Μειωμένος ΦΠΑ στην Εστίαση από 20 Μαϊου

14 Μαΐου, 2019
Μειωμένος ΦΠΑ στην Εστίαση από 20 Μαϊου
Από τις 20 Μαΐου έρχεται νέος χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 13% σε τρόφιμα και εστίαση, καθώς και ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6% στην ενέργεια,

Μειωμένος ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση και ενέργεια από 20 Μαΐου

Από τις 20 Μαΐου έρχεται νέος χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 13% σε τρόφιμα και εστίαση, καθώς και ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6% στην ενέργεια, σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο «με τις προτεινόμενες διατάξεις αναμένεται τόνωση της αγοράς και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων εστίασης λόγω της μείωσης των τελικών τιμών στον τομέα αυτό, περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας στον τουριστικό τομέα γενικά και περιορισμός των φαινομένων φοροδιαφυγής».

Με την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών αντικαθίσταται το Παράρτημα ΙΙΙ του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, ώστε να επεκταθεί το πεδίο εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών τον εν λόγω φόρου σε βασικά είδη διατροφής και στις υπηρεσίες εστίασης.

Ειδικότερα, επανέρχονται στο μειωμένο συντελεστή 13%, μεταξύ άλλων, είδη ζυμαρικών, ψαριών, αλάτι, ξύδι, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα, παρασκευάσματα για σάλτσες, σούπες και ζωμούς κλπ. των οποίων ο συντελεστής είχε αυξηθεί στο 24%.

Παράλληλα επιδιώκεται μείωση της επιβάρυνσης των καταναλωτών με την μετάταξη της παράδοσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, 6%, από τον μειωμένο συντελεστή 13%, πού ισχύει γι’ αυτά σήμερα.

Στην ίδια βάση επανέρχεται η εφαρμογή τον μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, με την υπαγωγή στο συντελεστή αυτό της εκμετάλλευσης καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.

Στα μη αλκοολούχα ποτά πού εξαιρούνται της μειώσεως δεν περιλαμβάνεται βέβαια το νερό (συμπεριλαμβανομένου του μεταλλικού) το οποίο υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως αν και αρχικά η κυβέρνηση τοποθετούσε στα 260 εκατ. ευρώ τις απώλειες εσόδων από τη μείωση του ΦΠΑ, ωστόσο στη σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει την τροπολογία σημειώνεται πως σε επτάμηνη βάση αναμένεται απώλεια εσόδων 441 εκατ. ευρώ για το 2019 και ετήσια απώλεια εσόδων 667 εκατ. ευρώ για το 2020.

Πηγή: insider.gr

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους