Μεγάλο σκάνδαλο με εμπλοκή στελεχών της Jumbo και της Εθνικής Τράπεζας

31 Οκτωβρίου, 2018
Μεγάλο σκάνδαλο με εμπλοκή στελεχών της Jumbo και της Εθνικής Τράπεζας
Νέο σοβαρό εταιρικό σκάνδαλο με εμπλοκή κορυφαίων στελεχών της Jumbo και της Εθνικής Τράπεζας έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Μεγάλο σκάνδαλο με εμπλοκή στελεχών της Jumbo και της Εθνικής Τράπεζας

Νέο σοβαρό εταιρικό σκάνδαλο με εμπλοκή κορυφαίων στελεχών της Jumbo και της Εθνικής Τράπεζας έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Πιο συγκεκριμένα, σωρεία παρατυπιών και παραβιάσεων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων «σπάσιμο» των capital contols, αλλά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας για να ανοίξουν έναν κύκλο ερευνών από τις αρχές.

Όπως γίνεται κατανοητό, πρόκειται για υπόθεση πολλών εκατομμυρίων ευρώ και δείγμα για τη σοβαρότητα και το μέγεθος της υπόθεσης είναι ότι εκτός από την Τράπεζα της Ελλάδος, έρευνες πραγματοποιεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα!

Η υπόθεση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα προχωρήσει άμεσα στην καρατόμηση της Νέλλης Τζάκου, Γενικής Διευθύντριας Λιανικής Τραπεζικής-Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής καθώς και του Διευθυντής της Διεύθυνσης Καρτών της Εθνικής Τράπεζας στους οποίους καταλογίζονται σοβαρές ευθύνες. Ήδη είναι γνωστή η απομάκρυνση του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου από τη θέση αντιπροέδρου της εισηγμένης Jumbo, επιβεβαιώντας έτσι δημοσιεύματα περί εμπλοκής του σε σκάνδαλο πώλησης ακινήτων σε Κινέζους ενδιαφερόμενους μέσω POS της Εθνικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, σε υπόθεση παραβίασης των capital controls που ισχύουν στην Κίνα για την εξαγωγή κεφαλαίων φέρεται να εμπλέκεται ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Jumbo, Ευάγγελος Παπαευαγγέλου. Η υπόθεση αφορά την αγορά ακινήτων από κινέζους στην Ελλάδα, με στόχο την απόκτηση golden visa με παραβίαση, όμως, των περιορισμών στην εξαγωγή κεφαλαίων από την Κίνα, με την υπόθεση να ερευνάται ήδη από τις κινεζικές αρχές.

Με αυτά τα δεδομένα, το διοικητικό συμβούλιο της Jumbo συνεδριάζει εκτάκτως αύριο προκειμένου να αποπεμφθεί ο κ. Παπαευαγγέλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία είχε άγνοια για τις φερόμενες δραστηριότητες του αντιπροέδρου της, ενώ ο πρόεδρος της εταιρείας Απόστολος Βακάκης επιστρέφει από το Λονδίνο προκειμένου να γίνει η έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και να αποπεμφθεί ο αντιπρόεδρός της.

Ο κ. Παπαευαγγέλου φέρεται να συνεργαζόταν με κινέζους επενδυτές και μέσω Pos διευκόλυνε την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα. Οι συναλλαγές, ωστόσο, κίνησαν την υποψία των κινεζικών αρχών που ελέγχουν την εξαγωγή συναλλάγματος και ξεκίνησε έρευνα. Σημειώνεται ότι ο κ. Παπαευαγγέλου είχε αγοράσει σημαντικά ακίνητα στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, ανάμεσα στα οποία και η βίλα του Πέτρου Κωστόπουλου στη Φιλοθέη, έναντι τιμήματος 4,7 εκατ. ευρώ.

Διαψεύδει η εταιρεία Jumbo οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ο μέχρι πρότινος μέτοχος και αντιπρόεδρος της εταιρείας έχει ήδη παραιτηθεί και όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αφορούν προσωπικές του δραστηριότητες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση παραβίασης των capital controls στην Κίνα, ύψους τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ, μέσω POS της Εθνικής Τράπεζας, όπου γίνονταν αγορές ακινήτων με στόχο τη «χρυσή βίζα».

Η υπόθεση έχει προκαλέσει αίσθηση στην αγορά, ενώ αναμένεται και ανακοίνωση από την πλευρά της τράπεζας με πιθανή την απομάκρυνση των φερόμενων ως εμπλεκόμενων στελεχών της.

Η επίσημη ανακοίνωση:

H Jumbo AEE, σε απάντηση σημερινού σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προς άμεση και πλήρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, με την παρούσα διαψεύδει ρητά και κατηγορηματικά, ως αναληθή και αβάσιμα, σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου περί ενδεχόμενης εμπλοκής της, με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο, σε φερόμενες ως παράνομες δραστηριότητες προσωπικής εταιρείας του ήδη παραιτηθέντος μικρομετόχου, αναπληρωτή Αντιπροέδρου και Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου. Ειδικότερα:

1. Η εταιρεία ουδεμία απολύτως γνώση ή σχέση ή σύνδεση έχει με τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του ανωτέρω στον τομέα των ακινήτων ή άλλες.

2. Ουδεμία συναλλαγή έχει πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε μέσω των τραπεζικών λογαριασμών και των συστημάτων πληρωμών της εταιρείας, πλην αποκλειστικά και μόνον όσων αφορούν στην καθημερινότητα της πραγματικής εμπορικής δραστηριότητα αυτής.

3. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπαευαγγέλου δεν είχε καμία απολύτως υπογραφή ή εξουσία σε σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας, καθώς η μόνη του αρμοδιότητα ήταν αγορανομικώς υπεύθυνος και αρμόδιος για τις καθημερινές τρέχουσες συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες, αρχές και οργανισμούς.

Βαριές ευθύνες της Εθνικής στην κομπίνα με τις χρυσές βίζες σε Κινέζους

του Δημήτρη Παφίλα

Βαρύτατες ευθύνες σε βάρος της Εθνικής Τράπεζας και στελεχών της, προκύπτουν από το σκάνδαλο της υπόθεσης των Κινέζων που αγόραζαν ακίνητα στην Ελλάδα για την απόκτηση της χρυσής βίζας μέσω της εταιρείας real estate που έχει συστήσει ο αντιπρόεδρος της Jumbo κ. Ε. Παπαευαγγέλου.

Μια κομπίνα-σκάνδαλο που δεν θα μπορούσε να είχε στηθεί χωρίς τη συνεργασία (προφανώς με το αζημίωτο) στελεχών της Εθνικής Τράπεζας προκειμένου να παρακάμψουν τα capital controls που έχει η Κίνα για την εξαγωγή κεφαλαίων εκτός χώρας. Μια δυσώδης υπόθεση που επί του παρόντος γνωρίζουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου που όμως πλήττει βαθύτατα τη χώρα, τους θεσμούς της και τη σοβαρότητα καθώς και το θεσμό της χρυσής βίζας που θεσπίστηκε με σκοπό την προσέλκυση κεφαλαίων στη χώρα και στην τόνωση της πολύπαθης αγοράς ακινήτων.

Πως στήθηκε η κομπίνα

Ο κ. Παπαευαγγέλου σύστησε αρχικά μια εταιρεία real estate, η οποία αγόραζε ακίνητα και δημιουργούσε ένα στοκ για υποψήφιους Κινέζους που επιθυμούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση και παραμονή στην Ελλάδα και μέσω αυτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συνέχεια προκειμένου να διευκολύνει τους υποψήφιους αγοραστές από την Κίνα, ήρθε σε συνεννόηση με κάποια στελέχη της Εθνικής Τράπεζας και του δώσανε 8 μηχανάκια POS τα οποία αφού πήραν roaming από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, τα έστειλε με δικό του άνθρωπο στην Κίνα.

Οι υποψήφιοι αγοραστές στη συνέχεια αφού διαπραγματεύονται με τον κ. Παπαευαγγέλου ή ανθρώπους της εταιρείας του, συμφωνούσαν στην αγορά του Χ ακινήτου αξίας κατ’ ελάχιστον 250.000 ευρώ.

Ακολούθως οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι αναλάμβαναν τις περαιτέρω διαδικασίες για τη σύναψη συμβολαίου αγοράς αλλά και τις διαδικασίες έκδοσης χρυσής βίζας για τον νέο ιδιοκτήτη. Πριν την υπογραφή των συμβολαίων, ο Κινέζος αγοραστής συναντιούνταν με τον υπάλληλο του κ. Παπαευαγγέλου στο Πεκίνο ή σε κάποια άλλη πόλη της αχανούς χώρας και περνούσαν τη χρεωστική κάρτα στο POS. Από τη στιγμή που το υπόλοιπο λογαριασμού του Κινέζου πελάτη στην Τράπεζα του κάλυπτε το ποσό της συναλλαγής, αυτόματα δινόταν έγκριση και τα λεφτά μεταφέρονταν με ένα κλικ στον δικαιούχο του POS που δεν ήταν άλλος από την εταιρεία του κ. αντιπροέδρου της Jumbo. Κάποια στιγμή όμως οι κινέζικες τράπεζες μετά από έλεγχους διαπίστωσαν πως φεύγουν μεγάλα ποσά συναλλάγματος από τους λογαριασμούς πελατών τους χωρίς οι αρμόδιοι υπάλληλοι να το παίρνουν χαμπάρι καθώς οι πράξεις αυτές δεν ήταν τραπεζικές.

Η Εθνική Τράπεζα ελάμβανε προμήθεια έως 5% απο τις συναλλαγές της μεταφοράς των χρημάτων. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η διευθύντρια της λιανικής τραπεζικής είχε λάβει επιστολή απο τις κινεζικές αρχές για τις συναλλαγές, αλλά δεν ενημέρωσε την διοίκηση. Οι συναλλαγές έλαβαν χώρα μέσα σε τρεις μήνες κι αυτό κινητοποίησε τις κινεζικές αρχές καθώς υπήρχαν ενδείξεις για την ποιότητα των κεφαλαίων.

Το τμήμα Compliance της Εθνικής Τράπεζας δεν αντέδρασε και οι συναλλαγές συνεχίστηκαν ώσπου ο εσωτερικός έλεγχος διενήργησε αιφνιδιαστικά έλεγχο αποκαλύπτοντας την υπόθεση. Το πόρισμα αναμένεται και φυσικά αναμένεται να αποδοθούν οι ευθύνες για την γενική διευθύντρια Νέλλη Τζάκου- η οποία φέρεται να είχε εμπλακεί και σε άλλες υποθέσεις που αφορούν την λιανική τραπεζική της Εθνικής.

Κι έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι αυτής της απλής κομπίνας που παρέκαμπτε το κινέζικο τραπεζικό σύστημα. Μέχρι ώρας, σύμφωνα με πληροφορίες έχει διαπιστωθεί εξαγωγή συναλλάγματος 40 εκατ. μόνο μεσω των POS του κ. Παπαευαγγέλου ενώ είναι άγνωστο αν αυτή τη μέθοδο ακολουθούν κι άλλοι που ασχολούνται με τα χρυσοφόρα ακίνητα της χρυσής βίζας.

Στην Κίνα προφανώς όσοι Κινέζοι αγοραστές μετήλθαν αυτών των μεθόδων, αντιμετωπίζουν ποινικές ευθύνες οι οποίες ήδη τους έχουν αποδοθεί από τις κινέζικες αρχές.

Στην Ελλάδα όμως το τοπιο είναι θολό και ουδείς είναι σε θέση να απαντήσει αν ο κ. Παπαευαγγέλου αντιμετωπίζει ποινικές ευθύνες και αν υπάρχει πάτημα για τη διεξαγωγή εισαγγελικής έρευνας πέραν του ηθικού που δεν μπορεί να παραμείνει στη διοίκηση μιας εισηγμένης εταιρείας όπως ο Jumbo ασχέτως αν αυτή η δραστηριότητα του είναι παράλληλη και όχι ανταγωνιστική με το αντικείμενο της.

Οι ευθύνες όμως είναι βαρύτατες για την Εθνική Τράπεζα, τη διοίκηση της και τη διεύθυνση εσωτερικού ελέγχου που δεν πήρε χαμπάρι τι έκαναν στελέχη της κάτω από τη μύτη τους.

Και μπορεί η Διοίκηση να έθεσε σε διαθεσιμότητα τρία στελέχη της μόλις ενημερώθηκε από τις Κινέζικες αρχές, αυτό όμως δεν απαλείφει τις ευθύνες γιατί αποδείχτηκε περίτρανα πως το σύστημα είναι διάτρητο και ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκτεθεί η ιστορική τράπεζα αλλά συνάμα και η χώρα η οποία πασχίζει ματαίως χρόνια τώρα να αποτινάξει τη ρετσινιά της διαφθοράς η οποία μας κατατάσσει στις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως.

Και το ερώτημα είναι, αν αυτή η κομπίνα ήταν αποκλειστικής έμπνευσης του κ.Παπαευαγγελου ή είναι μια συνήθης πρακτική την οποία ακολουθούν και άλλες εταιρείες που ασχολούνται με τους Κινέζους αγοραστές ακινήτων. Και τούτο γιατί είναι πλέον γνωστό πως οι διαρκώς αυξανόμενοι αριθμοί ακινήτων που αλλάζουν χέρια τον τελευταίο χρόνο και καταλήγουν σε Κινέζους προκύπτουν από συγκεκριμένα μεσιτικά γραφεία τα οποία αναλαμβάνουν τη δουλειά πακέτο από την εύρεση ακινήτου, τη σύναψη συμβολαίου αγοραπωλησίας και την έκδοση της χρυσής βίζας. Υπάρχουν τέτοια γραφεία στον Πειραιά και την Αθήνα που υπογράφουν την ημέρα μέχρι και 20 συμβόλαια. Μια κανονική βιομηχανία, στην οποία μετέχουν συγκεκριμένοι μεσίτες, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και το Ελληνικό δημόσιο απλώς ανακοινώνει κατά τακτά διαστήματα πόσες βίζες έχουν εκδοθεί και τι εθνικότητας είναι οι κάτοχοι τους.

Κι είναι εκ των ων ουκ άνευ η Εθνική Τράπεζα να αποκαταστήσει το κύρος της και να δώσει εξηγήσεις για την όλη υπόθεση που έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα όχι μόνο την τράπεζα αλλά και την Ελλάδα ως χώρα διαφθοράς και ανομίας όπου όλα γίνονται με τους κατάλληλους ανθρώπους στις σωστές θέσεις.

Πηγή: capital.gr και newmoney.gr

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!

Ο κ. Παπαευαγγέλου


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους