Αναίρεση της αθωωτικής απόφασης για την εμπορία ανθρώπων στην Μανωλάδα

31 Οκτωβρίου, 2018
Αναίρεση της αθωωτικής απόφασης για την εμπορία ανθρώπων στην Μανωλάδα
Για τη συγκεκριμένη απόφαση η χώρα μας καταδικάστηκε τον Μάρτιο του 2017 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αναίρεση της αθωωτικής απόφασης για την εμπορία ανθρώπων στην Μανωλάδα

Αναίρεση υπέρ του νόμου έκανε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης στην αθωωτική απόφασης της εμπορίας ανθρώπων και καταναγκαστικής εργασίας στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας.  

Για τη συγκεκριμένη απόφαση η χώρα μας καταδικάστηκε τον Μάρτιο του 2017 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Να σημειωθεί ότι η όποια απόφαση εκδοθεί επί της αναίρεσης υπέρ του νόμου, δεν έχει καμία έννομη συνέπεια για τους κατηγορούμενους που έχουν αθωωθεί παρά μόνο νομολογιακό χαρακτήρα… 

Υπενθυμίζεται ότι το 2014 ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Παρασκευαΐδης είχε κρίνει ότι δεν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση κατά της ομόφωνης αθωωτικής απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Πατρών κατηγορουμένων στην υπόθεση της Ν. Μανωλάδας. 

Η απόφαση του δικαστηρίου του Στρασβούργου αφορά 42 μετανάστες οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα. Τον Μάρτιο του 2017, η Ελλάδα είχε καταδικαστεί από το δικαστήριο του Στρασβούργου και υποχρεώθηκε να αποζημιώσει με ποσό που φτάνει τις 676.000€ συνολικά 42 αλλοδαπούς εργάτες, υπηκόους του Μπαγκλαντές, της Μανωλάδας. Με ομόφωνη απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναγνώρισε ότι υπήρξε παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά την απαγόρευση των καταναγκαστικών έργων και ότι η κατάσταση των 42 αποτελούσε εμπορία ανθρώπων και καταναγκαστική εργασία, με δεδομένο ότι η εκμετάλλευση μέσω της εργασίας αποτελεί μια πτυχή εμπορίας. 

Προηγουμένως, το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών με ομόφωνη απόφαση είχε κρίνει ότι ο εργοδότης- παραγωγός και οι τρεις επιστάτες για την υπόθεση της αιματηρής επίθεσης εναντίον των μεταναστών τον Απρίλιο του 2013 στη Νέα Μανωλάδα, ήταν αθώοι για την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων. 

Ύστερα από όλα αυτά, από παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου προς τον Χαράλαμπο Βουρλιώτη, ο τελευταίος αφού μελέτησε το παραπεμπτικό βούλευμα και τις αποφάσεις του ελληνικού και ευρωπαϊκού δικαστηρίου προχώρησε στην άσκηση αναίρεσης υπέρ του νόμου, κρίνοντας ότι υπάρχει εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου. Στο σκεπτικό του, ο εισαγγελέας επισημαίνει ότι η εμπορία ανθρώπων πέρα από τον απεχθή χαρακτήρα της, επιφέρει βαριές ψυχικές και σωματικές βλάβες ιδίως σε εκείνα τα θύματα που η κοινωνική τους κατάσταση είναι ευάλωτη. Επίσης, αναφέρει ότι το δικαστήριο της Πάτρας που αθώωσε τους εμπλεκόμενους από το αδίκημα της εμπορία ανθρώπων υπέπεσε σε πλημμέλειες αναφορικά με την ερμηνεία της σχετικής νομοθεσίας, ενώ δεν αποδόθηκε κατηγορία σχετική με τη ρατσιστική νομοθεσία.

Βέβαια, το επιμύθιο είναι ότι οι παραβιάσεις αυτές δεν τιμωρήθηκαν επί της ουσίας και παρά την τελευταία αυτή αναίρεση υπέρ του νόμου στην αθωωτική απόφαση, οι παραβάτες δεν πρόκειται να υποστούν τις αντίστοιχες συνέπειες. Φυσικά, δεν θα πρέπει να παραμελείται το γεγονός ότι η απόφαση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, θέτει μια νομολογιακή βάση από την οποία καλό θα ήταν να ξεκινήσει η μελέτη για ένα επόμενο ανάλογο περιστατικό παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους