8 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρας της Γυναίκας

8 Μαρτίου, 2019
8 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρας της Γυναίκας
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, ως υπενθύμιση ενός συνεχούς αγώνα ενάντια στην ανισότητα των δύο φύλων

8 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρας της Γυναίκας

Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στη γυναίκα. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, ως υπενθύμιση ενός συνεχούς αγώνα ενάντια στην ανισότητα των δύο φύλων.

Στις 8 Μαρτίου του 1857, οι εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης, οργανώνουν απεργία και διαδηλώσεις, ζητώντας για πρώτη φορά καλύτερες συνθήκες δουλειάς και μείωση των ωρών εργασίας. Υπολογίζεται ότι οι γυναίκες εκείνη την εποχή δούλευαν στα εργοστάσια περίπου 16 ώρες τη μέρα, ενώ οι μισθοί τους ήταν σημαντικά μικρότεροι απ’ τους μισθούς των ανδρών.

Η απεργία του 1857 αποτελεί μία από τις σημαντικότερες στιγμές του εργατικού κινήματος διεθνώς, καθώς έβαζε στην πρώτη γραμμή τόσο το ζήτημα της εκμετάλλευσης στο εργασιακό περιβάλλον, όσο και το φλέγον θέμα της ανισοτιμίας ανδρών και γυναικών. Τελικά, οι διαδηλώσεις της 8ης Μαρτίου βάφτηκαν με αίμα, αφού οι εργοστασιάρχες, αισθανόμενοι της απειλή μιας γενικευμένης εργατικής εξέγερσης, εξαπέλυσαν αστυνομικές δυνάμεις για να επαναφέρουν την τάξη μέσω της βίας.

Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ. Δύο χρόνια αργότερα, υιοθετήθηκε από τη Σοσιαλιστική Διεθνή και το 1975 από τα Ηνωμένα Έθνη.

Με βάση την έκθεση του 2019 της Ευρωπαικής Ένωσης σχετικά με την ισότητα γυναικών και ανδρών στην ΕΕ, φαίνεται πως σήμερα έχει σημειωθεί πρόοδος στην ισότητα των δύο φύλων, όμως οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ανισότητες σε πολλούς τομείς.

Φέτος, για πρώτη φορά διοργανώνεται και στην Ελλάδα η Φεμινιστική απεργία, η οποία ξεκίνησε από το 2016 σε άλλες χώρες. Οι Φεμινιστικές οργανώσεις καλούν σήμερα τις εργαζόμενες γυναίκες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και τις φοιτήτριες και μαθήτριες, να σταματήσουν την εργασία και τα μαθήματα, να μην προχωρήσουν σε αγορές και να απέχουν από τις ενδοοικογενειακές υποχρεώσεις για ολόκληρη την ημέρα.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμα του για την επέτειο της 8ης Μαρτίου, υπογραμμίζει πως αυτή η μέρα «δεν συνιστά μια συνηθισμένη επέτειο, αλλά πηγή διδαγμάτων για το χρέος μας έναντι της Γυναίκας και των ανεξάντλητων δυνατοτήτων της».

Είναι αλήθεια πως η Παγκόσμια μέρα της Γυναίκας, δε θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια συνηθισμένη γιορτή, αλλα να αποτελεί το έναυσμα για να αναλογιστούμε οτί το χάσμα μεταξύ των φύλων παραμένει ακόμα αγεφύρωτο και έχει συνέπειες σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας. Η αλλαγή κάθε κατάστασης θα πρέπει να ξεκινά από ατομικό επίπεδο και με συνεχή προσπάθεια ίσως μπορούμε να ελπίζουμε για ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς κοινωνικές ανισότητες.

του Αντώνη Καραμπουρνιώτη

Εγγραφή Μέλους ΔΩΡΕΑΝ – Κατάστημα Εστίασης/Διασκέδασης

Αγαπητέ επισκέπτη σε προσκαλούμε να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Τα 35.000 μέλη μας το ξέρουν. Γίνε κι εσύ μέλος!

Αν είσαι ήδη μέλος επέλεξε: Σύνδεση

Αν δεν είσαι μέλος μπορείς να εγγραφείς ΔΩΡΕΑΝ τώρα: Εγγραφή

Έχοντας την ιδιότητα του καταστηματάρχη υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορείς να εγγραφείς ως μέλος του ΠΑΣΚΕΔΙ εντελώς ΔΩΡΕΑΝ

Αναλυτικότερα τα προνόμια των μελών εδώ.

Θέλεις να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα πάνω στην εστίαση, τον κλάδο της φιλοξενίας και τον τουρισμό; Θέλεις να ξέρεις όλα τα νέα που θα απογειώσουν την επιχείρησή σου;

Ακολούθησε τώρα το ΠΑΣΚΚΕΔΙ στα social media και μείνει διαρκώς online!

Κάντε like στο Facebook, ή follow σε Instagram & twitter!


ΠΑΣΚΚΕΔΙ

Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης. Εξειδικευμένο portal ενημέρωσης για τον κλάδο της Εστίασης και τους καταναλωτές – Αποκλειστικές υπηρεσίες για καταστήματα ΚΥΑ – Πιστοποιημένος φορέας αδειών δημόσιας εκτέλεσης μουσικής με αναγνώριση από τον ΟΠΙ.


ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ


Ενισχύστε την προσπάθειά μας!

ΔΩΡΕΑΝ Εγγραφή μέλους