Σκληρή ανακοίνωση από μόνιμους υπαλλήλους ΕΦΕΤ – Απαιτούν μέτρα για να προφυλαχθεί το έργο του Φορέα

18 Δεκεμβρίου, 2018
Σκληρή ανακοίνωση από μόνιμους υπαλλήλους ΕΦΕΤ – Απαιτούν μέτρα για να προφυλαχθεί το έργο του Φορέα
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι μόνιμοι υπάλληλοι του ΕΦΕΤ αποκαλούν «σχέδιο αποδυνάμωσης, αλλαγής ρόλου και εν τέλει διάλυσης του ΕΦΕΤ» από τις πρόσφατες εξελίξεις

Σκληρή ανακοίνωση από μόνιμους υπαλλήλους ΕΦΕΤΑπαιτούν μέτρα για να προφυλαχθεί το έργο του Φορέα    

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι μόνιμοι υπάλληλοι του ΕΦΕΤ αποκαλούν «σχέδιο αποδυνάμωσης, αλλαγής ρόλου και εν τέλει διάλυσης του ΕΦΕΤ» από τις πρόσφατες εξελίξεις.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση τονίζουν ότι παρά τις δηλώσεις στη Βουλή νυν και πρώην υπουργών και βουλευτών συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, που εξήρουν το έργο του ΕΦΕΤ και το φιλότιμο και τη αυταπάρνηση των εργαζομένων του για να επιτευχθεί αυτό, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης αλλά και της συνεχούς προσπάθειας υφαρπαγής των νομοθετημένων αρμοδιοτήτων από τρίτους, τα φαινόμενα αυτά συνεχίζουν αμείωτα:

α) αναπτύσσονται πρωτοβουλίες που αμφισβητούν τον κεντρικό ρόλο του ΕΦΕΤ σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο και την ισχύουσα νομοθεσία, με πρωτοστάτες το Υπ. Υγείας και το Υπ. Οικονομίας & Ανάπτυξης,

β) ανακοινώνεται με ΥΑ του Υπ. Υγείας η διενέργεια ελέγχων σε επιχειρήσεις τροφίμων για αρμοδιότητες του ΕΦΕΤ,

γ) επιχειρείται να εμπλακεί ο ΕΦΕΤ σε αντικείμενο άλλου εποπτευόμενου φορέα του ΥΠΑΑΤ και πολλά άλλα.

Όπως θεωρούν οι ίδιοι, τελευταίο επεισόδιο σε αυτό το «κουραστικά μακροχρόνιο σίριαλ» είναι η κυοφορούμενη υπουργική απόφαση για λειτουργία του ΕΦΕΤ σε 24ωρη βάση, Σάββατα, Κυριακές και αργίες με κατανομή του λιγοστού προσωπικού του σε βάρδιες. Ο «εμπνευστής», όπως αποκαλείται, αυτού του ανουσιουργήματος, είτε προσπαθεί, σύμφωνα με τους υπαλλήλους του ΕΦΕΤ, να αποδείξει στην πράξη ότι στόχος είναι η πλήρης υποβάθμιση του έργου που επιτελείται από τον ΕΦΕΤ, είτε αποδεικνύει και με τη βούλα ότι υπάρχει παντελής άγνοια για το αντικείμενο του ΕΦΕΤ. Και φυσικά ο δύσμοιρος καταναλωτής, ο οποίος είναι και ο έμμεσος χρηματοδότης όλων αυτών των υπηρεσιών, νομίζει ότι το κράτος είναι οργανωμένο και αποτελεσματικό.

Γι’ αυτούς τους λόγους, οι εργαζόμενοι στον ΕΦΕΤ τόσο μέσω των δελτίων τύπου, αλλά και των υπομνημάτων προς όλη την πολιτική ηγεσία ακόμη και προς τον πρωθυπουργό, θέτουν με σαφή τρόπο και επιχειρηματολογία τα προβλήματα που μαστίζουν το χώρο του ελέγχου των τροφίμων και το ασυντόνιστο σύμπαν το οποίο επιχειρείται να δημιουργηθεί.

Προς αυτή την κατεύθυνση, εξηγούν αρχικά τι είναι ο ΕΦΕΤ:

είναι η Αρμόδια Αρχή για την προστασία του καταναλωτή με τη διασφάλιση της παραγωγής και διακίνησης ασφαλών τροφίμων, την πιστοποίηση της καταλληλότητας, τον έλεγχο της ποιότητας και την ποιοτική αναβάθμιση των τροφίμων, όπως επίσης και την προστασία των οικονομικών συμφερόντων του καταναλωτή και την μέριμνα για την αποτροπή της παραπλάνησής του σε σχέση με την υγιεινή, τη σύσταση, και την επισήμανση [Νόμος 2741/1999, (ΦΕΚ 199Α’)].

Ο ΕΦΕΤ είναι το Εστιακό Σημείο της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) στην Ελλάδα.

Επίσης, είναι το Εθνικό Σημείο Επαφής του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (Rapid Alert System for Food and Feed -RASFF) για την Ελλάδα.

Ακόμα, επιτελεί ρόλο σημείου επαφής του Διεθνούς Δικτύου Αρχών Ασφάλειας Τροφίμων (INFOSAN) για την Ελλάδα.

Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν οι μόνιμοι υπάλληλοι του ΕΦΕΤ, ο οργανισμός δεν είναι μονάδα καταστολής, δεν είναι χωροφύλακας, δεν κάνει περιπολίες όλο το 24ωρο ψάχνοντας για διατροφικά σκάνδαλα σε σκοτεινά σοκάκια…

Από κει και πέρα, ο ΕΦΕΤ:

Σχεδιάζει, προγραμματίζει, υλοποιεί και συντονίζει ελέγχους σε όλη τη διατροφική αλυσίδα από το στάδιο μετά την πρωτογενή παραγωγή (που είναι αρμοδιότητα του ΥΠΑΑΤ) μέχρι το πιάτο του καταναλωτή, στη βάση της ανάλυσης επικινδυνότητας, συνυπολογίζοντας τα αποτελέσματα των ελέγχων προηγούμενων ετών σε Εθνικό, Ενωσιακό και Διεθνές επίπεδο καθώς και τυχόν διατροφικές κρίσεις ή σκάνδαλα.

Έχει ρόλο ελεγκτή για την εφαρμογή προληπτικών μέτρων διασφάλισης της ασφάλειας των παραγόμενων προϊόντων και διενεργεί εκτεταμένους τακτικούς ελέγχους για να ελέγξει τη συμμόρφωσή τους με τη νομοθεσία. Οφείλει να δρα άμεσα σε περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών και οι εργαζόμενοι του σε αυτές τις περιπτώσεις εργάζονται εκτός ωραρίου, Σάββατα, Κυριακές και αργίες, τις περισσότερες φορές χωρίς τη νόμιμη αποζημίωση. Προφανώς το έργο αυτό το επιτελεί με επιτυχία αφού κανένα διατροφικό σκάνδαλο ή κρίση δεν έχει αγγίξει την Ελλάδα επί σειρά ετών. Μάλιστα, ελέγχεται ετησίως από την ΕΕ για την επάρκεια των ενεργειών του, πάντα με επιτυχία.

Ως εκ τούτων, προκειμένου να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματικός στο έργο του, ο ΕΦΕΤ χρειάζεται αύξηση του προϋπολογισμού του και πρόβλεψη κονδυλίων για υπερωρίες ώστε να καλύπτονται οι έκτακτες ανάγκες εργασίας εκτός του δημοσιοϋπαλληλικού ωραρίου, Σάββατα, Κυριακές και αργίες. Χρειάζεται προσλήψεις νέου προσωπικού, ώστε να στελεχωθεί πλήρως τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο με την ενεργοποίηση των τεσσάρων Περιφερειακών Διευθύνσεων που παραμένουν ανενεργές λόγω υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, από την ίδρυσή του. Πάνω απ’ όλα, απαιτούνται στοχευμένες ενέργειες από την Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αλλά και από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο παρεμπιπτόντως καλωσορίζουμε στον ΕΦΕΤ, για τη θεσμική ενίσχυση και ολοκλήρωση του επιτελικού και συντονιστικού ρόλου του στον έλεγχο των τροφίμων.

Αντίθετα, όπως καταλήγει η ανακοίνωση, δεν χρειάζεται άστοχες ενέργειες όπως η σκέψη για 24ωρη λειτουργία με βάρδιες η οποία αν εφαρμοστεί θα διαλύσει και το έργο που ήδη υλοποιείται.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι για όλα τα παραπάνω θα πραγματοποιηθεί ως ένδειξη διαμαρτυρίας, συμβολική Στάση Εργασίας από τις 12:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου την Τετάρτη 19/12/2018.

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη από ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ μονίμων Υπαλλήλων ΕΦΕΤ

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους