Στεγαστικά δάνεια: τα κριτήρια για την επιδότηση των δόσεων

12 Ιουνίου, 2019
Στεγαστικά δάνεια: τα κριτήρια για την επιδότηση των δόσεων
Με τρία βασικά κριτήρια θα εντάσσονται οι δανειολήπτες του τέως Οργανισµού Εργατικής Κατοικίας στην επιδότηση των δόσεων αποπληρωµής του τραπεζικού στεγαστικού δανείου τους

Στεγαστικά δάνεια: τα κριτήρια για την επιδότηση των δόσεων

Με τρία βασικά κριτήρια θα εντάσσονται οι δανειολήπτες του τέως Οργανισµού Εργατικής Κατοικίας στην επιδότηση των δόσεων αποπληρωµής του τραπεζικού στεγαστικού δανείου τους.

Σύµφωνα µε τη νοµοθετική ρύθµιση του υπουργείου Εργασίας, που κατατέθηκε ως τροπολογία και ψηφίστηκε την Παρασκευή από τη Βουλή, εισάγεται νέο σχήµα επιδότησης των τοκοχρεωλυτικών δόσεων των δανείων που χορηγήθηκαν από τράπεζες µε επιδότηση του επιτοκίου από τον τ. ΟΕΚ.

Στόχος της εν λόγω ρύθµισης είναι να τακτοποιηθούν και οι δανειολήπτες που είχαν λάβει τραπεζικό στεγαστικό δάνειο µε επιδότηση επιτοκίου από τον Οργανισµό, µετά τη ρύθµιση που έχει γίνει και ήδη «τρέχει» για όσους έλαβαν δάνειο αποκλειστικά από ίδια κεφάλαια του Οργανισµού. Αναλυτικά, η νέα νοµοθετική ρύθµιση αφορά όσους εργαζοµένους έλαβαν έως και το 2014 δάνεια από τράπεζες, τα οποία προορίζονταν για την αγορά ή την ανέγερση πρώτης κατοικίας, την αποπεράτωση, την επέκταση ή την επισκευή υπάρχουσας κατοικίας και ο τ. ΟΕΚ επιδοτούσε το επιτόκιο.

Με το πλαίσιο αυτό δανειοδοτήθηκαν 120.000 νοικοκυριά, εκ των οποίων τα 45.000 εξακολουθούν να οφείλουν. Σε αυτούς τους δανειολήπτες στοχεύει η τροπολογία, καθώς προβλέπει την επιδότηση των τοκοχρεωλυτικών δόσεων των δανείων από τον ΟΑΕΔ -που έχει καταστεί καθολικός διάδοχος του τ. ΟΕΚ- µέσω του Ενιαίου Λογαριασµού για την εφαρµογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ).

Σύµφωνα µε τη ρύθµιση, τα βασικά κριτήρια ένταξης στην επιδότηση είναι:

·       Το εισόδηµα

·       Η αξία της κύριας κατοικίας και της συνολικής ακίνητης περιουσίας

·       Το ύψος των καταθέσεων

Υπουργική απόφαση

Τα ειδικότερα κριτήρια ένταξης, όπως επίσης τα ποσοστά επιδότησης της τοκοχρεωλυτικής δόσης, τα µέγιστα ποσά της επιδοτούµενης δόσης και η µέγιστη διάρκεια της επιδότησης ανά κλίµακες οφειλής, θα διευκρινιστούν µε λεπτοµέρειες από υπουργική απόφαση η οποία αναµένεται να εκδοθεί άµεσα. Στην εν λόγω απόφαση θα προσδιορίζονται και τα αναγκαία δικαιολογητικά, όπως επίσης η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής της επιδότησης.

Υπενθυµίζεται πως έχει ήδη προηγηθεί ρύθµιση µε ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για τους δανειολήπτες του τ. ΟΕΚ εξ ιδίων κεφαλαίων για την αγορά, την ανέγερση, την αποπεράτωση ή την επισκευή πρώτης κατοικίας, µε την οποία αυξήθηκε κατά 10 έτη ο χρόνος αποπληρωµής, οφειλές έως 6.000 ευρώ θεωρήθηκαν αποπληρωµένες, πραγµατοποιήθηκε αυτόµατη µείωση κατά 15% στο αρχικό ποσό δανεισµού για όλους τους δανειολήπτες µε επιπρόσθετες µειώσεις για ευάλωτες οµάδες δανειοληπτών (ΑµεΑ, πολύτεκνοι), προβλέφθηκαν επιπλέον εκπτώσεις σε περίπτωση ταχύτερης αποπληρωµής των δανείων κ.λπ.

Αντίστοιχα για τις οφειλές δικαιούχων εργατικής κατοικίας στους οικισµούς του τ. ΟΕΚπροβλέφθηκε η επιµήκυνση της αποπληρωµής των ληξιπρόθεσµων και µη οφειλών, προσδιορίστηκε µε σαφήνεια νέα χαµηλότερη τιµή ανά τ.µ. παραχωρηθείσας κατοικίας, µε άµεση συνέπεια τον επαναπροσδιορισµό προς τα κάτω της οφειλής δικαιούχων, χορηγήθηκαν εκπτώσεις σε ευάλωτες κατηγορίες (ΑµεΑ, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, µονογονεϊκές οικογένειες κ.λπ.), προβλέφθηκαν επιπλέον εκπτώσεις σε περίπτωση ταχύτερης αποπληρωµής κ.λπ

Πηγή: ethnos.gr

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους