Υπογράφηκε το Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Γενικού Χημείου του Κράτους, του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ΕΦΕΤ

3 Μαρτίου, 2019
Υπογράφηκε το Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Γενικού Χημείου του Κράτους, του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας  και του ΕΦΕΤ
Υπογράφηκε χθες 1 Μαρτίου στη Λευκωσία το πρωτόκολλο συνεργασίας σε θέματα χημικής – μικροβιολογικής ασφάλειας των τροφίμων, αξιολόγησης της επικινδυνότητας χημικών – βιολογικών κινδύνων

Υπογράφηκε το Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Γενικού Χημείου του Κράτους του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας  και του ΕΦΕΤ

Υπογράφηκε χθες Παρασκευή 1 Μαρτίου στη Λευκωσία το πρωτόκολλο συνεργασίας σε θέματα χημικής – μικροβιολογικής ασφάλειας των τροφίμων, αξιολόγησης της επικινδυνότητας χημικών – βιολογικών κινδύνων και ταυτοποίησης – αυθεντικότητας των τροφίμων υπέγραψαν σήμερα ανάμεσα στον Διευθυντή του Γενικού Χημείου του Κράτους του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρίου Στέλιου Γιαννόπουλο και του Προέδρου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.), κυρίου Χρόνη Πολυχρονίου.

Ανάμεσα στα κίνητρα που οδήγησαν στην υπογραφή του πρωτοκόλλου είναι η ύπαρξη κοινού επιστημονικού και ερευνητικού ενδιαφέροντος, καθώς επίσης και η επιθυμία και η δυνατότητα ανάπτυξης και προαγωγής της τεχνολογικής και επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών. 

Άλλωστε, η ενδυνάμωση της δικτύωσης και της επιστημονικής έρευνας για τη διαμόρφωση πολιτικών στη διατροφή και την ασφάλεια των τροφίμων, η προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών, η ενίσχυση της κοινής συνεργασίας σε θέματα αξιολόγησης και επικοινωνίας της επικινδυνότητας μέσω της τροφής, η οποία απορρέει από τη συμμετοχή των δύο οργανισμών στα δίκτυα των Εστιακών Σημείων της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων – EFSA, αποτελούν βασικούς στόχους του πρωτοκόλλου.

Με την υλοποίηση του πρωτοκόλλου αναμένεται να επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων μέσω της αξιοποίησης τεχνογνωσίας στους τομείς της αξιολόγησης της επικινδυνότητας χημικών και βιολογικών κινδύνων μέσω της τροφής καθώς επίσης και της ταυτοποίησης και αυθεντικότητας των τροφίμων. 

Επίσης, η ανταλλαγή επιστημονικών πληροφοριών και στοιχείων, εκπαιδευτικού υλικού, δημοσιευμάτων, τεχνογνωσίας και δεδομένων και η κοινή διεξαγωγή συνεδρίων, σεμιναρίων και επιμορφωτικών διαλέξεων μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην καλύτερη διαχείριση ζητημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων των δύο συμβαλλόμενων μερών.

Ιδιαίτερα επωφελής κρίνεται, επίσης, η προοπτική κοινής υποβολής προτάσεων σε ερευνητικά προγράμματα, στον τομέα της έρευνας, προαγωγής επιστημονικών θεμάτων και απόκτησης τεχνογνωσίας, με παράλληλη προβολή του έργου των δύο οργανισμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία ημερίδα με θέμα: Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων Ελλάδας (Ε.Φ.Ε.Τ.) : Ρόλος, αρμοδιότητες και δράσεις.

Η εκδήλωση, με ομιλητή τον Πρόεδρο του Ε.Φ.Ε.Τ., κύριο Χρόνη Πολυχρονίου, εστίασε στο σύστημα διασφάλισης της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων που εφαρμόζεται στην Ελλάδα «Από Το Χωράφι Στο Πιάτο» και σε περιπτωσιολογικές μελέτες (case studies) αναφορικά με τον εντοπισμό και τη διαχείριση περιστατικών παραπλάνησης και απάτης στα τρόφιμα από τον Ε.Φ.Ε.Τ.

Με δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Τ. υπογράμμισε ότι: «Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) και το Γενικό Χημείο του Κράτους του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας συντονίζουν τις δυνάμεις τους προκειμένου οι καταναλωτές των χωρών μας να απολαμβάνουν περισσότερο ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα». 

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletterΕνισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους