Η αντιμετώπιση της αυξανόμενης πίεσης από τα σταθερά υψηλά λειτουργικά έξοδα αποτελεί πρόκληση για τις επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης. Η αναγκαιότητα αλλαγής είναι προφανής για την επιβίωσή τους.
Υπάρχουν δύο βασικές επιλογές που μπορεί να υιοθετήσει ο κλάδος, αν και πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι θα επηρεάσουν τα έσοδά του και τον τζίρο του. Οι επιλογές αυτές είναι ο κερματισμός και η εξειδίκευση των υπηρεσιών, συνδυαζόμενες με τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας ή ακόμη και των ημερών λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Η εξειδίκευση των υπηρεσιών ήδη υιοθετείται στην αγορά της Πάτρας και εμφανίζεται σε διάφορα καταστήματα. Αυτό σημαίνει ότι μια επιχείρηση επικεντρώνεται στην προσφορά μιας συγκεκριμένης υπηρεσίας στους πελάτες της. Ένα κατάστημα που λειτουργεί ως καφετέρια το πρωί, εστιατόριο κατά τη διάρκεια της ημέρας και καφέ μπαρ εστιατόριο το βράδυ, ενδέχεται να αποτελεί εξαίρεση παρά κανόνα στο νέο περιβάλλον της εστίασης.
Όσον αφορά το ωράριο λειτουργίας, σε πολλά καταστήματα στην Ευρώπη έχει ήδη επιβληθεί η εφαρμογή συγκεκριμένου ωραρίου λειτουργίας, με κάποια καταστήματα να παρουσιάζουν ακόμα και ρεπό κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Παρόλο που αυτή η επιλογή δεν έχει εφαρμοστεί ευρέως ακόμα στη χώρα μας, αποτελεί ένα ενδιαφέρον σενάριο για τη διαχείριση των αυξανόμενων λειτουργικών εξόδων.
Τα αυξημένα αυτά έξοδα περιλαμβάνουν το κόστος ενέργειας και ρεύματος, την αυξανόμενη τιμή των πρώτων υλών λόγω των συνεχών αυξήσεων, την άνοδο των ενοικίων των καταστημάτων και τη σημαντική αύξηση του κόστους της εργατικής δύναμης.
Leave a comment