Σκάνδαλο με την 7ήμερη εργασία: «πιάνει» και για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους με υπογραφή Αχτσιόγλου

14 Μαΐου, 2019
Σκάνδαλο με την 7ήμερη εργασία: «πιάνει» και για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους με υπογραφή Αχτσιόγλου
Η νέα αποκάλυψη του τομεάρχη της Ν.Δ, Γιάννη Βρούτση είναι μια ακόμα απόδειξη για τον υποκριτικό λόγο της κυβέρνησης σε σχέση με το 7ήμερο

Σκάνδαλο με την 7ήμερη εργασία: «πιάνει» και για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους με υπογραφή Αχσιόγλου

Μετά τις αποκαλύψεις για την άδεια που έχει δοθεί για 7ήμερη εργασία στην επιχείρηση «Παπαστράτος», ο τομεάρχης της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης χθες στην Ολομέλεια κατέθεσε και τη συλλογική σύμβαση που έχει υπογράψει πάλι η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και μάλιστα με υπογραφή της στο ΦΕΚ την έχει κάνει καθολική κλαδική σύμβαση για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και με την οποία δεν συνίσταται παραβίαση για μια ξενοδοχειακή μονάδα εάν οι εργαζόμενοί της εργάζονται κατά τις ημέρες ανάπαυσης (Σάββατο Κυριακή) λόγω εποχικότητας…

Η νέα αποκάλυψη του τομεάρχη της Ν.Δ, Γιάννη Βρούτση είναι μια ακόμα απόδειξη για τον υποκριτικό λόγο της κυβέρνησης σε σχέση με το 7ήμερο. Η συλλογική σύμβαση που τινάζει την επιχειρηματολογία του Μαξίμου στον «αέρα» είναι αυτή που συνήφθη πρόσφατα μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και των Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ ΥΤΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) στις 27.3.2018.

Ο κ. Βρούτσης κατέθεσε μάλιστα και το σχετικό ΦΕΚ όπου η εν λόγω σύμβαση εργασίας έχει μετατρέπει από τις 27.3.2018 σε υποχρεωτική για όλο τον κλάδο. Στη σύμβαση αυτή που υπογράφηκε ανάμεσα στη Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ ΥΤΕ) και τη Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (Π.Ο.Ξ.), προβλέπεται ότι η εργασία στις ημέρες ανάπαυσης (Σάββατο Κυριακή) δεν μπορεί να θεωρηθεί «παράβαση του συστήματος της πενθήμερης εργασίας».

Ειδικότερα το άρθρο 4 της σύμβασης αναφέρει ότι:

– «Οι μισθωτοί που υπάγονται στην παρούσα, εάν εργαστούν σε ημέρες ανάπαυσης τους λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή και συγκεκριμένα αποζημίωση ίση με ένα ημερομίσθιο για κάθε ημέρα ανάπαυσης που εργάστηκαν, το οποίο θα καταβάλλεται προσαυξημένο κατά 75% εφόσον η απασχόληση σε ημέρα ανάπαυσης λάβει χώρα καθ΄ ημέρα Κυριακή ή σε ημέρα θεσμοθετημένης από την εργατική νομοθεσία αργία».

– «Η απασχόληση σε ημέρες ανάπαυσης, εφόσον προκύψει και πραγματοποιηθεί, αυξάνει τις μηνιαίες αποδοχές και το οφειλόμενο ασφαλιστικό ημερομίσθιο των εργασθέντων, κατά τα παραπάνω, εργαζομένων και λειτουργεί υπέρ αυτών. Σε καμία λοιπόν περίπτωση η τυχόν εργασία τους κατά τις ημέρες αυτές δεν δύναται να θεωρηθεί απλή (μεμονωμένη) ή κατά σύστημα παράβαση του συστήματος της πενθήμερης εργασίας – το οποίο εξακολουθεί να ισχύει – αφού όποτε αυτή πραγματοποιείται, αυτό γίνεται λόγω εποχικότητας και αυξημένου φόρτου εργασίας του ξενοδοχείου και όχι από πρόθεση, επιθυμία ή συμφωνία των μερών περί μη τήρησης του συμπεφωνημένου πενθημέρου…».

Η κλαδική σύμβαση διά υπογραφής της Έφης Αχτσιόγλου, χαρακτηριστικά ορίζει πως «σε καμία περίπτωση η τυχόν εργασία τους κατά τις ημέρες αυτές δεν δύναται να θεωρηθεί απλή (μεμονωμένη) ή κατά σύστημα παράβαση του συστήματος της πενθήμερης εργασίας.

Απάντηση Αχτσιόγλου

Από τη μεριά της h Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε πως ο εκάστοτε υπουργός δεν εγκρίνει ή όχι στις συλλογικές συμβάσεις και πως αυτό είναι αντισυνταγματικό. Όταν όροι μιας σύμβασης παραβιάζουν το νόμο της γενικής νομοθεσίας, αυτοί δεν υπερισχύουν της νομοθεσίας , για αυτό άλλωστε και το ΣΕΠΕ έχει επιβάλλει πρόστιμα σε όσες από αυτές τις επιχειρήσεις του κλάδου εντοπίσθηκαν να παραβιάζουν το 40ώρο ή τις ημέρες ανάπαυσης.

Και η υπογραφή του ΦΕΚ με την οποία η εν λόγω σύμβαση εργασίας επεκτάθηκε ως γενική κλαδική, έγινε καθώς ο νόμος προβλέπει ότι εάν μια σύμβαση έχει γίνει αποδεκτή από το 51% του κλάδου, τότε αυτή μετατρέπετε σε γενική κλαδική.

Πηγή: newsit.gr

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletterΕνισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους