Εργατική πρωτομαγιά: τι γιορτάζουμε και ποια η σημασία της

30 Απριλίου, 2019
Εργατική πρωτομαγιά: τι γιορτάζουμε και ποια η σημασία της
H 1η Μαΐου αποτελεί μια σημαντική ημερομηνία-σταθμό σε παγκόσμια εμβέλεια, έχοντας καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα των Eργατών! Αφορά τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στις 20 Ιουλίου 1889

Εργατική πρωτομαγιά: τι γιορτάζουμε και ποια η σημασία της

H 1η Μαΐου αποτελεί μια σημαντική ημερομηνία-σταθμό σε παγκόσμια εμβέλεια, έχοντας καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα των Eργατών! Πιο συγκεκριμένα, η επέτειος αφορά τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στις 20 Ιουλίου 1889 κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι, σε ανάμνηση του Μακελειού του Σικάγο το 1886, όπου χάθηκαν οι ζωές πολλών εργατών που διαμαρτύρονταν υπέρ της διεκδίκησης της οκτάωρης εργασίας και καλύτερων εργασιακών συνθηκών.

Την περίοδο εκείνη δεν υπήρχε στις ΗΠΑ κανονιστικό εργασιακό πλαίσιο και οι εργαζόμενοι αναγκάζονταν να εργάζονται αμέτρητες ώρες, ακόμα και Κυριακές. Στη μεγάλη πορεία του Σικάγο έλαβαν μέρος περισσότεροι από 90.000 εργαζόμενοι, ενώ περίπου 350.000 εργάτες από 1.200 εργοστάσια συμμετείχαν στην απεργία.

Η καθιέρωση της εργατικής πρωτομαγιάς είχε μεγάλη ανταπόκριση από όλον τον κόσμο με αποτέλεσμα οι διαδηλώσεις της 1ης Μαΐου να λάβουν έκτοτε ετήσιο χαρακτήρα και να γίνει γιορτή αφιερωμένη στους αγώνες των εργατών για κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1893, πραγματοποιήθηκε και η πρώτη κινητοποίηση στη χώρα μας. Περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο και διαδήλωσαν υπέρ της οκτάωρης εργασίας, της καθιέρωσης της Κυριακής ως αργίας και της κρατικής ασφάλισης για θύματα εργατικών ατυχημάτων. Οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα, το οποίο επέδωσαν στον Πρόεδρο της Βουλής την 1η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους χωρίς όμως τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μετά από 17 χρόνια αγώνων και απεργιών, το 1911, γιορτάστηκε και πάλι η εργατική Πρωτομαγιά με κεντρικό σύνθημα «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες ύπνο». Μέσα σε αυτά τα έτη πολλά σωματεία και δευτεροβάθμιες οργανώσεις δημιουργήθηκαν σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας για να υπερασπίσουν τα συμφέροντα των εργαζόμενων. Η πρωτομαγιά γιορτάζεται ξανά το 1919 σε 12 πόλεις πανελλαδικά ενώ παράλληλα ψηφίστηκε ο νόμος «περί Σωματείων» με τον οποίο κατοχυρώθηκε το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και τα σωματεία αρχίζουν να αποκτούν καθαρά εργατικό χαρακτήρα.

Η εξέγερση των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη

Παράλληλα, τον Μάιο του 1936 οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης, μετά την απόρριψη των αιτημάτων τους, κατέλαβαν ένα εργοστάσιο και η διαμαρτυρία συνεχίστηκε με συμπαράσταση καπνεργατών από άλλα εργοστάσια. Σε μια συγκέντρωση στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου, χωροφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν 7-8 εργάτες. Σ’ αυτό το σημείο έχει στηθεί το μνημείο του καπνεργάτη. Με πυροβολισμούς προσπάθησαν να διαλύσουν και τις άλλες συγκεντρώσεις και συνολικά είχαμε τουλάχιστον 12 νεκρούς και 300 τραυματίες. Οι δολοφονίες των εργατών ήταν η έμπνευση του Ρίτσου για τον «Επιτάφιο».

Η Αρχαία Πρωτομαγιά 

Πέρα από τη σύγχρονη εκδοχή της γιορτής, ο Μάιος θεωρούνταν ένας πολύ σημαντικός μήνας στα αρχαία χρόνια. Ονομάστηκε έτσι από τη ρωμαϊκή θεότητα Maja (Μάγια) της οποίας το όνομα προήλθε με τη σειρά του από την ελληνική λέξη Μαία, δηλαδή τροφός και μητέρα. Οι αρχαίοι Έλληνες γιόρταζαν το άνοιγμα των λουλουδιών και το φτάσιμο της άνοιξης. Μάλιστα, από τις πρώτες γιορτές ήταν τα Ανθεστήρια. Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη γιορτή ανθέων των Ελλήνων. Ιδρύθηκε πρώτα στην Αθήνα και έπειτα διαδόθηκε και σ άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Πρωτομαγιάτικο στεφάνι: ο συνδετικός κρίκος με το παρελθόν

Το περιβόητο πρωτομαγιάτικο στεφάνι αποτελεί σύνδεσμο με την παραδοσιακή Πρωτομαγιά, μια γιορτή της άνοιξης και της φύσης με πανάρχαιες ρίζες, πλούσια σε εκδηλώσεις σε παλαιότερες εποχές. Στις μέρες μας η Πρωτομαγιά με το μάζεμα των λουλουδιών για το πρωτομαγιάτικο στεφάνι, ενισχύει τις σχέσεις του ανθρώπου με τη φύση. Η κατασκευή του χαρίζει ευφορία σε μεγάλους και μικρούς, που ξεφεύγοντας από τις πόλεις αναζητούν τη χαρά της άνοιξης στην ολάνθιστη φύση.

1η Μάη: ημερομηνία-σύμβολο

Η εργατική πρωτομαγιά αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί μια ημερομηνία σταθμό σε κοινωνικό επίπεδο. Μάλιστα, η αξία της είναι πολύ μεγάλη αν αναλογιστεί κανείς πόσο εύθραυστα αποδεικνύονται, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, τα εργασιακά δικαιώματα. Η άνθιση της εποχής, μετά την εσωστρέφεια του χειμώνα, κάνουν κάθε 1η Μάη μια ημερομηνία-σύμβολο που μας εμπνέει να αγωνιζόμαστε διαρκώς για ένα «φωτεινό» παρόν. 

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