Νίκη Κωνσταντίνου πρόεδρος ΠΑΣΚΚΕΔΙ, στα dikaiologitika.gr: «Η κυβέρνηση διχάζει και πετάει το μπαλάκι σε εμάς»

29 Ιουνίου, 2021
ΝΙΚΗΚΟΝ

Έξαλλοι οι καταστηματάρχες της εστίασης με τα νέα μέτρα:

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η σημερινή ανακοίνωση για τον διαχωρισμό επιχειρήσεων σε αμιγείς και μικτους στην εστίαση και στην διασκέδαση

Πριν ακόμη το μέτρο τεθεί σε ισχύ, άτομα που απασχολούνται στον κλάδο μιλούν στο Dnews και κάνουν λόγο για κοινωνικό διχασμό, ενώ τονίζουν πως είναι αδύνατον να πραγματοποιούν ελέγχους σε στοιχεία που αποτελούν προσωπικά δεδομένα.

Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης, κα. Νίκη Κωνσταντίνου υποστηρίζει πως όλοι μας πρέπει να εμβολιαστούμε, ωστόσο αυτή η απόφαση το μόνο που θα επιφέρει είναι να καταστραφούν οι επιχειρήσεις, τονίζοντας παράλληλα ότι με το να μην υπάρχει σεβασμός στην ανθρώπινη αξία της επιλογής δεν θα γίνει τίποτα.

«Θα υπάρξει ένας διαχωρισμός σε αμιγείς και μικτούς χώρους της εστίασης που θα εξαρτάται από τον κάθε επιχειρηματία πως θα θέλει να λειτουργήσει, με εμβολιασμένους ή μη.

Θεωρώ ότι θα έπρεπε όλοι να έχουν εμβολιαστεί, όμως και «χθες» θα έπρεπε να έχουν φύγει όλοι οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού, διότι διχάζουν την κοινωνία. Φυσικά και πρέπει να εμβολιαστούμε, είμαι υπέρ, αλλά όχι με αυτό τον τρόπο.

Ούτε χρήματα χρειάζεται ο κόσμος, ούτε απαγορεύσεις, άλλου είδους ενημέρωση χρειάζεται. Ο κόσμος θα μπερδευτεί και τα καταστήματα, θα πρέπει να βρουν και μια νέα θέση εργασίας για αυτόν που θα τσεκάρει τα πιστοποιητικά κατά την είσοδο.

Διότι δεν φτάνει μόνο να δηλώσουμε τι χώρο θα έχουμε, θα πρέπει να τσεκάρουμε και ποιος μπαίνει.

Πως όμως; Με τα προσωπικά δεδομένα τι θα γίνει; Κάνουν τα εύκολα, δύσκολα.

Από την αρχή ήμασταν στο πλευρό της κυβέρνησης, είπαμε να κλείσουμε από την πρώτη στιγμή, είμαι υπέρ του εμβολιασμού, αλλά με αυτός ο τρόπος δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα. Με το να καταστραφούν οι επιχειρήσεις μας και να μην υπάρχει σεβασμός στην ανθρώπινη αξία της επιλογής πάλι δεν θα γίνει κάτι. Το μόνο σίγουρο είναι η καταστροφή».

Υπενθυμίζεται, ότι νωρίτερα οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσαν το πλαίσιο λειτουργίας χώρων εστίασης, αλλά και ψυχαγωγίας, το οποίο θα ισχύει από τις 15 Ιουλίου, το οποίο θα εξαρτάται από τον ίδιο τον επιχειρηματία αν θα δέχεται εμβολιασμένους ή νοσήσαντες ή αν θα δέχεται και τον λοιπό πληθυσμό.

«Είναι επιεικώς απαράδεκτα όλα αυτά που ειπώθηκαν», αναφέρει η κα. Τσιμπλή Αρετή, εργαζόμενη σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

«Είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να ελέγχουμε τον κόσμο που θα έρχεται στο μαγαζί. Θα πρέπει να προσλάβουμε έναν άνθρωπο για να κάνει αυτή τη δουλειά να ελέγχει τα πιστοποιητικά των πελατών που έχουν εμβολιαστεί και ίσως κάποιον άλλο να κάνει τεστ στους μη εμβολιασμένους, εκτός κι αν εννοούν ότι θα μας δείχνει ο κάθε μη εμβολιασμενος πελάτης το αρνητικό αποτέλεσμα του rapid test που θα έχει δηλώσει στην πλατφόρμα, χωρίς βέβαια να γνωρίζει κανείς αν όντως έχει κάνει το τεστ κι αν όντως είναι αρνητικό. Ότι συμβαίνει δηλαδή όλο αυτό το διάστημα με όλους τους εργαζόμενους».

Σημειώνεται ότι στους αμιγείς χώρους το ποσοστό χωρητικότητας θα είναι από 75% έως 85%. Στους μεικτούς από 25% έως 75% ενώ θα εξαρτάται από τον χώρο και τον βαθμό επικινδυνότητας της συνάθροισης. Στους μεικτούς χώρους θα είναι υποχρεωτικές οι μάσκες και στους αμιγείς όχι.

Οι πελάτες στους αμιγείς χώρους θα προσέρχονται με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και στους μεικτούς με το τεστ, ενώ ο έλεγχος θα γίνεται από μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα επιβεβαιώνει την γνησιότητα του πιστοποιητικού.

Η κα. Νάνσυ Βασιλειαδου, υπεύθυνη καφέ- μπαρ- εστιατορίου, δήλωσε πως για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση «πετάει το μπαλάκι» στις επιχειρήσεις.

«Δεν είμαστε ανακριτικά όργανα. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ζητήσει στοιχεία που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα ενός ατόμου. Η κυβέρνηση μας πετάει το μπαλάκι για ακόμη μια φορά. Διχάζει την κοινωνία, είτε με τα 150 ευρώ για όσους εμβολιάζονται (ηλικία 18-25), είτε τώρα με τα υποτιθέμενα προνόμια των εμβολιασμένων. Αυτός ο κοινωνικός διαχωρισμός είναι ντροπή. Ναι στα μέτρα προστασίας, ναι στην ατομική ευθύνη αλλά αυτή η απόφαση είναι κάτι τελείως διαφορετικό».

ΠΗΓΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους