Κίνημα «Δεν πληρώνω» από τους εργοδότες για το δώρο Χριστουγέννων – Δεκάδες καταγγελίες

22 Δεκεμβρίου, 2020
Κίνημα «Δεν πληρώνω» από τους εργοδότες για το δώρο Χριστουγέννων - Δεκάδες καταγγελίες
Aύξηση τουλάχιστον 50% των κρουσμάτων εργοδοτικών αυθαιρεσιών σε σχέση με το δώρο Χριστουγέννων

ε παραφωνίες και παρατράγουδα ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα (21/12) η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων σε πάνω από δυο εκατομμύρια μισθωτούς, καθώς δεν έλειψαν οι περιπτώσεις εργοδοτών που κατέβαλλαν μεν το Δώρο, αλλά στη συνέχεια το ζήτησαν πίσω από τους εργαζόμενούς τους στο… χέρι σε μετρητά, ενώ εκατοντάδες φαίνεται πως είναι αυτοί που δεν το κατέβαλλαν καθόλου.

Σύμφωνα με τον Γραμματέα Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ, Δημήτρη Καραγεωργόπουλο, η ροή των φετινών καταγγελιών στη Συνομοσπονδία δείχνει αύξηση τουλάχιστον 50% των κρουσμάτων εργοδοτικών αυθαιρεσιών, καθώς φαίνεται πως υπήρξε φέτος… κίνημα «Δεν πληρώνω» από πληθώρα εργοδοτών.

Οι καταγγελίες στην ομάδα πληροφόρησης και υποστήριξης εργαζομένων – ανέργων της ΓΣΕΕ πέφτουν «βροχή» για μη καταβολή του Δώρου ή για «κατάσχεσή» του από τον εργοδότη μετά την καταβολή. Κάποιοι επιτήδειοι, μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν ακόμη και το τμήμα του Δώρου που κατέβαλλε το κράτος για την περίοδο της αναστολής σύμβασης εργασίας.

Οι καταγγελίες αφορούν σε επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα και όλων των κλάδων. Μέσα τρεις μόλις ώρες σήμερα το πρωί είχαν φτάσει στη ΓΣΕΕ 270-280 καταγγελίες εργαζομένων για μη καταβολή του Δώρου από μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως κομμωτήρια, εμπορικά καταστήματα, φούρνους, ανθοπωλεία, συνεργεία αυτοκινήτων και ζαχαροπλαστεία, μέχρι μεγάλες επιχειρήσεις, όπως εταιρείες καθαρισμού και σεκιούριτι, αλλά και πολυκαταστήματα. Άλλες 150 καταγγελίες αφορούν σε περιπτώσεις εργοδοτών που κατέβαλλαν το Δώρο, αλλά στη συνέχεια το ζήτησαν πίσω από τους εργαζόμενούς τους στο… χέρι.

Εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως οι εργοδότες βρίσκουν διάφορες δικαιολογίες προκειμένου μην καταβάλλουν το Δώρο Χριστουγέννων. Για παράδειγμα, σε μεγάλη εταιρεία, επιχειρηματίας που έχει θέσει σε αναστολή όλο το προσωπικό, τους είπε ότι δεν μπορεί να καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων επειδή ο λογιστής βρίσκεται και αυτός σε αναστολή. Όπως όμως καταγγέλλεται, στην ίδια εταιρεία οι υπάλληλοι είναι σε αναστολή μόνο στα χαρτιά, καθώς η επιχείρηση τους ζητά να εργαστούν κανονικά υπό την απειλή ότι θα αναστείλει την λειτουργία της.


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους