Μεγάλος βραχνάς τα αναδρομικά χαράτσια σε επιχειρήσεις στα παράλια της Λάρισας από GEA!

1 Μαρτίου, 2019
Μεγάλος βραχνάς τα αναδρομικά χαράτσια σε επιχειρήσεις στα παράλια της Λάρισας από GEA!
Σημαντικά προβλήματα με την καθημερινή τους λειτουργία δείχνουν να αντιμετωπίζουν τα καταστήματα εστίασης στη Λάρισα. Είναι που είναι «κουτσουρεμένη» η θερινή περίοδος στα παράλια της Λάρισας

Μεγάλος βραχνάς τα αναδρομικά χαράτσια σε επιχειρήσεις στα παράλια της Λάρισας από GEA!

Σημαντικά προβλήματα με την καθημερινή τους λειτουργία δείχνουν να αντιμετωπίζουν τα καταστήματα εστίασης στη Λάρισα. Είναι που είναι «κουτσουρεμένη» η θερινή περίοδος στα παράλια της Λάρισας λόγω του καιρού που δεν βοηθάει, οι επιχειρηματίες καλούνται επιπλέον να αντιμετωπίσουν και πρόστιμα «φωτιά» και «καμπάνες» έως και 18.000€ προς άλλες… κατευθύνσεις!

Πρόστιμα για την μουσική στο κατάστημα

Φυσικά αυτά τα πρόστιμα έχουν συγκεκριμένη προέλευση: πρόκειται για τον ενιαίο αστικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό συλλογικής διαχείρισης και είσπραξης του συγγενικού δικαιώματος ήχου, GEA-GRAMMO-ΕΡΑΤΩ-ΑΠΟΛΛΩΝ. Ο συγκεκριμένος οργανισμός όπως καταγγέλλουν επιχειρηματίες των παραλίων, έχει ενιαία χρέωση για τα συγγενικά δικαιώματα στη χώρα. «Πληρώνουμε στα δικά μας παράλια για σεζόν 30 ημερών, σεζόν σε τιμές Μυκόνου» σημειώνει ο Πρόεδρος των καταστηματαρχών στα παράλια Δημήτρης Χασιώτης.

Ποιος είναι ο GEA

Το 1993, με το νόμο 2121/1993 περί πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, η πολιτεία, σε εναρμόνιση κοινοτικών και διεθνών συμβάσεων, θεσμοθέτησε τα συγγενικά δικαιώματα ερμηνευτών, εκτελεστών και παραγωγών υλικών φορέων ήχου.

Για τη διαχείριση και προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων ή εξουσιών που απορρέουν από αυτά, ιδρύθηκαν, με την άδεια του ΥΠ.ΠΟ., οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί των παραγωγών υλικών φορέων ήχου ή ήχου και εικόνας GRAMMO, των τραγουδιστών ΕΡΑΤΩ και των μουσικών ΑΠΟΛΛΩΝ. Στα τέλη του 2011, οι τρεις αυτοί οργανισμοί ίδρυσαν τον ενιαίο αστικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό συλλογικής διαχείρισης και είσπραξης του συγγενικού δικαιώματος ήχου, GEA-GRAMMO-ΕΡΑΤΩ-ΑΠΟΛΛΩΝ.

Όλοι οι Ελληνικοί Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) για τα πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα έχουν λάβει την άδεια του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού και εποπτεύονται από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), ο οποίος υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Ο GEA αδειοδοτεί επιχειρήσεις για τα συγγενικά δικαιώματα ηχογραφημένης μουσικής και ως αντάλλαγμα εισπράττει εύλογη αμοιβή σύμφωνα με το αρ. 49 του Ν.2121/1993 («παρουσίαση στο κοινό»). Παράλληλα, συλλέγει έντυπους ή ηλεκτρονικούς καταλόγους χρησιμοποιηθέντος ρεπερτορίου από την κάθε επιχείρηση ξεχωριστά, τους οποίους παραδίδει στους 3 οργανισμούς μέλη του για την ορθή διανομή των συλλεχθέντων ποσών προς τους δικαιούχους (Grammo-παραγωγοί/δισκογραφικές εταιρίες, Ερατώ-τραγουδιστές, Απόλλων-μουσικοί).

Σύμφωνα με το Ν.3905/2010, η είσπραξη και συλλογική διαχείριση των συγγενικών δικαιωμάτων των μουσικών, τραγουδιστών και παραγωγών γίνεται υποχρεωτικά συλλογικά από έναν ενιαίο μη κερδοσκοπικό οργανισμό, τον GEA.

Δυσβάσταχτα πρόστιμα

Οι καταστηματάρχες είναι σε απόγνωση μάλιστα καταγγέλλουν ότι ο εν λόγω οργανισμός «υπολογίζουν ένα κατάστημα 50 τ.μ. έως και 500 τ.μ. μαζί με το χώρο που έχει στην παραλία και οι χρεώσεις είναι τεράστιες σε σχέση με τα έσοδά τους» υποστηρίζει ο κ. Δημ. Χασιώτης.

Είναι χαρακτηριστικό σύμφωνα με στοιχεία του συλλόγου καταστηματαρχών της περιοχής ότι ζητούνται χρήματα και μάλιστα αναδρομικά από το 2015. Για αυτό το λόγο βρέθηκαν στα δικαστήρια τουλάχιστον 15 επιχειρήσεις των παραλίων με πρόστιμα που κυμαίνονται από 15.000 έως 18.000 ευρώ και έπεται συνέχεια καθώς πλέον έρχονται οι υποθέσεις για το 2016 και μετά.

«Να φανταστείτε ότι ψάχνουν μέσω Facebook. Χρέωσαν σε επιχείρηση που έτυχε να ανεβάσει φωτογραφίες στα socialmedia ότι έκανε πάρτι και απειλείται με μεγάλο πρόστιμο. Δεν αντέχουμε άλλο. Απειλούνται επιχειρήσεις με λουκέτο»,αναφέρει ο κ. Δημήτρης Χασιώτης πρόεδρος καταστηματαρχών των παραλίων του ν. Λάρισας.

Ήδη ο σύλλογος καταστηματαρχών ετοιμάζει το επόμενο διάστημα κύκλο επαφών με το Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για αυτή την κατάσταση και να ζητήσει διευθέτηση του ζητήματος πριν είναι αργά για πολλές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Λύση ΠΑΣΚΕΔΙ

Η νόμιμη λύση ΠΑΣΚΕΔΙ έρχεται ως βάλσαμο να σώσει κυριολεκτικά το αδιαχώρητο που έχει προκληθεί με την αναπαραγωγή μουσικής στα καταστήματα Εστίασης. Η ετήσια συνδρομή στο ΠΑΣΚΕΔΙ καλύπτει πλήρως ένα κατάστημα Εστίασης προσφέροντας άμεση πρόσβαση με προσωπικούς κωδικούς στα 275.000 μουσικά κομμάτια με πάνω από 41 διαφορετικά web radio σε όλο τον κόσμο από την πλατφόρμα της Soundreef! Νόμιμη άδεια με επίσημη αναγνώριση από τον ΟΠΙ που φέρνει ΤΕΛΟΣ σε υποχρεώσεις απέναντι σε ΕΥΕΔ-GEA-ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ! Ρωτήστε το κοντινότερο Αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας για να το επιβεβαιώσει…

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Με πληροφορίες από larissanet.gr

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletterΕνισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους