Θεοδωριανά: Το χωριό σαν παραμύθι με τους διπλούς καταρράκτες

1 Δεκεμβρίου, 2020
theodoriana1

Θεοδωριανά: Το χωριό σαν παραμύθι με τους διπλούς καταρράκτες
Θεοδώριανα: Το ηπειρώτικο χωριό με τους διπλούς καταρράκτες
Οι διπλοί καταρράκτες στα Θεοδωριανά/Φωτογραφία: Shuttestock
Αθανασιάδου Βιολέττα
Σε μια πλαγιά στα ανατολικά Τζουμέρκα και σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την Αρτα βρίσκεται ένα χωριό πνιγμένο στη φύση, τα Θεοδώριανα.

Θεοδώριανα Άρτας

Χτισμένα στα 950 μέτρα υψόμετρο προσφέρουν μοναδική θέα, πλούσια φύση και σπάνιες εικόνες. Γι’ αυτό και επιλέγουμε να ταξιδέψουμε στα Θεοδωριανά νοερά, μέσα από εικόνες, μέχρι να μας επιστρέψει ο κορωνοϊός να το επισκεφτούμε.

Θεοδώριανα Άρτας

Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ηπείρου, η ονομασία του οποίου το πιθανότερο οφείλεται στην αρχαία αθαμανική πόλη της Θεοδωρίας, της οποίας η ακριβής τοποθεσία όπου ήταν χτισμένη παραμένει ακόμα άγνωστη.

Θεοδώριανα Άρτας

Θεοδωριανά, τα πιο σημαντικά αξιοθέατα
Γεμάτα πηγές τα Θεοδώριανα και η γύρω περιοχή, το νερό αναβλύζει σχεδόν από παντού και τρέχει, γενναιόδωρα, σε νερόμυλους και νεροτριβιές. Γι’ αυτό άλλωστε το χωριό χαρακτηρίζεται και «πρωτεύουσα του νερού». Υδάτινο είναι και το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο της περιοχής: οι διπλοί καταρράκτες Σούδα του ποταμού Άσπρη Γκούρα, με το νερό να γκρεμίζεται, σε δύο σημεία.

καταρράκτες στα Θεοδώριανα Άρτας
Το σκηνικό εκεί είναι μαγευτικό και μπορεί να δει κανείς τρεχούμενο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε αντίθεση με άλλα μέρη της Ελλάδας.

Για να φτάσει κανείς στους εντυπωσιακούς καταρράκτες κάνει μια πεζοπορική διαδρομή περίπου 20 λεπτών, αλλά το θέαμα κυριολεκτικά κόβει την ανάσα.

Τα παγωμένα νερά του «Γκούρα» γκρεμίζονται από 25 μέτρα ύψος, αφού πρώτα προλάβουν να χωριστούν στα δυο, σχηματίζοντας δυο υπέροχους καταρράκτες.

Πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο που αναδεικνύει το μεγαλείο της φύσης με έναν μοναδικό τρόπο. Εκτός όμως από αυτούς τους καταρράκτες στα Θεοδώριανα βρίσκει κανείς κι άλλους αρκετά εντυπωσιακούς ενώ υπάρχουν αρκετές πεζοπορικές διαδρομές για τους λάτρεις της φύσης.

Αξίζει επίσης να δει κανείς τον πέτρινο νερόμυλο του 1918 στη θέση Σμίξη, εκεί όπου ενώνεται ο ποταμός Άσπρη Γκούρα με τον ποταμό Μουζάκι. Από εκεί ξεκινάει και η πεζοπορία στο φαράγγι της Αγίας Τριάδας, μήκος 3 χλμ.

Η εκκλησία του Αϊ – Γιώργη
Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει άλλο ένα σημαντικό αξιοθέατο, η εκκλησία του Αγ. Γεωργίου -ρυθμού βασιλικής, χτισμένη το 1880 από Πραμαντιώτες μαστόρους.

Λέγεται ότι στοίχισε την εποχή εκείνη 30.000 γρόσια ενώ στη θέση της προϋπήρχε μια παλαιότερη εκκλησία, η οποία χτίστηκε, σύμφωνα με τη γραπτή μαρτυρία που είναι σκαλισμένη στη πέτρα πάνω από την πόρτα του γυναικωνίτη το 1777.

Μοναδική εμπειρία ο Δεκαπενταύγουστος
Η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου είναι έτσι κι αλλιώς η μεγαλύτερη γιορτή για τους Ηπειρώτες με τους πιστούς να συρρέουν κάθε χρόνο για να γιορτάσουν στις εκκλησιές της, τη μεγάλη μέρα της Ορθοδοξίας.

Στα Θεοδωριανά λοιπόν βρίσκεται το ξωκλήσι της Παναγιάς και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου. Ο εορτασμός είναι διήμερος και τα έθιμα αναβιώνουν με τον παραδοσιακό χορό «διπλοκάγκελο», που θεωρείται ένας από τους πιο ιδιαίτερους χορούς, αλλά και με τη λιτάνευση της εικόνας από το ξωκλήσι στο χωριό.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο για τα Θεοδωριανά από το Epirustravel.eu:
Ένα από τα ποιο όμορφα χωριά της Ηπείρου με πολλά αξιοθέατα τριγύρω.

Μια βόλτα στα Θεοδωριανά μέσα από εικόνες:
Τα Θεοδώριανα κατέχουν ένα θείο δώρο, που ίσως αποτελεί πρωτιά στην Ελλάδα, το νερό. Οι τουριστικοί χάρτες το αναφέρουν σαν το χωριό με τo περισσότερo νερό στην Ελλάδα…

Θεοδώριανα Άρτας
Πανοραμική θέα του χωριού Θεοδωριανά στην «καρδιά» των Τζουμέρκων.

Οι πανέμορφοι διπλοί καταρράκτες που έχουν ύψος 25 μέτρα.

Καταρράκτες στα Θεοδωριανά

Θεοδώριανα Άρτας
Πυκνή βλάστηση στα θεοδωριανά

Καταρράκτες στο ελατόδασος
Πηγή


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletterΕνισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους