Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024
Home ΑΦΙΕΡΩΜΑ Στο ψωμί με προζύμι ο χρόνος φυλάει τη γεύση και αποτρέπει τη μούχλα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣΕΣΤΙΑΣΗΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣΝΕΑΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ

Στο ψωμί με προζύμι ο χρόνος φυλάει τη γεύση και αποτρέπει τη μούχλα

Για όσους αναζητούν τη γεύση της παράδοσης, το φρέσκο ψωμί με προζύμι είναι ένα κεφάλαιο που διατηρείται στον χρόνο. Με υψηλότερη οξύτητα και φυσικές αντιμυκητιακές ενώσεις από βακτήρια γαλακτοβάκιλλων, αυτό το ψωμί αντέχει στο χρόνο χωρίς να μουχλιάζει.

Για όσους έχουν αναπολήσει τη μοναδική γεύση του φρέσκου ψωμιού με προζύμι της γιαγιάς, η εμπειρία είναι μια αναμνηστική παράδοση. Αλλά πέρα από τη γεύση, υπάρχει και μια επιστημονική εξήγηση για τον λόγο που αυτό το ψωμί διατηρεί τη φρεσκάδα του για πολύ περισσότερο χρόνο από το κανονικό ψωμί.

Σπιτικό προζύμι και τα μυστικά του - YouTube

Η ουσία που καθιστά το ψωμί με προζύμι ιδιαίτερο είναι η υψηλότερη οξύτητα και οι φυσικές αντιμυκητιακές ενώσεις που παράγονται κατά τη διαδικασία της ζύμωσης. Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Αλμπέρτας εξετάζουν τα μυστικά αυτά και ανακαλύπτουν την επιστημονική βάση πίσω από την ανθεκτικότητα του ψωμιού.

Το ψωμί γάστρας! – Love and Spices

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, διαπίστωσαν ότι, κατά την παραγωγή της προζύμης, τα βακτήρια μετατρέπουν το λινολεϊκό οξύ στο αλεύρι ψωμιού σε μια ένωση με ισχυρή αντιμυκητιακή δράση. Ο Michael Gaenzle, συγγραφέας της μελέτης, επισημαίνει ότι η προζύμη προσφέρει όχι μόνο καλύτερη γεύση αλλά και πιο ξεχωριστή, πλούσια γεύση σε σύγκριση με το ψωμί που παράγεται μόνο με μαγιά.

Η Ελισάβετ Κουλούρη άφησε το γραφείο και άνοιξε φούρνο -Το ψωμί του Betty's  Bakery που συζητά όλη η Αθήνα - iefimerida.gr

Η εκτεταμένη διαδικασία ζύμωσης του ψωμιού με προζύμι διαδραματίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της φρεσκάδας. Αυτή η διαδικασία επιβραδύνει τον ρυθμό σκλήρυνσης του ψωμιού και αποτρέπει την απώλεια υγρασίας, κάνοντας το ψωμί να διατηρεί την αφράτη υφή του για πολύ περισσότερο χρόνο.

Η σημαντική έρευνα αυτής της ομάδας επιστημόνων δεν αφορά μόνο τη γεύση. Ανοίγει νέους ορίζοντες για την κατανόηση της επιστημονικής πτυχής της παραδοσιακής παραγωγής ψωμιού, προσφέροντας ταυτόχρονα νέα εργαλεία για τον έλεγχο των μυκήτων στη βυνοποίηση και τη φυτική παραγωγή.

Το γνήσιο ψωμί με προζύμι, με το επιπλέον στάδιο ζύμωσης από βακτήρια γαλακτικού οξέος, αποτελεί μια εμπειρία που χαρακτηρίζεται από την παράδοση, την εξαιρετική γεύση, και τη μακρά διάρκεια στη φρεσκάδα. Οι έρευνες αυτές αναδεικνύουν τον επιστημονικό πυρήνα που κρύβεται πίσω από αυτήν την παραδοσιακή απόλαυση, προσφέροντας μια νέα προοπτική για τον τρόπο που βλέπουμε το ψωμί με προζύμι.

ΠΑΣΚΕΔΙ

Leave a comment

Kατηγορίες

Related Articles

ΕΣΤΙΑΣΗ

Παράταση Απόσυρσης ΕΑΦΔΣΣ και ΦΗΜ για Εστιατόρια: Νέα Οδηγία της ΑΑΔΕ

Η πρόσφατη απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με κωδικό Α....

ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διασύνδεση POS – Ταμειακών Συστημάτων

Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν οι επιχειρήσεις για τη...

ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελευταία νέα για τα POS

Κοινή Ανακοίνωση Τύπου – Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ΑΑΔΕ Στις...

TOUR NEWSΔΡΑΣΕΙΣ ΠΑΣΚΕΔΙΕΙΔΗΣΕΙΣΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Α.Μ.Ε.Α.ΕΣΤΙΑΣΗ

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΚΕΔΙ κοντά στα Α.Μ.Ε.Α.

Τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) έχουν σημαντική συμβολή στην κοινωνία μας...