Κυριακή , 5 Μάιος 2024
Home ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΑΣΚΕΔΙ “Πολωνέζικη Κουζίνα: Η Γευστική Κληρονομιά της Χώρας των Πολωνών”
ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΑΣΚΕΔΙΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΕΣΤΙΑΣΗΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑΚΟΥΖΙΝΑΞΕΝΟΦΕΡΤΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

“Πολωνέζικη Κουζίνα: Η Γευστική Κληρονομιά της Χώρας των Πολωνών”

Η πολωνέζικη κουζίνα αποτελεί μια γευστική κληρονομιά που αντικατοπτρίζει την πολιτισμική ποικιλομορφία και την ιστορία της Πολωνίας. Με την πλούσια παράδοση πιάτων και γεύσεων, η πολωνέζικη κουζίνα μας ταξιδεύει στην καρδιά της Πολωνίας και μας εκπλήσσει με την ποικιλία και την αυθεντικότητά της. Ας ανακαλύψουμε την πολωνέζικη κουζίνα και ας αφεθούμε σε μια γευστική περιπέτεια που αναμένεται να μας ενθουσιάσει.

  1. Πιερόγκι: Οι Αφράτες Μπουκιές της Πολωνίας: Τα πιερόγκι είναι ένα από τα πιο γνωστά πολωνέζικα πιάτα και αντιπροσωπεύουν την πολωνέζικη κουζίνα στο έπακρο. Αυτές οι αφράτες μπουκιές γεμισμένες με διάφορα υλικά, όπως τυρί, πατάτες ή κρέας, προσφέρουν μια αξέχαστη γευστική εμπειρία. Ανακαλύψτε την αυθεντική συνταγή των πιερόγκι και απολαύστε αυτήν την αγαπημένη γεύση της Πολωνίας.
    Pierogi: a Polish comfort food
    Pierogi

    Where to find the best pierogi in Poland? | Polish Language Blog
    pierogi in Poland
  2. Ζυγός: Η Θρυλική Σούπα της Πολωνίας: Ο ζυγός, η θρυλική πολωνέζικη σούπα, είναι ένα πιάτο που συνδυάζει πολλές γεύσεις και υλικά. Με βάση τη ρίζα του περσικού γκολγκάπ, αυτή η πλούσια σούπα προσφέρει μια πανδαισία αρωμάτων και γεύσεων. Ανακαλύψτε την παραδοσιακή συνταγή του ζυγού και αφεθείτε σε αυτήν την εκλεπτυσμένη γευστική απόλαυση.
    Polish Żurek Recipe
    Polish Żurek

    Polish Sauerkraut Soup (Kapusniak) – Skinny Spatula
    Polish Sauerkraut Soup (Kapusniak)
  3. Κιέλμπασα: Η Γευστική Απόλαυση της Παραδοσιακής Πίτας: Η πολωνέζικη κουζίνα είναι γνωστή για τις παραδοσιακές πίτες της, και η κιέλμπασα αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα παραδείγματα. Αυτή η πίτα με γέμιση από κρέας, λουκάνικο και διάφορα λαχανικά προσφέρει μια γευστική απόλαυση που συναρπάζει τους ουρανίσκους. Ανακαλύψτε τη μοναδική γεύση της κιέλμπασα και αφεθείτε στην αυθεντική γευστική απόλαυση αυτής της παραδοσιακής πίτας.

Η πολωνέζικη κουζίνα είναι μια αλησμόνητη γαστρονομική εμπειρία που αξίζει να ανακαλυφθεί. Με τα πιάτα της που είναι γεμάτα αυθεντικότητα και πλούτο γεύσεων, μας προσφέρει ένα ταξίδι στην πολιτισμική κληρονομιά της Πολωνίας. Αφεθείτε στη γευστική απόλαυση αυτής της μοναδικής κουζίνας και ανακαλύψτε την πολωνέζικη παράδοση μέσα από τα πιάτα που σας ταξιδεύουν σε έναν κόσμο γεύσεων και αρωμάτων.

Γραφείο τύπου ΠΑΣΚΕΔΙ

Η πολωνική κουζίνα ( πολωνικά : kuchnia polska ) είναι ένα στυλ μαγειρέματος και προετοιμασίας φαγητού που προέρχεται ή είναι ευρέως δημοφιλές στην Πολωνία . Λόγω της ιστορίας της Πολωνίας , η πολωνική κουζίνα έχει εξελιχθεί με την πάροδο των αιώνων σε πολύ εκλεκτική και μοιράζεται πολλές ομοιότητες με άλλες τοπικές κουζίνες. Η πολωνική μαγειρική σε άλλους πολιτισμούς αναφέρεται συχνά ως à la polonaise .

Η πολωνική κουζίνα είναι πλούσια σε κρέας, ειδικά χοιρινό, κοτόπουλο και κυνήγι, εκτός από μια μεγάλη ποικιλία από λαχανικά, μπαχαρικά, μανιτάρια και βότανα. [1] Είναι επίσης χαρακτηριστικό στη χρήση διαφόρων ειδών χυλοπίτες , δημητριακά και δημητριακά . [2] Γενικά, η πολωνική κουζίνα είναι πλούσια και βαριά στη χρήση βουτύρου, κρέμας, αυγών και εκτεταμένων καρυκευμάτων. Τα παραδοσιακά πιάτα είναι συχνά απαιτητικά στην προετοιμασία. Πολλοί Πολωνοί αφήνουν στον εαυτό τους έναν γενναιόδωρο χρόνο για να σερβίρουν και να απολαύσουν τα εορταστικά γεύματά τους, ειδικά το δείπνο της παραμονής των Χριστουγέννων ( Wigilia ) στις 24 Δεκεμβρίου ή το Πάσχαπρωινό, και τα δύο θα μπορούσαν να χρειαστούν αρκετές ημέρες για να προετοιμαστούν πλήρως.

Ανάμεσα στα γνωστά πολωνικά εθνικά πιάτα είναι τα bigo [ˈbiɡɔs] , pierogi [pʲɛˈrɔɡʲi] , kiełbasa , kotlet schabowy [ˈkɔtlɛt sxaˈbɔvɨ] (κοτολέτα πανέ με χοιρινό φιλέτο), gołąbki [ɡɔˈwɔ̃pkʲi] ​​(ρολό λάχανου), zrazy [ˈzrazɨ] (roulade), zupa ogórkowa [ˈzupa ɔɡurˈkɔva] (ξινή σούπα αγγουριού ), zupa grzybowa [ˈzupa ɡʐɨˈbɔva] (μανιτάρι σούπα), zupa pomidorowa [ˈzupa pɔmidɔˈrɔva] ( ντοματόσουπα ), [3] rosół [ˈrɔsuw] (ζωμός κρέατος), żurek [ˈʐurɛk] (ξινή σούπα σίκαλης), φλακί [ˈflakʲi] ( σούπα πατσά ) και σούπα με κόκκινα παντζάρια barszcz [barʂt͡ʂ] . [4]

Ένα παραδοσιακό πολωνικό δείπνο αποτελείται από τρία πιάτα, ξεκινώντας με μια σούπα όπως ο δημοφιλής ζωμός rosół και σούπα ντομάτας . Στα εστιατόρια, τις σούπες ακολουθούν ένα ορεκτικό όπως η ρέγγα (που παρασκευάζεται είτε σε κρέμα, είτε σε λάδι είτε σε ασπίκι ), ή άλλα αλλαντικά και σαλάτες λαχανικών. Το κυρίως πιάτο περιλαμβάνει συνήθως μια μερίδα κρέατος, όπως ψητό , χοιρινό πανί ή κοτόπουλο, με μια σαλάτα λαχανοσαλάτας surówka ([suˈrufka] ), ψιλοκομμένα λαχανικά ρίζας με λεμόνι και ζάχαρη (καρότο, σελινόριζα, ψητό παντζάρι), ξινολάχανο ή σαλάτα μυζέρια . Τα συνοδευτικά είναι συνήθως βραστές πατάτες , kasza ή σπανιότερα ρύζι . Τα γεύματα συχνά ολοκληρώνονται με ένα επιδόρπιο που περιλαμβάνει makowiec , ένα ζαχαρωτό παπαρουνόσπορο , πίτα με κρέμα napoleonka ή sernik ( τυρόπιτα ).

Διεθνώς, εάν μια πολωνική γαστρονομική παράδοση χρησιμοποιείται σε άλλες κουζίνες, αναφέρεται ως à la polonaise , από τα γαλλικά που σημαίνει «Πολωνικού στιλ». Στη γαλλική μαγειρική , αυτός ο όρος χρησιμοποιείται για τεχνικές όπως η χρήση βουτύρου αντί για μαγειρικό λάδι. τηγάνισμα λαχανικών με βουτυρωμένη φρυγανιά. χρησιμοποιώντας ψιλοκομμένο μαϊντανό και βραστά αυγά ( γαρνιτούρα Polonaise ). και προσθέτοντας χρένο , χυμό λεμονιού ή κρέμα γάλακτος σε σάλτσες όπως το βελουτέ . [5] [6]

Ιστορία επεξεργασία ]

Μεσαίωνας επεξεργασία ]

Το Flaki (ή flaczki ) είναι μια σούπα πατσά, γνωστή από τονΜεσαίωνακαι αγαπημένο πιάτο του βασιλιάJogaila.

Η πολωνική κουζίνα στο Μεσαίωνα βασιζόταν σε πιάτα από γεωργικά προϊόντα και καλλιέργειες δημητριακών ( κεχρί , σίκαλη , σιτάρι ), κρέατα άγριων και αγροτικών ζώων, φρούτα, μούρα του δάσους και κυνήγι, μέλι, βότανα και τοπικά μπαχαρικά. Ήταν γνωστό πάνω από όλα για την άφθονη χρήση αλατιού από τη Wieliczka και τη μόνιμη παρουσία πλιγούρι ( kasza ). Η υψηλή θερμιδική αξία των πιάτων και η κατανάλωση μπύρας ή υδρομελιού ως βασικό ποτό ήταν χαρακτηριστικό της μεσαίωνα πολωνικής κουζίνας.

Κατά τον Μεσαίωνα η κουζίνα της Πολωνίας ήταν βαριά και πικάντικη. Δύο βασικά συστατικά ήταν το κρέας (τόσο κυνήγι όσο και βοδινό) και τα δημητριακά. Το τελευταίο αποτελούνταν αρχικά από κεχρί πρόσο , αλλά αργότερα κατά τον Μεσαίωνα άλλα είδη δημητριακών άρχισαν να χρησιμοποιούνται ευρέως. Οι περισσότεροι απλοί άνθρωποι δεν έτρωγαν ψωμί και αντ’ αυτού κατανάλωναν δημητριακά με τη μορφή kasza ή διάφορα είδη ψωμιού , μερικά από τα οποία (για παράδειγμα kołacz ) θεωρούνται παραδοσιακές συνταγές ακόμη και στον 21ο αιώνα. Εκτός από τα δημητριακά, ένα μεγάλο μέρος της καθημερινής διατροφής των μεσαιωνικών Πολωνών αποτελούνταν από φασόλια, κυρίως κουκιά και μπιζέλια . Καθώς η επικράτεια της Πολωνίας ήταν πυκνά δασωμένη, η χρήση μανιταριών, ήταν επίσης ευρέως διαδεδομένα τα μούρα του δάσους, οι ξηροί καρποί και το άγριο μέλι. Μεταξύ των λιχουδιών της πολωνικής αριστοκρατίας ήταν τα πόδια της αρκούδας με κοκκινιστό μέλι που σερβίρονταν με σαλάτα με γεύση χρένο , καπνιστή γλώσσα αρκούδας και μπέικον αρκούδας ( οι αρκούδες τώρα προστατεύονται στην Πολωνία) παραπομπή απαιτείται ] . [7] [8]

Pierniki (Πολωνικό μελόψωμο) απότο Toruń, συνταγή του 14ου αιώνα

Χάρη στις στενές εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία και τις χώρες του Καυκάσου, η τιμή των μπαχαρικών (όπως το μαύρο πιπέρι και το μοσχοκάρυδο ) ήταν πολύ χαμηλότερη στην Πολωνία από την υπόλοιπη Ευρώπη , επομένως οι πικάντικες σάλτσες έγιναν δημοφιλείς. Η χρήση δύο βασικών σάλτσων, της jucha czerwoná και της jucha szará (που σημαίνει «κόκκινο» και «γκρι αίμα» στα παλιά πολωνικά ), παρέμεινε ευρέως διαδεδομένη τουλάχιστον μέχρι τον 18ο αιώνα. [9]

Τα καθημερινά ποτά περιελάμβαναν γάλα, ορό γάλακτος , βουτυρόγαλα και διάφορα αφεψήματα βοτάνων . Τα πιο δημοφιλή αλκοολούχα ποτά ήταν η μπύρα και το υδρόμελο . Ωστόσο, τον 16ο αιώνα, οι ανώτερες τάξεις άρχισαν να εισάγουν ουγγρικά και σιλεσιανά κρασιά . Ο Mead ήταν τόσο διαδεδομένος που τον 13ο αιώνα ο πρίγκιπας Leszek I ο Λευκός εξήγησε στον Πάπα ότι οι Πολωνοί ιππότες δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν σε μια σταυροφορία καθώς δεν υπήρχε υδρόμελι στους Αγίους Τόπους . [10] Επίσης, βότκαέγινε δημοφιλής, πιθανώς πρώτα μεταξύ των κατώτερων τάξεων. Υπάρχουν γραπτά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η βότκα προέρχεται από την Πολωνία. Η λέξη “βότκα” καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1405 στο Akta Grodzkie , [11] τα δικαστικά έγγραφα από το Παλατινάτο του Sandomierz στην Πολωνία. [11] Εκείνη την εποχή, η λέξη wódka (βότκα) αναφερόταν σε χημικές ενώσεις όπως φάρμακα και καλλυντικά καθαριστικά, ενώ το δημοφιλές ρόφημα ονομαζόταν gorzałka [ɡɔˈʐawka] (από το παλιό πολωνικό gorzeć ).

Αναγέννηση επεξεργασία ]

Μαζί με την Ιταλίδα βασίλισσα Bona Sforza (δεύτερη σύζυγος του Sigismund I της Πολωνίας ), πολλοί Ιταλοί μάγειρες ήρθαν στην Πολωνία μετά το 1518. Αν και τα γηγενή φυτικά τρόφιμα ήταν αρχαίο και εγγενές μέρος της πολωνικής κουζίνας, ξεκίνησε μια περίοδος κατά την οποία λαχανικά όπως το μαρούλι, το πράσο, το σέλινο και το λάχανο χρησιμοποιήθηκαν ευρύτερα . Ακόμη και σήμερα, μερικά από αυτά τα λαχανικά αναφέρονται στα πολωνικά ως włoszczyzna , μια λέξη που προέρχεται από το Włochy , το πολωνικό όνομα της Ιταλίας .. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η χρήση μπαχαρικών – που έφτασαν στην Πολωνία μέσω εμπορικών οδών της Δυτικής Ασίας ήταν κοινή μεταξύ εκείνων που είχαν την οικονομική δυνατότητα και τα πιάτα που θεωρούνταν κομψά μπορεί να είναι πολύ πικάντικα. Ωστόσο, η ιδέα ότι η βασίλισσα Μπόνα ήταν η πρώτη που εισήγαγε τα λαχανικά στην Πολωνία είναι εσφαλμένη. Ενώ οι νότιοι μάγειρες της μπορεί να βοήθησαν να αναδειχθεί και να διευρυνθεί ο ρόλος των διάφορων λαχανικών στη βασιλική πολωνική κουζίνα, τα αρχεία δείχνουν ότι η αυλή του βασιλιά Jogaila ( Πολωνικά : Władysław II Jagiełło , ο οποίος πέθανε το 1434, πάνω από 80 χρόνια πριν από τη βασιλεία της) απολάμβανε μια ποικιλία λαχανικών, όπως μαρούλι, μαρούλι, λαχανί, ρολό, μαρούλι, λαχανί, ροδέλες, μαρούλια, ροδέλες.

Ogórki kiszone (αγγούρια τουρσί)

Το αγγούρι τουρσί πολωνικού τύπου ( ogórek kiszony ) είναι μια ποικιλία που αναπτύχθηκε στο βόρειο τμήμα της Κεντρικής Ευρώπης . Έχει εξαχθεί παγκοσμίως και βρίσκεται σε κουζίνες πολλών χωρών. Συντηρείται συνήθως σε ξύλινα βαρέλια. Ένα αγγούρι τουρσί μόνο για λίγες μέρες είναι διαφορετικό στη γεύση (λιγότερο ξινό) από ένα τουρσί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και ονομάζεται ogórek małosolny ( αναφ. «ελαφρώς αλατισμένο αγγούρι»). Ένα άλλο είδος αγγουριού τουρσί που είναι δημοφιλές στην Πολωνία είναι το ogórek konserwowy ( σ.σ. «κονσερβοποιημένο αγγούρι»), το οποίο συντηρείται με ξύδι και όχι με τουρσί και χρησιμοποιεί διαφορετικά μπαχαρικά δημιουργώντας μια γλυκόξινη γεύση.

Το μόνο αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι η αυλή της βασίλισσας Μπόνα τροφοδοτούνταν με ιταλικό τρόπο, επειδή απασχολούσε αποκλειστικά Ιταλούς μάγειρες, μερικοί από τους οποίους αρχικά είχαν προσληφθεί για να ετοιμάζουν πάρτι για αριστοκρατικές οικογένειες αλλά σύντομα σέρβιραν τυπικά ιταλικά πιάτα ως μέρος του καθημερινού μενού της αυλής. Τα αρχεία του δικαστηρίου δείχνουν ότι η Queen Bona εισήγαγε μεγάλους όγκους φρούτων της νότιας Ευρώπης, της Αμερικής και της Δυτικής Ασίας (πορτοκάλια, λεμόνια, ρόδια, ελιές, σύκα, ντομάτες), λαχανικά (πατάτες και καλαμπόκι), ξηρούς καρπούς (κάστανα, σταφίδες και αμύγδαλα, συμπεριλαμβανομένου αμυγδάλου), μαζί με δημητριακά (όπως ελαιόλαδο, ιταλικό λάδι, ρύζι ) . Το δικαστήριο εισήγαγε επίσης διάφορα βότανα και μπαχαρικά, όπως μαύρο πιπέρι, μάραθο, σαφράν, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο και κανέλα. [12]

Η Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία επεξεργασία ]

Το Compendium ferculorum, albo Zebranie potraw (“Συλλογή πιάτων”) είναι το παλαιότερο σωζόμενο πολωνικό βιβλίο μαγειρικής, από το 1682.

Μέχρι τους χωρισμούς που διέπραξαν οι γειτονικές αυτοκρατορίες, η Πολωνία ήταν μια από τις μεγαλύτερες χώρες στον κόσμο και περιελάμβανε πολλές περιοχές με τις δικές της, ξεχωριστές γαστρονομικές παραδόσεις. [12] Δύο διαδοχικοί Πολωνοί βασιλιάδες, ο Władysław IV και ο John II Casimir ( Πολωνικά : Jan II Kazimierz Waza ) παντρεύτηκαν την ίδια Γαλλίδα Δούκισσα, Marie Louise Gonzaga ( Πολωνικά : Ludwika Maria ), κόρη του Καρόλου Α’, Δούκα της Μάντοβας . διώχθηκε από τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΓ’ της Γαλλίας για τη σχέση της με τον αντίπαλό του Γκαστόν, δούκα της Ορλεάνης. Η Marie Louise έφτασε στη Βαρσοβία το 1646, έμεινε χήρα και παντρεύτηκε ξανά το 1649. σχετικό; ] Η Ludwika έφερε μαζί της μια αυλή γεμάτη Γάλλους, συμπεριλαμβανομένων αυλικών, γραμματέων, αξιωματικών του στρατού, γιατρών, εμπόρων, τεχνιτών, καθώς και πολλών μάγειρων. [13]

Τα αρχεία δείχνουν ότι οι επισκέπτες της διασκέδασαν τους καλεσμένους της με δασικό παιχνίδι, πτηνά ( κερί , αγριόπετειν , χιονοστιβάδα , φουντουκιές , πέρδικες , μαύρες πέρδικες , αγριοπέρδικες ), ψάρια και μαλάκια ( λόοχ , διάφορες πέστροφες , γκριζόλ , φρέσκο ​​και καπνιστό σολομό, σολομούς, σολομούς , σολομούς ils ) , και γενοβέζικο πατέ , για να μην αναφέρουμε φρέσκα φρούτα και κάστανα. Σερβίρονταν γαλλικά και ιταλικά κρασιά, καθώς και υδρόμελι και τοπικές μπίρες. Τα πιάτα παρασκευάζονταν μόνο σύμφωνα με γαλλικές συνταγές. Η βασιλική αυλή, με όλες τις καινοτομίες της, άσκησε ευρεία επιρροή στις υπόλοιπες αριστοκρατικές κατοικίες και ευγενικά ανάκτορα σε όλη την Πολωνία. Η γαλλική κουζίνα ήταν στη μόδα και πολλές οικογένειες απασχολούσαν πρόθυμα Γάλλους μάγειρες και παρασκευαστές πατέ. Στα μέσα του 18ου αιώνα, η γαλλική σαμπάνια εμφανίστηκε στα πολωνικά τραπέζια. [12]

Ανάμεσα στις κουζίνες με τη μεγαλύτερη επιρροή υπό την Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία ήταν η λιθουανική , η εβραϊκή , η γερμανική και η ουγγρική κουζίνα , καθώς και η αρμενική κουζίνα , η οποία έφτασε στην Πολωνία πριν από τον 17ο αιώνα μαζί με πολλούς αποίκους, ειδικά στο νοτιοανατολικό τμήμα της Κοινοπολιτείας . [12] Τα επώνυμα πιάτα της Δυτικής Ασίας έφτασαν στα πολωνικά τραπέζια χάρη στο αρμενικό εμπόριο και την πολιτιστική ανταλλαγή με τη γείτονα της Πολωνίας: την Οθωμανική Αυτοκρατορία . Σπάνια εδέσματα μεταφέρονταν στη βασιλική αυλή ως δώρα από σουλτάνους και βασιλικούς απεσταλμένους. Οι ισχυρότερες επιρροές σημειώθηκαν στις πόλεις Lwów ,Κρακοβία , Kamieniec Podolski και Zamość λόγω πολλών Αρμενίων που ζουν μόνιμα εκεί. [12] Επίσης, λόγω της στενής επαφής με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο καφές ( kawa ) και η μπόζα έγιναν δημοφιλής.

Με την επακόλουθη παρακμή της Πολωνίας και την κρίση παραγωγής σιτηρών που ακολούθησε τον Κατακλυσμό , οι πατάτες άρχισαν να αντικαθιστούν την παραδοσιακή χρήση των δημητριακών. Το παλαιότερο σωζόμενο πολωνικό βιβλίο μαγειρικής, Compendium ferculorum, albo Zebranie potraw (“Συλλογή πιάτων”) του Stanisław Czerniecki δημοσιεύτηκε στην Κρακοβία το 1682. [14] [15] Κάτω από τα Partitions, η κουζίνα της Πολωνίας επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις γύρω κουζίνες. Αυτό περιλάμβανε τη ρωσική και τη γερμανική κουζίνα, αλλά και τις γαστρονομικές παραδόσεις των περισσότερων εθνών της Αυστροουγγρικήςαυτοκρατορία. Τον 19ο αιώνα δημιουργήθηκαν επίσης πολλά πολωνικά βιβλία μαγειρικής, από τους Jan Szyttler, Anna Ciundziewicka , Wincenta Zawadzka, Lucyna Ćwierczakiewiczowa και άλλους. [16] [17]

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο Επεξεργασία ]

Οι πιο διαχρονικές πολωνικές γαστρονομικές παραδόσεις είναι το pierogi , ένα εθνικό πιάτο της Πολωνίας, που προέρχεται από τις αρχαίες γαστρονομικές παραδόσεις των πρώην ανατολικών περιοχών της Πολωνίας ( Kresy ). [18]

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου , η Πολωνία έγινε κομμουνιστική χώρα που προσχώρησε στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας . Ορισμένα εστιατόρια κρατικοποιήθηκαν . Οι κομμουνιστές οραματίστηκαν ένα δίχτυ από μεσημεριανά δωμάτια που ονομαζόταν «μπουφές» για τους εργαζόμενους σε διάφορες εταιρείες και μπαρ με γάλα για το κοινό. Η πλειοψηφία των εστιατορίων που επέζησαν τη δεκαετία του 1940 και του 1950 ήταν κρατικής ιδιοκτησίας. Οι μεσημεριανοί χώροι εργασίας προώθησαν κυρίως φθηνά γεύματα, συμπεριλαμβανομένων πολλών σούπες, κεφτεδάκια και χοιρινές μπριζόλες και βασικά είδη όπως placki ziemniaczane / kartoflane (τηγανίτες πατάτας), placki z jablkami (τηγανίτες μήλου), kopytka (νιόκι πατάτας), leniwe(το νιόκι του αγρότη σερβίρεται γλυκό) και το pierogi . Ένα τυπικό δεύτερο πιάτο αποτελούνταν από κοτολέτα κρέατος που σερβίρεται με πατάτες ή φαγόπυρο και surówka (ωμά, ζουλιέν λαχανικά). Το δημοφιλές πολωνικό kotlet schabowy είναι μια παναρισμένη κοτολέτα παρόμοια με το αυστριακό σνίτσελ Wiener και το ιταλικό και ισπανικό Milanesa . [19] [20]

Με τον καιρό, η οικονομία της έλλειψης οδήγησε σε σπανιότητα κρέατος , καφέ , τσαγιού και άλλων βασικών συστατικών. Πολλά προϊόντα όπως η σοκολάτα , η ζάχαρη και το κρέας τέθηκαν σε δελτίο, με ένα συγκεκριμένο όριο ανάλογα με την κοινωνική τάξη και τις απαιτήσεις υγείας. Οι σωματικοί εργαζόμενοι και οι έγκυες γυναίκες είχαν γενικά το δικαίωμα σε περισσότερα τρόφιμα. Οι εισαγωγές ήταν περιορισμένες, οπότε μεγάλο μέρος της προμήθειας τροφίμων ήταν εγχώριο. Η κουζίνα έγινε ομοιογενής, το να είσαι σεφ δεν ήταν πλέον επάγγελμα με κύρος και για δεκαετίες η χώρα ουσιαστικά αποσυνδέθηκε από οποιαδήποτε ξένη κουζίνα. [21] Τροπικά φρούτα (όπως τα εσπεριδοειδή, η μπανάνα και ο ανανάς) ήταν διαθέσιμα κατά τη διάρκεια των διακοπών, ενώ τα τοπικά φρούτα και λαχανικά ήταν ως επί το πλείστον εποχιακά αλλά ήταν διαθέσιμα σε ιδιωτικά περίπτερα. Για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, οι άνθρωποι έπρεπε να τα βγάλουν πέρα ​​μόνο με εγχώρια χειμωνιάτικα φρούτα και λαχανικά: μήλα, δαμάσκηνα, σταφίδες, κρεμμύδια, πατάτες, λάχανο, λαχανικά με ρίζα και κατεψυγμένα προϊόντα. Άλλα προϊόντα διατροφής (ξένης προέλευσης) ήταν διαθέσιμα στις αγορές σε υψηλές τιμές.

Αυτή η κατάσταση οδήγησε με τη σειρά της στη σταδιακή αντικατάσταση της παραδοσιακής πολωνικής κουζίνας με φαγητό που παρασκευάστηκε από οτιδήποτε διαθέσιμο αυτή τη στιγμή. Ανάμεσα στα δημοφιλή πιάτα που εισήγαγαν τα δημόσια εστιατόρια ήταν το kotlet mielony (κεφτέ), ένα είδος χάμπουργκερ που συχνά σερβίρεται με πουρέ τεύτλων και φρέσκα καρότα. Οι παραδοσιακές συνταγές διατηρήθηκαν κυρίως κατά τη διάρκεια της γιορτής Wigilia ( παραμονή Χριστουγέννων ), για την οποία πολλές οικογένειες προσπάθησαν να ετοιμάσουν 12 παραδοσιακά πιάτα. [22]

Μια δημοφιλής μορφή πιάτου με ψάρι ήταν, και εξακολουθεί να είναι, η πάπρικας ( paprykarz szczeciński ) από το λιμάνι της πόλης Szczecin , που συνήθως προστίθεται στα σάντουιτς ως άλειμμα. [23]

Zapiekanka , μια μπαγκέτα με λιωμένο τυρί, κρέας, μανιτάρια, κρεμμύδια και κέτσαπ. Ένα δημοφιλέςstreet foodμέχρι σήμερα που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970.

Σύγχρονη εποχή Επεξεργασία ]

Με την πτώση του κομμουνισμού στην Πολωνία το 1989, άνοιξε ένα κύμα νέων εστιατορίων και τα βασικά τρόφιμα ήταν και πάλι εύκολα διαθέσιμα. Αυτό οδήγησε στη σταδιακή επιστροφή της πλούσιας παραδοσιακής πολωνικής κουζίνας, τόσο στη μαγειρική στο σπίτι όσο και στα εστιατόρια. Ταυτόχρονα, εστιατόρια και σούπερ μάρκετ προώθησαν τη χρήση υλικών τυπικών άλλων κουζινών του κόσμου. Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων τροφών που άρχισαν να γίνονται κοινά στην Πολωνία ήταν τα κολοκυθάκια , τα κολοκυθάκια και πολλά είδη ψαριών. Κατά τους κομμουνιστικούς χρόνους, το φρέσκο ​​ψάρι ήταν διαθέσιμο ουσιαστικά μόνο στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η έλευση ενός κινήματος αργού φαγητού και μια σειρά από τηλεοπτικά προγράμματα αφιερωμένα στην κουζίνα, τόσο παραδοσιακή όσο και άλλη, έχουν κερδίσει δημοτικότητα. Το 2011, ένα νοσταλγικό βιβλίο μαγειρικής (γραμμένο στα αγγλικά) που συνδυάζει τις αναμνήσεις ενός παιδιού που μεγάλωνε την εποχή του Γκίρεκ με παραδοσιακές πολωνικές συνταγές κυκλοφόρησε στο Λονδίνο . [24] [25]

Το αμερικανικό φαγητό στην Πολωνία, πιο συχνά τα McDonald’s , KFC και Pizza Hut , μειώνονται σε δημοτικότητα καθώς οι Πολωνοί προτιμούν τη δική τους κουζίνα, συμπεριλαμβανομένου του γρήγορου φαγητού . απαιτείται παραπομπή ] Εν τω μεταξύ, τα κεμπάπ ντονέρ κερδίζουν δημοτικότητα. Ωστόσο, στο μεγαλύτερο μέρος της Πολωνίας μπορεί κανείς ακόμα να προμηθευτεί παραδοσιακό και πολύ δημοφιλές πολωνικό φαγητό του δρόμου, όπως η zapiekanka , μια μπαγκέτα που μοιάζει με πίτσα με τυρί, μανιτάρια, κρεμμύδι, κέτσαπ και μερικές φορές κρέας. Υπάρχουν επίσης πολλά μικρής κλίμακας εστιατόρια γρήγορης εξυπηρέτησης που σερβίρουν κεμπάπ , χάμπουργκερ, χοτ ντογκ και πολωνικάkiełbasa (λουκάνικο). Στη νότια ορεινή περιοχή, το oscypek που σερβίρεται με μαρμελάδα cranberry είναι ένα δημοφιλές street food.

Γεύματα διακοπών επεξεργασία ]

Χριστουγεννιάτικα πιάτα επεξεργασία ]

Barszcz z uszkami , ένα από τα παραδοσιακάπιάτα Wigilia

Το παραδοσιακό δείπνο της παραμονής των Χριστουγέννων που ονομάζεται Wigilia είναι χωρίς κρέας (εκτός από ψάρι) και συνήθως αποτελείται από barszcz ( μπορς ) με uszka (μικρά ζυμαρικά) – ένα κλασικό πολωνικό ορεκτικό για την παραμονή των Χριστουγέννων – ακολουθούμενο από πιάτα όπως τηγανητό κυπρίνο , κυπρίνο ή μπακαλιάρο με μήλο και πράσα, φρέσκια σαλάτα σε σαλάτα ή κυπρίνο . Παραδοσιακά, ο κυπρίνος (τηγανητό ή εβραϊκό στυλ) αποτελεί το κύριο συστατικό του γεύματος της παραμονής των Χριστουγέννων σε όλη την Πολωνία. Άλλα δημοφιλή πιάτα, που τρώγονται την επόμενη μέρα, περιλαμβάνουν τουρσί ρέγγα matjas , rollmops , pierogi με ξινολάχανο και μανιτάρια του δάσους ,ψαρόσουπα , kielbasa , ζαμπόν , bigos (αλμυρό στιφάδο με λάχανο και κρέας) και σαλάτες λαχανικών. Ανάμεσα στα δημοφιλή επιδόρπια είναι το μελόψωμο , το cheesecake, διάφορα φρούτα όπως τα πορτοκάλια , το κέικ με παπαρουνόσπορο, το makowiec ( makówki στη Σιλεσία ), το κομπότ φρούτων και το kluski με παπαρουνόσπορο και μελόψωμο. Τα τοπικά πιάτα περιλαμβάνουν το żurek , το siemieniotka (στη Σιλεσία ) και το kołduny , γεμιστές ζυμαρικά με μανιτάρια ή κρέας από τις ανατολικές περιοχές. [26]

Χοντρή Πέμπτη επεξεργασία ]

Pączki ή kreple , γεμιστό ντόνατ

Το Tłusty Czwartek , ή “Fat Thursday”, είναι ένα πολωνικό γαστρονομικό έθιμο την τελευταία Πέμπτη πριν απότη Σαρακοστή, που ισοδυναμεί μετην Ημέρα Τηγανιτών. Παραδοσιακά, είναι μια αφορμή για να απολαύσετε γλυκά και κέικ πριν από τις σαράντα ημέρες αποχής που αναμένεται από τους Καθολικούς μέχρι τηνημέρα του Πάσχα[27]

Τα πιο δημοφιλή γλυκά την Πέμπτη είναι το pączki , τα πολωνικά ντόνατς και το faworki (μερικές φορές αποκαλείται chrust ), που ισοδυναμεί με το γαλλικό beignet . Τα παραδοσιακά πολωνικά ντόνατς γεμίζονται με μαρμελάδα από ροδοπέταλο, μαρμελάδα δαμάσκηνο ή μήλο και καλύπτονται με γλάσο με φλούδα πορτοκαλιού ή σε σκόνη με ζάχαρη άχνη . Η παχιά Πέμπτη σηματοδοτούσε την αρχή μιας «Εβδομάδας παχιών», μιας περιόδου μεγάλης λαιμαργίας κατά την οποία οι Πολωνοί πρόγονοι κατανάλωναν πιάτα σερβιρισμένα με smalec (λαρδί), μπέικον και όλα τα είδη κρέατος. απαιτείται παραπομπή ]

Τα αρχικά ντόνατς, δημοφιλή μέχρι τον 16ο αιώνα, ήταν φτιαγμένα από την ίδια ζύμη με το ψωμί, γεμίζονταν με χοιρινό και τηγανίζονταν στο smalec . Μόνο αργότερα φτιάχτηκαν ως ζαχαροπλαστείο. απαιτείται παραπομπή ]

Πασχαλινό πρωινό επεξεργασία ]

Ένα τυπικό πασχαλινό πρωινό αποτελείται συχνά από αλλαντικά που σερβίρονται με σάλτσα χρένου και σαλάτες από παντζάρια, ψωμιά, bigos , żurek , kiełbasa , καπνιστός σολομός ή ρέγγα , μαριναρισμένες σαλάτες λαχανικών , πασχαλινή σαλάτα (ψιλοκομμένα βραστά αυγά, αρακάς , ćwikła , καρότο , parátoon και μήλο kes όπως κέικ σοκολάτας) , makowiec , mazurek και sernik .

Τοπικές κουζίνες επεξεργασία ]

Η Πολωνία έχει μια σειρά από μοναδικές τοπικές κουζίνες με τοπικές διαφορές στις παρασκευές και τα συστατικά. Για μια εκτενή λίστα με τα τυπικά πιάτα της Γαλικίας , του Κρέσυ , της Ποντλαχίας , της Μασοβίας (συμπεριλαμβανομένης της Βαρσοβίας ), της Μασουρίας , της Πομερανίας , της Σιλεσίας , της Μικρής Πολωνίας , των βουνών Τάτρα και της Μεγάλης Πολωνίας , δείτε τη Λίστα των πιάτων της πολωνικής κουζίνας .

Μεγάλη Πολωνία επεξεργασία ]

Χαρακτηριστικά για την Μεγάλη Πολωνία είναι διάφορα πιάτα από πατάτες – ειδικά το pyry z gzikiem (πατάτες με τυρί κουάρκ αναμεμειγμένο με κρέμα γάλακτος, κρεμμύδια και σχοινόπρασο). Δημοφιλή είναι επίσης τα πιάτα πουλερικών όπως το kaczka po poznańsku (κρέας πάπιας με κόκκινο λάχανο και ζυμαρικά μαγειρεμένα στον ατμό), η czernina (σούπα με αίμα πάπιας) και το κρέας χήνας που καταναλώνεται την ημέρα του Αγίου Μαρτίνου.

Άλλα διάσημα προϊόντα περιλαμβάνουν επίσης το rogale świętomarcińskie (κρουασάν γεμάτα με λευκούς σπόρους παπαρούνας), τηγανητό τυρί και μια μπύρα Grodziskie /Grätzer (φτιαγμένη από βύνη σιταριού καπνιστή βελανιδιάς και με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ).

Μικρή Πολωνία Επεξεργασία ]

Η πόλη της Κρακοβίας είναι διάσημη για το λουκάνικο kiełbasa krakowska και το σάντουιτς με κρέας maczanka krakowska . Χαρακτηριστικές είναι και κάποιες αυστριακές επιρροές λόγω του γεγονότος ότι η πόλη ανήκε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα στην Αυστροουγγαρία . Περιλαμβάνουν το κέικ Pischinger και το χοιρινό κοτόπουλο kotlet schabowy (σήμερα δημοφιλές σε ολόκληρη την Πολωνία). Δημοφιλή street food είναι τα bagels obwarzanki και τα ψητά σάντουιτς zapiekanki που πωλούνται στην πλατεία Plac Nowy.

Η περιοχή κοντά στο Nowy Sącz και τη Limanowa είναι πλούσια σε ποιοτικά δαμάσκηνα. δημοφιλή είναι τα αποξηραμένα που ονομάζονται suska sechlońska και το δαμάσκηνο κονιάκ slivovitz .

Οι ορεινές περιοχές της Μικράς Πολωνίας, ιδιαίτερα το Podhale, φημίζονται για τα τυριά από πρόβειο γάλα όπως το bundz , το κρεμώδες bryndza ή το καπνιστό oscypek . Άλλα δημοφιλή πιάτα περιλαμβάνουν ένα ρόφημα γάλακτος żętyca , μια σούπα με ξινολάχανο kwaśnica , το placek po zbójnicku (τηγανίτες πατάτας με γκούλας από πάνω) και ένα τσάι góral (τσάι με αλκοόλ).

Lubelszczyzna επεξεργασία ]

Πολλά πιάτα στην κουζίνα του Λούμπλιν έχουν εβραϊκές ρίζες, όπως το cebularz (ψωμί με κρεμμύδι και παπαρουνόσπορο) και το forszmak (σούπα με διάφορα είδη κρέατος).

Σημαντικό τοπικό συστατικό είναι το πλιγούρι – τυπικό πιάτο που αποτελείται από αυτό είναι μια πίτα που ονομάζεται pieróg biłgorajski .

Kashubia and Pomerania επεξεργασία ]

Λόγω της γειτνίασης με τη θάλασσα, χαρακτηριστικές για την περιοχή είναι διάφορες μορφές πιάτων με ψάρι, όπως śledź po kaszubsku (ρέγγα σε μαρινάδα ντομάτας με κρεμμύδι) και τηγανητό μπακαλιάρο ή μπακαλιάρο.

Άλλα διάσημα προϊόντα περιλαμβάνουν τη φράουλα Kashubian ( kaszëbskô malëna ), τα gingerbreads από το Toruń και τα αλκοολούχα ποτά από το Gdańsk: Goldwasser (λικέρ βοτάνων με νιφάδες φύλλου χρυσού) και machandel (βότκα αρκεύθου).

Στο Szczecin , τυπικά τοπικά προϊόντα είναι τα paszteciki (γλυκά με κρέας ή χορτοφαγική γέμιση) και το άλειμμα ψαριού paprykarz szczeciński . Εξάλλου, στις παραθεριστικές πόλεις κατά μήκος της δυτικής ακτής της Βαλτικής, δημοφιλή street food είναι τα σάντουιτς με ρέγγα, παρόμοια με τα γερμανικά Fischbrötchen .

Masovia επεξεργασία ]

Η σύγχρονη Βαρσοβία , ως πρωτεύουσα, έχει μια πολύ κοσμοπολίτικη κουζίνα που συνδυάζει διάφορα διεθνή φαγητά. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης μερικά τυπικά παραδοσιακά πιάτα όπως ο πατσάς Βαρσοβίας, το pyzy z mięsem (ζυμαρικό πατάτας με κρέας) και οι χοιρινές αρθρώσεις σε ζελέ (δημοφιλές ως κυνηγός βότκας).

Διάσημα είναι πολλά επιδόρπια προέλευσης από τη Βαρσοβία, όπως το κέικ με κρέμα σοκολάτας wuzetka (πιθανώς το όνομά του από το Warsaw WZ Route ), το ptasie mleczko (μαρσμέλοου με σοκολάτα) και το pańska skórka (καραμέλες που πωλούνται παραδοσιακά στα νεκροταφεία κατά την Ημέρα των Αγίων Πάντων).

Από τη Βαρσοβία, τα τυπικά τοπικά προϊόντα περιλαμβάνουν μήλα από το Grójec και piwo kozicowe από την περιοχή Kurpie (ρόφημα αρκεύθου χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ).

Podlachia επεξεργασία ]

Η Podlachian κουζίνα έχει πολλές επιρροές από τη Λιθουανία, τη Λευκορωσία και την Τατάρ. Δημοφιλή πιάτα, γνωστά και από τις προαναφερθείσες κουζίνες, περιλαμβάνουν το kartacze (πατατόπιτες με κρέας), το babka ziemniaczana (πατατόπιτα) και το pierekaczewnik (κρεατόπιτα).

Εξάλλου, διάσημα είναι η σούπα με κρύο παντζάρι ή αγγούρι chłodnik , το τυρί koryciński και τα επιδόρπια: sękacz (κέικ σούβλας) και marcinek  [ pl ] (κέικ στρώσης με κρέμα).

Το Podlasie είναι επίσης γνωστό από τα υψηλής ποιότητας αλκοολούχα ποτά, όπως η βότκα με żubrówka και η σπιτική δυνατή βότκα duch puszczy .

Σιλεσία επεξεργασία ]

Η κουζίνα της Σιλεσίας συνδυάζει πολωνικές, γερμανικές, τσέχικές και αυστριακές επιρροές. Το πιο εμβληματικό πιάτο είναι η ρολάδα – ρολό μοσχαρίσιο μπιφτέκι που συνήθως σερβίρεται με ζυμαρικά Σιλεσίας και κόκκινο λάχανο. Άλλα δημοφιλή φαγητά είναι η σούπα με προζύμι żur śląski , οι κεφτέδες karminadle και το αίμα λουκάνικο krupniok .

Τυπικά επιδόρπια είναι το κέικ kołocz śląski , οι καραμέλες kopalnioki και οι γκοφρέτες oblaty śląskie .

Τα παραδοσιακά πιάτα από την Κάτω Σιλεσία περιλαμβάνουν το śląskie niebo (χοιρινό με αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά), το λικέρ βοτάνων Echt Stonsdorfer (σήμερα παράγεται στη Γερμανία, αλλά παρόμοιο προϊόν γνωστό ως Likier Karkonoski παράγεται στην Πολωνία) και μοντέρνο fast-food από το Βρότσλαβ – knysza .

Warmia–Masuria επεξεργασία ]

Η κουζίνα της Warmia-Masuria συνδέει γερμανικές και ανατολικές επιρροές (ειδικά από τις πρώην ανατολικές συνοριακές χώρες , επομένως έχει κάποιες ομοιότητες με την κουζίνα της Ποντλάχης). Λόγω πολλών λιμνών και δασών, είναι επίσης πλούσιο σε ψάρια, μανιτάρια και μέλι. Τα τυπικά παραδοσιακά πιάτα περιλαμβάνουν kartacze (ντάμπλινγκ πατάτας με κρέας), dzyndzałki (ζυμαρικά γεμιστά με πλιγούρι φαγόπυρου), klopsy królewieckie (μεταμπάλες με σάλτσα κάπαρης), sękacz (κέικ σούβλας) και ένα λικέρ με μέλι niedźwiedziówka .

Σούπες επεξεργασία ]

Όλες οι σούπες έχουν φρέσκο ​​ζωμό—φτιαγμένο από κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινά παϊδάκια, λαχανικά ή συνδυασμό πολλών—σε συνδυασμό με λαχανικά ρίζας. Το κρέας είτε ψιλοκομμένο και τρώγεται με σούπα, είτε χρησιμοποιείται για την παρασκευή του επόμενου πιάτου είτε τρώγεται μόνο του με ψωμί. Είναι σύνηθες να τρώμε δύο πιάτα κατά τη διάρκεια του δείπνου: (1) μια σούπα και (2) ένα άμυλο (πατάτα, ρύζι, πλιγούρι, ζυμαρικά) με κρέας, μαγειρευτά ή γλυκά πιάτα. Αν και οι σούπες με κρέμα ή πουρέ δεν είναι κοινές ή παραδοσιακές στην Πολωνία, εξακολουθούν να παρασκευάζονται λόγω της επιρροής της κουζίνας άλλων χωρών. Συχνά οι σούπες ασπρίζουν προσθέτοντας μια βουτιά ξινής ή διπλής κρέμας.

Η Zupa pomidorowa (σούπα ντομάτας) με ρύζι ή νουντλς είναι ένα δημοφιλές πιάτο ως μέρος ενός πολωνικού δείπνου.
Σούπα από νεαρά φύλλα παντζαριού Botwinka με βραστό αυγό, δημοφιλής στα τέλη της άνοιξης.
Żurek , μια ξινή σούπα σίκαλης με biała kiełbasa και αυγό
Αποξηραμένα μήλα, αχλάδια και δαμάσκηνα – ένα παραδοσιακό προϊόν της Πολωνίας, που χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, για την παρασκευή χριστουγεννιάτικων κομπόστας.
  • Zupa pomidorowa  – Λεπτή σούπα ντομάτας με πουρέ ντομάτας, λαχανικά ρίζας και ζωμό, που συνήθως σερβίρεται με ζυμαρικά ή ρύζι. συχνά προστίθεται ξινή κρέμα.
  • Kartoflanka  – Σούπα πατάτας με ρίζα λαχανικά.
  • Czarnina (ή czernina ) – Σούπα πάπιας με ζωμό πάπιας ή αίμα πάπιας, που δίνει στη σούπα ένα σκούρο, σχεδόν μαύρο χρώμα. Οι συνταγές ποικίλλουν πολύ, αλλά συχνά προστίθενται γλυκά και ξινά συστατικά, συνήθως ξύδι και συχνά ζάχαρη, χυμός φρούτων ή φρούτα όπως δαμάσκηνα ή αχλάδια. Συνήθως σερβίρεται με κρέας πάπιας καιχυλοπίτες τύπουKluskiΣτις μέρες μας δεν τρώγεται συχνά.
  • Chłodnik litewski  – Κρύα σούπα από ξινόγαλο ή κρέμα γάλακτος, νεαρά παντζάρια, αγγούρια και ψιλοκομμένο φρέσκο ​​άνηθο. Μερικές φορές προστίθενται σχοινόπρασο και ραπανάκια.
  • Botwinka  – Σούπα με φύλλα παντζαριού με πατάτες και ρίζα λαχανικά, σερβίρεται ζεστή.
  • Barszcz czerwony (κόκκινο μπορς) – Διαυγή σούπα παντζαριού χωρίς στοκ,παντζάριακαι προζύμι από παντζάρια. σερβίρεται μεuszka,krokietαπόnaleśniki,pasztecik,pierogi, και σπάνια με λευκά φασόλια, κόκκινα φασόλια ή πουρέ πατάτας. Είναι ένα πολύ σημαντικό πιάτο την παραμονή των Χριστουγέννων.
  • Zupa buraczkowa  – Σούπα παντζαριών με τριμμένα παντζάρια, πατάτες σε κύβους και λαχανικά με ρίζα. Μερικές φορές ονομάζεται «κόκκινο μπορς», όπως αυτό που μαγειρεύεται την παραμονή των Χριστουγέννων, παρόλο που δεν περιέχει προζύμι από παντζάρια. Είναι ελαφρώς γλυκό αλλά όχι ξινό.
  • Barszcz ukraiński (ουκρανικό μπορς) – Σούπα παντζαριού με προσθήκη λευκού λάχανου σε φέτες, λευκών ή κόκκινων φασολιών και ντομάτας σε κύβους ή πολτοποιημένες. Στην Ουκρανία, τα φασόλια δεν χρησιμοποιούνται σε αυτό το πιάτο.
  • Zupa szczawiowa  – Σούπα οξαλίδας από φύλλα οξαλίδας και ρύζι, που σερβίρεται με βραστό αυγό.
  • Flaki (ή flaczki ) – Μοσχαρίσιος ή χοιρινόςπατσάςστιφάδο μεμαντζουράνακαι μπαχαρικά. Οι χορτοφάγοι φτιάχνουν αυτή τη σούπα με μανιτάρια στρείδια.
  • Rosół  – Διαυγή κοτόσουπα που σερβίρεται με νουντλς, συνήθως κοντό φιδέ. Ο ζωμός αποτελείται από λαχανικά ρίζας και ολόκληρο κοτόπουλο, βοδινό κρέας ή και τα δύο.
  • Zupa grzybowa / pieczarkowa  – Μανιταρόσουπα από λευκά ή άγρια ​​μανιτάρια με πατάτες ή ζυμαρικά. Την παραμονή των Χριστουγέννων, αντ’ αυτού, σερβίρεται με ζυμαρικά łazanki ή uszka .
  • Zupa ogórkowa  – Μιαξινή σούπα αγγουριούαπόξινά, αλατισμένα αγγούρια.
  • Żur  – Ζυμωμένη σούπα δημητριακών από προζύμι σίκαλης ολικής αλέσεως, αν και προζύμι βρώμης χρησιμοποιείται στηΜικρά Πολωνίακαιτην Ποντλαχία, και προζύμι από φαγόπυρο χρησιμοποιείται στοΛούμπλιν[28] Όπως το żurek και το zalewajka , σερβίρεται με πουρέ πατάτας, βραστά αυγά, μαγειρεμένο και καπνιστό μπέικον καιbiała kiełbasa(λευκό kielbasa).
  • Żurek  – Ζυμωμένη σούπα δημητριακών, πιο ντελικάτη από το żur επειδή είναι φτιαγμένη από προζύμι από αλεύρι σίτου. Στην καθομιλουμένη (αλλά ακατάλληλα) αποκαλείται συχνά barszcz biały (λευκό bortscht). [28]
  • Zalewajka (σούπα σίκαλης) – Ζυμωμένη σούπα δημητριακών με ξινή σίκαλη. Σερβίρεται με λουκάνικο καπνιστό χοιρινό σε φέτες, μαγειρεμένο και καπνιστό μπέικον και χωριστά ψημένες και κομμένες σε κύβους πατάτες.
  • Barszcz biały  – Ζυμωμένη σούπα δημητριακών με αλεύρι σίτου. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται προζύμι λάχανου (χυμός ξινολάχανου) ή προζύμι αγγουριού (ξινός χυμός αγγουριού τουρσί). Ωστόσο, μπορούν να αντικατασταθούν με τη χρήση κιτρικού οξέος. [28]
  • Grochówka  – Σούπα μπιζελιού με αρακά, πατάτα, καρότο, ρίζα μαϊντανού, kielbasa ή τηγανητό μπέικον και μαντζουράνα.
  • Kapuśniak  –λάχανου τουρσίμε πατάτες, ριζώδη λαχανικά (ρίζα μαϊντανού, καρότα, σελινόριζα), μπέικον και χοιρινά παϊδάκια. [29]
  • Kwaśnica  – Σούπα με ξινολάχανο με πατάτες και παϊδάκια. Παρόμοιο με το kapuśniak , αλλά παραλείπει άλλα λαχανικά και έχει πιο ξινή γεύση. [29]
  • Forszmak lubelski  – Χοιρινό ή μοσχάρι, καπνιστό μπέικον, λευκά μανιτάρια, ξινισμένα αγγουράκια τουρσί, κόκκινη πιπεριά, πουρές ντομάτας, μπαχαρικά, κρεμμύδι και σκόρδο.
  • Chłodnik  – Κρύα σούπα από ωμά, μερικώς αναμεμειγμένα ή μαγειρεμένα και παγωμένα λαχανικά με γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος (όπως chłodnik αγγουριού ή chłodnik ντομάτας ). Συχνά σερβίρεται με μαγειρεμένες πατάτες, βραστά αυγά ή και τα δύο.
  • Zupa fasolowa (φασολάδα) – Φτιαγμένο με λευκά φασόλια, ριζώδη λαχανικά, καπνιστό λουκάνικο (kielbasa), τηγανητό μπέικον και μαντζουράνα.
  • Zupa kapuściana (λαχανόσουπα) – Φτιαγμένο με ζωμό, ψιλοκομμένο λευκό λάχανο, ρίζα λαχανικά, πουρέ ντομάτας και πατάτες.
  • Zupa jarzynowa (σούπα λαχανικών) – Φτιαγμένο με πατάτες, πράσινα φασόλια, ριζώδη λαχανικά, κουνουπίδι, μπιζέλια και μερικές φορές λαχανάκια Βρυξελλών.
  • Zupa ryżowa (σούπα ρυζιού) – Φτιαγμένο με ρύζι, πατάτες και λαχανικά ρίζας με κοτόπουλο.
  • Zupa koperkowa (σούπα άνηθο) – Φτιαγμένο με ζωμό κοτόπουλου, λαχανικά ρίζας, μεγάλη ποσότητα άνηθου, φρέσκο ​​κρεμμυδάκι, πατάτες ή πατάτες baby, και μερικές φορές με ξινή ή διπλή κρέμα.
  • Zupa chrzanowa (σούπα χρένο) – Φτιαγμένο με λευκό kielbasa, καπνιστό μπέικον ή χοιρινά παϊδάκια, κρέμα γάλακτος, χρένο, σκόρδο, πατάτες και λαχανικά ρίζας για ζωμό. μπορεί να σερβιριστεί με βραστά αυγά.
  • Zupa gołąbkowa  – Σούπα με κιμά, λάχανο, πουρέ ντομάτας, ντομάτες, ρύζι και μπαχαρικά.
  • Zupa kalafiorowa (σούπα κουνουπιδιού) – Φτιαγμένο με ζωμό, πατάτες, μπουκίτσες κουνουπιδιού και λαχανικά ρίζας.
  • Zupa brokułowa (σούπα μπρόκολο) – Φτιαγμένο με ζωμό, πατάτες, μπουκίτσες μπρόκολου και λαχανικά ρίζας.
  • Zupa gulaszowa (σούπα γκούλας) – Φτιαγμένο με χοιρινό, μοσχάρι, πατάτες, κρεμμύδι ή πράσο, πασπάτα, πουρέ ντομάτας, πάπρικα και κόκκινη πιπεριά. Είναι παρόμοιο με το ουγγρικό γκούλας, ενώ το πολωνικό γκούλας είναι παρόμοιο με το pörkölt .
  • Zupa soczewicowa (ή soczewicy ) (σούπα φακής) – Φτιαγμένο με πράσινες ή κόκκινες φακές, σκόρδο, ντομάτες, πουρέ ντομάτας, κρεμμύδι και διπλή ή ξινή κρέμα. Μπορεί να σερβιριστεί με ζυμαρικά ή πατάτες.
  • Zupa owocowa (σούπα φρούτων) – Σερβίρεται κρύα με διαφορετικά φρούτα και ζυμαρικά κατά τη διάρκεια του ζεστού καλοκαιριού.

Κρέας και ψάρι επεξεργασία ]

Ένα τυπικό πολωνικό γεύμα: kotlety mielone (κοτολέτα χοιρινού κιμά), πατάτες, παντζάρια και τσάι με λεμόνι
Rolmopsy ( rollmops ), φιλέτα ρέγγας τουρσί, που σερβίρονται κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Παραδοσιακή έως πολωνική, γερμανική και εβραϊκή κουζίνα.
  • Baranina  – Ψητό, βραστό ή ψητό πρόβειο κρέας.
  • Bigos  – Στιφάδο με κυρίωςξινολάχανο, λάχανο και κρέατα όπως καπνιστήκιελμπάσακαι μπέικον. Περιέχει επίσης μανιτάρια, κρεμμύδια και μερικές φορές πουρέ ντομάτας. Είναι γνωστό ως «στιφάδο του κυνηγού» λόγω της προσθήκης θηραμάτων και αποκομμάτων άλλων κρεάτων.
  • Bitki wołowe z pieczarkami / grzybami  – Λεπτές φέτες μοσχάρι κοκκινιστό με μανιτάρια.
  • Bitki wieprzowe w sosie własnym  – Λεπτές φέτες χοιρινού σε σάλτσα, κοκκινισμένες με κρεμμύδια.
  • Golonka  – Μαγειρευτό χοιρινό κότσι ή τσαντάκι.
  • Gołąbki  – Ρολάκια λάχανου με κιμά και ρύζι ή πλιγούρι, που σερβίρονται με μανιτάρια, άνηθο ή σάλτσα ντομάτας. Για την παραμονή των Χριστουγέννων, το κρέας μπορεί να αντικατασταθεί με μανιτάρια. Μια ποικιλία με γέμιση μανιταριών και πατάτας βρίσκεται κυρίως στην Ανατολική Πολωνία λόγω της επιρροής από την Ουκρανία. Τα λαχανόφυλλα που χρησιμοποιούνται είναι απόλάχανο σαβαγιάρήλευκό λάχανο. Σπάνια μπορεί να γίνει μεκόκκινου λάχανουή ξινολάχανου. Οι σύγχρονες εκδόσεις περιλαμβάνουν χρήσηκινέζικου λάχανουή γέμιση τυλιγμένη σε φέτες κολοκυθιού. Αυτό το πιάτο είτε μαγειρεύεται είτε ψήνεται.
  • Gołąbki bez zawijania ( gołąbki χωρίς περιτύλιγμα) – Μεγάλοι κεφτέδες γεμάτοι με ψιλοκομμένο λάχανο, κρεμμύδι και ρύζι.
  • Gulasz  – Το στιφάδο με κρέας προέρχεται από το ουγγρικό pörkölt με κρεμμύδια, ντομάτες, κόκκινες πιπεριές και πάπρικα.
  • Karkówka  – Χοιρινός λαιμός, ψητός, ψητός ή κοκκινιστός με κρεμμύδια.
  • Kiełbasa  – Λουκάνικο, καπνιστό ή βραστό, συνήθως με χοιρινό. Αποτελεί βασικό στοιχείο της πολωνικής κουζίνας και διατίθεται σε δεκάδες ποικιλίες.
  • Kotlet mielony  – Μπουρέκι κιμάς (χοιρινό, χοιρινό-μοσχάρι ή γαλοπούλα) με αυγό, τριμμένη φρυγανιά, ψιλοκομμένα κρεμμύδια, βρεγμένο ψωμί και μπαχαρικά, συχνά τυλιγμένο σε τριμμένη φρυγανιά. Μερικές φορές γεμίζουν με τυρί, μανιτάρια ή και τα δύο.
  • Kotlet schabowy  – Κοτολέτα χοιρινού φιλέτου με λεπτή κοπανισμένη επικάλυψη με τριμμένη φρυγανιά. Είναι μια παραλλαγήσνίτσελ.
  • Kurczak Pieczony  – Ψητό κοτόπουλο.
  • Pieczeń cielęca  – Μοσχαρίσιο ψητό.
  • Pieczeń wieprzowa z winem  – Ψητό χοιρινό σε σάλτσα κρασιού.
  • Polędwiczki wołowe  – Κοκκινιστές φέτες κόντρα φιλέτο βοδινού.
  • Pulpety ή Klopsiki w sosie – Κεφτεδάκια  πολωνικού τύπουσε σάλτσα ντομάτα, μανιτάρια ή άνηθο.
  • Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami – Ρολά  κιμάμε μανιτάρια.
  • Schab Faszerowany  – Γεμιστό χοιρινό φιλέτο.
  • Wołowina Pieczona  – Βοδινό ψητό.
  • Zrazy zawijane  – Λεπτά μοσχαρίσια φιλέτα τυλιχτά και γεμιστά με μπέικον, μανιτάρια, μουστάρδα, αγγουράκια και κρεμμύδια.
  • Roladki schabowe/z kurczaka  – Λεπτά φιλέτα χοιρινού/κοτόπουλου τυλιχτά με γέμιση συμπεριλαμβανομένης της εκδοχής με τυρί.
  • Żeberka wędzone  – Καπνιστά εφεδρικά παϊδάκια .
  • Filet z dorsza  – Φιλέτο μπακαλιάρου με ή χωρίς κουρκούτι. Μπορεί να μαγειρευτεί στον ατμό ή να ψηθεί.
  • Łosoś  – Φιλέτο σολομού στον ατμό ή στο φούρνο.
  • Pstrąg  – Πέστροφα ποσέ ή ψητή.
  • Rolmopsy  – Φιλέτα ρέγγας τουρσί γεμιστά με τουρσί κρεμμύδι ή αγγούρια.
  • Ryba Smażona  – Τηγανητό φιλέτο ψαριού πανέ .
  • Śledzie  – Ρέγγα μαριναρισμένη σε λάδι ή ξύδι με κρεμμύδια.
  • Śledzie w śmietanie  – Ρέγγα μαριναρισμένη σε κρέμα γάλακτος με κρεμμύδια. Μπορούν επίσης να προστεθούν ξινισμένα αγγούρια, μήλα και μανιτάρια.
  • Zimne nogi  – Πολωνικό ζελέ αλμυρού με βάση τον ζωμό των οστών που παρασκευάζεται από χοιρινά μπούτια και σερβίρεται με ψιλοκομμένο κρέας και λαχανικά, όπως μπιζέλια ή καρότα. Σερβίρεται με λίγο ξύδι ή χυμό λεμονιού. Το πιάτο προέρχεται από την εβραϊκή κουζίνα. Εάν χρησιμοποιείτε κρέας εκτός από χοιρινό μπούτι, ονομάζεται galareta .

Με βάση το αλεύρι ή τις πατάτες επεξεργασία ]

  • Pierogi  – Ζυμαρικά σε σχήμα μισοφεγγαριού με διάφορες γεμίσεις. Τα αλμυρά pierogi μπορούν να γεμιστούν με ξινολάχανο και μανιτάρια, πατάτα,κουάρκκαι τηγανητό κρεμμύδι ( pierogi ruskie ,Ruthenian pierogi ), κιμά ή πλιγούρι φαγόπυρου και κουάρκ ή μανιτάρια. Το γλυκό πιερόγκι μπορεί να γίνει με γλυκό κουάρκ ή με φρούτα όπως βατόμουρα, φράουλες, κεράσια, δαμάσκηνα, σμέουρα, μήλα ή ακόμα και σοκολάτα. [30]
  • Uszka  – Μικροσκοπικά ζυμαρικά που παραδοσιακά γεμίζονται μόνο με μανιτάρια και κρεμμύδια. Άλλες γεμίσεις που χρησιμοποιούνται είναι μανιτάρια με ξινολάχανο ή σπάνια ψημένα[ χρειάζεται διευκρίνιση ]και κιμάς με κρεμμύδια. Όταν γεμίσουν με κρέας, σερβίρονται με διάφανομπορς,καθαρή μανιταρόσουπαήζωμό.
  • Kołduny  – Γεμιστές ζυμαρικά με ωμό κιμά και πρόβειο κρέας, μοσχαρίσιο κρέας, τηγανητά κρεμμύδια και μπαχαρικά. Το potato kalduny είναι ένα διαφορετικό πιάτο απότο Subcarpathiaπου φτιάχνεται από ζύμη πατάτας γεμάτη με twaróg (κουάρκ), πατάτες και κρεμμύδια.
  • Placki ziemniaczane / kartoflane  – Τηγανίτες πατάτας με τριμμένες πατάτες, κρεμμύδια, αυγά, αλεύρι σίτου και μαντζουράνα.
  • Pyzy  – Ζυμαρικά με πατάτες φτιαγμένα με ωμές, τριμμένες πατάτες, αυγό, αλεύρι και μερικές φορές γεμισμένες με κιμά. μετά μαγειρεμένο.
  • Knedle  – Ζυμαρικά πατάτας με μαγειρεμένες πατάτες και άμυλο. Συνήθως γεμίζουν με φρούτα, τα πιο δημοφιλή είναι τα δαμάσκηνα και οι φράουλες.
  • Kopytka  – Πατάτα σε σχήμα οπλής από μαγειρεμένες πατάτες, αυγό και αλεύρι. Συχνά σερβίρεται με τριμμένη φρυγανιά, ζάχαρη και λιωμένο βούτυρο ή τηγανητό μπέικον.
  • Pierogi / kluski leniwe  – Ζυμαρικά σε σχήμα οπλής από αλεύρι ή πατάτες, αυγά και κουάρκ.
  • Kluski śląskie  – Ζυμαρικά σε σχήμα ντόνατς φτιαγμένα με βραστές πατάτες και άμυλο πατάτας. Συχνά σερβίρεται με σάλτσα ή στιφάδο κρέατος.
  • Czarne / szare kluski  – Ζυμαρικά σε μαύρο ή γκρι χρώμα, από ωμές τριμμένες πατάτες και άμυλο πατάτας.
  • Pampuchy / kluski na parze / pyzy drozdżowe  – Ζυμαρικά από αλεύρι με μαγιά στον ατμό που σερβίρονται με γιαούρτι φρούτων ή μαρμελάδα. Μπορούν να σερβιριστούν και αλμυρά με σάλτσα ή γεμιστά με σοκολάτα.
  • Kluski kładzione (στρωμένα ζυμαρικά) – Ζυμαρικά από παχύρρευστο κουρκούτι με αλεύρι και αυγά σε βραστό νερό.
  • Lane Kluski (χυμένα ζυμαρικά) – Ζυμαρικά από αραιό κουρκούτι με αλεύρι, γάλα και αυγά, που συνήθως χύνονται κατευθείαν στη σούπα.
  • Zacierki (τριμμένα ζυμαρικά) – Τριμμένη ή ψιλοκομμένη ζύμη σε μικροσκοπικά μπαλάκια και ψημένη.
  • Naleśniki  – Πιο παχύρρευστη και παχύρρευστη εκδοχήκρέπες, που σερβίρεται με γλυκιά ή αλμυρή γέμιση.
  • Krokiety (κροκέτες) – Στην Πολωνία, φτιάχνονται από naleśniki , συχνά γεμισμένα είτε με ξινολάχανο και μανιτάρια ή ζαμπόν και τυρί, και στη συνέχεια διπλώνονται σαν μπουρίτο, παναρίζονται και τηγανίζονται. Σερβίρεται συνήθως με καθαρόμπορς.
  • Racuchy  – Τηγανίτες μαγιάς συχνά γεμιστές με μήλα και σερβίρονται μεζάχαρη άχνηήμαρμελάδα.
  • Łazanki  – Ζυμαρικά σε σχήμα τετράγωνων. Αυτή η πολωνική εκδοχή σερβίρεται με ξινολάχανο, κρεμμύδι και τηγανητόkielbasaή τηγανητό μπέικον.
  • Zapiekanka  – Σάντουιτς ανοιχτής όψης φτιαγμένο απόρολό βέκακομμένο στη μέση και με σάλτσα ντομάτας, μανιτάρια και τυρί. Το Zapiekanka μπορεί επίσης να είναι οτιδήποτε ψημένο σε κατσαρόλα με προσθήκη μείγματος αυγού και κρέμας, ώστε να συγκρατείται όταν αφαιρείται. Συνήθως περιλαμβάνει κρέατα, λαχανικά με πατάτες ή ζυμαρικά και από πάνω λιωμένο τυρί. Ένα ψημένο πολωνικό γρήγορο φαγητό.
  • Knysza  – Πολωνικό γρήγορο φαγητό με ρολό ψωμιού μαγιάς, γεμάτο με κόκκινο και λευκό λάχανο, ντομάτα, αγγούρι, αγγούρι τουρσί, κρεμμύδι, τηγανητό κρεμμύδι, καλαμπόκι και μερικές φορές τηγανητό κοτόπουλο με σάλτσα μαγιονέζας σκόρδου. Προέρχεται απότο Βρότσλαβ.
  • Smażone ziemniaki / bratkartofle  – Τηγανητές φέτες πατάτας (συχνά προηγουμένως μαγειρεμένες) συνήθως (1) τρώγονται με τηγανητό αυγό, (2) ανακατεύονται σε ομελέτα, κρεμμύδια και ψητές στη σχάρα ή (3) αναμειγνύονται με τηγανητή, κομμένη σε φέτεςkielbasa. Ολόκληρο το πιάτο και το σερβίρισμα με αυγά (γερμανικά:bratkartoffeln mit ei) ή λουκάνικο ( bratkartoffeln mit wurst ) προέρχονται από τη Γερμανία. Στην Πολωνία, τρώγεται συχνά με ένα ποτήρι ξινόβουτυρόγαλαήκεφίρ.
  • Makaron z jajkiem  – Τηγανητά (μαγειρεμένα) ζυμαρικά με τηγανητά κρεμμύδια, αυγά ομελέτα και βούτυρο. Μερικές φορές μπορεί να προστεθεί τυρί, μπέικον ή ζαμπόν. Είναι μια εκδοχή του ιταλικού σπαγγέτι καρμπονάρα ( ιταλικά : spaghetti con uova e cipolla ).

Συνοδευτικά και σαλάτες επεξεργασία ]

  • Kasza  – Μαγειρεμέναπλιγούρια; πιο δημοφιλή είναι τα πλιγούρια από φαγόπυρο, κριθάρι, κεχρί και σιτάρι.
  • Mizeria  – Παραδοσιακή πολωνική σαλάτα με φέτες αγγουριών, κρέμα γάλακτος και μπαχαρικά. χρησίμευε ως πλάι.
  • Surówka z jabłka i marchewki  – Καρότο σαλάτα με καθαρισμένα και τριμμένα καρότα, μήλα, λάδι και χυμό λεμονιού.
  • Surówka z ogórków i pomidorów  – Σαλάτα με αγγούρια, ντομάτες, κρεμμύδια και λάδι ή κρέμα γάλακτος.
  • Ziemniaki gotowane  – Απλές βραστές πατάτες πασπαλισμένες με άνηθο.
  • Tłuczone ziemniaki  – Πουρέ πατάτας.
  • Surówka z białej kapusty  – Σαλάτα με τριμμένο λάχανο, καρότα και μπαχαρικά, συχνά με τριμμένα μήλα.
  • Surówka z kiszonej kapusty  – Σαλάτα με ξινολάχανο, καρότα, μαϊντανό, μήλα και χυμό λεμονιού.
  • Sałatka warzywna ή Jarzynowa  – Σαλάτα με μαγειρεμένα λαχανικά όπως ρίζα μαϊντανού, καρότο, πατάτες, σελινόριζα, αγγουράκια τουρσί σε άλμη και μαγειρεμένα αυγά σε μαγιονέζα και μουστάρδα. Επίσης συχνά περιέχει καλαμπόκι, αρακά, μήλο, κρεμμύδι, πράσο ή ακόμα και κόκκινα φασόλια. Ένα παραδοσιακό πολωνικό συνοδευτικό.
  • Kapusta zasmażana  – Λάχανο τουρσί ή λευκό λάχανο τηγανητό με κρεμμύδια και μπαχαρικά, συχνά με τηγανητό μπέικον.
  • Kapusta na gęsto  – Λευκό λάχανο κοκκινιστό με κρεμμύδια, άνηθο και διπλή κρέμα.
  • Surówka  – Οποιαδήποτε σαλάτα από ωμά λαχανικά με ψιλή ξίδι, λάδι, κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι.
  • Sałatka  – Οποιαδήποτε σαλάτα από μαγειρεμένα λαχανικά, συνήθως με μαγιονέζα.
  • Sałatka burakowa / τάρτα buraczki  – Μαγειρεμένη και τριμμένη παντζαροσαλάτα. μπορεί να γίνει ζεστό ή κρύο.
  • Ćwikła  – Μαγειρεμένα και τριμμένα παντζάρια με πάστα χρένου και χυμό λεμονιού.
  • Fasolka szparagowa z czosnkiem  – Πράσινα φασόλια με σκόρδο και βούτυρο ή λάδι. προέρχεται από την Ιταλία.
  • Kalafior / fasolka szparagowa / brukselka z bułką tartą  – Μαγειρεμένο κουνουπίδι, πράσινα φασόλια ή λαχανάκια Βρυξελλών με σάλτσα πολονέζας από τηγανισμένη τριμμένη φρυγανιά σε βούτυρο.
  • Brokuł / kalafior z sosem czosnkowym  – Μαγειρεμένο μπρόκολο ή κουνουπίδι με σάλτσα σκόρδου .
  • Ogórek kiszony  – Πολωνικό αγγούρι τουρσί , ζυμωμένο σε άλμη που αποτελείται από άνηθο και άνθος, σκόρδο, αλάτι και μπαχαρικά.
  • Ogórek konserwowy  – Αγγούρι τουρσί σε ξύδι, το οποίο είναι μάλλον γλυκό και ξυδάτο στη γεύση.
  • Grzyby marynowane  – Μαριναρισμένα μανιτάρια .
  • Sałatka szwedzka  – Συντηρημένη σαλάτα με αγγούρια, κρεμμύδια, καρότα, ξύδι και μπαχαρικά.
  • Sałatka ziemniaczana  – Πατατοσαλάτα με μαγειρεμένες πατάτες, κρεμμύδια, αγγουράκια τουρσί, άνηθο και μαγιονέζα. μερικές φορές με προσθήκη καπνιστού μπέικον ή φιλέτα ρέγγας μαριναρισμένα σε λάδι ή ξύδι. Κατάγεται από τη Γερμανία.
  • Sałatka śledziowa  – Μαριναρισμένη ρέγγα σαλάτα με αγγουράκια τουρσί, κρεμμύδια και ξινή κρέμα. μερικές φορές προστίθενται αυγά και μήλα.

Ψωμί επεξεργασία ]

Περίπτερο ψωμιού σε Sanok , Πολωνία

Το ψωμί ( chleb ) και τα ψωμάκια ( bułka (ψωμάκι), bajgiel , rogal , bułka paryska ) αποτελούν ουσιαστικό μέρος της πολωνικής κουζίνας και παράδοσης εδώ και αιώνες. Σήμερα, το ψωμί παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά φαγητά στην πολωνική κουζίνα. Το κύριο συστατικό για το πολωνικό ψωμί είναι η σίκαλη ή το σιτάρι . Το παραδοσιακό ψωμί έχει τραγανή κρούστα, απαλό εσωτερικό και αξέχαστο άρωμα. Τέτοιο ψωμί φτιάχνεται με προζύμι , που του προσδίδει μια ξεχωριστή γεύση. Μπορεί να αποθηκευτεί για μια εβδομάδα περίπου χωρίς να σκληρύνει πολύ και δεν είναι εύθρυπτο όταν κόβεται.

Στην Πολωνία, το καλωσόρισμα με ψωμί και αλάτι (” chlebem i solą “) συνδέεται συχνά με την παραδοσιακή φιλοξενία (” staropolska gościnność “) των πολωνών ευγενών ( szlachta ), που υπερηφανευόταν για τη φιλοξενία τους. Ένας Πολωνός ποιητής του 17ου αιώνα , ο Wespazjan Kochowski , έγραψε το 1674: “Ω καλό ψωμί, όταν δίνεται στους επισκέπτες με αλάτι και καλή θέληση!” Ένας άλλος ποιητής, ο Wacław Potocki , ανέφερε αυτό το έθιμο. Το έθιμο, ωστόσο, δεν περιοριζόταν στην αριστοκρατία, καθώς οι Πολωνοί όλων των τάξεων τηρούσαν αυτήν την παράδοση, που αντικατοπτρίζεται στις παλιές πολωνικές παροιμίες . [31]Στις μέρες μας, η παράδοση τηρείται κυρίως τις ημέρες του γάμου, όταν οι νεόνυμφοι υποδέχονται με ψωμί και αλάτι από τους γονείς τους κατά την επιστροφή από τον εκκλησιαστικό γάμο .

Επιδόρπια και γλυκά επεξεργασία ]

Makowiec ( ρολό παπαρουνόσπορου )
Sernik ( τυρόπιτα )
  • Μπέζα  – Είδος γλυκιάςμαρέγκαςσε μορφή μπισκότου, περιστασιακά με επικάλυψη.
  • Makowiec  – Γλυκό ελβετικόρολόμε παπαρουνόσπορο, με σταφίδες, αποξηραμένα φρούτα και καρύδια.
  • Pączek  – Κλειστά ντόνατς γεμιστά με μαρμελάδα από ροδοπέταλα, άλλες κονσέρβες φρούτων,κρέμα γάλακτος, σοκολάτα ήκουάρκμε ζάχαρη.
  • Pierniki  – Μαλακές φόρμες μπισκότου με μελόψωμο pryanik , χωρίς γέμιση ή γεμιστό με μαρμελάδα διαφορετικών γεύσεων φρούτων και μερικές φορές καλυμμένο με σοκολάτα.
  • Sernik ( τυρόπιτα ) – Ένα από τα πιο δημοφιλή επιδόρπια στην Πολωνία. Είναι ένα κέικ που παρασκευάζεται κυρίως από twaróg , ένα είδος φρέσκου τυριού παρόμοιο με το κουάρκ. Μπορεί να ψηθεί ή στο ψυγείο. Μπορεί να αρωματιστεί με βανίλια, φλούδα λεμονιού ή φλούδα πορτοκαλιού. Μερικές φορές προστίθενται σταφίδες ή διάφορα φρέσκα φρούτα. Συνήθως επικαλύπτεται με επικάλυψη σοκολάτας ή πασπαλίζεται με νιφάδες καρύδας ή ξηρούς καρπούς. Είναι πολύ δημοφιλές να το γαρνίρουμε με γλυκό ζελέ με ποικιλία φρέσκων φρούτων όταν είναι άψητο.
  • Mazurek  –Πίταπου ψήνεται ιδιαίτερα τηνπαραμονή των Χριστουγέννωνκαιτο Πάσχα, φτιαγμένη μεζαχαροπλαστική. Υπάρχουν παραλλαγές με διαφορετικές γεμίσεις, όπως πάστα καρυδιού,dulce de lecheήganacheμεαποξηραμένα φρούτα,ζαχαρωμένα φρούτακαιξηρούς καρπούς.
  • Chałka  – Γλυκό λευκό ψωμί από σιτάρι εβραϊκής προέλευσης ( challah ).
  • Kogel mogel (αυγολέμονο) – Παρασκευάζεται από κρόκους αυγών, ζάχαρη και αρώματα όπως μέλι, βανίλια ή κακάο. Παραδοσιακό για τους Πολωνούς Εβραίους.
  • Krówki  – Πολωνικόφοντάν; μαλακέςκαραμέλας.
  • Napoleonka  – Πολωνικού τύπουκρέμα πίταςαπό δύο στρώσειςσφολιάτας, γεμισμένη με κρέμα ζαχαροπλαστικής βανίλιας, συνήθως πασπαλισμένη μεζάχαρη άχνη. Στενός συγγενής του γαλλικούμιλφέιγ. Μια εναλλακτική αλλά λιγότερο δημοφιλής εκδοχή είναι η kremówka , που συχνά γεμίζεται με σαντιγί αντί για κρέμα κρέμας.
  • Keks  – Κέικ με ζαχαρωμένα και αποξηραμένα φρούτα.
  • Babka  – Πολωνική εκδοχήκέικ λιβρών, φτιαγμένο με ή χωρίς μαγιά. Σερβίρεται με ζάχαρη άχνη ή άχνη. Μπορεί να γίνει σανμαρμάρινο κέικ.
  • Miodownik  – Κέικ μελιού με στρώσεις γεμιστό με κρέμα ζαχαροπλαστικής βανίλιας καιganacheαπό πάνω.
  • Orzechowiec  – Κέικ με στρώσεις με ξηρούς καρπούς με γέμιση κρέμας ζαχαροπλαστικής βανίλιας και kajmak , από πάνω με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς.
  • Ciasto marchewkowe  – Κέικ καρότου με προσθήκη ξηρών καρπών και μέλι, μερικές φορές στρωμένο με σαντιγί.
  • Ciasto bez pieczenia / na zimno  – Διάφοροι τύποι άψητων και ψυγμένων κέικ από μπισκότα, κουφέτα , κράκερ ή παντεσπάνι με γέμιση βανίλιας, σαντιγί, καρύδας, ζελέ, μασκαρπόνε, σιμιγδάλι ή παπαρουνόσπορου. Συχνά ολοκληρώνεται με ganache.
  • Karpatka  – Κρεμόπιτα από δύο στρώσεις ζύμης choux γεμισμένη με κρέμα ζαχαροπλαστικής βανίλιας.
  • Wuzetka  – Σοκολατένιο παντεσπάνι με στρώσεις γεμιστό με μαρμελάδα και σαντιγί, που σχετίζεται με τηΒαρσοβία.
  • Ptasie mleczko  – Καραμέλα επικαλυμμένη με σοκολάτα με γέμιση μαλακήςμαρέγκαςσουφλέ).
  • Kisiel  – Διαυγές γλυκό υγρό φρούτων που μοιάζει με ζελέ, παρασκευασμένο με άμυλο, ζάχαρη και φρούτα ή χυμό φρούτων.
  • Budyń  – Πουτίγκα που συνήθως έρχεται σε πολλές διαφορετικές γεύσεις, όπως γλυκιά κρέμα, βανίλια, σοκολάτα, κεράσι και άλλα.
  • Faworki  – Ελαφρύ τηγανητό ζύμη καλυμμένο με ζάχαρη άχνη.
  • Pańska Skórka , Miodek  – Σκληρό ταφί που πωλείται στα νεκροταφεία κατά τη διάρκεια του Zaduszki και στο Stare Miasto (Παλιά Πόλη) στη Βαρσοβία .
  • Kutia  – Πιάτο με δημητριακά με σιτάρι, παπαρουνόσπορους, ξηρούς καρπούς, σταφίδες και μέλι. Όχι παραδοσιακά πολωνικά, αλλά σερβίρεται κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων στις ανατολικές περιοχές όπωςτο Białystokκαιη Podlachia.
  • Prince Polo – Πολωνική σοκολάτα.
  • Mieszanka Wedlowska  – Ποικιλία καραμέλα με επικάλυψη σοκολάτας.
  • Torcik Wedlowski  – Μεγάλη, κυκλική, σοκολατένια γκοφρέτα με χειροποίητα διακοσμητικά.
  • Pawełek  – Μπάρα σοκολάτας με αρωματική γέμιση, η πιο δημοφιλής περιέχει advocaat .
  • Śliwka w czekoladzie  – δαμάσκηνο με σοκολάτα .
  • Ryż z jabłkami  – Τύπος ρυζόγαλου ψημένου ή μαγειρεμένου με μήλα και κανέλα.

Ποτά Επεξεργασία ]

Μπύρα Tyskie . Η Πολωνία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός μπύρας στην Ευρώπη, παράγοντας 36,9 εκατομμύριαεκατόλιτρα.
Mead Półtorak , φτιαγμένο από φυσικό μέλι και φρούτο σταφυλιού, 16% alc. 750 ml (26 imp fl oz, 25 US fl oz).

Αλκοολικός επεξεργασία ]

Τα παραδοσιακά πολωνικά αλκοολούχα ποτά περιλαμβάνουν το υδρόμελι , τη μπύρα , τη βότκα ( παλιά πολωνικά : okowita , gorzała ) και σε μικρότερο βαθμό το κρασί . Τις τελευταίες δεκαετίες, η μπύρα έχει γίνει πολύ διαδεδομένη, ενώ το κρασί πίνεται λιγότερο συχνά. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η κατανάλωση κρασιού έχει αυξηθεί μαζί με την αύξηση της παραγωγής τοπικών κρασιών σταφυλιού σε μικρούς αμπελώνες στη Μικρά Πολωνία , την Υποκαρπάθια , τη Σιλεσία και τη Δυτική Πομερανίαπεριφέρειες. Μεταξύ των αλκοολούχων ποτών, η πολωνική βότκα —που παρασκευάζεται παραδοσιακά από δημητριακά ή πατάτες— έχει ουσιαστικά εκτοπίσει το άλλοτε ευρέως διαδεδομένο υδρόμελο . [32]

Πολωνικός μηλίτης

Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι η πρώτη παραγωγή βότκας έλαβε χώρα στην Πολωνία ήδη από τον 8ο αιώνα, ενώ έγινε πιο διαδεδομένη τον 11ο αιώνα. [33] Η πρώτη γραπτή αναφορά στον κόσμο του ποτού και της λέξης “βότκα” έγινε το 1405 από τον καταγραφέα πράξεων Akta Grodzkie [11] [ απαιτείται διευκρίνιση ] τα δικαστικά έγγραφα από το Παλατινάτο του Sandomierz στην Πολωνία. [11]

Η παραγωγή βότκας σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα ξεκίνησε στην Πολωνία στα τέλη του 16ου αιώνα. Τον 17ο και 18ο αιώνα, η πολωνική βότκα ήταν γνωστή στην Ολλανδία, τη Δανία, την Αγγλία, τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία, τη Βουλγαρία και τη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας. [34] Η βότκα ήταν το πιο δημοφιλές αλκοολούχο ποτό στην Πολωνία μέχρι το 1998, όταν την ξεπέρασε η μπύρα. [32]

Εκτός από τις καθαρές βότκες, η αρωματισμένη βότκα (γνωστή ως nalewka ) και τα λικέρ είναι επίσης δημοφιλή. Τα πιο σημαντικά είναι η Żubrówka (βότκα με χόρτο βίσωνας από την Podlasie ), η φυτική Żołądkowa Gorzka , η παλαιωμένη starka , το κονιάκ δαμάσκηνου śliwowica (ειδικά από το Łącko ), το λικέρ με μέλι krupnik , καθώς και το χρυσό, το χρυσό, το χρυσό, το φλασκί με το χρυσό, το χρυσό τσάντζο και το φλασκί ( ζουμπόλ) με καταγωγή από το Γκντανσκ .

Μη αλκοολούχο επεξεργασία ]

Παραδοσιακά, το kvass ( kwas chlebowy ) ήταν ένα ποτό που είχε υποστεί ζύμωση αρχικά δημοφιλές στους αγρότες, αλλά αργότερα εξαπλώθηκε στο szlachta και έγινε παγκόσμιο πολωνικό ποτό τον 14ο-15ο αιώνα. [35] Συνήθως παρασκευάζεται από ψωμί σίκαλης, συνήθως γνωστό ως μαύρο ψωμί , και δεν ταξινομείται ως αλκοολούχο ποτό στην Πολωνία, καθώς η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ κυμαίνεται συνήθως από 0% έως 2%. [35] Υπάρχουν πολλές εμπορικές και οικογενειακές παραλλαγές του ποτού. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν παραδοσιακές πολωνικές συνταγές. [36] [37] Παρά την παραγωγή του σε βιομηχανική κλίμακα στην Πολωνία κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου[38] άρχισε να χάνει τη δημοτικότητά του με τα αναψυκτικά μαζικής παραγωγής και το ανθρακούχο νερό τον 20ο αιώνα. [39] Παρέμεινε γνωστό κυρίως σε αγροτικές περιοχές της ανατολικής Πολωνίας. [40] Ωστόσο, το kvass άρχισε να επιστρέφει τον 21ο αιώνα, με πολλές νέες πολωνικές μάρκες να ξεκινούν. [41]

Στη σύγχρονη εποχή, το τσάι είναι ίσως το πιο δημοφιλές ρόφημα, που συνήθως σερβίρεται με μια φέτα λεμόνι και γλυκαίνεται είτε με ζάχαρη είτε με μέλι. Το τσάι ήρθε στην Πολωνία από την Αγγλία λίγο μετά την εμφάνισή του στη Δυτική Ευρώπη , κυρίως λόγω των Ολλανδών εμπόρων. Ωστόσο, η επικράτηση του αποδίδεται στους Ρώσους τον 19ο αιώνα – αυτή την εποχή τα σαμοβάρια που εισάγονται από τη Ρωσία γίνονται συνηθισμένα στα πολωνικά σπίτια. Το τσάι με γάλα ονομάζεται bawarka . [42]

Ο καφές πίνεται ευρέως από τον 18ο αιώνα, όταν η Πολωνία συνόρευε με την Οθωμανική Αυτοκρατορία .

Άλλα ποτά που καταναλώνονται συχνά περιλαμβάνουν βουτυρόγαλα , κεφίρ , ξινόγαλα , στιγμιαίο καφέ , διάφορα μεταλλικά νερά , χυμούς και πολλές μάρκες αναψυκτικών . Ένας σημαντικός αριθμός Πολωνών απολαμβάνει ανθρακούχο νερό και στους πελάτες στα εστιατόρια προσφέρεται πάντα να πίνουν νερό και ανθρακούχο (ανθρακούχο) νερό. [43]

Λίστες κοινών πολωνικών πιάτων που βρέθηκαν σε εθνικό επίπεδο επεξεργασία ]

Δείτε επίσης επεξεργασία ]

Leave a comment

Kατηγορίες

Related Articles

ΕΣΤΙΑΣΗΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΤΥΟ

Το καλλιτεχνικό Δίκτυο του ΠΑΣΚΕΔΙ

Πριν από δύο δεκαετίες, μια φλογερή ιδέα αναδείχθηκε ως ο σπόρος της...

ΕΣΤΙΑΣΗΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΑΣ ΔΙΚΤΥΟ

Το Παγκόσμιο Δίκτυο του ΠΑΣΚΕΔΙ

Πριν από δύο δεκαετίες, μια φλογερή ιδέα αναδείχθηκε ως ο σπόρος της...

ΕΣΤΙΑΣΗΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΤΥΟ

Το Επιστημονικό Δίκτυο του ΠΑΣΚΕΔΙ

Πριν από δύο δεκαετίες, μια φλογερή ιδέα έσπειρε το σπόρο της αλλαγής...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ

Το νόημα της Μεγάλης εβδομάδας

Ένα ταξίδι στον εορταστικό πυρήνα της Ελλάδας σε αλλοτινές εποχές. Κάθε Πάσχα...