Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024
Home PREMIUM ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ Πως θα καταλάβουμε ότι μία κονσέρβα έχει χαλάσει
PREMIUM ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΕΛΕΓΧΟΙ - ΠΡΟΣΤΙΜΑΕΣΤΙΑΣΗΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Πως θα καταλάβουμε ότι μία κονσέρβα έχει χαλάσει

Τα σημάδια που δείχνουν ότι μία κονσέρβα έχει χαλάσει και πρέπει να απορριφθεί άμεσα.

Από διατροφικής άποψης, πολλά κονσερβοποιημένα τρόφιμα υποβάλλονται σε ελάχιστη επεξεργασία πέρα ​​από τη διαδικασία κονσερβοποίησης και είναι γενικά υγιεινά -και φτηνά- τρόφιμα: ντομάτες, φασόλια, λαχανικά κρέας και ψάρια. Αν και υπάρχουν είδη κονσερβοποιημένων τροφίμων, που είναι τόσο επεξεργασμένα και θερμιδογόνα που καταλήγουν να βλάπτουν την υγεία, μελέτες έχουν δείξει ότι όχι μόνο τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα είναι ισοδύναμα διατροφικά με τα φρέσκα και τα κατεψυγμένα, αλλά ορισμένα μπορεί στην πραγματικότητα να περιέχουν υψηλότερες ποσότητες βασικών θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα ερευνητές του Michigan State University ανακάλυψαν ότι οι κονσερβοποιημένες ντομάτες έχουν περισσότερο λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό με αντικαρκινικές ιδιότητες και περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β από τις φρέσκες ντομάτες. Επίσης η διαδικασία κονσερβοποίησης σε υψηλή θερμοκρασία είναι μια από τις ασφαλέστερες διαδικασίες για τη συντήρηση των τροφίμων, επειδή εμποδίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών που προκαλούν τροφιμογενείς ασθένειες.

Βέβαια υπάρχουν και οι αντίθετες απόψεις, μία από τις οποίες υποστηρίζει πως αν κάποιος τρώει κονσερβοποιημένα τρόφιμα κάθε μέρα, μπορεί να υποφέρει από ορισμένες αρνητικές παρενέργειες, εξαιτίας της περίσσειας νατρίου (αλάτι) που περιέχουν (που βοηθά στην διατήρηση του τροφίμου και ενισχύει τη γεύση) αλλά και λόγω των ανόργανων φωσφορικών αλάτων που περιέχουν μερικές κονσέρβες.

Έτσι κι αλλιώς όμως, σήμερα, υπάρχει αύξηση της κατανάλωσης κονσερβοποιημένων τροφίμων σε όλο τον κόσμο, λόγω του πολυάσχολου τρόπου ζωής των καταναλωτών. Μάλιστα το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς κονσερβοποιημένων τροφίμων έφτασε τα 96,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και μέχρι το 2028 θα φτάσει τα 117,8 δισεκατομμύρια δολάρια ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 2,87% από το 2023 έως το 2028 σύμφωνα με την IMARC.

Αλλά και πριν, σε όλα τα νοικοκυριά υπήρχαν κονσέρβες ξεχασμένες στο βάθος του ντουλαπιού, για… ώρα ανάγκης. Όταν έρθει όμως η ώρα να τις ανοίξουμε, πως ξέρουμε πως είναι ασφαλείς για κατανάλωση ακόμα και εντός των ημερομηνιών λήξης; Καταρχήν υπάρχουν πολλές αιτίες που οδηγούν σε αλλοίωση του περιεχομένου, όπως να έχει προκληθεί τρύπα ή διαρροή μετά από πτώση την οποία δεν αντιληφθήκατε όταν την τοποθετήσατε στο ράφι, συντήρηση σε λάθος θερμοκρασία καθώς και προϊόντα μη ελεγμένα από αμφιβόλου ποιότητας, εταιρείες.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες πληροφορίες για το πότε πρέπει και πότε δεν πρέπει να καταναλώσουμε τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα.

Η  ανάπτυξη των αλλοιώσεων από βακτήρια παράγει αέριο που πιέζει το φαγητό, διογκώνει τα καπάκια και σπάει τις σφραγίδες του βάζου. Θα πρέπει να εξετάσετε προσεχτικά το καπάκι εάν παραμένει στεγανό. Κρατήστε πάντα την κονσέρβα στο ύψος των ματιών, περιστρέψτε το βάζο και εξετάστε την εξωτερική του επιφάνεια για κομμάτια αποξηραμένης τροφής (που έχουν φύγει από το εσωτερικό). Πιέστε το καπάκι και αν κινείται προς τα πάνω και προς τα κάτω, είναι σημάδι αλλοίωσης καθώς τα βακτήρια απελευθερώνουν επιβλαβείς τοξίνες που προκαλούν τη διόγκωση του κασσίτερου. Αν κατά το άνοιγμα ακούγεται δυνατός ήχος συριγμού (ο σύντομος ήχος είναι ακίνδυνος) και αυτό είναι ένα σημάδι ότι το τρόφιμο δεν πρέπει να καταναλωθεί. Προσέξτε την απότομη εκτόξευση υγρού όταν ανοίγετε την κονσέρβα, που δείχνι ότι υπήρξε μια μη φυσιολογική συσσώρευση πίεσης μέσα στο δοχείο, που πιθανόν προκλήθηκε από βακτήρια.

Κοιτάξτε το περιεχόμενο για ανερχόμενες φυσαλίδες αέρα και αφύσικο χρώμα. Όταν ανοίξετε την κονσέρβα μυρίστε το περιεχόμενο προσπαθώντας να εντοπίσετε αφύσικες οσμές (όξινες ή μεταλλικές) και ελέγξτε για μούχλα που μπορεί να είναι λευκή, μπλε, μαύρη ή πράσινη στην επιφάνεια του τροφίμου, αλλά και στην εσωτερική επιφάνεια του καπακιού. Επίσης ο αποχρωματισμός είναι ένα σαφές σημάδι μόλυνσης είτε από μέταλλα, βακτήρια ή αέρα. Δεν μπορεί πχ ο τόνος να είναι πράσινος!

Τα χαλασμένα κοσνερβοποιημένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των ντοματών, μπορεί να παρουσιάζουν διαφορετικά είδη στοιχείων αλλοίωσης ή πολύ λίγα στοιχεία. Ως εκ τούτου, όλα τα «ύποπτα» δοχεία με αλλοιωμένα τρόφιμα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μολυσμένα με την τοξίνη της αλλαντίασης και πρέπει να τα διαχειριζόμαστε προσεκτικά.

Η επαφή με τοξίνη αλλαντίασης μπορεί να αποβεί μοιραία είτε καταποθεί είτε εισέλθει από τυχόν ανοίγματα στο δέρμα. Προσέξτε να αποφύγετε την επαφή με ύποπτα τρόφιμα ή υγρά. Φοράτε ελαστικά ή βαριά πλαστικά γάντια όταν χειρίζεστε τα ύποπτα τρόφιμα. Για να τα απορρίψετε θα πρέπει να τα κλείσετε ερμητικά σε σακούλα απορριμμάτων.

Γενικά θα πρέπει να αποθηκεύετε τις κονσέρβες σε ξηρό, δροσερό, σκοτεινό μέρος, πάντα σε ψηλά ράφια και να ανοίγετε πρώτα τις κονσέρβες με κοντινή ημερομηνία λήξης.

cibum.gr Συνεργάτης ΠΑΣΚΕΔΙ

Leave a comment

Kατηγορίες

Related Articles

ΕΣΤΙΑΣΗ

Παράταση Απόσυρσης ΕΑΦΔΣΣ και ΦΗΜ για Εστιατόρια: Νέα Οδηγία της ΑΑΔΕ

Η πρόσφατη απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με κωδικό Α....

ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διασύνδεση POS – Ταμειακών Συστημάτων

Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν οι επιχειρήσεις για τη...

ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελευταία νέα για τα POS

Κοινή Ανακοίνωση Τύπου – Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ΑΑΔΕ Στις...

TOUR NEWSΔΡΑΣΕΙΣ ΠΑΣΚΕΔΙΕΙΔΗΣΕΙΣΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Α.Μ.Ε.Α.ΕΣΤΙΑΣΗ

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΚΕΔΙ κοντά στα Α.Μ.Ε.Α.

Τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) έχουν σημαντική συμβολή στην κοινωνία μας...