Τετάρτη , 8 Μάιος 2024
Home ΦΑΓΗΤΟ Οι ελληνικές αρχές δέσμευσαν φιστίκια από τις ΗΠΑ
ΦΑΓΗΤΟ

Οι ελληνικές αρχές δέσμευσαν φιστίκια από τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με το RASFF τα φιστίκια έφτασαν στη χώρα μας μέσω Τουρκίας.

H Ελλάδα ενημέρωσε τον Ευρωπαϊκό Σύστημα Έγκαιρης Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα RASFF, για καρπούς φιστικιών που προσπάθησαν να εισαχθούν στην χώρα μας από τις ΗΠΑ μέσω Τουρκίας. Η RASFF χαρακτηρίζει τον κίνδυνο σοβαρό.

Οι Ελληνικές αρχές εντόπισαν στα σύνορα το επικίνδυνο φορτίο και το δέσμευσαν μετά την ανίχνευση 30,9+/-7,1 µg/kg Aflatoxin B1 με ανώτερο επιτρεπτό όριο 8,0 µg/kg και Aflatoxin total 34,3+/-7,1 µg/kg με ανώτερο επιτρεπτό όριο 10,0 µg/kg.

Οι αφλατοξίνες είναι ουσίες που παράγονται από ορισμένες μούχλες που βρίσκονται στα τρόφιμαΗ χρόνια έκθεση σε αφλατοξίνες μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη ή καρκίνο του ήπατος, ειδικά σε άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις όπως η λοίμωξη από ηπατίτιδα Β. Η αναπνοή στα σπόρια του μύκητα του ασπεργίλλου μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό ή βλάβη στους πνεύμονες, και πάλι, ειδικά σε άτομα με προϋπάρχουσα πνευμονική νόσο, όπως η φυματίωση ή η ΧΑΠ. Επιπλέον η κατανάλωση αφλατοξινών μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση που λέγεται αφλατοξίνωση, με εμετό και κοιλιακό άλγος.

Τα φιστίκια βρίσκονται στην κορυφή της λίστας μολύνσεων από αφλατοξίνες αλλά και τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να φέρουν αυτές τις τοξίνες με πιο ευπαθές το αποξηραμένο σύκο το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή συχνότητα εμφάνισης αφλατοξινών και κυρίως σε προϊόντα όπου εξακολουθούν να εφαρμόζονται φυσικές μέθοδοι στεγνώματος στον ήλιο.

Πηγή:cibum.gr

Leave a comment

Kατηγορίες

Related Articles

ΕΙΔΗΣΕΙΣΦΑΓΗΤΟ

Γονείς καταγγέλλουν ότι διακινούνται στην Ελλάδα πατατάκια με «γεύσεις πέους» και «αιδοίου»

Τα τσιπς λιθουανικής εταιρείας διακινεί εταιρεία διαδικτυακής πώλησης με έδρα τα Χανιά...

ΦΑΓΗΤΟ

Μαναβική εποχής – Φρέσκα φρούτα και λαχανικά του Αυγούστου

Καταναλώνοντας τα φρούτα και λαχανικά που βρίσκονται στην εποχή τους, συμβάλλουμε στο να γίνει το καθημερινό...

ΦΑΓΗΤΟ

Φαγητό και καύσωνας: 7 κινήσεις για σωστή διατροφή στις μεγάλες ζέστες

Οι υψηλές θερμοκρασίες εγκυμονούν προβλήματα που σχετίζονται με διαταραχές υγρών και ηλεκτρολυτών, υπόταση...

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣΦΑΓΗΤΟ

Η κουζίνα της Θεσσαλονίκης κατέκτησε το Λονδίνο στο Food Festival του National Geographic Traveller

Ομελέτα σε κουλούρι Θεσσαλονίκης με παλαιωμένη φέτα, ντοματίνια και φρέσκα μυρωδικά ήταν...