Τετάρτη , 8 Μάιος 2024
Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Oι αλλαγές στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο – Τι προβλέπει για εργαζόμενους και συνταξιούχους
ΕΙΔΗΣΕΙΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Oι αλλαγές στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο – Τι προβλέπει για εργαζόμενους και συνταξιούχους

Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να έρθει σήμερα το πρώτο νομοσχέδιο του «νέου» Υπουργείου Εργασίας. Ανάμεσα στις ρυθμίσεις ξεχωρίζουν οι αλλαγές στη παράλληλη απασχόληση, η κατάργηση του πέναλτι για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, οι αλλαγές στην ψηφιακή κάρτα 

Δύο δουλειές 

Με την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας που αποτελεί και τον κύριο άξονα του νομοσχεδίου ανοίγει ο δρόμος και για την παράλληλη απασχόληση πέραν του 8ώρου.

Έτσι, πλέον θα μπορεί ένας εργαζόμενος να εργάζεται με πλήρη απασχόληση σε έναν εργοδότη, για ένα 8ωρο, και με μερική απασχόληση για άλλες – το πολύ – 5 ώρες σε άλλον. Συνολικά, δεν θα επιτρέπεται να απασχολείται πέραν των 13 ωρών την ημέρα ώστε να ξεκουράζονται συνεχόμενα 11 ώρες,

Να σημειωθεί ότι σήμερα, με ένα Προεδρικό Διάταγμα του 1932 απαγορεύεται ο εργοδότης να απασχολήσει μέσα στην ίδια μέρα μισθωτούς, οι οποίοι έχουν ήδη εργαστεί σε άλλη επιχείρηση ολόκληρο το νόμιμο 8ωρο τους.

Κίνητρα για τη ψηφιακή κάρτα 

Κίνητρα γραφειοκρατικού τύπου φέρνει το υπουργείο Εργασίας για τις επιχειρήσεις που θα υιοθετήσουν την ψηφιακή κάρτα πριν το υποχρεωτικό χρονοδιάγραμμα. Τέτοια κίνητρα σύμφωνα με πληροφορίες είναι η κατάργηση της ανάρτησης στο Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ μιας σειράς εντύπων, μεταξύ των οποίων και της προαναγγελίας των υπερωριών ως κίνητρο για τις μικρές επιχειρήσεις που υιοθετούν την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Με αυτό τον τρόπο μικρές επιχειρήσεις που θα έχουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας θα αποφεύγουν διαδικασίες χρονοβόρες με τις οποίες τώρα «ταλαιπωρούνται». Θα απαλλάσσονται για παράδειγμα από την υποχρέωση υποβολής στο σύστημα «Εργάνη» μιας σειράς από εντύπων, όπως μεταξύ άλλων και του εντύπου Ε8, δηλαδή της προαναγγελίας των υπερωριών.

Αυξάνονται τα πρόστιμα για την υποδηλωμένη εργασία

Θα προβλέπεται πρόστιμο ύψους 10.500 ευρώ στους εργοδότες που αποδεικνύεται ότι υποδηλώνουν τους απασχολούμενους στην επιχείρησή τους. Δηλαδή όταν δηλώνουν έναν εργαζόμενο ότι απασχολείται με τετράωρη εργασίας και στην πραγματικότητα εργάζεται κανονικά οκτάωρο. Σήμερα το εν λόγω πρόστιμο ανέρχεται σε 2.000 ευρώ.

Οι ρυθμίσεις για συνταξιούχους 

Σε ότι αφορά στα ασφαλιστικά, οι διατάξεις για τους εργαζόμενους συνταξιούχους αλλά και για τη συνταξιοδότηση των οφειλετών του ΕΦΚΑ θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο, αλλά αργότερα πριν τη ψήφιση του καθώς δεν έχουν κλειδώσει ακόμα οι τελευταίες λεπτομέρειες

Το σενάριο που εξετάζεται για τους εργαζόμενους συνταξιούχους είναι να καταργηθεί το πέναλτι 30% και αντί αυτού να θεσπιστεί κάποια επιπρόσθετη παρακράτηση υπέρ ΕΦΚΑ. Ουσιαστικά, δεν θα υπάρχει κανένα πέναλτι, δηλαδή ο συνταξιούχος θα λαμβάνει το σύνολο της σύνταξής του, ωστόσο στο εισόδημα που εισπράττει ο συνταξιούχος από την εργασία του και το δηλώνει θα επιβληθεί εκτός από τον ετήσιο φόρο και μια έξτρα παρακράτηση. Το ύψος της νέας παρακράτησης υπέρ ΕΦΚΑ σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι 10%-15%. Αυτός ο έξτρα φόρος θα επιστρέφει στον ΕΦΚΑ μέσω της ΑΑΔΕ

Σύνταξη με οφειλές

Να ξεμπλοκαριστούν περίπου 150.000 συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες που οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ ή πάνω από 6.000 ευρώ (αγρότες) θα έχει ως στόχο η νέα ρύθμιση.

Ένα από τα σενάρια που επεξεργάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η αύξηση των δυο πλαφόν, αλλά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Δηλαδή να υπάρχουν ταυτόχρονα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Θα εξετάζεται δηλαδή τόσο η ακίνητη περιουσία του συνταξιούχου, εάν έχει εισόδημα από άλλες πηγές όσο και οι καταθέσεις που έχει, ώστε να αποδεικνύεται πως βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία αποπληρωμής του χρέους. Έτσι, σε αυτή την περίπτωση της πλήρους αδυναμίας, δεν θα ισχύει το όριο των 20.000 ευρώ, αλλά ένα μεγαλύτερο όριο οφειλών που θα ανέρχεται στις 30,000 ευρώ. Αν το χρέος του υποψήφιου συνταξιούχου προς τον ΕΦΚΑ βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ του υφισταμένου και του νέου ορίου και αυτός αποδείξει ότι έχει ανεπαρκή περιουσιακά στοιχεία, τότε θα υπολογίζεται η μηνιαία σύνταξη την οποία θα έπρεπε να λαμβάνει, για τους πρώτους μήνες και μέχρι την εξάντληση του ποσού μεταξύ των δύο ορίων θα λαμβάνει μηδενική σύνταξη.

Για τους επόμενους 60 μήνες θα ισχύει ό,τι και σήμερα, δηλαδή αναλογική περικοπή της σύνταξής του ώστε να εξαλειφθεί το χρέος του προς τον ΕΦΚΑ και, κατόπιν, καταβολή της πλήρους σύνταξης που του αναλογεί.

Πηγή: moneyreview.gr

Leave a comment

Kατηγορίες

Related Articles

TOUR NEWSΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗ

Στην Αντίπαρο οι γεύσεις συναντούν την ιστορία

Η Αντίπαρος, αυτό το μικρό κοσμοπολίτικο νησί στο Νότιο Αιγαίο, με την...

CELEBRITIESΕΙΔΗΣΕΙΣΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Σοκ για τον θάνατο της Άννας Παναγιωτοπούλου

Ο καλλιτεχνικός κόσμος αντιμετώπισε βαθιά θλίψη με τον θάνατο της αγαπημένης ηθοποιού...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ

Το νόημα της Μεγάλης εβδομάδας

Ένα ταξίδι στον εορταστικό πυρήνα της Ελλάδας σε αλλοτινές εποχές. Κάθε Πάσχα...

ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διασύνδεση POS – Ταμειακών Συστημάτων

Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν οι επιχειρήσεις για τη...