Η παγκόσμια φωτά στις τιμές της ενέργειας και ο καλπασμός του πληθωρισμού ακυρώνει τον προϋπολογισμό σχεδόν πριν αρχίσει καν η εκτέλεσή του, ενώ το κύμα της λαϊκής δυσφορίας για την ιστορική ακρίβεια αναγκάζει την κυβέρνηση και σε νέα αναδίπλωση – σε πιθανή μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του τελευταίου διαστήματος, που είχε δημοσιεύσει το tvxs.gr, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε στο φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου ότι την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός με πρόσθετες δαπάνες για μέτρα στήριξης ύψους 2 δις ευρώ.

Οι επιπλέον δαπάνες θα καλυφθούν από το «μαξιλάρι» διαθεσίμων των 40 δις και θα χρηματοδοτήσουν μέτρα όπως η «επιταγή ακρίβειας» των 200 ευρώ στα χαμηλά εισοδήματα, η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, στις μεταφορές και τον τουρισμό για έξι μήνες ακόμη και η επέκταση του προγράμματος Συν-Εργασία.

Παράλληλα, κατά δήλωση και του ίδιου του πρωθυπουργού, στο τραπέζι έχει μπει και η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ σε βασικά ειδη διατροφής, και κυρίως σ’ εκείνα που το κόστος τους επηρεάζεται άμεσα από τον πόλεμο στην Ουκρανία όπως τα άλευρα και τα ηλιέλαια. Η εισήγηση που υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο προβλέπει μετάταξη τον συγκεκριμένων προϊόντων στον πλέον χαμηλό φορολογικό συντελεστή του 6% από το 13%.

Όπως έδειξε σαφώς όμως ο Χρήστος Σταϊκούρας, το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ θα είναι η έσχατη λύση και, κατά τις πληροφορίες, η ενεργοποίησή του δεν πρόκειται να αποφασιστεί πριν κατατεθεί στις Βρυξέλλες, τον επόμενο μήνα, το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και δοθεί το «πράσινο φως» από τους θεσμούς.

Το Μεσοπρόθεσμο θα επιβεβαιώσει και την ριζική, αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεων για την φετινή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομιών Θεόδωρο Σκυλακάκη να προαναγγέλλει ότι η ενεργειακή κρίση θα κόψει από την αύξηση του ΑΕΠ του 2022 ποσοστό τουλάχιστον 1%.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας εμφανίζεται ακόμη πιο συγκρατημένος σε συνομιλητές του και οι πληροφορίες λένε ότι στο βασικό σενάριο του Μεσοπρόθεσμου ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης θα περικόπτεται το πολύ στο 3% έναντι της εκτίμησης για 4,5% που είχε ενταχθεί στον προϋπολογισμό. Το δυσμενές σενάριο θα κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης μόλις στο 2%, ενώ η εκτίμηση για τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό αναμένεται να ανέβει στο 6% από 1% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

Το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής άφησε σήμερα ανοιχτό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δηλώνοντας ότι «όσο διαρκεί η κρίση η κυβέρνηση πάντα θα αξιοποιεί κάθε περιθώριο και δυνατότητα, υπό την προϋπόθεση να μη δημιουργεί ευρύτερα προβλήματα στην οικονομία».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, από την πλευρά του, είπε ότι η απόφαση θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας, την εξέλιξη της κατάστασης μετά την αποτίμηση του Προγράμματος Σταθερότητας από την Κομισιόν αλλά και τη διασφάλιση ότι οι μειώσεις θα περάσουν στην κατανάλωση και θα έχουν θετικό αντίκτυπο στους πολίτες.

ΠΗΓΗ