Ποικίλες αντιδράσεις από όλο σχεδόν το φάσμα του πολιτικού κόσμου εξακολουθούν να προκαλούν οι δηλώσεις του Γιώργου Τσίπρα περί δυνατότητας συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με ένα κομμάτι της ΝΔ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε μάλιστα να διαχωρίσει τις “υγιείς δυνάμεις της κεντροδεξιάς”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την οποία άφησε να εννοηθεί πως δεν υπάρχει κανένα σημείο επαφής.

Μια προσέγγιση με… παρελθόν

Είναι αλήθεια πάντως πως τα σενάρια για “φλερτ” του ΣΥΡΙΖΑ με την “καραμανλική πτέρυγα” του κυβερνώντος κόμματος δεν είναι σημερινά, καθώς με αρκετές αφορμές στο παρελθόν θεωρήθηκε πως ο Αλέξης Τσίπρας της “έκλεινε το μάτι”.

Πιο χαρακτηριστική περίπτωση υπήρξε η στήριξη του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας  από τη νεοεκλεγείσα τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η επιλογή ενός κορυφαίου στελέχους των κυβερνήσεων Καραμανλή αλλά και στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού εκτιμήθηκε ως σημάδι πως οι δίαυλοι ανάμεσα στις δυο πλευρές παρέμεναν ανοιχτοί.

Στο διάστημα που μεσολάβησε και με την ένταση μεταξύ των δυο κομμάτων να χτυπάει “κόκκινο” σε κάποιες περιόδους, τα περιθώρια φάνηκαν να στενεύουν τουλάχιστον σε δημόσιο επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση πάντως πληροφορίες ήθελαν “καραμανλικά” στελέχη -παρότι δεν εκφράστηκαν ποτέ δημοσια- να έχουν διαφορετική προσέγγιση από την ηγεσία της ΝΔ ακόμη και σε καίρια ζητήματα, όπως η καταγγελία της Συμφωνίας των Πρεσπών από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση.

Η διαγραφή Μίχαλου και οι “γέφυρες” σε συνδικαλιστικό επίπεδο

Στην πραγματικότητα όμως, οι επαφές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και της λεγόμενης “καραμανλικής δεξιάς” υπήρξε πολύ πιο έντονη αλλά και ουσιαστική σε πιο χαμηλό επίπεδο, σε κοινωνικούς φορείς και συνδικάτα. Ενδεικτική υπήρξε η περίπτωση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μίχαλου, ο οποίος -αν και μέλος της ΝΔ- διατηρούσε ως πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών αλλά και της Κεντρικής Ένωσης Επαγγελματικών Επιμελητηρίων εξαιρετικές σχέσεις και στενή συνεργασία με την κυβέρνηση Τσίπρα. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος της διαγραφής του τον Ιούλιο του 2018 από την Πειραιώς, μέσω μιας οργισμένης ανακοίνωσης η οποία έκανε λόγο για “δούρειους ίππους” εντός του κόμματος.

“Γέφυρες” ανάμεσα στις δύο πλευρές φαίνεται πως υπάρχουν και σε σωματεία αλλά και συνδικάτα. Πληροφορίες θέλουν μάλιστα κορυφαίους “γαλάζιους” συνδικαλιστές να έχουν σοβαρά παράπονα από το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και την Πειραιώς, από όπου δείχνουν τελείως αποκομμένοι. Την κατάσταση μάλιστα δείχνει να χειροτέρεψε έτι περαιτέρω η ανάληψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας από τον Κωστή Χατζηδάκη αντί του Γιάννη Βρούτση.

Την ίδια στιγμή, τα εν λόγω συνδικαλιστικά στελέχη (καραμανλικής προέλευσης) διατηρούν αρκετά σημεία επαφής με αντίστοιχα στελέχη προερχόμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνουν δε με νόημα πως με δεδομένη την πλήρη αδιαφορία της ηγεσίας της κυβέρνησης για τα μεγάλα προβλήματα στους εργασιακούς χώρους, φαντάζει πολύ πιο χρήσιμο να να συνομιλούν ενίοτε και με την Κουμουνδούρου.

Εκνευρισμός στο Μαξίμου, αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και η “ευκαιρία “ για το ΚΙΝΑΛ

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω έχουν αντίκτυπο στο ευρύτερο πολιτικό τοπίο και σε διάφορα επίπεδα

Πρώτον, η εν λόγω σεναριολογία εντείνει τον εκνευρισμό που ενυπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου, την στιγμή μάλιστα που αφουγκράζεται μια έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια.
Κυβερνητικά στελέχη σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους επιχειρούν να υποβαθμίσουν το ζήτημα, όμως είναι σαφές ότι προϊόντος του χρόνου το διαφαινόμενο “ρήγμα” στο εσωτερικό της ΝΔ θα βγει στην επιφάνεια.

Αντιδράσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς παραδοσιακά στελέχη του κόμματος δεν βλέπουν με καλό μάτι το εν λόγω “φλερτ”, εκτιμώντας πως αυτό θα μεταλλάξει ακόμη περισσότερο την πολιτική ταυτότητά του. Και με δεδομένο το τεταμένο κλίμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με φόντο και το συνέδριο του Απριλίου, κανείς δεν θα ήθελε να ανοίξει δημόσια αντιπαράθεση και επ’ αυτού του ζητήματος.

Τέλος, στην υπόθεση επιχειρεί να εμπλακεί και το ΚΙΝΑΛ, διαβλέποντας μια εξαιρετική ευκαιρία να προβληθεί ως η κατ’ εξοχήν αντιδεξιά παράταξη. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ο Γιώργος Παπανδρέου έσπευσε να κάνει την επανεμφάνισή του μέσω συνέντευξής του στα Νέα, προκειμένου να επιτεθεί τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας μάλιστα την Κουμουνδούρου ότι όχι μόνο συγκυβέρνησε με την «καραμανλική Δεξιά», αλλά και ότι συνεχίζει ακόμα και σήμερα να καλύπτει τα όσα έγιναν στην πενταετία Καραμανλή (2004-2009).

Έμπειροι πολιτικοί άλλωστε σημειώνουν με νόημα πως ο “αντικαραμανλισμός είναι το μόνο πράγμα στο οποίο συμφωνούν όλοι στη Χαριλάου Τρικούπη”.

ΠΗΓΗ