Μια εξαιρετική παραλλαγή της γνωστής και παραδοσιακής τυρόπιτας με φέτα. Η μαλακή και αφράτη ζύμη της θα σας εντυπωσιάσει. Την απολαμβάνουμε όλες τις ώρες της ημέρας. Επίσης μπορεί να αντικαταστήσει το ψωμί στο τραπέζι σας, εάν το επιθυμείτε!
Υλικά
400 ml γάλα
1 ξηρή μαγιά
900 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
2 αυγά + 1 ασπράδι
100 ml λάδι
200 γρ στραγγιστό γιαούρτι
Λίγο αλάτι
50 γρ βούτυρο
Φέτα
Εκτέλεση
Ξεκινάμε την συνταγή μας παίρνοντας ένα μπολ και ρίχνοντας το χλιαρό γάλα. Έπειτα προσθέτουμε την μαγιά και 3 κουταλιές αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Τέλος, το αφήνουμε για 5 λεπτά.
Συνεχίζουμε παίρνοντας ένα άλλο μπολ και ρίχνουμε το μισό περίπου αλεύρι (450 γρ). Στο αλεύρι κάνουμε μία τρύπα και ρίχνουμε το μείγμα με την μαγιά, που φτιάξαμε στο προηγούμενο βήμα. Έπειτα ενσωματώνουμε σταδιακά τα αυγά, το λάδι, το γιαούρτι και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε με μία σπάτουλα ενώ Προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι που να γίνει ζύμη, όπως φαίνεται και στο βίντεο παρακάτω. Αφού είναι έτοιμη η ζύμη μας, την βάζουμε σε λαδωμένο σκεύος, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
Όταν είναι έτοιμη την πλάθουμε ελαφρώς και την χωρίζουμε σε 4 μέρη. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε φύλλο με τα χέρια μας. Στην συνέχεια, παίρνουμε το κάθε φύλλο, το βουτυρώνουμε, απλώνουμε φέτα και τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο, όπως φαίνεται και στο βίντεο.
Έπειτα, τα ανοίγουμε σε μεγάλο φύλλο και το χωρίζουμε σε λωρίδες. Τις στριφογυρνάμε και τις βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί 36 εκατοστών σαν σαλιγκάρι.
Τέλος, αλείφουμε με κρόκο αυγό και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
Leave a comment