Ενδείξεις κακοδιαχείρισης στην Creta Farms – Παρεμβαίνει το ΣΔΟΕ

2 Ιουλίου, 2019
Ενδείξεις κακοδιαχείρισης στην Creta Farms – Παρεμβαίνει το ΣΔΟΕ
Ισχυρές ενδείξεις κακοδιαχείρισης στην Creta Farms έχει εντοπίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, γεγονός που δεν αποκλείεται να προκαλέσει

Ενδείξεις κακοδιαχείρισης στην Creta Farms – Παρεμβαίνει το ΣΔΟΕ

Ισχυρές ενδείξεις κακοδιαχείρισης στην Creta Farms έχει εντοπίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, γεγονός που δεν αποκλείεται να προκαλέσει την ανάληψη πρωτοβουλιών για περαιτέρω διερεύνηση από το ΣΔΟΕ και τις εισαγγελικές αρχές. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με το ότι η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη δεν σήμανε το τέλος του αδελφοκτόνου «πολέμου» ανάμεσα στον Κωνσταντίνο και τον Μάνο Δομαζάκη, δημιουργεί ένα εξαιρετικά ζοφερό σκηνικό για την εταιρεία και τους περίπου 900 εργαζομένους σε αυτήν, με το μέλλον της πλέον να μοιάζει εξαιρετικά αβέβαιο.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές με γνώση των ευρημάτων του ελέγχου που διενήργησε η PwC στην Creta Farms για το επίμαχο ποσό των 11,6 εκατ. ευρώ, προκύπτουν αρκετά ερωτήματα για τη διαδρομή των χρημάτων, με τις ευθύνες να αναλογούν σε πολλές πλευρές και όχι μόνο σε μία. Με άλλα λόγια, ούτε όλα είναι καθαρά και δεν υπάρχει καμία υποχρέωση της Creta Farms προς τον Κ. Δομαζάκη, όπως ισχυρίζεται με δημόσιες ανακοινώσεις η σημερινή διοίκηση της αλλαντοβιομηχανίας υπό τον Μ. Δομαζάκη (σημειωτέον μέχρι το βράδυ της Παρασκευής δεν είχε δημοσιοποιηθεί η έκθεση ελέγχου της PwC, ενώ η ανακοίνωση της Creta Farms για τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της Τετάρτης εκδόθηκε λίγο πριν από τις 11 το βράδυ της Πέμπτης), ούτε ο Κ. Δομαζάκης είναι άμοιρος ευθυνών. Ο έλεγχος στην Creta Farms φέρεται, για παράδειγμα, να έχει εντοπίσει την κατάθεση στα ταμεία της εταιρείας επιταγής ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια το ποσό αυτό να μη μένει στα ταμεία της επιχείρησης, αλλά να μοιράζεται σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς μελών της οικογένειας Δομαζάκη, συμπεριλαμβανομένων των δύο αδελφών Κωνσταντίνου και Μάνου.

Πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η αρμόδια εποπτική αρχή, εν προκειμένω η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αναμένεται να υπάρχει μες στην εβδομάδα, καθώς συνεχίζεται η περαιτέρω διερεύνηση των διαπιστώσεων της PwC, αλλά και ο έλεγχος των λοιπών στοιχείων που είχαν ζητηθεί από τα εμπλεκόμενα μέρη όλο το προηγούμενο διάστημα.

Την ίδια ώρα, παραμένουν οι ανοικτοί λογαριασμοί μεταξύ των δύο βασικών μετόχων της Creta Farms, του Κωνσταντίνου και του Μάνου Δομαζάκη.

Ο τελευταίος μπορεί να «κέρδισε» τη μάχη της Τετάρτης, καθώς ο αδερφός του Κωνσταντίνος δεν κατάφερε τελικά να συγκεντρώσει την κρίσιμη πλειοψηφία για να επιβάλει το δικό του διοικητικό συμβούλιο και την είσοδο του Θεόδωρου Δουζόγλου ως στρατηγικού επενδυτή, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα βγει νικητής από τα υπόλοιπα ανοικτά μέτωπα. Να μη βρεθεί δηλαδή υπόλογος για κακοδιαχείριση ενώπιον των δικαστικών αρχών, να μην καταδικαστεί ύστερα από τις αγωγές που έχει καταθέσει εις βάρος του –και όχι μόνο– ο αδερφός του και, το κυριότερο ίσως, να καταφέρει να επαναφέρει την εταιρεία σε υγιή κατάσταση πριν οι τράπεζες καταγγείλουν τις δανειακές συμβάσεις και αποκτήσουν πλέον και δικαίωμα ψήφου. Υπενθυμίζεται ότι το 19% της Creta Farms είναι ενεχυριασμένο στις πιστώτριες τράπεζες.

Ανάλογους κινδύνους αντιμετωπίζει και ο μέχρι στιγμής ηττημένος της υπόθεσης, ο Κ. Δομαζάκης, ο οποίος, πάντως, μετά την επεισοδιακή συνέλευση της Τετάρτης, κάλεσε με γραπτή του δήλωση τις τράπεζες και τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ενώ από την πλευρά του έχει επιλέξει τη στρατηγική της δημοσιοποίησης στοιχείων. Το εάν αυτά είναι πλήρη και έγκυρα καλούνται να το κρίνουν οι αρμόδιες αρχές.

Οι ανοικτοί λογαριασμοί μεταξύ των αδερφών Δομαζάκη κρατούν δυστυχώς ανοικτές και τις πληγές της αλλαντοβιομηχανίας. Οι γραμμές πίστωσης της εταιρείας ανοίγουν από τις τράπεζες με δυσκολία και σε κάθε περίπτωση ύστερα από αυστηρό έλεγχο του κάθε αιτήματος, τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων έχουν μειωθεί σημαντικά, καταγράφονται ελλείψεις σε κάποιους κωδικούς προϊόντων τόσο στο λιανεμπόριο όσο και στην εστίαση, ενώ παρατηρούνται και καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών των εργαζομένων. Τι λένε με νόημα άνθρωποι της αγοράς; «Η Creta Farms μπορεί να “τελειώσει” πριν τερματιστεί η διαμάχη ανάμεσα στους αδελφούς Δομαζάκη».

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους