Αυτό διότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, η εστίαση θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει και μάλιστα μετά το Πάσχα.

Ως γνωστόν τα σενάρια αλλάζουν μέρα με τη μέρα, ωστόσο, αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο σενάριο, δεδομένων και των πολλών κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά και της πίεσης στο σύστημα υγείας, είναι η εστίαση να στρώσει τραπέζι την Δευτέρα του Πάσχα, ή την Τρίτη, δηλαδή στις 3 ή 4 Μαΐου.

Μάλιστα, οι παραπάνω ημερομηνίες αφορούν πιλοτικό άνοιγμα των μαγαζιών, αφού ο στόχος είναι η εστίαση να ανοίξει «κανονικά» στις 10 Μαΐου, δηλαδή μια εβδομάδα αργότερα.

Σημειώνεται ότι η εστίαση έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία, αφού το Σάββατο τα μαγαζιά συμπληρώνουν… πέντε συνεχόμενους μήνες κλειστά και μάλιστα πανελλαδικώς.

Ενδεικτικό είναι ότι ο κλάδος της εστίασης, βάσει των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), έκλεισε το 2020 με απώλειες 2,28 δισ. ευρώ ή με μείωση τζίρου κατά 37,7% σε σύγκριση με το 2019. Η απώλεια δεν φαίνεται τόσο μεγάλη, κάτι που αποδίδεται στο ότι τα στοιχεία βασίζονται στον δηλωθέντα τζίρο και όχι στον

«Ξέρω πόσο σκληρά έχει χτυπηθεί ο κλάδος»

Αναφορά στην εστίαση έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργο Καββαθά και μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Βλέπετε ο πρωθυπουργός προτιμά να έχει απέναντί του τον Κοινωνικό εταίρο Καββαθά, παρά να διακινδυνεύσει μια συνάντηση με την Διοίκηση του ΠΑΣΚΚΕΔΙ. Για πιο λόγο άλλωστε να το κάνει αυτό; Ο Κοινωνικός εταίρος, αφού εισπράττει κρατικά κονδύλια, δεν πρόκειται να του φέρει καμία αντίρρηση στα θέλω του, ενώ το ΠΑΣΚΚΕΔΙ σέρνει τους Υπουργούς του στα Δικαστήρια.

Ο Καββαθάς κι οι άλλοι 4 πήγαν στο Μαξίμου καλεσμένοι του Πρωθυπουργού να προασπίσουν τα συμφέροντα του κλάδου της Εστίασης. Μπιζμπιζέ που λέει ο Λαός

«Ξέρω πόσο σκληρά έχει χτυπηθεί, συνολικά, ο κλάδος της εστίασης από την πανδημία. Εδώ και 13 μήνες ο τζίρος έχει συρρικνωθεί σημαντικά. Οι μισοί από αυτούς κύλησαν χωρίς πελάτες, ουσιαστικά, στα τραπέζια σας και παρά την έντονη προσπάθεια που έγινε στο κομμάτι της παραλαβής και της διανομής φαγητού, αυτή η δραστηριότητα μόνο μερικώς μπορεί να συγκρατήσει συνολικά τις απώλειες» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Τσιμουδιά ο Καββαθάς και οι άλλοι 4 υπήκοοί του.

«Ξέρετε πολύ καλά ότι από την πρώτη στιγμή η πολιτεία ξεδίπλωσε ένα δίχτυ προστασίας: ανέλαβε το μισθολογικό και το ασφαλιστικό κόστος των εργαζομένων οι οποίοι μπήκαν σε αναστολή, κάλυψε και αργότερα μηδένισε το ενοίκιο της επαγγελματικής στέγης, μείωσε την προκαταβολή φόρου, μετέθεσε την πληρωμή των οφειλών και φρόντισε για την γρήγορη και ευέλικτη χρηματοδότηση του κλάδου μέσω του εργαλείου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Τσιμουδιά πάλι ο Καββαθάς. Μα και τι να πει. Μήπως αυτός πελάγωσε; Μήπως του κόψανε το ρεύμα; Μήπως τον πήρε καμιά εισπρακτική τηλέφωνο να του πρήξει τα ούμπαλα; Μήπως ξύπνησε καμιά μέρα και δεν ήξερε σε ποιον τοίχο να χτυπήσει το κεφάλι του; Όχι. Γι΄αυτόν και τους ομοίους του, ο μήνας έχει εννιά. Μπεν αγάς μπεν κατής ο Καββαθάς. Όπου γάμος και χαρά η Κοντήλω πρώτη. Θα νοιαστεί τώρα για τους εστιάτορες; Γιατί; Πότε νοιάστηκε; Για την πάρτη του μόνο τον νοιάζει και να φροντίζει τους διπλανούς του κι όχι όλους, όσοι του κάνουν τα χατήρια. Δεν χρωστάει καλό σε κανέναν. Έτσι πορεύεται χρόνια, τώρα θα αλλάξει; Αλλάζει ο λύκος χούγια; Να τον χαίρεστε όσοι τον ακολουθάτε και του γλύφετε τα χέρια. Να θυμάστε πως μια μέρα ίσως αλοίψει τα χέρια του με δηλητήριο, καθώς θα τα γλύφετε.

«Όταν έρθει η ώρα θα ανοίξει η εστίαση»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδηςμιλώντας στο MEGA, τόνισε πως η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου είχε ως κατάληξη την απόφαση για ενίσχυση του κλάδου της εστίασης μέσω ΕΣΠΑ, για την κάλυψη των υλικών, ώστε τα καταστήματα να μπορούν -όταν έρθει η ώρα- να επαναλειτουργήσουν.

«Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε τη μεγάλη κλαδική δράση μέσω ΕΣΠΑ που έγινε ποτέ. Οι επιχειρήσεις της εστίασης, που είχαν μείωση τζίρου πάνω από 30% το 2020, θα λάβουν το 7% του τζίρου του 2019 προκειμένου να αγοράσουν πρώτες ύλες για το άνοιγμα των καταστημάτων τους» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, εξηγώντας ότι τα χρήματα δεν θα πρέπει να επιστραφούν, αν οι επιχειρηματίες παρουσιάσουν τα αντίστοιχα τιμολόγια αγορών μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης δεν θέλησε να εκτιμήσει το χρονικό πλαίσιο που θα επαναλειτουργήσει η εστίαση, υπογραμμίζοντας ότι για την κυβέρνηση ήταν μεγάλο στοίχημα το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα. «Δεν είναι κάτι που θα γίνει τις επόμενες δύο εβδομάδες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης. «Την ώρα που θα ανοίξουν, οι επιχειρήσεις θα βρουν λεφτά για να λειτουργήσουν» πρόσθεσε για την εστίαση ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Όλα τα νέα μέτρα ύψους 330 εκατ. για τη στήριξη του κλάδου

Νέα δράση, προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης, με στόχο την αγορά πρώτων υλών για τους πρώτους 2-3 μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους, θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η δράση χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και αφορά επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και μεγάλες, που έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα της εστίασης.

Περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ.

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019.

Για τις επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί εντός του 2019 ή εντός του 2020 το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται ως εξής:

[(κύκλος εργασιών 2019 ή 2020)/αριθμός ημερών λειτουργίας]*365*7%.

Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι:

  • Α) Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.
  • Β) Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
  • Γ) Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.
  • Δ) Επιχειρήσεις. εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.
  • Ε) Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Πώς θα υποβάλλονται οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr.

Η έναρξη υποβολής αιτήσεων θα καθοριστεί από την έγκριση του καθεστώτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου 2021 προκειμένου να μπορέσουν ν ενταθούν και οι εποχιακές επιχειρήσεις.

Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης θα γίνεται αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης, ενώ οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12-2021.  Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα.

Επισημαίνεται ότι:

Α) Το ποσό της ενίσχυσης που θα χορηγηθεί από τη δράση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2021.

Β) Το άθροισμα του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης από την παρούσα δράση, του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ σε όλη την με την μορφή επιχορήγησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021.

Σε περίπτωση που ισχύει είτε το (Α) είτε/και το (Β) τότε το ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης της παρούσας δράσης καταλογίζεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και επιστρέφεται από τον λήπτη της ενίσχυσης.

Λόγω ένταξης στο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ, ως  δράση πανδημίας, θα εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.   

ΠΗΓΗ