Κατά τον Αδωνι Γεωργιάδη για το ακριβό ρεύμα στην Ελλάδα φταίει, διαχρονικά, η αριστερά – προσωρινά όμως, μπορεί και να φταίει και το  ότι η ελληνική κυβέρνηση έβαλε λουκέτο στην λιγνιτική παραγωγή χωρίς να έχει διασφαλίσει την στοιχειώδη κάλυψη των απωλειών από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες.

Αυτήν την πραγματικότητα τουλάχιστον μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία της ΡΑΕ, που δείχνουν ότι όταν σε όλη την Ευρώπη πέφτουν κατακόρυφα οι τιμές χονδρικής του ρεύματος χάρις στην αύξηση της αιολικής παραγωγής, στην Ελλάδα συνεχίζουν να εκτοξεύονται. Και κρατούν την χώρα μας μακράν πρώτη στο κόστος χονδρικής του ρεύματος σε όλη την δυτική Ευρώπη.

Είναι αποκαλυπτικό ότι στις 20 Φεβρουαρίου, μετά τις ισχυρές ανεμοθύελλες που έπληξαν την κεντρική και βόρεια Ευρώπη και το υψηλό αιολικό δυναμικό που αποδεσμεύτηκε, σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. υπήρξε μεγάλη πτώση στις τιμές χονδρικής του ρεύματος.

Αυτό συνέβη διότι στο ημερήσιο μίγμα παραγωγής μπήκε μεγάλο ποσοστό ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές, με συνέπεια την κάθετη πτώση των τιμών κυρίως στις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Ακόμη και τότε όμως η Ελλάδα διατήρησε υπερτριπλάσιες τιμές χονδρικής από τους βόρειους εταίρους και μακράν υψηλότερες από τους υπόλοιπους νότιους.

Συγκεκριμένα, με βάση τον ημερήσιο ενεργειακό χάρτη της ΡΑΕ στις 20 Φεβρουαρίου η τιμή χονδρικής του ρεύματος στην Ελλάδα ήταν 199,3 ευρώ ανά MWh, έναντι 67,28 ευρώ στην Γερμανία, 94,34 ευρώ στην Γαλλία, 63,26 στην Δανία, 162,6 στην Ισπανία και 126,9 στην Βουλγαρία.

Οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα παραμένει πρωταθλήτρια, και δη με διαφορά, των ενεργειακών ανατιμήσεων στην Ευρώπη και εγείρει σοβαρά και αναπάντητα ερωτήματα προς την κυβέρνηση για τα αίτια αυτού του ρεκόρ – ερωτήματα, τα οποία δεν καλύπτονται από τα ιδεολογήματα Γεωργιάδη.

Οι ίδιοι αριθμοί αναδεικνύουν την ακρίβεια σε μείζον πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση, εντείνουν την φθορά της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις και απειλούν να ακυρώσουν κάθε πολιτικό σχεδιασμό του Μαξίμου. Η δημοσκόπηση της Alco για το Open έδειξε, για πρώτη φορά, διαφορά μικρότερη των 10 μονάδων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, και νέα άνοδο στα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ, με την ακρίβεια να αναδεικνύεται σε υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τους πολίτες.

Το ποσοστό της ΝΔ πέφτει στο 31,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στο 22,2%, το ΚΙΝΑΛ ανεβαίνει επίσης στο 14,1%, ενώ το  76% δηλώνει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών και η μείωση του ΕΝΦΙΑ βοήθησαν καθόλου ή βοήθησαν λίγο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Το κύμα της λαϊκής δυσαρέσκειας εισέπραξε και ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, όχι από τις δημοσκοπήσεις αλλά δια ζώσης στην Βουλή. Οι βουλευτές της ΝΔ μετέφεραν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, παρόντος του Κώστα Σκρέκα, τις διαμαρτυρίες των πολιτών από τις περιφέρειές τους για την εκτόξευση των τιμολογίων του ρεύματος. Μεταξύ των διαμαρτυρόμενων γαλάζιων βουκλευτών ήταν οι Γιώργος Βλάχος, Χρήστος Μπουκώρος και Γιάννης Αντωνιάδης, ενώ ο βουλευτής Λάρισας Χρήστος Κέλλας, χαρακτήρισε τον υπουργό Ενέργειας «ακριβοθώρητο».

Παρά την κλιμάκωση της κοινωνικής δυσφορίας, ωστόσο, η κυβέρνηση δεν δείχνει πρόθεση – ή και δυνατότητα – να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σκυλακάκης έθεσε υπό αίρεση ακόμη και το πολυσυζητημένο «δώρο Πάσχα», το εφάπαξ επίδομα στα ασθενέστερα στρώματα, λέγοντας πως το εάν τελικά θα δοθεί θα εξαρτηθεί από τα εάν θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, καθώς και από τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Το μήνυμα αυτό είναι ενδεικτικό της κλιμακούμενης πίεσης για την κυβέρνηση – πίεσης, που εκπορεύεται τόσο από τις επίμονες συστάσεις των Βρυξελλών για δημοσιονομική συγκράτηση όσο και από την ενεργειακή κρίση, η οποία κλιμακώνεται παράλληλα με την κρίση στην Ουκρανία. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Τράπεζα της Ελλάδας έχει προειδοποιήσει το οικονομικό επιτελείο να μην αναμένει αποκλιμάκωση των τιμών πριν από το τέλος του χρόνου, ενώ σε αντίστοιχη κατεύθυνση κινούνται και τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες και από τις μεγάλες διεθνείς τράπεζες.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, ανοίγουν ξανά και όλα τα πολιτικά ενδεχόμενα. Ήτοι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να επιμένει, και να μην θέλει, να πάει σε εκλογές πριν από το φθινόπωρο, οι εισηγήσεις όμως για εσπευσμένη προσφυγή στις κάλπες, ακόμη και έως το καλοκαίρι, επανέρχονται σε πρώτο πλάνο στις συσκέψεις του Μαξίμου.

ΠΗΓΗ