Τρίτη , 7 Μάιος 2024
Home ΣΥΝΤΑΓΕΣ Παραδοσιακό Σάμαλι από την Κωνσταντινούπολη
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παραδοσιακό Σάμαλι από την Κωνσταντινούπολη

Το Σάμαλι είναι ένα γλυκό από τα βάθη της Ανατολής! Συγκεκριμένα σημαίνει “Γλυκό της Δαμασκού”. Χαρακτηριστικό υλικό της συνταγής είναι η μαστίχα. Αν δεν το έχετε ήδη κάνει δοκιμάστε το!

Υλικά

Για το Σάμαλι
1 κ.γλ. μαστίχα τριμμένη
3 φλ.τσαγ. σιμιγδάλι ψιλό
2 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό
3 φλ. τσαγιού ζάχαρη
2 κ.γλ. σόδα
3 κ.γλ. baking powder
1 1/2 φλ. τσαγιού γιαούρτι
1 ½ φλ. τσαγιού γάλα
8 κ.σ. βούτυρο λιωμένο

Για το σιρόπι
6 φλ.τσαγ. ζάχαρη
3 φλ.τσαγ. νερό
8 κ.σ. χυμός πορτοκαλιού
4 κ.σ. μέλι
2 βανίλιες

Παραδοσιακό Σάμαλι από την Κωνσταντινούπολη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε να φτιάξουμε το γλυκό μας παίρνοντας ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη σόδα, το baking powder, το γιαούρτι και το γάλα. Ανακατεύουμε καλά με ένα αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας και γίνει ένας παχύς και αφράτος χυλός. Τέλος, ρίχνουμε τη μαστίχα (αφού προηγουμένως την έχουμε χτυπήσει με μία κουταλιά ζάχαρη σε ένα γουδί), το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.

Έπειτα παίρνουμε ένα στρογγυλό ταψί 35 εκ., το οποίο το βουτυρώνουμε και το αλευρώνουμε καλά. Στην συνέχεια, αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα, όπως δείχνει και το βίντεο παρακάτω. Σκεπάζουμε το ταψί με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε για 30 λεπτά.

Στο μεταξύ προ θερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε στις αντιστάσεις στην προτελευταία σχάρα για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε το σάμαλι και το αφήνουμε να κρυώσει.

Στην συνέχεια φτιάχνουμε το σιρόπι. Έτσι λοιπόν παίρνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να βράσει για 5 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρά το σιρόπι.

Αφού είναι έτοιμο και το σιρόπι μας, περιχύνουμε προσεκτικά το σάμαλι με το καυτό σιρόπι.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αφήνουμε το σάμαλι για 7 ώρες να απορροφήσει το σιρόπι και να μελώσει.

Το σάμαλι μας είναι έτοιμο και μπορείτε να το σερβίρετε με παγωτό, που ταιριάζουν πολύ γευστικά!

Καλή επιτυχία!

ΠΗΓΗ

Leave a comment

Kατηγορίες

Related Articles

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣΣΥΝΤΑΓΕΣΨΑΡΙ-ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ

Καλαμάρια γεμιστά

  Καλαμάρια γεμιστά που λιώνουν στο στόμα. Απολαύστε Καλαμάρια γεμιστά με τους...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣΠΙΤΕΣΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σουφλέ με σπανάκι

Ιδανικό για μεσημεριανό ή ελαφρύ δείπνο. Γοητεύστε τους καλεσμένους σας με μια...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κιουνεφέ

Βελούδινη Αγκαλιά, η συνταγή Κιουνεφέ που θα λατρέψετε. Η Αποθέωση του Τυριού...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣΚΡΕΑΣΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χοιρινές μπριζόλες με πατάτες στο φούρνο

Εύκολη Συνταγή για Χοιρινές Μπριζόλες με Πατάτες Που Θα Σας Κερδίσει! Η...