Σάββατο , 4 Μάιος 2024
Home ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΑΣΚΕΔΙ “Ρουμάνικη Κουζίνα: Ένα Μυστηριώδες Ταξίδι Γεύσεων στην Καρδιά των Βαλκανίων”
ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΑΣΚΕΔΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΕΣΤΙΑΣΗΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑΚΟΥΖΙΝΑΞΕΝΟΦΕΡΤΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

“Ρουμάνικη Κουζίνα: Ένα Μυστηριώδες Ταξίδι Γεύσεων στην Καρδιά των Βαλκανίων”

Η ρουμάνικη κουζίνα αποτελεί ένα μοναδικό μείγμα γεύσεων, επιρροών και παραδόσεων που αντανακλούν την πολυποίκιλη και πολιτιστική κληρονομιά της Ρουμανίας. Με ένα μυστηριώδες ταξίδι γεύσεων στην καρδιά των Βαλκανίων, η ρουμάνικη κουζίνα μας τραβάει από το παρελθόν στο παρόν, προσφέροντας μας μια εμπειρία γεύσης που αξίζει να ανακαλύψουμε. Ας εξερευνήσουμε τη ρουμάνικη κουζίνα και ας αφεθούμε στη μαγεία των γεύσεων.

  1. Sarmale: Ο Συνδυασμός Παράδοσης και Καινοτομίας: Ο σαρμαλέ, ένα παραδοσιακό ρουμάνικο πιάτο, αποτελεί έναν συνδυασμό παράδοσης και καινοτομίας. Αυτό το γευστικό ρολό με γέμιση από ρύζι, κρέας και μπαχαρικά, αγκαλιάζει τις αισθήσεις μας και μας ταξιδεύει στην παραδοσιακή κουζίνα της Ρουμανίας. Ανακαλύψτε την παραδοσιακή συνταγή του σαρμαλέ και αφεθείτε στη γευστική απόλαυση αυτού του παραδοσιακού πιάτου.
    Sarmale - Romanian Cabbage Rolls Recipe - YouTube
    Sarmale – Romanian Cabbage

    Romania National Day - ICE Canada
    Romania food
  2. Mămăligă: Η Αυθεντική Γεύση της Υπαίθρου: Η μαμαλίγια είναι ένα δημοφιλές πιάτο στη ρουμάνικη κουζίνα και αντιπροσωπεύει τη γεύση της υπαίθρου. Αυτή η καταπληκτική συνταγή με γιαούρτι, καλαμπόκι και τυρί προσφέρει μια αυθεντική εμπειρία γεύσης. Ανακαλύψτε τη μοναδική γεύση της μαμαλίγιας και ταξιδέψτε μέσα από τη γεύση στη ρουμάνικη ύπαιθρο.

    Romanian Cornmeal Porridge (Mămăligă) Recipe
    Romanian Cornmeal Porridge (Mămăligă)
  3. Papanasi: Το Γλυκό Παραμύθι της Δύσης: Η ρουμάνικη κουζίνα διαθέτει επίσης μια ποικιλία από γλυκά που κλέβουν την παράσταση. Το πάπανασι, ένα παραδοσιακό γλυκό με φυστίκια, μέλι και φύλλο, αποτελεί ένα γλυκό παραμύθι από τη δύση της Ρουμανίας. Ανακαλύψτε την παραδοσιακή συνταγή του πάπανασι και απολαύστε την γευστική γλυκύτητα αυτού του παραδοσιακού εδέσματος.

    Traditional Papanasi - Romania ( Cheese Doughnuts) - YouTube
    Traditional Papanasi – Romania ( Cheese Doughnuts)

Η ρουμάνικη κουζίνα είναι ένας θησαυρός γεύσεων που πρέπει να ανακαλυφθεί. Με την ποικιλία των πιάτων, των αρωμάτων και των γεύσεων, μας προσκαλεί να ταξιδέψουμε στην καρδιά της Ρουμανίας και να ανακαλύψουμε τη μαγεία της γευστικής πολυπλοκότητας. Αφεθείτε σε αυτήν τη μυστηριώδη γευστική περιπέτεια και ανακαλύψτε τα μυστικά της ρουμάνικης κουζίνας.

Γραφείο τύπου ΠΑΣΚΕΔΙ

Η ρουμανική κουζίνα ( ρουμανικά : Bucătăria românească ) είναι ένα ποικίλο μείγμα διαφορετικών πιάτων από διάφορες παραδόσεις με τις οποίες έχει έρθει σε επαφή, αλλά διατηρεί επίσης τον δικό της χαρακτήρα. Έχει επηρεαστεί κυρίως από την τουρκική και μια σειρά από ευρωπαϊκές κουζίνες ιδίως από τα Βαλκάνια ή την ουγγρική κουζίνα καθώς και από γαστρονομικά στοιχεία που προέρχονται από τις κουζίνες της Κεντρικής Ευρώπης . [1]

Η ρουμανική κουζίνα περιλαμβάνει πολυάριθμα εορταστικά πιάτα τακτοποιημένα σύμφωνα με την αναφερόμενη εποχή και τις διακοπές, καθώς η χώρα έχει τις ρίζες της στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία . Τα ρουμανικά πιάτα αποτελούνται από λαχανικά, δημητριακά, φρούτα, μέλι, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας και κυνήγι. [1]

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι πιάτων, τα οποία μερικές φορές περιλαμβάνονται σε έναν γενικό όρο. για παράδειγμα, η κατηγορία ciorbă περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα από σούπες με χαρακτηριστική ξινή γεύση. Οι παραλλαγές περιλαμβάνουν σούπα κρέατος και λαχανικών, πατσά ( ciorbă de burtă ) και σούπα μοσχαρίσιου ποδιού ή ψαρόσουπα, τα οποία ξινίζονται με χυμό λεμονιού , χυμό ξινολάχανο ( zeamă de varză ), ξύδι ή borș (παραδοσιακά από πίτουρο). Η κατηγορία țuică (κονιάκ δαμάσκηνου) είναι ένα όνομα για ένα ισχυρό αλκοολούχο απόσταγμα στη Ρουμανία .

Ιστορία επεξεργασία ]

Στην ιστορία της ρουμανικής μαγειρικής λογοτεχνίας, ο Costache Negruzzi και ο Mihail Kogălniceanu ήταν οι συντάκτες ενός βιβλίου μαγειρικής “200 rețete cercate de bucate, prăjituri și alte trebi gospodărești” (200 δοκιμασμένες συνταγές για πιάτα, γλυκά και άλλα είδη οικιακής χρήσης). pușneanu”, “Στη Μολδαβία , αυτή την εποχή, το καλό φαγητό δεν ήταν της μόδας. Η μεγαλύτερη γιορτή πρόσφερε μόνο μερικά είδη πιάτων. Μετά το borș, θα ακολουθούσαν ελληνικά πιάτα, βρασμένα με βότανα που επιπλέουν στο βούτυρο και τέλος κοσμοπολίτικες μπριζόλες  . [3]

Το τυρί αποτελεί μέρος της ρουμανικής κουζίνας από την αρχαία ιστορία . Το Brânză είναι ο γενικός όρος για το τυρί στα ρουμανικά. είναι αρχικά δακική λέξη. Η παραδοσιακή κουζίνα του Δάκου περιλάμβανε λαχανικά ( φακές , αρακάς , σπανάκι , σκόρδο ) και φρούτα ( σταφύλια , μήλα , σμέουρα ) με υψηλές θρεπτικές αξίες. [4] Οι Δάκες παρήγαγαν κρασί σε τεράστιες ποσότητες. Ο Burebista , ένας Δάκος βασιλιάς, θυμωμένος από την κατάχρηση κρασιού των πολεμιστών του, έκοψε τα αμπέλια. Ως εκ τούτου, οι δικοί του παράτησαν να πίνουν κρασί.[5] Ο θρύλος λέει ότι οι Δακοί δημιούργησαν τη δική τους μπύρα. απαιτείται παραπομπή ] Οι Ρωμαίοι βοήθησαν στην εισαγωγή διαφορετικών αρτοσκευασμάτων που παρασκευάζονται με τυρί, συμπεριλαμβανομένων των alivenci , pască ή brânzoaice . Εισήγαγαν επίσης διάφορες παραλλαγές χυλού από κεχρί .

Ο καλαμπόκι και οι πατάτες έγιναν βασικά στοιχεία της ρουμανικής κουζίνας μετά την εισαγωγή τους στην Ευρώπη . Ο αραβόσιτος, ειδικότερα, συνέβαλε στη βελτίωση της υγείας και της διατροφής των Ρουμάνων τον 16ο και 17ο αιώνα, με αποτέλεσμα μια πληθυσμιακή άνθηση. απαιτείται παραπομπή ]

Για περίπου τρεις αιώνες, η Βλαχία και η Μολδαβία, δύο από τα τρία μεσαιωνικά ρουμανικά πριγκιπάτα, επηρεάστηκαν ήπια από τους διάφορους γείτονές τους, όπως η Οθωμανική Αυτοκρατορία . Η οθωμανική κουζίνα άλλαξε το ρουμανικό τραπέζι με ορεκτικά από διάφορα λαχανικά , όπως μελιτζάνα και πιπεριές , καθώς και διάφορες κρεατικές παρασκευές, όπως τσιφτελέ (τηγανητά κεφτεδάκια, παραλλαγή κοφτά ). Τα διάφορα είδη ciorbă και μαγειρευτά με κρέας και λαχανικά, όπως iahnie de fasole (φασόλια), ardei umpluți (γεμιστές πιπεριές) και sarmale(γεμιστό λάχανο) είναι επηρεασμένα από την τουρκική κουζίνα . Η ρουμανική ντοματοσαλάτα είναι μια παραλλαγή της τουρκικής çoban salata . απαιτείται παραπομπή ]

Περιγραφή επεξεργασία ]

Οι ρουμανικές συνταγές έχουν τις ίδιες επιρροές με την υπόλοιπη ρουμανική κουλτούρα. Οι Τούρκοι έφεραν κεφτεδάκια ( περίσοαρε σε κεφτεδόσουπα), από τους Έλληνες υπάρχει το musaca , από τους Αυστριακούς το șnițel , και η λίστα συνεχίζεται. Οι Ρουμάνοι μοιράζονται πολλά φαγητά με την περιοχή των Βαλκανίων και την πρώην Αυστροουγγαρία. Κάποια άλλα είναι πρωτότυπα ή μπορούν να εντοπιστούν στους Ρωμαίους, καθώς και σε άλλους αρχαίους πολιτισμούς. Η έλλειψη γραπτών πηγών στην Ανατολική Ευρώπη καθιστά αδύνατο να προσδιοριστεί σήμερα η ακριβής προέλευση για τις περισσότερες από αυτές.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα γεύματα είναι το mămăligă , ο πρόδρομος της πολέντας , που σερβίρεται μόνο του ή ως συνοδευτικό. Το χοιρινό είναι το κύριο κρέας που χρησιμοποιείται στη ρουμανική κουζίνα, αλλά επίσης καταναλώνεται βόειο κρέας και ένα καλό αρνί ή ψάρι δεν πρέπει ποτέ να αρνηθεί κανείς.

Πριν από τα Χριστούγεννα , στις 20 Δεκεμβρίου (Ημέρα του Ignat ή Ignatul στα ρουμανικά ), [6] ένα γουρούνι σφάζεται παραδοσιακά από κάθε αγροτική οικογένεια. [7] Μια ποικιλία φαγητών για τα Χριστούγεννα παρασκευάζεται από το σφαγμένο γουρούνι, όπως:

  • Cârnați – λουκάνικα με σκόρδο χοιρινό, τα οποία μπορεί να είναι καπνιστά ή ξηρά.
  • Lebăr – ένα γαλακτωματοποιημένο λουκάνικο με βάση το συκώτι με τη συνοχή της γέμισης που κυμαίνεται από λεπτό ( πατέ ) έως χοντρό.
  • Sângerete ( μαύρη πουτίγκα ) – γαλακτωματοποιημένο λουκάνικο που λαμβάνεται από μείγμα αίματος χοίρου με λίπος και κρέας, φρυγανιά ή άλλα δημητριακά και μπαχαρικά.
  • Tobă (τυρί κεφαλής) – με βάση τα πόδια, τα αυτιά και το κρέας του χοίρου από το κεφάλι, αιωρούμενο σε ασπίδα και γεμιστό στο στομάχι του χοίρου.
  • Tochitură – στιφάδο με χοιρινό, καπνιστό και φρέσκο ​​λουκάνικο σιγοβρασμένο σε σάλτσα ντομάτας και σερβίρεται με mămăligă και κρασί («για να κολυμπήσει το χοιρινό»). Υπάρχουν πολλές παραλλαγές αυτού του στιφάδου σε όλη τη Ρουμανία, με ορισμένες εκδοχές να συνδυάζουν διαφορετικά κρέατα, όπως κοτόπουλο, αρνί, βοδινό, χοιρινό και μερικές φορές ακόμη και παραπροϊόντα σφαγίων.
  • Pomana porcului —τηγανητό χοιρινό σε κύβους σερβίρεται αμέσως μετά τη θυσία του χοίρου για να ευχαριστήσει τους συγγενείς και τους φίλους που βοήθησαν στη διαδικασία.
  • Piftie / răcitură – κατώτερα μέρη του χοίρου, κυρίως η ουρά, τα πόδια και τα αυτιά, καρυκευμένα με σκόρδο και σερβίρονται σε ασπίκι.
  • Jumări – αποξηραμένο χοιρινό κρέας που απομένει από την αφαίρεση του λίπους και περιτριγυρισμένο από διάφορα μπαχαρικά

Το χριστουγεννιάτικο γεύμα γλυκαίνεται με το παραδοσιακό cozonac , ένα γλυκό ψωμί φτιαγμένο με ξηρούς καρπούς, παπαρουνόσπορο ή ραχάτ (λουκούμι).

Το Πάσχα σερβίρεται αρνί : τα κύρια πιάτα είναι borș de miel (αρνί ξινή σούπα), ψητό αρνί και drob de miel – ένα αρνί haggis ρουμανικού τύπου από κιμά (καρδιά, συκώτι, πνεύμονες), αρνίσιο κρέας και φρέσκα κρεμμυδάκια με μπαχαρικά, τυλιγμένα σε κάδο και ψητά. [8] [9] Το παραδοσιακό πασχαλινό κέικ είναι το pască , μια πίτα φτιαγμένη από ζύμη μαγιάς με μια γλυκιά γέμιση cottage cheese στο κέντρο. [10] [11]

Οι ρουμανικές τηγανίτες, που ονομάζονται clătite , είναι λεπτές (όπως η γαλλική κρέπα ) και μπορούν να παρασκευαστούν με αλμυρές ή γλυκές γεμίσεις: κιμά , τυρί ή μαρμελάδα . Ετοιμάζονται διάφορες συνταγές ανάλογα με την εποχή ή την περίσταση. [12]

Το κρασί είναι το προτιμώμενο ποτό και το ρουμανικό κρασί έχει παράδοση πάνω από τρεις χιλιετίες. [12] Η Ρουμανία είναι σήμερα ο ένατος μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον κόσμο και πρόσφατα η εξαγωγική αγορά άρχισε να αναπτύσσεται. [12] Η Ρουμανία παράγει μια ευρεία ποικιλία εγχώριων ποικιλιών ( Fetească , Grasă , Tămâioasă , Busuioacă , και Băbească ), καθώς και ποικιλίες από όλο τον κόσμο ( Ιταλικό Riesling , Merlot , Sauvignon blanc , Cabernet Sauvignon , και Chardonnatonel ).Η μπύρα έχει επίσης μεγάλη εκτίμηση, γενικά η ξανθιά μπύρα pilsener , φτιαγμένη με γερμανικές επιρροές. Υπάρχουν επίσης ρουμανικές ζυθοποιίες με μεγάλη παράδοση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2009 της FAOSTAT , η Ρουμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός δαμάσκηνου στον κόσμο (μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες ), [13] και έως και το 75% της παραγωγής δαμάσκηνου της Ρουμανίας μεταποιείται στο περίφημο țuică , ένα κονιάκ δαμάσκηνου που λαμβάνεται με ένα ή περισσότερα στάδια απόσταξης . [14]

Χορτοφαγία και βιγκανισμός Επεξεργασία ]

Οι οπαδοί της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τηρούν νηστικούς κατά τη διάρκεια πολλών περιόδων καθ’ όλη τη διάρκεια του εκκλησιαστικού ημερολογίου, που ανέρχονται στην πλειοψηφία του έτους. Στη ρουμανική ορθόδοξη παράδοση, οι θιασώτες ακολουθούν μια δίαιτα χωρίς ζωικά προϊόντα κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων. Ως αποτέλεσμα, τα vegan τρόφιμα είναι άφθονα σε καταστήματα και εστιατόρια. Ωστόσο, οι Ρουμάνοι μπορεί να μην είναι εξοικειωμένοι με μια vegan ή χορτοφαγική διατροφή ως επιλογή τρόπου ζωής πλήρους απασχόλησης. [15] Πολλές συνταγές παρακάτω έχουν εκδόσεις vegan και η παρακάτω ενότητα Λαχανικά περιέχει πολλά κοινά νηστίσιμα φαγητά.

Λίστα πιάτων επεξεργασία ]

Σούπες επεξεργασία ]

Ciorbă de cartofi
Ciorbă de burtă
Supă (de pui) cu tăieței
  • Το Borș είναι πίτουρο σιταριού που έχει υποστεί ζύμωση , παράγοντας ξινίσματος για το ciorbă . Το Borș χρησιμοποιείται επίσης σήμερα ως συνώνυμο του ciorbă , αλλά στο παρελθόν, γινόταν διάκριση μεταξύ borș και ciorbă ( acritură ), με το ξινιστικό για το τελευταίο να είναι ο χυμός άγουρων φρούτων, όπως σταφύλια, Mirabelle ή φύλλα ξυλόξυλου.
  • Το Ciorbă είναι η παραδοσιακή ρουμανική ξινή σούπα
    • Ciorbă de burtă ( σούπα πατσά ), με κρέμα γάλακτος, κρόκους αυγών, σκόρδο και ξινισμένο με ξύδι
    • Ciorbă de perișoare ( κεφτέ σούπα)
    • Ciorbă de fasole cu afumătură ( σούπα με φασόλια και καπνιστό κρέας )
    • Ciorbă de όσπρια (σούπα λαχανικών)
    • Ciorbă de pește “ca-n Deltă” ( ψαρόσουπα που παρασκευάζεται στο στυλ του Δέλτα του Δούναβη) παραδοσιακά χρησιμοποιείται νερό απευθείας από τον ποταμό Δούναβη
    • Το Ciorbă de Praz είναι μια σούπα με πράσο
    • Το Ciorbă de pui είναι μια κοτόσουπα
    • Το Ciorbă de lobodă είναι μια κόκκινη σούπα με ορατσά
    • Ciorbă de salată cu afumătură (πράσινο μαρούλι και καπνιστό κρέας σούπα) με ξινόγαλο
    • Ciorbă de sfeclă , που ονομάζεται επίσης borș de sfeclă ή borș rusesc (παρόμοιο με το Borscht )
    • Ciorbă de urechiușe , ξινή σούπα με άγρια ​​μανιτάρια
    • Το Ciorbă moldovenească de găină είναι μια κοτόξινη σούπα
    • Ciorbă țărănească (αγροτική σούπα), φτιαγμένη από ποικιλία λαχανικών και κάθε είδους κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, πρόβειο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι)
    • Storceag , ψαρόσουπα με κρέμα γάλακτος και αυγό, ξινισμένο με ξύδι ή χυμό λεμονιού.
  • Supă (γενική ονομασία για τις γλυκές (συνήθως διαυγείς) σούπες, που παρασκευάζονται μόνο από λαχανικά ή σε συνδυασμό με πουλερικά και βοδινό κρέας). Η διαφορά μεταξύ supă και ciorbă είναι ότι το κρέας και τα περισσότερα λαχανικά αφαιρούνται, το υγρό που προκύπτει σερβίρεται με ζυμαρικά ή ζυμαρικά. Υπάρχει επίσης μια σειρά από ξινόσουπες, που χρησιμοποιούν χυμό λεμονιού ως ξινιστικό παράγοντα, που ονομάζονται supe a la grec (ελληνικές σούπες).

Κρέας επεξεργασία ]

Μιτίτες , μουστάρδα και ψωμάκια
Frigărui , ρουμανικά κεμπάπ
  • Caltaboș / chișcă – ένα μαγειρεμένο λουκάνικο φτιαγμένο από κιμά χοιρινού οργάνου και ρύζι , κρεμμύδια, βότανα (όπως άνηθο) και μπαχαρικά, γεμιστό σε θήκη χοίρου
  • Cârnați – ένα σκόρδο λουκάνικο, κυρίως καπνιστό, όπως στο Fasole cu cârnați
  • Chiftele – ένα είδος μικρού κεφτέ που καλύπτεται με τριμμένη φρυγανιά ή κρούστα από αλεύρι
  • Drob de miel – ένα αρνί haggis φτιαγμένο από κιμά οργάνων τυλιγμένο σε κάδο και ψητό σαν καρβέλι . παραδοσιακό πασχαλινό πιάτο
  • Frigărui – ρουμανικού τύπου shish-kebab
  • Limbă cu măsline – αγελαδινή γλώσσα με ελιές
  • Mititei (mici) – ψητά ρολά κιμά, παραδοσιακά φτιαγμένα από αρνίσιο κρέας, αλλά συνήθως βρίσκονται από ανάμεικτα κρέατα (χοιρινό, μοσχαρίσιο, αρνί) με πολλά μπαχαρικά (σκόρδο, θυμάρι, πιπεριά, πάπρικα κ.λπ.)
  • Grătar (συνήθως παρασκευάζεται μαζί με “mici”) – ψητό χοιρινό/μοσχάρι με καρυκεύματα
  • Musaca – μιαπίτα μελιτζάνας , πατάτας και κρέας
  • Ostropel – μέθοδος μαγειρέματος κοτόπουλου ή πάπιας ή οποιουδήποτε κρέατος. Είναι ένα αργό τηγανητό κρέας σε σάλτσα ντομάτας.
  • Πάπρικας – Πάπρικας κοτόπουλου με πιπεριά και πάπρικα
  • Gulaș – Γκούλας, στιφάδο που φτιάχνεται με πατάτα και μοσχάρι
  • Παστράμι – είναι ένα φαγητό που προέρχεται από τη Ρουμανία που συνήθως παρασκευάζεται από μοσχαρίσιο ψαρονέφρι, ή από αρνί, χοιρινό, κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Το ωμό κρέας αλατίζεται, αποξηραίνεται μερικώς, καρυκεύεται με βότανα και μπαχαρικά, στη συνέχεια καπνίζεται και μαγειρεύεται στον ατμό. Όπως και το corned beef, το παστράμι δημιουργήθηκε αρχικά ως τρόπος συντήρησης του κρέατος πριν από την εφεύρεση της ψύξης.
  • Pârjoale – ένα είδος κεφτεδάκι μεγαλύτερο από το chiftele που προέρχεται από την περιοχή της Μολδαβίας
  • Piftie – η προετοιμασία αυτού του πιάτου είναι παρόμοια με τη γαλλική demi-glace . Ο ζωμός χοιρινού μειώνεται σιγοβράζοντας, ο οποίος τοποθετείται σε δοχεία και καρυκεύεται με σκόρδο και γλυκιά πάπρικα σε σκόνη. Στη συνέχεια προστίθεται το βρασμένο χοιρινό κρέας και αφήνεται να κρυώσει. Το ψυχρό υγρό έχει ζελατινώδη σύσταση.
  • Λουκάνικα Plescoi – καταχωρισμένα ως προϊόν ρουμανικής προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση [16]
  • Rasol
  • Salam de Sibiu – ποικιλία σαλαμιού που έχει καταχωριστεί ως προϊόν ρουμανικής προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση [16]
  • Σαρμαλέ – κιμάς με ρύζι, κρεμμύδια, μυρωδικά, τυλιγμένος είτε σε λαχανόφυλλα τουρσί είτε σε αμπελόφυλλα και βρασμένος για λίγες ώρες σε νερό με πελτέ ντομάτας. Υπάρχουν επίσης πολλές vegan ποικιλίες.
  • Slănină – χοιρινό λίπος, καπνιστό συχνά με πάπρικα, βότανα και πιπέρι
  • Shawarma – τοπικά γνωστό ως Șaormă, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή street food στη χώρα
  • Șnițel – μια κοτολέτα παναρισμένη από χοιρινό , μοσχαρίσιο ή βοδινό (μια ποικιλία βιεννέζικου σνίτσελ )
    • Cordon bleu șnițel – χοιρινό ψαρονέφρι γεμιστό με ζαμπόν και τυρί
    • Mozaic șnițel – μια σπεσιαλιτέ της Δυτικής Ρουμανίας, η οποία είναι δύο λεπτές στρώσεις από διαφορετικά κρέατα με γέμιση μανιταριών . Άλλες γεμίσεις λαχανικών μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί για μανιτάρια.
    • Șnițel de pui – κοτολέτα παναρισμένο στήθος κοτόπουλου
  • Stufat – αρνί , κρεμμύδι και σκόρδο στιφάδο
  • Tobă – λουκάνικο χοιρινό (συνήθως στομάχι χοίρου, γεμιστό με χοιρινό ζελέ, συκώτι και δέρμα)
  • Tocană / tocaniță – στιφάδο με κρέας
  • Tocăniță vânătorească – στιφάδο ελαφιού
  • Tochitură – τηγανητό χοιρινό σε κύβους, φρέσκο ​​αλμυρό τυρί (brânză de burduf ή telemea), τηγανητά αυγά, λουκάνικα που σερβίρονται με mămăligă και κρασί
  • Varză călită – τηγανητό λάχανο με χοιρινά παϊδάκια, πάπια ή λουκάνικα
  • Virșli – ένα είδος λουκάνικου που παρασκευάζεται από μείγμα κατσίκι ή αρνιού με χοιρινό

Ψάρια επεξεργασία ]

Ρουμανική σαλάτα αυγοτάραχου διακοσμημένη με μαύρες ελιές.
  • Chiftele de peste – ψαροκεφτέδες
  • Crap pane – φιλέτο κυπρίνου παναρισμένο
  • Ghiveci cu pește – ψάρι στιφάδο με λαχανικά
  • Macrou afumat – φιλέτο καπνιστό σκουμπρί
  • Novac afumat din Țara Bârsei – φιλέτο καπνιστού κυπρίνου , καταχωρισμένο ως προϊόν ρουμανικής προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση [17]
  • Pană de somn rasol – γατόψαρο σε άλμη με σκόρδο
  • Plachie din pește – ραγού από ποτάμιο ψάρι με λαχανικά
  • Papricaș de pește – πάπρικα ψαριού
  • Salată de icre – roe σαλάτα, παραδοσιακά φτιαγμένη από κυπρίνο , λούτσο ή διάφορα είδη θαλάσσιων ψαριών, που ονομάζεται ταραμά , με κρεμμύδι
    • Salată cu icre de știucă de Tulcea – μια ποικιλία Salată de icre που έχει καταχωριστεί ως προϊόν ρουμανικής προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση [17]
    • Salata tradițională cu icre de crap – μια άλλη ποικιλία Salată de icre που έχει καταχωριστεί ως προϊόν ρουμανικής προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση [18]
  • Saramură de carp – κυπρίνος σε άλμη
  • Scrumbie de Dunăre afumată – καπνιστό pontic shad , καταχωρισμένο ως προϊόν ρουμανικής προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση [19]

Λαχανικά επεξεργασία ]

Ardei umpluți

Λίστα με σαλάτες επεξεργασία ]

Salată de vinete

Λίστα τυριών Επεξεργασία ]

Cașcaval Penteleu , ένα είδος ρουμανικού τυριού

Η γενική ονομασία του τυριού στη Ρουμανία είναι brânză , και θεωρείται ότι είναι δακικής προέλευσης. Τα περισσότερα τυριά παρασκευάζονται από αγελαδινό ή πρόβειο γάλα. Το κατσικίσιο γάλα χρησιμοποιείται σπάνια. Το πρόβειο τυρί θεωρείται «το πραγματικό τυρί», αν και στη σύγχρονη εποχή, μερικοί άνθρωποι το αποφεύγουν να το καταναλώσουν λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε λιπαρά και της ειδικής μυρωδιάς του.

  • Το Brânză de burduf είναι ένα ζυμωμένο τυρί που παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα και παραδοσιακά γεμίζεται στο στομάχι ενός προβάτου. έχει έντονη γεύση και ημί απαλή υφή
  • Το Brânză topită είναι ένα λιωμένο τυρί και μια γενική ονομασία για το επεξεργασμένο τυρί , βιομηχανικό προϊόν
  • Το Brânză în coșuleț είναι πρόβειο γάλα, ζυμωτό τυρί με έντονη γεύση και ημί απαλή υφή, γεμιστό σε φυσούνες από φλοιό έλατου αντί για κύστη χοίρου, πολύ ελαφρά καπνιστό, παραδοσιακό προϊόν
  • Το Caș είναι ένα ημίμαλακο φρέσκο ​​λευκό τυρί, ανάλατο ή ελαφρώς αλατισμένο, αποθηκευμένο σε άλμη, το οποίο τρώγεται φρέσκο ​​(δεν μπορεί να συντηρηθεί), παραδοσιακό, εποχιακό προϊόν
  • Το Cașcaval είναι ένα ημίσκληρο τυρί που παρασκευάζεται από πρόβειο ή αγελαδινό γάλα, παραδοσιακό προϊόν. Το Cașcaval de Săveni είναι ένας τύπος cașcaval που δημοσιεύεται ως προϊόν ρουμανικής προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. [22]
    • Penteleu , είδος κασκαβάλιου, παραδοσιακού προϊόντος
  • Το τυρί Nasal είναι ένα είδος τυριού με πικάντικο άρωμα, παραδοσιακό προϊόν
  • Șvaițer , βιομηχανικό προϊόν (“Schweizer Käse”)
  • Τηλέμεα , λευκό τυρί από αγελαδινό ή πρόβειο γάλα, αόριστα παρόμοιο με τη φέτα . Το παραδοσιακό “Telemea de Ibănești” είναι ένας τύπος τηλεμείας που έχει καταχωριστεί ως προϊόν ρουμανικής προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το “Telemea de Sibiu” είναι καταχωρημένο ως προϊόν ρουμανικής προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. [16] [22] Ιδιαίτερα το “Telemea de Covurlui” είναι καρυκευμένο με σπόρους Nigella damascena , γεγονός που του δίνει μια μοναδική γεύση.
  • Urdă – παρασκευάζεται με βράσιμο του ορού γάλακτος που έχει στραγγιστεί από αγελαδινό ή πρόβειο γάλα μέχρι να κατακρημνιστούν οι υπόλοιπες πρωτεΐνες και να μπορούν να συλλεχθούν, παραδοσιακό προϊόν
  • Zămătișe – ένα είδος τυριού κότατζ.

Λίστα με επιδόρπια επεξεργασία ]

  • Alivenci , καλαμπόκι και τυρόπιτα σε γλυκές και αλατισμένες παραλλαγές. Παραδοσιακό επιδόρπιο στην Ανατολική Ρουμανία και τη Μολδαβία.
Amandine , ρουμανικό παντεσπάνι σοκολάτας.
Cozonac σε διάφορα σχήματα.
Papanași , ρουμάνικα ντόνατς .

Λίστα ποτών Επεξεργασία ]

  • Afinată – ένα λικέρ φτιαγμένο από afine (γνωστός και ως μύρτιλλο στα αγγλικά), που είναι παρόμοια με το βορειοαμερικανικό blueberry.
  • Bere
  • Καφέ
  • Ceai – παρασκευάζεται με τη μορφή είτε διάφορων φυτικών tisanes ( χαμομήλι , μέντα , λουλούδι tilly, κ.λπ.) είτε κοινό μαύρο τσάι , που ονομάζεται ceai rusesc στα ρουμανικά, το οποίο είναι ρωσικό τσάι που συνήθως σερβίρεται κατά τη διάρκεια του πρωινού.
  • Το Horincă είναι κονιάκ δαμάσκηνου ή μήλου , που παράγεται στο βόρειο τμήμα της χώρας ( Maramureș )
  • Must – ο χυμός σταφυλιού στη διαδικασία της ζύμωσης που δεν έχει γίνει ακόμα κρασί.
  • Το Pălincă είναι ένα δυνατό, διπλής απόσταξης κονιάκ φρούτων (ιδιαίτερα δαμάσκηνο, αλλά και μήλο, βερίκοκα, ροδάκινο, αχλάδι κ.λπ.) που παράγεται στην Τρανσυλβανία
  • Το Pelin de mai είναι μια σπεσιαλιτέ κρασιού, που παράγεται συνήθως την άνοιξη, αρωματισμένο με αποξηραμένα φυτά Αρτεμισίας
  • Το Rachiu είναι ένα κονιάκ φρούτων. Το γενόσημο “rachiu” μπορεί να παρασκευαστεί από οποιοδήποτε φρούτο (εκτός από δαμάσκηνα), ενώ το “țuică” προορίζεται αποκλειστικά για την ποικιλία κονιάκ που παρασκευάζεται από δαμάσκηνα.
  • Το Rachiu de tescovină είναι ένα κονιάκ από πυρηνάκι που παράγεται από σταφύλια που έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή κρασιού, πολύ παρόμοιο με την ιταλική γκράπα
  • Το Sana είναι ένα είδος πόσιμου γιαουρτιού
  • Η Secărică είναι μιαβότκα με γεύση κύμινο , παρόμοια με τη γερμανική kümmel
  • Sirop – παρασκευάζεται με σιρόπι από έλατο, πεύκο, ιπποφαές, βατόμουρο, βατόμουρο ή φράουλα, με διάφορα είδη μελιού ή ζάχαρης
  • Το Socată είναι ένα μη αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται από ζυμωμένο σαμπούκο ( Sambucus nigra )
  • Το Șliboviță είναι ένα κονιάκ δαμάσκηνου, που παράγεται στην περιοχή Μπανάτ .
  • Το Turț είναι ένα δυνατό, διπλής απόσταξης κονιάκ δαμάσκηνου, που πήρε το όνομά του από το χωριό Turț στη βορειοδυτική Ρουμανία
  • Το Țuică είναι ένα κονιάκ δαμάσκηνου
  • Vin
  • Το Vișinată είναι ένα λικέρ βύσσινο
  • Vodcă
  • Το Zmeurată είναι ένα λικέρ βατόμουρο

Δείτε επίσης επεξεργασία ]

Leave a comment

Kατηγορίες

Related Articles

ΕΣΤΙΑΣΗΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΤΥΟ

Το καλλιτεχνικό Δίκτυο του ΠΑΣΚΕΔΙ

Πριν από δύο δεκαετίες, μια φλογερή ιδέα αναδείχθηκε ως ο σπόρος της...

ΕΣΤΙΑΣΗΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΑΣ ΔΙΚΤΥΟ

Το Παγκόσμιο Δίκτυο του ΠΑΣΚΕΔΙ

Πριν από δύο δεκαετίες, μια φλογερή ιδέα αναδείχθηκε ως ο σπόρος της...

ΕΣΤΙΑΣΗΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΤΥΟ

Το Επιστημονικό Δίκτυο του ΠΑΣΚΕΔΙ

Πριν από δύο δεκαετίες, μια φλογερή ιδέα έσπειρε το σπόρο της αλλαγής...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ

Το νόημα της Μεγάλης εβδομάδας

Ένα ταξίδι στον εορταστικό πυρήνα της Ελλάδας σε αλλοτινές εποχές. Κάθε Πάσχα...