Ο κλάδος της εστίασης πρωταθλητής στα χρόνια της «κρίσης»

19 Σεπτεμβρίου, 2018
Ο κλάδος της εστίασης πρωταθλητής στα χρόνια της «κρίσης»
Σε κάθε γειτονιά ξεφυτρώνουν όλο και περισσότερα καφέ και fast-food, με αρκετά μάλιστα από αυτά να αποτελούν «κρίκους» γνωστών αλυσίδων

Ο κλάδος της εστίασης πρωταθλητής στα χρόνια της «κρίσης»

Τα χρόνια της «κρίσης» στην Ελλάδα σημαδεύτηκαν με πολλά λουκέτα σε επιχειρήσεις. Παρ’ όλα αυτά, ποιος δεν έχει παρατηρήσει πως μέσα στις οικονομικές δυσκολίες εμφανίστηκε μεγάλη αύξηση στο άνοιγμα πολλών καταστημάτων εστίασης και καφέ-μπαρ; Σε κάθε γειτονιά ξεφυτρώνουν όλο και περισσότερα καφέ και fast-food, με αρκετά μάλιστα από αυτά να αποτελούν «κρίκους» γνωστών αλυσίδων, μέσω της τακτικής του franchise.

Σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν, είναι χαρακτηριστικό πως η ελληνική επιχειρηματικότητα, παρά την πρωτοφανή μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, παραμένει εστιασμένη σε μη παραγωγικούς και εσωστρεφείς τομείς, όπως η εστίαση, η λιανική τροφίμων και το λιανεμπόριο γενικότερα, χωρίς να στρέφεται μαζικά σε εξαγωγικές δραστηριότητες, ένας τομέας που θα μπορούσε να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα στην οικονομία και να δώσει προοπτικές. Εξαίρεση αποτελεί ο κλάδος του τουρισμού που έχει επίσης μεγάλη αύξηση σε αντίστοιχες επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, σε έρευνα που έγινε για το franchise ως τρόπος επένδυσης την τελευταία τετραετία, φάνηκε πως οι Έλληνες επένδυσαν σε επώνυμες αλυσίδες δημιουργώντας περίπου 700 νέες επιχειρήσεις που οι περισσότερες αφορούν την εστίαση και τα τρόφιμα. Ακολουθούν έπειτα οι τομείς παροχής υπηρεσιών, υγείας-ομορφιάς, ένδυσης-υπόδησης, οικιακού εξοπλισμού και τέλος εκπαίδευσης. Μάλιστα ένα μεγάλο ποσοστό επενδυτών δήλωσε την πρόθεσή του να λειτουργήσει ως master franchisor, εισάγοντας στην Ελλάδα κάποιο concept του εξωτερικού. Σύμφωνα με την έρευνα, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που δίνει ώθηση στη δημιουργία επιχειρήσεων franchise είναι το γεγονός πως μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, λαμβάνοντας βοηθητικές επιχορηγήσεις.

Με την αύξηση των επιχειρήσεων εστίασης είναι λογικό πως έχουν δημιουργηθεί και αρκετές θέσεις εργασίας για πολλά νεαρά άτομα βοηθώντας έτσι στη μείωση της ανεργίας (όσο είναι δυνατό την εποχή αυτή). Επίσης, παρά την οικονομική κρίση, βλέπουμε πως και ο κόσμος στηρίζει μαζικά τα καταστήματα εστίασης και καφέ-μπαρ. Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη όλα τα παραπάνω δεδομένα, η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει τον κλάδο της εστίασης, εφόσον είναι αυτός που κινεί την εγχώρια οικονομία τη δεδομένη στιγμή. Όταν ο νέος επιχειρηματίας στρέφει το ενδιαφέρον του και επενδύει στον συγκεκριμένο κλάδο, τότε το κράτος πρέπει να τον βοηθήσει με ανάλογα μέτρα και να διευκολύνει το έργο του κι όχι να τον υπερφορολογεί ή να τον απειλεί διαρκώς με απαράδεκτους ελέγχους και δόλιες πρακτικές που αποσκοπούν ΜΟΝΟ στο να σφίξουν πιο έντονα τη θηλιά γύρω από τον λαιμό του. Γι’ αυτούς τους λόγους, το ΠΑΣΚΚΕΔΙ βρίσκεται πάντα δίπλα στον επιχειρηματία αναγνωρίζοντας τις συνθήκες που αντιμετωπίζει καθημερινά και υπερασπίζοντας τα δικαιώματά του. 

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνε διαρκώς online!

Κάντε like στο facebook, ή follow σε Instagram & twitter


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletterΕνισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους