Τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την έξοδο προϊόντων καφέ από τη φορολογική αποθήκη και τον εφοδιασμό

19 Σεπτεμβρίου, 2018
Τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την έξοδο προϊόντων καφέ από τη φορολογική αποθήκη και τον εφοδιασμό
Πρόσφατα ανακοινώθηκε η απόφαση του 2018 αναφορικά με τις αλλαγές που έγιναν στη διακίνηση καφέ, τη λειτουργία της φορολογικής αποθήκης και την επιβολή φόρου

Τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την έξοδο προϊόντων καφέ από τη φορολογική αποθήκη και τον εφοδιασμό.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η απόφαση του 2018 αναφορικά με τις αλλαγές που έγιναν στη διακίνηση καφέ, τη λειτουργία της φορολογικής αποθήκης και την επιβολή φόρου (ΕΦΚ), με την οποία τροποποιήθηκαν ορισμένα σημεία προηγούμενης σχετικής απόφασης.

Όπως ορίζουν οι νέες διατάξεις,  η έξοδος προϊόντων καφέ από τη φορολογική αποθήκη μπορεί να πραγματοποιείται και με τον εφοδιασμό των δικαιούχων απαλλαγής πλοίων και αεροσκαφών, σύμφωνα με τις διατυπώσεις που προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία περί εφοδιασμού.

Στις ανωτέρω περιπτώσεις εξόδου των ως άνω προϊόντων καφέ που πραγματοποιείται για εφοδιασμό πλοίων και αεροσκαφών, υποβάλλεται Δήλωση Διακίνησης στην τελωνειακή αρχή ελέγχου της φορολογικής αποθήκης, σύμφωνα με το Υπόδειγμα του Παραρτήματος ΙΧ της ίδιας απόφασης.

Επίσης, αναφέρεται ρητά ότι οι ποσότητες των προϊόντων καφέ που εξέρχονται από τη φορολογική αποθήκη καταχωρούνται στο γραμμoγραφημένο βιβλίο αποθήκης του Παραρτήματος Χ της τροποποιούμενης ΑΥΟ και οι Δηλώσεις Διακίνησης στο προβλεπόμενο Ειδικό Βιβλίο.

Διευκρινίζεται ακόμα ότι στις περιπτώσεις εφοδιασμού των δικαιούχων απαλλαγής πλοίων και αεροσκαφών με προϊόντα καφέ, δύναται να εφαρμοσθεί, είτε η Κανονική είτε η Απλοποιημένη Διαδικασία Εφοδιασμού, κατά περίπτωση. Ειδικότερα στην περίπτωση της Κανονικής Διαδικασίας Εφοδιασμού, υποβάλλεται η τελωνειακή διασάφηση εξαγωγής τύπου Α (ΕΧΑ, COΑ, EUA), ενώ στην περίπτωση της Απλοποιημένης Διαδικασίας υποβάλλεται η Ανακεφαλαιωτική διασάφηση τύπου ΕΧΖ, COZ, EUZ.

Αναφορικά με την πρώτη περίπτωση, τη χρήση της Κανονικής Διαδικασίας εφοδιασμού, εφαρμόζεται η προβλεπόμενη διαδικασία περί εξαγωγής, όπως προβλέπεται στις διατάξεις της αριθμούμενης παραγράφου 4, της τροποποιούμενης ΑΥΟ.

Από την άλλη, στη δεύτερη περίπτωση της Απλοποιημένης Διαδικασίας εφοδιασμού, η διαδικασία που θα ακολουθείται είναι η οριζόμενη στην αριθμούμενη παράγραφο 4 της ΑΥΟ, λαμβάνοντας επιπλέον, υπόψη τα κάτωθι:

Τα προϊόντα καφέ θα πρέπει να παραδίδονται με Δελτία Παράδοσης Εφοδίων (ΔΠΕ) που θα περιλαμβάνουν αποκλειστικά τα προϊόντα καφέ των περιπτώσεων (β), (δ) και (ε) της παραγράφου 1 του άρθρου 53Α του ν.2960/2001 και στο ΔΠΕ θα επισυνάπτεται το αντίτυπο Νο 3 της Δήλωσης Διακίνησης, στο οποίο θα πρέπει να τίθενται όλες οι πράξεις που απαιτούνται από τις κείμενες διατάξεις για τα ΔΠΕ, ώστε να αποδεικνύεται η περάτωση της διακίνησης. Το αντίτυπο Νο 3 της Δήλωσης Διακίνησης θα παραμείνει επισυναπτόμενο στο αντίτυπο Νο Β του ΔΠΕ. Η πίστωση της φορολογικής αποθήκης θα πραγματοποιείται μετά την μηνιαία υποβολή του Συγκεντρωτικού Παραστατικού Εξαγωγής (ΣΠΕ).

Επιπρόσθετα, τονίζεται ότι στην περίπτωση της «Αποστολής σε άλλο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτη χώρα ή έξοδο από φορολογική αποθήκη για σκοπούς εφοδιασμού», προστίθεται νέα υποπερίπτωση, σύμφωνα με την οποία στις περιπτώσεις εφοδιασμού εφαρμόζεται η προβλεπόμενη από τις ισχύουσες διατάξεις διαδικασία για την πιστοποίηση ολοκλήρωσης του εφοδιασμού.

Τέλος, χρήσιμο είναι να γνωρίζετε πως προστίθεται νέα περίπτωση για τις περιπτώσεις εφοδιασμού, σύμφωνα με την οποία, εφόσον το Τελωνείο εξαγωγής/εφοδιασμού και εξόδου/φόρτωσης είναι το ίδιο, δεν υποβάλλεται Δήλωση Διακίνησης. Επίσης, στην περίπτωση αυτή το σχετικό βιβλίο ενημερώνεται με τη διασάφηση εξαγωγής/εφοδιασμού, με την οποία πιστώνεται και η αποθήκη.

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνε διαρκώς online!

Κάντε like στο facebook, ή follow σε Instagram & twitter


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους