Πλειστηριασμοί: συνεχίζονται σε εντατικό ρυθμό

30 Απριλίου, 2019
Πλειστηριασμοί: συνεχίζονται σε εντατικό ρυθμό
Σε ρυθμό πλειστηριασμών κινούνται οι τράπεζες με στόχο την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται γεωμετρικά σε βάθος τριετίας.

Πλειστηριασμοί: συνεχίζονται σε εντατικό ρυθμό

Σε ρυθμό πλειστηριασμών κινούνται οι τράπεζες με στόχο την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται γεωμετρικά σε βάθος τριετίας.

Όπως σημειώνεται στον «Ελεύθερο Τύπο», παρά τον ντόρο γύρω από το «εργαλείο» των τιτλοποιήσεων, τα ιδρύματα εξακολουθούν να ποντάρουν στις ρευστοποιήσεις περιουσίας, με τους σχεδιασμούς τους, μάλιστα, να προβλέπουν περισσότερους από 40.000 πλειστηριασμούς το κρίσιμο 2021. «Δεδομένου του χρόνου που απαιτείται προκειμένου να εφαρμοστούν στην πράξη οι τιτλοποιήσεις, έτσι όπως περιγράφονται στα σχέδια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της ΤτΕ, οι τράπεζες πιέζονται να παράγουν αποτελέσματα στο σκέλος των πλειστηριασμών», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, για διατήρηση των υψηλών ρυθμών στους πλειστηριασμούς έκανε λόγο η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, κατά την ενημέρωση των διεθνών αναλυτών, με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του 2018. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΕ πραγματοποίησε πέρυσι πάνω από 2.000 πλειστηριασμούς, με την πλειονότητα αυτών να διεξάγεται το δ’ τρίμηνο του έτους (1.483 έναντι μόλις 33 το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, επιτυχή κατάληξη είχε το 34% των πλειστηριασμών, με το υπόλοιπο 34% να κηρύσσεται άγονο και το 32% να αναστέλλεται κατόπιν συνεννόησης με τον δανειολήπτη.

Λίγο πάνω από 3.600 ακίνητα έβγαλε πέρυσι στο e-σφυρί η Eurobank (406 από 1/1/2018 έως 21/2/2028 και 3.195 από 28/2/2018 έως τα τέλη του έτους), ενώ 3.269 ήταν οι πλειστηριασμοί που πραγματοποίησε, από την πλευρά της, η Τράπεζα Πειραιώς. Οπως προκύπτει δε, από τις οικονομικές καταστάσεις της τράπεζας, το α’ τρίμηνο του 2019 διεξήγαγε 891 πλειστηριασμούς (220 επιτυχείς), ενώ για το σύνολο του έτους έχει προγραμματίσει να προχωρήσει σε περίπου 3.650 δημοπρασίες.

Τέλος, η Alpha Bank ολοκλήρωσε περισσότερους από 1.600 πλειστηριασμούς (131 το α’ τρίμηνο του 2018, με το 17% των ακινήτων να μεταβιβάζεται σε τρίτο αγοραστή, 422 το αμέσως επόμενο τρίμηνο, 328 το γ’ τρίμηνο και 807 στο κλείσιμο του επίμαχου έτους).

Η πλατφόρμα Landea

Η Landea αποτελεί μια νέα πλατφόρμας που «ντύνει» με φωτογραφίες τα εκπλειστηριαζόμενα ακίνητα των τραπεζών -και όχι μόνο- καθιστώντας τα πιο ελκυστικά στους επενδυτές. Όπως περιγράφει στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» ο εκπρόσωπος της εταιρίας, κ. Νίκος Πέτρου. «Ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η υποστήριξη της παραγωγικής λειτουργίας της υπηρεσίας αποτελεί προϊόν και πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας μας», αναφέρει χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας πως μετά την υλοποίηση έγινε και παρουσίασή της σε κάποιες τράπεζες.

Πόσο καιρό βρίσκεται στον «αέρα» η πλατφόρμα και πώς προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας της;

