Κορωνοϊός: Ξεκρέμαστοι επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στην εστίαση

7 Μαΐου, 2020
Κορωνοϊός: Ξεκρέμαστοι επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στην εστίαση
Τα εστιατόρια και τα café να περιλαμβάνονται μεταξύ των ουραγών στη λίστα προτεραιότητας όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας της οικονομίας.

Με την εστίαση να παραμένει ακόμη και σήμερα, σχεδόν δύο μήνες μετά την ανακοίνωση των περιοριστικών μέτρων, εκτός πακέτων στήριξης, με τους εργαζόμενους σε αυτήν το ίδιο, και να μένουν εργασιακά και οικονομικά μετέωροι, με τα εστιατόρια και τα café να περιλαμβάνονται μεταξύ των ουραγών στη λίστα προτεραιότητας όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας της οικονομίας, ο ευρύτερος αυτός κλάδος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Ενώπιον αυτής της έντονα ζοφερής κατάστασης στον χώρο, έχουν τεθεί επί τάπητος ορισμένες προτάσεις που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τον ευρύτερο κλάδο της εστίασης, όπως είναι:

* Πρώτον, η επαναλειτουργία των σχετικών επιχειρήσεων μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, παρότι ήταν προγραμματισμένο με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα να ανοίξουν την 1η Ιουνίου.

* Δεύτερον, η παραχώρηση μεγαλύτερου εξωτερικού χώρου στις ίδιες επιχειρήσεις και πάντως με χαμηλότερα δημοτικά τέλη.

* Τρίτον, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στον καφέ.

* Τέταρτον, εξετάζεται το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν και εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων εστίασης υπό τη μορφή ημιυπαιθρίων.

Το σύνθετο αυτό ζήτημα απασχόλησε χθες σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης για την προετοιμασία της άρσης των περιοριστικών μέτρων στην εστίαση υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο πρωθυπουργός έδωσε πέντε βασικές κατευθύνσεις:

1. Τα όποια μέτρα για την επέκταση στους ανοιχτούς χώρους θα είναι έκτακτα και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

2. Η ευθύνη θα πρέπει να περάσει στους δήμους, οι οποίοι θα έχουν ευελιξία σχετικά με την εφαρμογή του νέου, προσωρινού πλαισίου.

3. Οι ρυθμίσεις θα αφορούν κυρίως υπαίθριους χώρους, ωστόσο θα υπάρχουν προβλέψεις και για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων.

4. Η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων θα γίνει χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών.

5. Δεν θα εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους.

Μετά τις 15 Μαΐου οι ανακοινώσεις

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι όποιες ανακοινώσεις για την εστίαση θα λάβουν χώρα μετά τις 15 Μαΐου, οπότε και θα υπάρχει και μια περισσότερο σαφής ένδειξη για την πορεία του δείκτη R0, του δείκτη εκείνου δηλαδή που αποτυπώνει τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού σε κάθε χώρα και ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Ελλάδα κάτω από το 0,5%.

Ακόμη, όπως ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας στον ΑΝΤ1, ήδη οι δήμοι της χώρας έχουν συμφωνήσει σε παραχώρηση περισσότερου χώρου και σε χαμηλότερα δημοτικά τέλη στις επιχειρήσεις, δεδομένου και του ότι, με τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, το πελατειακό κοινό το οποίο θα μπορούν να εξυπηρετήσουν συρρικνώνεται δραστικά.

Όπως τόνισε χθες αναφερόμενος στο θέμα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, γίνεται μια συζήτηση μήπως, στο πλαίσιο άρσης των μέτρων, ανοίξουν νωρίτερα και τα εμπορικά κέντρα και εξετάζεται να λειτουργήσουν και εσωτερικοί χώροι υπό τη μορφή ημιυπαίθριων.

Ο Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε ότι υπάρχει η σκέψη να παραχωρηθεί χώρος που θα αντιστοιχεί στο πλάτος του κάθε καταστήματος, είτε στο πεζοδρόμιο είτε στο οδόστρωμα ή σε πλατείες, εφόσον βρίσκονται δίπλα από ανοιχτούς χώρους. Στόχος, πρόσθεσε ο Ν. Παπαθανάσης, είναι να πάρουν μια οικονομική ανάσα οι επιχειρηματίες και να ανέβει όσο το δυνατόν ο τζίρος, μετά το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης, εξαιτίας των μέτρων της πρώτης φάσης για τον περιορισμό του κορωνοϊού.

Στο επίκεντρο της όλης συζήτησης έφερε η κυβέρνηση και το ενδεχόμενο να υπάρξει νωρίτερα άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης. Όπως δήλωσε εν προκειμένω ο Άδωνις Γεωργιάδης, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα εισηγηθεί να ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα εστίασης, «εφόσον δεν υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού, αυτή την εβδομάδα που επανερχόμαστε σταδιακά στην κανονικότητα».

Στις επιχειρήσεις εστίασης αναφέρθηκε χθες και ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης καλώντας τους επιχειρηματίες να περιμένουν μέχρι να ανακοινωθεί το πρόγραμμα στήριξης, το οποίο θα ενισχύει, όπως είπε, την απασχόληση.

Ακόμη, τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν τα καταστήματα που δεν έχουν εξωτερικό χώρο, προκειμένου να λειτουργήσουν. Άλλο μεγάλο θέμα είναι στο κομμάτι του καφέ, όπως είπε ο Θ. Σκυλακάκης, για τον οποίο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ. Παρατήρησε ωστόσο ότι υπάρχουν πολλές σκέψεις και προτάσεις, ενώ, όπως είπε, αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση εξετάζει το πακέτο στήριξης για την εστίαση, το οποίο χαρακτήρισε «δύσκολο κομμάτι».

Άρθρο του Θάνου Παναγόπουλου στην Έντυπη ΑΥΓΗ

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletterΕνισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους