Πόσα ξοδεύουν σε υπηρεσίες εστίασης τα ελληνικά νοικοκυριά;

7 Ιανουαρίου, 2020
Πόσα ξοδεύουν σε υπηρεσίες εστίασης τα ελληνικά νοικοκυριά;
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, τα νοικοκυριά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δαπανούν περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε υπηρεσίες εστίασης - Ψηλά και η Ελλάδα.

Η Εστίαση αποτελεί έναν βασικό πυλώνα της Ελληνικής οικονομίας. Ταυτισμένη όσο σε λίγες χώρες με τη διασκέδαση, η Εστίαση της Ελλάδας αποτελεί κινητήριο δύναμη της οικονομίας, τόσο μέσα από τον τουρισμό, όσο και από τους ίδιους τους Έλληνες που αποδεδειγμένα ξοδεύουν αρκετά χρήματα για φαγητό και καφέ. Ακόμα και μέσα στα χρόνια της κρίσης, τα καταστήματα Εστίασης είδαν τον κόσμο να παραμένει πιστός και να βρίσκει λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς σε ένα εστιατόριο, μια ταβέρνα ή μια καφετέρια.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, τα νοικοκυριά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δαπανούν περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε υπηρεσίες εστίασης, όπως εστιατόρια και καφετέριες. Η Ιρλανδία είναι η χώρα με τις υψηλότερες δαπάνες σε φαγητό για το 2018 με 14,4%, ακολουθούμενη από την Ισπανία με 13% και τη Μάλτα 12,6%.

Ψηλά στη λίστα – στην τέταρτη θέση – βρίσκεται η Ελλάδα με ποσοστό 12,4%, αν και τα δεδομένα είναι του 2017 και όχι του 2018, όπως για τις υπόλοιπες χώρες.

Η Ολλανδία βρίσκεται στον αντίποδα αφού οι κάτοικοί της ξοδεύουν το 6,6% του εισοδήματός τους για καφέ, φαγητό και αντίστοιχες δραστηριότητες.

Αυτές οι τάσεις προσφέρουν σημαντικά συμπεράσματα για το ποια ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να είναι η θέση της Εστίασης στην ατζέντα της εκάστοτε Ελληνικής κυβέρνησης, σε αντίθεση με το ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ. Δυστυχώς, παρά την καθημερινή προσφορά των ιδιοκτητών και εργαζομένων στον κλάδο, η μόνιμη κατάσταση μέσα στον οποία καλούνται να δουλέψουν, είναι γεμάτη από αμφισβήτηση, πίεση και στοχοποίηση.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους