Ο κλάδος της Εστίασης αλλάζει παγκοσμίως λόγω κορωνοϊού – Ποιες πρακτικές φαίνεται να γίνονται απαραίτητες

15 Απριλίου, 2020
Ο κλάδος της Εστίασης αλλάζει παγκοσμίως λόγω κορωνοϊού - Ποιες πρακτικές φαίνεται να γίνονται απαραίτητες
Πώς ο κορωνοϊός κατέστρεψε την εστίαση σε ένα βράδυ Θα καταφέρουν να επιβιώσουν τα εστιατόρια και μετά την κρίση του κορωνοϊού; Μονόδρομος τα delivery στην Εστίαση.

Η βιομηχανία της εστίασης απασχολεί περισσότερους από 15 εκατομμύρια ανθρώπους στις Η.Π.Α., οι οποίοι τώρα με την εξάπλωση του κορωνοϊού βρίσκονται σε απόλυτη αβεβαιότητα για το εργασιακό τους μέλλον. Εφόσον οι Αμερικανοί είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους και δεν βγαίνουν έξω για φαγητό, οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα και κάνουν ό,τι μπορούν για να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

Στο μεταξύ, ο Εθνικός Σύνδεσμος Εστιατορίων εκτιμά ότι 3 εκατομμύρια εργαζόμενοι στον χώρο της εστίασης έχουν χάσει ήδη τη δουλειά τους, ενώ το οικονομικό χτύπημα αυτής της πανδημίας υπολογίζεται γύρω στα 225 δις για τον φετινό Μάιο.  Μάλιστα, παρά το πακέτο στήριξης συνολικού ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, οι εστιάτορες εξακολουθούν να ανησυχούν για το εάν θα καταφέρουν να κρατήσουν όλο τους το προσωπικό και εν γένει την επιχείρησή τους και μετά την κρίση που έχει προκληθεί λόγω του COVID-19.  

David Chang: Η στροφή στο delivery θα είναι οριστική, πιστεύει ένας από τους γνωστούς και πιο αγαπητούς σεφ στον πλανήτη και δηλώνει βαθιά προβληματισμένος για το μέλλον της βιομηχανίας εστίασης.

Από το 2004 που επαναπροσδιόρισε την αντίληψη σχετικά με το τι σημαίνει σπουδαίο εστιατόριο, με το άνοιγμα του Momofuku Noodle Bar στο Μανχάταν, ο διάσημος Αμερικανο-κορεάτης σεφ που αποτελεί ίνδαλμα παγκοσμίως στον κόσμο του φαγητού για τις φρέσκες αντιλήψεις του, έχει ανοίξει πάνω από μια ντουζίνα ακόμα εστιατόρια στον κόσμο, είναι ο δημιουργός και ο σταρ της γαστριμαργικής σειράς του Netflix «Ugly Delicious» και σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει και το βιβλίο απομνημονευμάτων του με τίτλο «Eat a Peach». 

Όλα αυτά όμως έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα αυτές τις δύσκολες μέρες, με τον πλανήτη υπό την απειλή πανδημίας και τα εστιατόρια παγκοσμίως στο χείλος της καταστροφής.

«Δεν υπερβάλλω διόλου όταν λέω ότι χωρίς σημαντική παρέμβαση εκ μέρους της κυβέρνησης, αυτό θα είναι το τέλος της βιομηχανίας εστίασης» δηλώνει ο Chang στη συνέντευξη που έδωσε στους New York Times. Και συνεχίζει: Φοβάμαι ότι θα επικρατήσει το “φέρε μου το φαγητό και δεν με νοιάζει από πού προέρχεται και πώς φτιάχτηκε”. Ίσως αυτό αποτελεί μια μεταφορά για όλα μας τα προβλήματα. Είναι κρίμα πάντως, γιατί ποτέ στην ιστορία του κόσμου δεν υπήρξε τόση γνώση για το φαγητό όσο αυτή που έχει η σύγχρονη γενιά. 

«Ακόμα και αν υπάρξει όμως μια τέτοια παρέμβαση, φοβάμαι ότι δεν θα είναι αρκετή για τους ανθρώπους που την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Κατά κάποιον τρόπο, θα ζήσουμε το αντίθετο του 2008. Τότε ενίσχυσαν τις μεγάλες τράπεζες και τις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες για να μην κλείσουν και τώρα, το 2020, γίνεται λόγος για δουλειές που δεν ανήκουν στην κατηγορία των “απαραίτητων” υπηρεσιών…». 

Ο David Chang στο Momofuku Noodle Bar του Μανχάταν «Φοβάμαι ότι θα επιβιώσουν μόνο οι μεγάλες αλυσίδες εστιατορίων… Η δουλειά μας είναι από τις πιο ευάλωτες και εκτεθειμένες. Ξέρετε πόσους πολλούς επιτυχημένους σεφ γνωρίζω που αυτήν τη στιγμή που μιλάμε τους έχουν μείνει λεφτά για ένα δεκαήμερο ακόμα;… Αν τα μεγάλα και τα διάσημα εστιατόρια που ανήκουν σε εταιρείες έχουν τέτοιο πρόβλημα επιβίωσης, φανταστείτε κάποιον που, μετά από αγώνες και βάσανα, κατάφερε φέτος να ανοίξει τη δική του πιτσαρία, για να του τύχει τώρα αυτό». Ένας τρόπος για να στηρίξει το κοινό τα αγαπημένα του εστιατόρια –όσα συνεχίζουν να λειτουργούν ως take away– είναι, σύμφωνα με τον Chang, να παραγγέλνει από αυτά όσο μπορεί και για όσο διαρκέσει η καραντίνα: «Σε πρώτο χρόνο, αυτό είναι το σημαντικό, να συνεχίσουν να λειτουργούν. Αν συνεχίσει όμως η κατάσταση να πηγαίνει τόσο άσχημα όσο φαίνεται, το τοπίο θα αλλάξει για πάντα. Θα είναι ένας άλλος κόσμος». 

Πιστεύει ότι στο μέλλον η στροφή προς το delivery θα είναι οριστική; «Με μια λέξη, ναι. Έτσι κι αλλιώς, πίστευα ότι θα συνέβαινε αυτό στα επόμενα 10, 15 χρόνια και ουδείς θα έδινε μεγάλη σημασία, επειδή θα συνέβαινε σταδιακά. Τώρα θα συμβεί άμεσα κι απότομα και δεν είμαι σίγουρος ποια μορφή θα πάρει ακριβώς. Φοβάμαι ότι θα επικρατήσει το “φέρε μου το φαγητό και δεν με νοιάζει από πού προέρχεται και πώς φτιάχτηκε”. Ίσως αυτό αποτελεί μια μεταφορά για όλα μας τα προβλήματα. Είναι κρίμα πάντως, γιατί ποτέ στην ιστορία του κόσμου δεν υπήρξε τόση γνώση για το φαγητό όσο αυτή που έχει η σύγχρονη γενιά». 

Με στοιχεία από το CNBC και τους New York Times


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους