ΝΑΡΓΙΛΕΔΑΔΙΚΑ: Τα πρώτα (οριστικά;) θύματα του αντικαπνιστικού Νόμου – Η λύση ΠΑΣΚΕΔΙ

10 Φεβρουαρίου, 2020
ΝΑΡΓΙΛΕΔΑΔΙΚΑ: Τα πρώτα (οριστικά;) θύματα του αντικαπνιστικού Νόμου - Η λύση ΠΑΣΚΕΔΙ
ΝΑΡΓΙΛΕΔΑΔΙΚΑ: Τα πρώτα (οριστικά;) θύματα του αντικαπνιστικού Νόμου! Γιατί δεν ξεφεύγουν από τις εξαιρέσεις του νόμου για την Εστίαση. Η λύση του ΠΑΣΚΕΔΙ - Επικοινωνήστε ΣΗΜΕΡΑ.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες κατηγορίες καταστημάτων εστίασης (που ίσως καταφέρουν να επιβιώσουν και χωρίς να επιτρέπεται το τσιγάρο στους εσωτερικούς τους χώρους), τα «Ναργιλεδάδικα» ΔΕΝ νοείται να συνεχίσουν την ύπαρξή τους χωρίς δυνατότητα διάθεσης στους πελάτες τους ναργιλέδων. Εξάλλου αυτός είναι και ο λόγος της ύπαρξής τους!

Τα καταστήματα αυτού του είδους είναι – πρωτίστως – «καπνιστήριοι χώροι» και, δευτερευόντως μόνο, χώροι κατανάλωσης ποτών / φαγώσιμων κλπ ειδών των εν γένει καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Με άλλα λόγια, δεν νοείται βιώσιμη επιχείρηση, στις κτιριακές εγκαταστάσεις της οποίας ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ – στους κύριους χώρους τους – η άσκηση της βασικής δραστηριότητάς της (εν προκειμένω, κάπνισμα με ναργιλέ), έστω και αν επιτρέπεται αυτή η δραστηριότητα στον τυχόν διαθέσιμο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ χώρων αυτών των εγκατάστασεών τους (και, πάλι, «καιρού επιτρέποντος»).

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, οι εν λόγω επιχειρήσεις, που αποτελούν μια επένδυση για τον επιχειρηματία που κάποτε πήρε την νόμιμη άδειά του για να συστήσει μια τέτοια επιχείρηση, ουσιαστικά παρεμποδίζονται από το να λειτουργήσουν.

 

Επαγγελματίες ναργιλεδάδικων: Πιάστηκαν στον ύπνο νομίζοντας ότι η καπνοαπαγόρευση δεν τους αφορά!

Είναι αλήθεια ότι από το 2008 που ψηφίστηκε ο πρώτος αντικαπνιστικός Νόμος, άρχισε να καλλιεργείται μια παραφιλολογία ότι η «πρώτη ύλη» των ναργιλέδων δεν αποτελεί προϊόν καπνού και, κατά συνέπεια, τα Ναργιλεδάδικα εξαιρούνται της καπνοαπαγόρευσης. Σε κάθε περίπτωση, από το 2016 και μετά (που με νέο Νόμο ορίστηκε ρητά ότι στα καπνικά προϊόντα περιλαμβάνονται και τα αντίστοιχα είδη που «καταναλώνονται μέσω ναργιλέ»), δεν θα έπρεπε πλέον ΚΑΝΕΝΑΣ καταστηματάρχης του κλάδου να διατηρεί τις πιο πάνω εσφαλμένες προσδοκίες.

Δυστυχώς όμως, ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει – πανελλαδικά – ένας αριθμός “Ναργιλετζήδων” που και μετά τον τελευταίο αντικαπνιστικό Νόμο με το αυστηρό πλαίσιο εφαρμογής, θεωρεί, ότι δεν… διατρέχουν κανέναν κίνδυνο τέτοιων προστίμων και αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας του καταστήματός τους (Προφανώς, η αδικαιολόγητη αυτή άγνοια Νόμου οφείλεται κυρίως στο γεγονός έλλειψης ειδικού κλαδικού ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ γι’ αυτούς τους επαγγελματίες, ενδεχομένως και στο ότι ένα ποσοστό τέτοιων καταστηματαρχών είναι ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ και συνεπώς δεν είναι εξοικειωμένοι με την ελληνική νομοθεσία ή τους μηχανισμούς πληροφόρησης).

 

Υπάρχει – ή όχι – λύση για να σωθούν τελικά τα Ναργιλεδάδικα;

Ξεκινώντας από την κοινή πλέον πεποίθηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των επαγγελματιών του υπόψη κλάδου – ότι, δηλαδή, δεν πρέπει να «παραδοθούν αμαχητί» – το ζητούμενο εν προκειμένω είναι η όποια λύση (νομική ή άλλη) να προλάβει το επικείμενο κλείσιμο των ναργιλεδάδικων της χώρας (γιατί, όπως ήδη τονίσαμε, αυτά είναι πλέον καταδικασμένα να κλείσουν – είτε ως συνέπεια επαναλαμβανόμενων προστίμων & αφαίρεσης των αδειών λειτουργίας τους, είτε λόγω «οικειοθελούς» λουκέτου).

 

Όσον αφορά το ΠΑΣΚΕΔΙ , είμαστε στη διάθεση ΚΑΘΕ καταστηματάρχη ναργιλέ – ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ – που δεν επιθυμεί οικειοθελώς να «παραδώσει τα κλειδιά» της επιχείρησής του, προκειμένου να τον ενημερώσουμε εξατομικευμένα για τις δυνατές λύσεις εν προκειμένω της δικής του περίπτωσης. 

 

Επικοινωνήστε ΣΗΜΕΡΑ μαζί μας

Τηλ: 2310 932420 – 932473 – 932481

email: paskedi@paskedi.gr

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους