ΜΥΚΟΝΟΣ. Αξίζει να εργαστεί κάποιος ως σερβιτόρος κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου στη Μύκονο; Η απάντηση δεν είναι απλή και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το Newsbeast βρέθηκε στο νησί των Ανέμων και συνομίλησε με αρκετούς σερβιτόρους που απασχολούνται αυτή την περίοδο σε εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, beach bar, νυχτερινά κλαμπ αλλά και φούρνους γνωστών επωνυμιών που έχουν ανοίξει παραρτήματα εκεί και εξυπηρετούν εκατοντάδες πελάτες καθημερινά.

Καταρχάς οι μισθοί δεν είναι «τρελοί» όπως πολλοί μπορεί να φαντάζονται, καθώς κυμαίνονται από 1.200 έως και 1.500 ευρώ τον μήνα για οκτάωρη εργασία έξι ημερών την εβδομάδα και ένα ρεπό που δίδεται συνήθως από Δευτέρα έως και Πέμπτη, καθώς τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα όλες οι επιχειρήσεις δουλεύουν με πλήρες προσωπικό ώστε να εξυπηρετείται η πελατεία.

Οι μισθοί για τους σερβιτόρους που επιθυμούν να εργαστούν στην Μύκονο την τουριστική σεζόν κυμαίνονται από 1.200 έως και 1.500

Οι επιχειρηματίες προτείνουν ένα συγκεκριμένο ποσό για τους σερβιτόρους, που κυμαίνεται στην κλίμακα που προαναφέρθηκε, χρησιμοποιώντας όμως ως δέλεαρ και τα φιλοδωρήματα. Σου λέει «θα παίρνεις π.χ. 1.300 ευρώ τον μήνα, και όλα τα tips θα τα μοιράζεσαι εσύ και τα υπόλοιπα γκαρσόνια». Πόσα είναι αυτά; Εξαρτάται, από το μαγαζί που θα δουλέψεις και την κίνηση που θα έχει. Όπως δηλώνουν οι γνωρίζοντες, στα μεγάλα και γνωστά beach bar που σερβίρουν φαγητό, ποτά και καφέδες, τα φιλοδωρήματα μπορεί να φθάνουν και τα 500 ευρώ την εβδομάδα ή τον Αύγουστο ακόμη και τα 800 ευρώ την εβδομάδα. Προσοχή, όχι τον μήνα, την εβδομάδα! Κάποια από αυτά είναι και αφορολόγητα.

Δέλεαρ για τους υποψήφιους σερβιτόρους αποτελούν τα φιλοδωρήματα τα οποία μπορεί να φτάσουν και μέχρι 800 ευρώ την εβδομάδα

Η αλήθεια πάντως είναι ότι τα ωράρια σε γενικές γραμμές δεν τηρούνται όταν πρόκειται για βραδινές βάρδιες καθώς οι σερβιτόροι είναι υποχρεωμένοι να μείνουν στο μαγαζί μέχρι να αποχωρήσουν και οι τελευταίοι πελάτες από τα τραπέζια. Αυτό σημαίνει ότι το οκτάωρο μπορεί εύκολα γίνει εννιάωρο ή δεκάωρο.

Το οκτάωρο μπορεί εύκολα γίνει εννιάωρο ή δεκάωρο για έναν σερβιτόρο στην Μύκονο κατά τη βραδινή βάρδια αφού πρέπει να μείνουν μέχρι να αποχωρήσουν και οι τελευταίοι πελάτες

Υπάρχει όμως κι ένας άλλος παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο – ίσως τον καταλυτικότερο. Αφορά τη στέγαση του υπαλλήλου. Στις σοβαρές και μεγάλες επιχειρήσεις της Μυκόνου, ο ιδιοκτήτης παρέχει χώρο διαμονής για το υπαλληλικό προσωπικό. Δεν πηγαίνει δηλαδή ο σερβιτόρος από την Αθήνα στη Μύκονο και ψάχνει πού θα μείνει (αυτό το κάνουν «μονάχα οι freelancer, δηλαδή φωτογράφοι, ξεναγοί, κ.λπ. που έρχονται εδώ» όπως λένε). Έχει φροντίσει εγκαίρως ο επιχειρηματίας να προβεί σε συμφωνία κλείνοντας δωμάτια ή ένα ολόκληρο σπίτι για να μένουν τα γκαρσόνια.

notospress.gr