Οι 7 προτάσεις για την οικονομική στήριξη του κλάδου της Εστίασης λόγω κορωνοϊού

16 Μαρτίου, 2020
Οι 7 προτάσεις για την οικονομική στήριξη του κλάδου της Εστίασης λόγω κορωνοϊού
Οι 7 προτάσεις για την οικονομική στήριξη του κλάδου της Εστίασης λόγω κορωνοϊού - Οι επιχειρήσεις πρέπει να μπορέσουν να επιβιώσουν και να προστατευτούν τις χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Δείτε το ΥΠΟΜΝΗΜΑ που στάλθηκε στον Πρωθυπουργό

Το ΠΑΣΚΕΔΙ, με αίσθημα ευθύνης και με βαθιά ανησυχία απέναντι στις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία του COVID-19 (κορωνοϊού) και τις επιπτώσεις της στη χώρα μας, στέκεται δίπλα σε κάθε συντονισμένη προσπάθεια των αρμόδιων αρχών για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, διαβεβαιώνουμε τη στήριξή μας στην απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με στόχο την πρόληψη απέναντι στην ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού, έχοντας προβεί σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις ενημέρωσης και συστάσεων προς τα καταστήματα του κλάδου μας.

Ωστόσο, οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών και το κλίμα που έχει προκληθεί, έχουν, όπως είναι αναμενόμενο, καταστροφική επίπτωση στη λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου, με τον κύκλο εργασιών να βρίσκεται ήδη -μετά και τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις και την αναστολή λειτουργίας δημόσιων δομών, όπως σχολεία, πανεπιστήμια κ.ά.- σε πτώση που αγγίζει κατά μέσο όρο το 70%.

Παράλληλα, όπως είναι κατανοητό, στην Εστίαση, είναι αδύνατον να εφαρμοστούν εναλλακτικές πρακτικές εξ αποστάσεως απασχόλησης που να καλύψουν επάξια τις ανάγκες σε τζίρο που έχουν επιχειρήσεις για την επιβίωσή τους.

Το γεγονός αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου μας, ενώ την ίδια στιγμή, πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί ο χρόνος της επαναφοράς από τη διαμορφωθείσα αυτή κατάσταση, αφήνοντας, ουσιαστικά, εντελώς μετέωρους τόσο επιχειρηματίες, όσο και τους εργαζόμενους του κλάδου.

Εκτιμώντας αυτή την κρίσιμη κατάσταση, ως ΠΑΣΚΕΔΙ προχωρήσαμε σε Υπόμνημα προς το υπουργείο Οικονομικών, παραθέτοντας τις παρακάτω στοχευμένες προτάσεις στήριξης του κλάδου της Εστίασης, προκειμένου, με πνεύμα σύνεσης και ομοψυχίας, οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να επιβιώσουν και να προστατευτούν οι χιλιάδες θέσεις εργασίας που προσφέρουν σε συμπολίτες μας.

Αναλυτικά προτείνονται:

α) Άμεση μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 50% για την περίοδο από 01/03/2020 έως και ‪31/12/2020, όπως και την ένταξη του κλάδου της Εστίασης στις ευπαθείς ομάδες, προκειμένου η ΔΕΗ να συμπεριλάβει τις επιχειρήσεις του κλάδου στο Κοινωνικό τιμολόγιο, τουλάχιστον έως το τέλος του τρέχοντος έτους, δίνοντας την δυνατότητα αποπληρωμής των ήδη υπαρχόντων οφειλών σε 12 άτοκες δόσεις.

β) Αναστολή της καταβολής του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων του κλάδου έως και ‪την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους και μετά την ημερομηνία αυτή το σύνολο των μη καταβληθεισών εισφορών να κεφαλαιοποιηθεί και να αποπληρωθεί σε είκοσι τέσσερις (24) άτοκες δόσεις.

γ) Άμεση μείωση στο 13% του ΦΠΑ και για τον καφέ και τα ροφήματα, ως ελάχιστο μέτρο μακροπρόθεσμης στήριξης του κλάδου και διόρθωσης μιας αδικαιολόγητης στρέβλωσης που εξακολουθεί να υφίσταται, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις σας.

δ) Εξέταση της δυνατότητας προσωρινής αναστολής των φορολογικών και δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων του κλάδου, εφόσον η έκτακτη κατάσταση παραταθεί πέραν των τεσσάρων (4) μηνών.

ε) Παράλληλα, πρέπει να επισημανθεί ότι στην αγορά διαμορφώνονται συνθήκες ουσιαστικής μείωσης των ενοικίων καταστημάτων εστίασης (τουλάχιστον για το κρίσιμο διάστημα των προσεχών μηνών). Ήδη, υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις μειώσεων ενοικίων που φτάνουν ακόμα και το 60%, σε μία προσπάθεια επιβίωσης των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, γεγονός που καταδεικνύει ότι από την πλευρά αρκετών ιδιοκτητών υπάρχει κατανόηση της έκτακτης και εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης.

στ) Κρίνεται, επίσης, απαραίτητη η άμεση και ουσιαστική οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων με χρηματικές αποζημιώσεις, καθώς, πέρα από τις παρατάσεις φορολογικών απαιτήσεων, οι επιχειρηματίες χρειάζονται άμεση βοήθεια προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν μετά τις τεράστιες απώλειες που αναμένεται να φέρει τόσο στις επιχειρήσεις τους, όσο και σε προσωπικό επίπεδο, τούτη η περίοδος καταστροφής.

ζ) Τέλος, θεωρούμε πολύ σημαντικό να υπάρξει οικονομική βοήθεια αλλά και κρατική μέριμνα με τον Τειρεσία, προκειμένου να βρεθεί λύση για επιταγές που έχουν κοπεί από επιχειρήσεις του κλάδου προς τους προμηθευτές τους, ωστόσο, λόγω του ακραίου αυτού φαινομένου, θα είναι αδύνατο για τις περισσότερες επιχειρήσεις να μπορέσουν να τις καλύψουν τόσο στο άμεσο διάστημα, όσο και για μια εύλογη χρονική περίοδο μετά το πέρας των αυστηρών μέτρων.

 


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους