«Θολό» τοπίο οι έλεγχοι σε εστίαση και αναψυχή από Οργανισμούς για τη μουσική

22 Οκτωβρίου, 2018
«Θολό» τοπίο οι έλεγχοι σε εστίαση και αναψυχή από Οργανισμούς για τη μουσική
Πολλά είναι τα καταστήματα στον χώρο της εστίασης και της αναψυχής που ειδοποιούνται «για να τακτοποιήσουν την υπόθεσή τους» από τον «διάδοχο» της ΑΕΠΙ.

 «Θολό» τοπίο οι έλεγχοι σε εστίαση και αναψυχή από Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης

Πολλά είναι τα καταστήματα στον χώρο της εστίασης και της αναψυχής που ειδοποιούνται «για να τακτοποιήσουν την υπόθεσή τους» από τον «διάδοχο» της ΑΕΠΙ. Συγκεκριμένα, από δικηγόρους/εκπροσώπους της -υπό κρατική εποπτεία- εταιρίας ΕΥΕΔ που αντικατέστησε την ΑΕΠΙ. Ζητούν λοιπόν να «επικοινωνήσουν για να ενημερωθούν για την τιμολογιακή πολιτική της σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών και να φροντίσουν για την άδειά τους». Όμως, δεν υπάρχει μόνο η ΕΥΕΔ αλλά και η «Αυτοδιαχείριση», ο GEA και άλλοι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης.

Με την παραίτηση της διευθύντριας του ΟΠΙ, Ειρήνης Σταματούδη, η οποία κατήγγειλε κακοδιαχείριση, υπέρογκες αμοιβές και παντελή έλλειψη ελέγχου της ΕΥΕΔ, ανακύπτουν ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα για τους μαγαζάτορες και άλλους επαγγελματίες: αν όσα ζητούσε η κατηργημένη ΑΕΠΙ για παρελθόντα χρόνια θα περάσουν στην ΕΥΕΔ ή σε άλλον φορέα και αν όλα αυτά μπορούν να πάνε, σε περίπτωση που δεν πληρωθούν, στο Taxisnet και την ΑΑΔΕ; Από το υπουργείο και τον ΟΠΙ ενημερώνουν ότι οι απαιτήσεις μιας εταιρίας που έχασε την άδειά της δεν μπορεί να περάσουν σε άλλη εταιρία για είσπραξη.

Ωστόσο: η «Αυτοδιαχείριση» ισχυρίζεται ότι έχει πάνω από το 60% του λαϊκού ρεπερτορίου στο αμοιβολόγιό της. Όμως στις 4 Οκτωβρίου δημοσίευσε νέο αμοιβολόγιο το οποίο είναι αυξημένο κατά 1100% για ένα μικρό εστιατόριο ή καφετέρια και 2200% για ένα κατάστημα που ξεπερνά τα 100τμ. Δηλαδή από 50€ ετησίως πάει στα 1032€. Μια καφετέρια που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο το πρωί και κάποια βράδια έχει κάποια event με ζωντανή μουσική το κόστος μόνο για την «Αυτοδιαχείριση» ξεκινά από 1548€ / χρόνο και 2.904€ αν ξεπερνά τα 100 τμ!

Με απλά λόγια, όλοι οι καταστηματάρχες μπορούν να βρεθούν προ μεγάλων θεμάτων σύντομα κι αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την μεγάλη ικανοποίηση που παρουσιάζονταν πέρυσι τέτοια εποχή στους καταστηματάρχες η «έκπτωση» της ΑΕΠΙ και το πέρασμα ειδικά στην κρατική ΕΥΕΔ. Νόμιζαν όσοι δραστηριοποιούνται στην εστίαση και την αναψυχή (αλλά και γενικά όσοι χρησιμοποιούν μουσική που υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα) ότι έχει τελειώσει ο βραχνάς της ΑΕΠΙ και ότι δεν θα τους κυνηγά κάποιος φορέας μόνιμα όπως στο παρελθόν. Τελικά η ΑΕΠΙ έχασε την άδειά της, πέρασε σε εκκαθάριση και τώρα πρέπει να δουν πάλι και τα πνευματικά δικαιώματα, διότι, όπως λέει το ειδοποιητήριο μήνυμα από τους δικηγόρους/αντιπροσώπους της ΕΥΕΔ στην περιοχή «πρόκειται για την άδεια για το κατάστημά τους». Γιατί; Μα διότι πρέπει να πληρώσεις για 9 μήνες, σύμφωνα με μια υπουργική απόφαση της προηγούμενης υπουργού κ. Κονιόρδου, για να είναι καλυμμένη η άδειά σου στον Ο.Π.Ι., τον προβληματικό Ο.Π.Ι.

Με τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας να έχει υποσχεθεί πληρωμή στους μουσικούς μέσα στον Οκτώβριο, οι έλεγχοι που έχουν ξεκινήσει ήδη, αναμένονται ακόμα πιο εντατικοί στην αγορά. Το ΠΑΣΚΚΕΔΙ έχει ενημερώσει εδώ και καιρό για όλα αυτά, προειδοποιώντας με κάθε τρόπο όλους τους καταστηματάρχες. Η πιο σίγουρη και δοκιμασμένη λύση λέγεται «εγγραφή στο ΠΑΣΚΚΕΔΙ», όπου σε συνεργασία με τη Soundreef, αποκτάτε πρόσβαση με όλες τις νόμιμες άδειες σε ένα πλούσιο ρεπερτόριο από Ελληνικά και ξένα μουσικά κομμάτια. Ξεχάστε ελέγχους και πρόστιμα από ΟΠΙ, GEA, Αυτοδιαχείριση… Κάντε κλικ στη λύση ΠΑΣΚΚΕΔΙ! 

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους