικές αρχές δέσμευσαν φιστίκια από τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με το RASFF τα φιστίκια έφτασαν στη χώρα μας μέσω Τουρκίας....