Η υπηρεσία προβολής ακινήτων landea.gr ξεκίνησε στις 10 Απριλίου και απευθύνεται στους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να επενδύσουν σε ένα ακίνητο, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία πλειστηριασμού. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τόσο το eauction.gr όσο και το deltio.tnomik.gr είναι δομημένα κυρίως με επίκεντρο τον πλειστηριασμό και όλες τις πληροφορίες γύρω από αυτόν, όπως π.χ. επισπεύδοντα, ημερομηνία διενέργειας, αρμόδιο υπάλληλο πλειστηριασμού, κατασχετήριες εκθέσεις κ.λπ. και πολύ λιγότερο στοχεύουν σε πληροφόρηση γύρω από το ίδιο το ακίνητο, διαισθανθήκαμε ότι δημιουργείται ένα κενό. Υπήρχε έλλειμμα στην πληροφόρηση του ενδιαφερόμενου κοινού, με επίκεντρο τα ακίνητα ενδιαφέροντός του. Με έναν αντίστοιχο τρόπο, όπως στα sites αγγελιών για ακίνητα, όπου κάποιος μπορεί να αναζητεί είτε με περιοχή είτε με είδος ακινήτου και να προσθέτει φίλτρα στην αναζήτησή του για δωμάτια, WC, Parking κ.λπ., η εταιρία μας είδε αυτό το κενό και αποφάσισε να επενδύσει στη δημιουργία του landea.gr, που στοχεύει να καλύψει αυτήν ακριβώς την ανάγκη πληροφόρησης και ενημέρωσης, με αναλυτικές πληροφορίες για τα επίμαχα ακίνητα. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες προκύπτουν από την αποδελτίωση -την οποία κάνει η ομάδα περιεχομένου της εταιρίας μας- στα αποσπάσματα των κατασχετήριων εκθέσεων, τα οποία βρίσκονται δημοσιευμένα σε κάθε πλειστηριασμό. Σε αυτή τη φάση η υπηρεσία landea.gr περιλαμβάνει το σύνολο των ακινήτων τα οποία έχουν αναρτηθεί στο eauction.gr και βρίσκονται σε διαδικασία πλειστηριασμού.

Δεδομένου ότι αφορά σε ακίνητα που εκπλειστηριάζουν οι τράπεζες, υπήρξε προηγούμενη συνεννόηση μαζί τους και ποια ήταν η ανταπόκριση;

Η υπηρεσία landea.gr προβάλλει πληροφορίες για όλα τα ακίνητα και όχι περιοριστικά μόνο για εκείνα τα οποία επισπεύδονται από τράπεζες, αλλά ακόμα και για αυτά που τυχόν επισπεύδονται από ιδιώτες ή και το Δημόσιο. Στον μελλοντικό μας σχεδιασμό είναι να περιλαμβάνει πληροφορίες και για κινητές αξίες. Ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η υποστήριξη της παραγωγικής λειτουργίας της υπηρεσίας αποτελεί προϊόν και πνευματική ιδιοκτησία της εταιρίας μας. Μετά την υλοποίηση έγινε και παρουσίασή της σε κάποιες τράπεζες, μερικές εκ των οποίων, μάλιστα, εκτελούν ήδη από μόνες τους σχετικές ενέργειες προβολής των ακινήτων τους, γιατί προφανώς είναι θετικό για αυτές να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον από τρίτους για τα ακίνητα τα οποία εκπλειστηριάζουν.

Ποιο το όφελος για εσάς; Υπάρχει, δηλαδή, κάποιο κέρδος για την εταιρία σας, σε περίπτωση, για παράδειγμα, που ολοκληρωθεί μία αγοροπωλησία μέσω της πλατφόρμας σας;

H εταιρία μας προσβλέπει σε οικονομικό όφελος βάσει του επιχειρηματικού της σχεδιασμού, που τώρα διαμορφώνει. Το landea.gr είναι μία δικτυακή υπηρεσία πληροφόρησης του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πλατφόρμα αγοραπωλησίας ακινήτων. Ανάλογα με την πορεία της υπηρεσίας και της αποδοχής της θα διαμορφωθεί και το επιχειρηματικό της μοντέλο.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

(αριθμός πλειστηριασμών)

2018

α’ τρίμηνο: 33

β’ τρίμηνο: 27

γ’ τρίμηνο: 479

δ’ τρίμηνο: 1.483

ΣΥΝΟΛΟ: 2.022

Επιτυχείς: 34%

Άγονοι: 34%

Ανεστάλησαν: 32%

EUROBANK

(αριθμός εκπλειστηριαζόμενων ακινήτων)

2018

1/1-21/2: 406 (επιτυχείς: 15%, άγονοι: 1%, ανεστάλησαν: 84%)

28/2-31/12: 3.195 (επιτυχείς: 45%, άγονοι: 38%, ανεστάλησαν: 17%)

ΣΥΝΟΛΟ: 3.601

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

(αριθμός πλειστηριασμών)

2018

α’ τρίμηνο: 185

β’ τρίμηνο: 1.021 (520 επιτυχείς)

γ’ τρίμηνο: 623 (154 επιτυχείς)

δ’ τρίμηνο: 1.440 (429 επιτυχείς)

ΣΥΝΟΛΟ: 3.269

ALPHA BANK

(αριθμός πλειστηριασμών)

2018

α’ τρίμηνο: 131 (επιτυχείς 17%)

β’ τρίμηνο: 422 (επιτυχείς 29%)

γ’ τρίμηνο: 328 (επιτυχείς 38%)

δ’ τρίμηνο: 807 (επιτυχείς 54%)

ΣΥΝΟΛΟ: 1.688

Με πληροφορίες από τον «Ελεύθερο Τύπο»

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους