Στενεύει ο κλοιός για τον Μαρινάκη

9 Σεπτεμβρίου, 2021
marinakis (1)

Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Χωρίς συμβόλαια ή συμφωνητικά φαίνεται πως έγινε η διακίνηση εκατομμυρίων ευρώ από αμερικανική εταιρεία και επιχειρήσεις συμφερόντων ή συνεργατών του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη προς τον καταδικασθέντα για τους 2,1 τόνους ηρωίνης Ευθύμιο Γιαννουσάκη, αλλά ο ανακριτής Διαφθοράς Πειραιά Ιωάννης Πετρόπουλος έκρινε πως δεν πρέπει να γίνει κατηγορία σε βάρος τους.

Τη ροή χρήματος είχε εντοπίσει η Οικονομική Αστυνομία, εξετάζοντας τα εμβάσματα που είχαν καταλήξει στην εταιρεία G Tankers του Ευθύμιου Γιαννουσάκη, με αποτέλεσμα να ασκηθούν κακουργηματικές διώξεις σε βάρος του γνωστού εφοπλιστή και συνεργατών του, ώστε να διερευνηθεί γιατί χρηματοδοτούσαν τον μετέπειτα καταδικασθέντα σε 18 έτη κάθειρξη για τη μεταφορά των ναρκωτικών με το πλοίο «Noor 1».

Ο ανακριτής Διαφθοράς Ι. Πετρόπουλος έκρινε πως η υπόθεση πρέπει να οδηγηθεί στο αρχείο.

Αντίθετα ο εισαγγελέας Εφετών Πειραιά Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, που εξέτασε τη δικογραφία, διαπίστωσε σημαντικές ελλείψεις και ζητάει να γίνουν νέες ανακριτικές πράξεις για να διακριβωθεί τυχόν σύνδεση των εμβασμάτων με παράνομες δραστηριότητες. Όμως, παρά την παραγγελία του εισαγγελικού λειτουργού, ο κ. Πετρόπουλος επιμένει στο να οδηγηθεί η δικογραφία στο αρχείο, διαφωνώντας στη διενέργεια συμπληρωματικής ανάκρισης.

Τη διαφωνία ανακριτή-εισαγγελέα θα κρίνει πλέον το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, το οποίο θα αποφασίσει αν πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα, πιθανότατα από άλλον ανακριτή, καθώς έχει γίνει δεκτό το αίτημα του κ. Πετρόπουλου για μετάθεσή του στο Πρωτοδικείο Χαλκίδας.

Στενεύει ο κλοιός για τον Μαρινάκη

Ροή εκατομμυρίων ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί πως τα επίδικα εμβάσματα εστάλησαν από εταιρείες συμφερόντων ή συνεργατών του Β. Μαρινάκη, αλλά και από την εταιρεία MCMP IL Maritime Capital Management Partners LLC με έδρα το Ιλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εμβάσματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ εστάλησαν από τις εταιρείες συμφερόντων ή συνεργατών του Β. Μαρινάκη, δίχως να υπάρχει κάποια άμεση συνεργασία τους με τον Ευθύμιο Γιαννουσάκη.

Επίσης διαπιστώνεται ροή εκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την εταιρεία του Γιαννουσάκη στο Ντουμπάι και για αυτόν τον λόγο έχει ξεκινήσει έρευνα από τις αμερικανικές αρχές και ειδικότερα από την αμερικανική υπηρεσία δίωξης του εγκλήματος Homeland Security.

Μάλιστα οι αμερικανικές αρχές είχαν στείλει τον περασμένο Σεπτέμβριο στοιχεία στον ανακριτή Διαφθοράς στο πλαίσιο της δικογραφίας για τους χρηματοδότες του φορτίου του «λευκού θανάτου», στην οποία είναι κατηγορούμενοι ο Β. Μαρινάκης, συνεργάτες του αλλά και δύο Τούρκοι φερόμενοι ως αποστολείς και παραλήπτες των ναρκωτικών (σ.σ. πρόκειται για τον καταζητούμενο Ζιντάστι και τον Ριγκαμπάντι, ο οποίος εκδόθηκε από την Αγγλία και κρατείται στις φυλακές Κορίνθου μετά την απολογία του για την υπόθεση).

Όμως τα στοιχεία αυτά των αμερικανικών αρχών δεν αξιολογήθηκαν από τον ανακριτή Διαφθοράς ως ικανά για να στηρίξουν την κατηγορία σε βάρος του εφοπλιστή και συνεργατών του, αν και είχαν ασκηθεί κακουργηματικές διώξεις σε βάρος τους.

Ύποπτα εμβάσματα χωρίς συμβόλαια ή συμφωνητικά

Υπενθυμίζεται πως η πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα τούς είχε ασκήσει ποινικές διώξεις, καθώς δεν δικαιολογούνταν με συμβόλαια ή συμφωνητικά διάφορες οικονομικές συναλλαγές εταιρειών συμφερόντων του γνωστού εφοπλιστή και συνεργατών του με τον Γιαννουσάκη.

Πρόκειται για συναλλαγές της εταιρείας συμφερόντων του Β. Μαρινάκη προς την εταιρεία Horizon (σ.σ. στην οποία εργαζόταν ο επίσης καταδικασθείς σε 18 έτη κάθειρξη για τη μεταφορά των ναρκωτικών με το «Noor 1» Γεώργιος Μπουρδούβαλης), αλλά όχι με τον Γιαννουσάκη.

Για τις συγκεκριμένες συναλλαγές, ο εισαγγελέας Εφετών Οδ. Τσορμπατζόγλου ζητάει από τον ανακριτή να ερευνηθεί από την Οικονομική Αστυνομία αν τα χρηματικά ποσά που δόθηκαν στον Γιαννουσάκη από εταιρείες συμφερόντων του Μαρινάκη αφορούν όντως πετρελεύσεις πλοίων του.

Επίσης ζητάει να διερευνηθεί αν η εταιρεία Capital του Β. Μαρινάκη θα είχε μεγαλύτερο όφελος εφόσον έκανε τις πετρελεύσεις των πλοίων του όχι από την εταιρεία G Tankers του Γιαννουσάκη, αλλά από την Express Energy συμφερόντων του ίδιου του Μαρινάκη, που έκανε παρόμοιες δουλειές…

Ο εισαγγελέας αναζητά ουσιαστικά απάντηση στο γιατί η Capital του Μαρινάκη δεν χρησιμοποίησε την εταιρεία Express Energy συμφερόντων του, που εδρεύει στο ίδιο κτήριο στον Πειραιά, αλλά επέλεξε την εταιρεία του Γιαννουσάκη, ο οποίος λίγους μήνες αργότερα συμμετείχε στη μεταφορά του φορτίου της ηρωίνης με το «Noor 1». Ερωτηματικά ανακύπτουν και ως προς έμβασμα απευθείας από την εταιρεία Capital του Μαρινάκη προς την εταιρεία του Γιαννουσάκη.

Για τον λόγο αυτό είναι κατηγορούμενος ο πρώην νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας Capital Νικόλαος Συντυχάκης, ο οποίος όφειλε να εξηγήσει πώς χρηματικό ποσό κατέληξε στον Γιαννουσάκη και αν υπήρξε συμβόλαιο ή συμφωνητικό που δικαιολογούσε τη συναλλαγή.

Με απλά λόγια, πώς μια εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρεία έδωσε χρηματικό ποσό σε καταδικασθέντα για εμπόριο ναρκωτικών; Υπήρχε κάποιο συμφωνητικό που δικαιολογούσε το συγκεκριμένο έμβασμα;

Στην 37σέλιδη παραγγελία του, ο εισαγγελέας Εφετών Οδ. Τσορμπατζόγλου αναφέρεται στον Ν. Συντυχάκη, ο οποίος κατελήφθη με 622.000 ευρώ στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στις 23-9-2014, την ίδια ημέρα που φέρεται να μεταφέρθηκε το παραπάνω χρηματικό ποσό αντίστροφα από την Ελλάδα στα Εμιράτα.

Επισημαίνει δε πως ο Συντυχάκης επέστρεψε το χρηματικό ποσό αυθημερόν πριν φτάσει και χρησιμοποιηθεί για τις επισκευές πλοίων.

Μάλιστα αναφέρει πως διερευνάται η πιθανή σχέση του ποσού των 622.000 ευρώ που βρέθηκαν στην κατοχή του Συντυχάκη στο αεροδρόμιο με τα 900 κιλά ηρωίνης που φέρεται ότι μεταφορτώθηκαν ανοιχτά της Κρήτης από το πλοίο «Noor 1».

Εκτός από τους κ.κ. Μαρινάκη και Συντυχάκη, στην ίδια υπόθεση κατηγορούμενος είναι, επίσης, δικηγόρος-συνεργάτης του εφοπλιστή που διακίνησε χρηματικά ποσά προς τον Γιαννουσάκη από εταιρείες συμφερόντων του, δίχως να υπάρχει καμία μεταξύ τους συμβατική υποχρέωση.

Ο ανακριτής Διαφθοράς φαίνεται πως πείστηκε ότι αυτά τα εμβάσματα δεν κατέληξαν στον Γιαννουσάκη για τη χρηματοδότηση του ταξιδιού με το «Noor 1» με τα ναρκωτικά, παρά τη διαφορετική άποψη της εισαγγελέως Τζίβα με βάση τα στοιχεία της Οικονομικής Αστυνομίας, που δεν διαπίστωσε ότι ήταν δικαιολογημένες οι συναλλαγές.

Για τον λόγο αυτό, ο εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, που εξέτασε την υπόθεση μετά την ανάκριση, διαπίστωσε πως πρέπει να γίνουν επιπλέον ανακριτικές πράξεις από την Οικονομική Αστυνομία και την αμερικανική Homeland Security, για να διαπιστωθεί η τυχόν εμπλοκή των κατηγορουμένων στη χρηματοδότηση του ταξιδιού του «Noor 1» με το φορτίο της ηρωίνης.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά θα ζητήσει να γίνει περαιτέρω έρευνα των επίδικων εμβασμάτων, προς τον καταδικασθέντα Ευθύμιο Γιαννουσάκη, χωρίς συμβόλαια ή συμφωνητικά, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από εταιρείες συμφερόντων του ίδιου και συνεργατών του Β. Μαρινάκη, αλλά και εκατομμυρίων ευρώ από αμερικανική εταιρεία.

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν πως, πέρα από το αν συνδέονται τα συγκεκριμένα χρηματικά ποσά με τα ναρκωτικά, τίθεται ζήτημα ως προς τη νομιμότητα διάθεσης όλων αυτών των χρηματικών ποσών στην εταιρεία μετέπειτα καταδικασθέντα για τη μεταφορά 2,1 τόνων ηρωίνης.

Η αναίρεση στον Άρειο Πάγο

Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη στον Άρειο Πάγο η αναίρεση της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά με βάση την οποία απαλλάχθηκε με ελαχιστότατες αμφιβολίες ο πρώην συνεργάτης του Β. Μαρινάκη στον Ολυμπιακό, Αιμίλιος Κοτσώνης, ο οποίος είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά του «Noor 1» από τον τελευταίο πλοιοκτήτη, ενώ είχε αλλεπάλληλες επαφές με τον Ευθ. Γιαννουσάκη κατά το επίδικο διάστημα.

Για την αθώωση του ίδιου και άλλου κατηγορούμενου, καθώς και για τα ελαφρυντικά που χορηγήθηκαν στους καταδικασθέντες, έχει ασκηθεί αναίρεση από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστασία Δημητριάδου, η οποία εκκρεμεί να εξεταστεί στο ανώτατο ποινικό δικαστήριο της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, στην παραγγελία του για συμπληρωματική ανάκριση, είχε επισημαίνει πως ο Αιμίλιος Κοτσώνης, που είναι έμπορος αυτοκινήτων, ανέπτυξε γρήγορα τις δραστηριότητές του στον Περσικό Κόλπο και πέτυχε ο πετρελαϊκός κολοσσός Horizon να χρησιμοποιήσει το «Noor 1» και τον Γιαννουσάκη.

Ο εισαγγελικός λειτουργός διερωτάται αν κανένας μεγαλοσχήμων της παγκόσμιας ναυτιλίας εγγυήθηκε ή υποστήριξε τη δράση του Κοτσώνη και την προώθηση του Γιαννουσάκη.

ΠΗΓΗ

 

Ακολουθήστε μας στο Google News

 

 

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 40.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

Ελάτε σε επαφή μαζί μας

Είμαστε στη διάθεσή σας 24/24 για κάθε ζήτημα που αφορά την επιχείρησή σας.

Θεσσαλονίκη

Μαυροκορδάτου 24 με Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 151, 1ος όροφος – 546 45 Θεσσαλονίκη 2310 932420 – 932473 – 932481

Αθήνα

Λεωφ. Συγγρού 196 2ος όροφος 176 71 Καλλιθέα Αθήνα (Κέντρο) 210 22 41 227

paskedi@paskedi.gr


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Άμεσο μήνυμα    Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

    ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους