Πως αμείβεται η 28η Οκτωβρίου όταν συμπίπτει με Κυριακή

23 Οκτωβρίου, 2018
Πως αμείβεται η 28η Οκτωβρίου όταν συμπίπτει με Κυριακή
Η 28η Οκτωβρίου είναι γιορτή για όλους τους Έλληνες, ωστόσο, δεν είναι αργία για όλους τους εργαζόμενους. Η 28η Οκτωβρίου έχει τον χαρακτήρα της προαιρετικής αργίας

Πως αμείβεται η 28η Οκτωβρίου όταν συμπίπτει με Κυριακή 

Η 28η Οκτωβρίου είναι γιορτή για όλους τους Έλληνες, ωστόσο, δεν είναι αργία για όλους τους εργαζόμενους. Η 28η Οκτωβρίου έχει τον χαρακτήρα της προαιρετικής αργίας, οπότε πολλές επιχειρήσεις δουλεύουν κανονικά, με την εστίαση να είναι η βασικότερη ανάμεσά τους. Συνεπώς, η απασχόληση των εργαζομένων ανήκει αποκλειστικά στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη…

Τι ισχύει, όμως, όταν η 28η Οκτωβρίου συμπίπτει με ημέρα Σάββατο ή Κυριακή όπως φέτος;

Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν την Κυριακή 28η Οκτωβρίου οφείλουν σε όσους απασχοληθούν να αποδώσουν ημερομίσθιο και προσαύξηση 75%. Αυτή υπολογίζεται επί του νόμιμου ωρομίσθιου για όσες ώρες απασχοληθούν. Σε όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό, η προσαύξηση 75% υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους.

Φυσικά, σε περίπτωση που ο εργαζόμενος απουσιάσει αδικαιολόγητα, τόσο ο ημερομίσθιος όσο και ο μισθωτός δεν δικαιούνται τις αντίστοιχες αποδοχές… 

Αντίθετα, οι επιχειρήσεις που δεν θα λειτουργήσουν την Κυριακή 28η Οκτωβρίου, οφείλουν στους εργαζόμενους αμοιβή με ημερομίσθιο, ένα ημερομίσθιο επί πλέον, δηλαδή θα πάρουν για την εβδομάδα αυτή 7 ημερομίσθια. Να συμπληρώσουμε ότι για το 7ο αυτό ημερομίσθιο δεν αναγνωρίζεται και επί πλέον ασφαλιστική ημέρα. Σε όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό, δεν προκύπτει τίποτα περισσότερο από τον μισθό τους.

Γενικός κανονισμός όταν συμπίπτει αργία με οποιαδήποτε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας

Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν λειτουργήσει, οφείλεται μόνο από τον εργοδότη στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο μισθωτούς, το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο. Στους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό δεν οφείλεται τίποτα περισσότερο. Αν η μέρα αυτή έχει ορισθεί ως ημέρα ανάπαυσης, σε περίπτωση αμοιβής με ημερομίσθιο, αυτό θα καταβληθεί κανονικά χωρίς να εργασθούν.

Ωστόσο, για επιχειρήσεις που λειτουργήσουν κανονικά, οφείλεται σε όσους απασχοληθούν αμοιβή με ημερομίσθιο το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% επ’ αυτού. Η προσαύξηση, όμως, υπολογίζεται επί του νόμιμου (αυτού, δηλαδή των συμβάσεων εργασίας) και όχι επί του καταβαλλόμενου. Όσοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό θα λάβουν μόνο την προσαύξηση 75% επί του 1/25 του μισθού. 

Να σημειωθεί ότι σε περιπτώσεις αργίας πάνω σε εργάσιμη ημέρα, η λειτουργία της επιχείρησης ανήκει αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη κι αν αυτός αποφασίσει να απασχοληθούν οι εργαζόμενοι, αυτοί είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν.

Όσον αφορά τον δημόσιο τομέα, η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα υποχρεωτικής αργίας και αντιμετωπίζεται αναλόγως. Να υπενθυμίσουμε ότι -αφού η 28η Οκτωβρίου δεν είναι υποχρεωτική αργία- δεν τίθεται θέμα αναπληρωματικής ανάπαυσης, σε περίπτωση απασχόλησης, εκτός αν συμπίπτει με Κυριακή. Επίσης, σε περίπτωση που η ημέρα αυτή, είχε οριστεί ως ημέρα ρεπό, δεν μεταφέρεται. 

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους