Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024
Home PREMIUM ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ Τα φύκια οι Ασιάτες τα κάνουν μέχρι και μαρμελάδα
PREMIUM ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑTOUR NEWSΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑΑΦΙΕΡΩΜΑΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΕΣΤΙΑΣΗΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα φύκια οι Ασιάτες τα κάνουν μέχρι και μαρμελάδα

Από , CNN

Σημείωση συντάκτη: Το Call to Earth είναι μια σειρά εκδόσεων του CNN που δεσμεύεται να αναφέρει τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, μαζί με τις λύσεις. Η πρωτοβουλία Perpetual Planet της Rolex  συνεργάστηκε με το CNN για να προωθήσει την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση γύρω από βασικά ζητήματα βιωσιμότητας και να εμπνεύσει θετική δράση.

Μπορεί να το έχετε συναντήσει τυλιγμένο γύρω από ρύζι και ψάρι σε ένα σούσι εστιατόριο, αλλά όταν πρόκειται να επιλέξετε τι θα απλώσετε στο τοστ σας το πρωί, τα φύκια συνήθως δεν σας έρχονται στο μυαλό.

Τα φύκια είναι από καιρό δημοφιλή στην Ασία, η οποία ευθύνεται για το  98% των ετήσιων 35 εκατομμυρίων μετρικών τόνων  που πωλούνται παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Ωστόσο, ένα νέο γαστρονομικό κύμα βλέπει Δυτικούς σεφ να πειραματίζονται περισσότερο με το συστατικό, προσθέτοντάς το σε σούπες και smoothies.

Ένας λόγος που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής είναι χάρη στα πράσινα διαπιστευτήριά του. Σύμφωνα με το  Seaweed Manifesto , μια έκθεση του ΟΗΕ, η καλλιέργεια των φυκιών θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα που θερμαίνει τον πλανήτη. Και επειδή η καλλιέργεια φυκιών δεν χρειάζεται γη ή άρδευση, θα μπορούσε να είναι πιο βιώσιμη από την παραδοσιακή γεωργία.

Μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία σας. Γνωστό ως  υπερτροφή , αυτό το θαλασσινό λαχανικό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, αμινοξέα, βιταμίνες και απαραίτητα μέταλλα όπως σίδηρο και ασβέστιο.

Καθώς η τάση των φυκιών αρχίζει να ανθίζει παγκοσμίως, εδώ είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να φέρετε τα φύκια στην κουζίνα σας.

Μαρμελάδα από φύκια

Αν θέλετε να πάρετε τις ιδέες για το πρωινό σας σε μια νέα κατεύθυνση, τότε τα φύκια θα μπορούσαν να είναι ο καλύτερος τρόπος. Το Miyeok, γνωστό και ως “wakame”, είναι μια παραλλαγή των φυκιών που βρίσκονται  στα ψυχρότερα νερά του Βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού.  

Γαλλία, Βρετάνη, Le Guilvinec, 16 Απριλίου 2018 Scarlette Le Corre, καλλιεργητής φυκιών τροφίμων. Μαρμελάδα Wakame. Γαλλία, Βρετάνη, Le Guilvinec, 16 Απριλίου 2018 Scarlette Le Corre, exploitante d?algues alimentaires. Confiture de wakamÈ. Fabrice Picard / Agence VU

Όταν σιγοβράσει με σάλτσα σόγιας, σκόρδο, ζάχαρη και ξύδι από κρασί ρυζιού, το μείγμα γίνεται μια κολλώδης μαρμελάδα που απλώνεται. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καρύκευμα με θαλασσινά όπως χτένια, αναμεμειγμένο με βούτυρο για να τηγανίσετε με άλλες πρωτεΐνες ή απλά να το αλείψετε στο τοστ σας ως σνακ.

Τα φύκια είναι από καιρό ένα κοινό συστατικό στην κορεάτικη κουζίνα. Ο σεφ Jun Lee, ο οποίος διευθύνει ένα εστιατόριο με δύο αστέρια Michelin στη Σεούλ, που ονομάζεται Soigné, χρησιμοποιεί συχνά θαλασσινά λαχανικά ως μέρος των γευμάτων του.

«[Τα φύκια] μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα κατηγορία με μοναδικές γεύσεις και υφές που τα λαχανικά της γης δεν μπορούν ποτέ να προσφέρουν», λέει ο Lee.

«Είναι σίγουρα ένα από τα «βότανα»  της θάλασσας που δεν μπορεί να αγνοηθεί στη χορτοφαγική κουλτούρα της Κορέας», προσθέτει.

Σούπα με φύκια

Ένα άλλο κλασικό κορεάτικο πιάτο είναι το miyeok-guk, μια σούπα που περιέχει miyeok, μαζί με σκόρδο, σάλτσα σόγιας, σησαμέλαιο και συνήθως βοδινό κρέας ή διαφορετική πρωτεΐνη

Αν και είναι δημοφιλής όλο το χρόνο, η σούπα τρώγεται συχνά στα γενέθλια. Αυτό προέρχεται από μια άλλη παράδοση όταν τα φύκια «τρώγονται για να αποκατασταθεί η υγεία της μητέρας μετά τη γέννηση του παιδιού της», λέει η Lee.

«Η κουλτούρα του να τρως miyeok-guk στα γενέθλια έχει δημιουργηθεί για να τιμήσει τη γέννηση ενός παιδιού και να ευχαριστήσει τη μητέρα που το γέννησε», προσθέτει.

Αλλά η σούπα με φύκια δεν καταναλώνεται μόνο στην Ασία. Στην απομακρυσμένη δυτική ακτή της Ιρλανδίας, η γιατρός και σεφ Prannie Rhatigan χρησιμοποιεί την ποικιλία φυκιών alaria (φτερωτό φύκι) μαζί με κολοκύθα για να δημιουργήσει μια χορταστική φθινοπωρινή σούπα.

Η Prannie Rhatigan μεγάλωσε με τα φύκια ως βασικό προϊόν στην οικογενειακή της κουζίνα. Ο πατέρας της, γιατρός, της μύησε τα οφέλη των φυκιών για την υγεία.

«Το πρωί συνήθως κολυμπάω στη θάλασσα. είναι πολύ ωραίο να έχετε αυτή τη σούπα μετά το μεσημεριανό γεύμα. Απλώς νομίζω ότι είμαι εντελώς εθισμένος σε αυτό», λέει ο Rhatigan, του οποίου το πρόσφατο βιβλίο μαγειρικής « Irish Seaweed Kitchen » περιλαμβάνει τη συνταγή.

Το Alaria έχει μια «ήπια γεύση σαν κοτόπουλο», λέει, προσθέτοντας ότι είναι εξαιρετικό για τα φύκια που πρωτοεμφανίζονται. «Για όποιον ανησυχεί να δοκιμάσει φύκια, σερβίρετέ τους ένα μπολ και ενθαρρύνετέ τους να προσθέσουν μια μικρή ποσότητα. Πάντα θέλουν περισσότερα».

Smoothies

Η Rhatigan συνιστά επίσης την προσθήκη φυκιών σε smoothies, κατάλληλα για πρωινό, μεσημεριανό σνακ ή ακόμα και βραδινή απόλαυση.

Αυτός είναι ένας γρήγορος τρόπος για να δώσετε στον εαυτό σας μια ώθηση βιταμινών συμπεριλαμβανομένων των Β, C, Ε και Κ .

Μια από τις αγαπημένες της συνταγές για smoothie συνδυάζει θαλάσσια μακαρόνια  (ένα μακρύ πράσινο φύκι), αυγό και σκούρο κύστη, τα οποία έχουν σκούρο χρώμα με στρογγυλές κύστεις αέρα, μαζί με τζίντζερ, ανανά και σπανάκι.

«Προσωπικά, θα μπορούσα να ζήσω ευτυχώς με smoothies για πάντα», λέει ο Rhatigan. Είναι «ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η γη και η θάλασσα».

2J8YCAX Thongweed (Himanthalia elongata) - επίσης γνωστό ως θαλάσσια σπαγγέτι. Isle of Coll, Σκωτία. Στο βάθος διακρίνονται βραχονησίδες και φωτεινά καλοκαιρινά σύννεφα.

Τυρί και βούτυρο

Μια άλλη καινοτόμος χρήση του θαλάσσιου λαχανικού που δείχνει πραγματικά την ευελιξία του είναι το τυρί και το βούτυρο από φύκια. Σε συνεργασία με την Guernsey Dairy, η Seaweed Food Company με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο πειραματίστηκε με τη χρήση φυκιών στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η Naomi Tustin, ιδρύτρια της εταιρείας, εξηγεί ότι  πρόσθεσε στο τυρί dulse, ένα μακρύ, κόκκινο φύκι από τον Βόρειο Ατλαντικό και θαλασσινό μαρούλι και το άφησε να ωριμάσει για τρεις μήνες.

«Ήταν αρκετά δημοφιλές, οπότε προχωρήσαμε στην [παραγωγή] της δεύτερης μας παρτίδας των 30 κιλών. Τα φύκια είναι ενισχυτικά γεύσης, οπότε διαπιστώνετε ότι το τυρί είναι πιο τυρώδες», λέει.

Στο Γκέρνσεϊ, τα φύκια χρησιμοποιήθηκαν ως πηγή τροφής κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στη δεκαετία του 1940, όταν τα αποθέματα τροφίμων ήταν χαμηλά.

Η εταιρεία έχει κάνει το ίδιο με το βούτυρο, το οποίο μπορεί απλά να αλειφθεί σε τοστ ή να χρησιμοποιηθεί σε πιάτα όπως ομελέτα. Όλες αυτές οι συνταγές και άλλες θα συμπεριληφθούν στο βιβλίο της εταιρείας « Vraic », που πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο, το οποίο θα περιγράφει επίσης λεπτομερώς την ιστορία των φυκιών ως πηγή τροφής.

Οι ευκαιρίες είναι ατελείωτες. Ο Tustin είναι πολύ ενθουσιασμένος με μια νέα συνταγή που ενσωματώνει θαλασσινά μακαρόνια σε μπάτζι με κρεμμύδι. Πιστεύει ότι αυτά τα ευρηματικά πιάτα θα καταρρίψουν την λανθασμένη αντίληψη των ανθρώπων για τα φύκια ως «γλοιώδη και λίγο δύσοσμα».

cnn.com

 

 

Leave a comment

Kατηγορίες

Related Articles

ΕΣΤΙΑΣΗ

Παράταση Απόσυρσης ΕΑΦΔΣΣ και ΦΗΜ για Εστιατόρια: Νέα Οδηγία της ΑΑΔΕ

Η πρόσφατη απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με κωδικό Α....

ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διασύνδεση POS – Ταμειακών Συστημάτων

Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν οι επιχειρήσεις για τη...

ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελευταία νέα για τα POS

Κοινή Ανακοίνωση Τύπου – Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ΑΑΔΕ Στις...

TOUR NEWSΔΡΑΣΕΙΣ ΠΑΣΚΕΔΙΕΙΔΗΣΕΙΣΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Α.Μ.Ε.Α.ΕΣΤΙΑΣΗ

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΚΕΔΙ κοντά στα Α.Μ.Ε.Α.

Τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) έχουν σημαντική συμβολή στην κοινωνία μας...