Εξαγγελίες Τσίπρα: μέτρα-ανακούφιση για την ελληνική οικονομία

8 Μαΐου, 2019
Εξαγγελίες Τσίπρα: μέτρα-ανακούφιση για την ελληνική οικονομία
Φυσικά, η μείωση στον συντελεστή του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στην εστίαση και στα τρόφιμα μπορεί να κερδίζει τις εντυπώσεις ιδιαίτερα με την έναρξη της τουριστικής περιόδου

Εξαγγελίες Τσίπρα: μέτρα-ανακούφιση για την ελληνική οικονομία

«Ανάσα» αναμένεται να πάρουν πολλές επαγγελματικές κατηγορίες με τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός χθες το βράδυ. Φυσικά, η μείωση στον συντελεστή του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στην εστίαση και στα τρόφιμα μπορεί να κερδίζει τις εντυπώσεις ιδιαίτερα με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, ωστόσο, το σύνολο των μέτρων αγγίζει θετικά μια σειρά από κοινωνικά ζητήματα.

Η μετάταξη του ΦΠΑ σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο από 13% στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6% τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις αλλά και άμεση καταβολή 13ης σύνταξης σε μόνιμη βάση για κάθε συνταξιούχο υπό προϋποθέσεις αποτελούν τις άλλες δύο βασικές πτυχές των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, που έφεραν από χθες πελάγη ενθουσιασμού σε μια μεγάλη μάζα πολιτών. 

Από κει και πέρα, ερωτηθείς ο πρωθυπουργός για το θέμα της μη μείωσης του αφορολόγητου, σημείωσε ότι για το θέμα βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον κ. Χουλιαράκη και τους θεσμούς. Εμφανίστηκε ωστόσο βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει μείωση με δεδομένη την πορεία της ελληνικής οικονομίας, υπενθυμίζοντας ότι έχει καταθέσει στο πρόγραμμα σταθερότητας σχεδιασμό για το 2020 στον οποίο δεν περιλαμβάνεται η μείωση του αφορολόγητου. 

Δύο κατηγορίες μέτρων

Ο πρωθυπουργός χώρισε το πακέτο των εξαγγελιών του σε δύο μέρη: Το πρώτο πακέτο αφορούσε μέτρα που θα ψηφιστούν και θα εφαρμοστούν μέσα στο 2019, ενώ το δεύτερο πακέτο περιλαμβάνει μέτρα που θα εφαρμοστούν από το 2020 και μετά.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Τσίπρας, όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν σύνταξη έως 500€ θα λάβουν το 100% του ποσού ως 13η σύνταξη, για συντάξεις από 501-600 ευρώ, το 70%, από 601-1000 ευρώ στο 50%, ενώ για συντάξεις άνω των 1000 ευρώ θα λαμβάνουν το 30% της σύνταξης. 

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου, η 13η σύνταξη θα νομοθετηθεί και θα καταβληθεί άμεσα για το 2019, ενώ θα καταβάλλεται κάθε χρόνο περίπου αυτή την εποχή εν είδει Δώρου Πάσχα.

Όπως εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, από 1/1/2020 πρόκειται να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, ενώ μειώνεται αντίστοιχα ο συντελεστής της εισφοράς για μεγαλύτερα εισοδήματα.

Αναλυτικά οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το Ζάππειο

Εξαγγελίες Τσίπρα για το 2019:

·        Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24 στο 13%.

·        Μετάταξη τροφίμων από το 24% στο 13%.

·        Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% στο 6%.

·        Καταβολή 13ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους η οποία θα μειώνεται αντίστροφα για τις μεγαλύτερες συντάξεις.

Εξαγγελίες Τσίπρα για το 2020 και έπειτα:

Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 και ριζική μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για πάνω από 20.000 ευρώ από την 1/1/2020.

Εξαγγελίες για επιχειρήσεις και επενδύσεις:

·        Αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων των επενδύσεων στο 150%. Οι επιχειρήσεις θα λαμβάνουν υπερέκπτωση κόστους 50%.

·        Θετικές ρυθμίσεις και φορολογικές ελαφρύνσεις για πάνω από 100 προσλήψεις τη χρονιά και μείωση του συντελεστή κατά 1 μονάδα ανά έτος. «Το 2021 θα επισπεύσουμε την μείωση και θα την πάμε στο 25%».

Μέτρα για τους νέους

·        Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε νέους ηλικίας έως 25 ετών σε ποσοστό 80% τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο.

·        Για νέους έως 29 ετών θα επιδοτείται το 25% για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

Μέτρα για κατοίκους μειονεκτικών περιοχών

·        Μείωση φόρου εισοδήματος για τα νησιά με πληθυσμό έως 3100 κατοίκους.

·        Μείωση ΕΝΦΙΑ για νησιά έως 1000 κατοίκους.

·        Μείωση κόστους στο πετρέλαιο θέρμανσης για τις ορεινές ζώνες Α και Β.

Μέτρα για τους αγρότες

·        Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10%.

·        Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα συνεταιρισμένων αγροτών.

Μέτρα για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων

·        Έκπτωση στο φορολογητέο εισόδημα των τόκων όλων των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας όπως ίσχυε με τον παλιό κωδικά φορολογίας εισοδήματος με πράσινο (εξυπηρετούμενο) στεγαστικό δάνειο.

Με πληροφορίες από skai.gr

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣΣΗΜΑΝΤΙΚΑ


Εγγραφή στο newsletter

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους