Παρασκευή , 3 Μάιος 2024
Home ΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Το ταξίδι του πετιμεζιού από τον αμπελώνα στο σιρόπι
ΓΕΥΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣΕΣΤΙΑΣΗΝΕΑΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ

Το ταξίδι του πετιμεζιού από τον αμπελώνα στο σιρόπι

Η Γλυκιά Αγκαλιά του Πετιμεζιού: Ένα Σιρόπι που Συναρπάζει από την Αρχαιότητα έως Σήμερα

Αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής, το πετιμέζι αποτελεί μια γλυκιά κληρονομιά που ακολουθεί τα βήματα της αμπελοκαλλιέργειας και της μαγειρικής μας από την Αρχαία Ελλάδα έως τις μέρες μας.

Η Επιστροφή του “Μελιού των Φτωχών” στη Σύγχρονη Διατροφή

Το πετιμέζι, γνωστό και ως “μέλι των φτωχών”, αναδύεται στο σήμερα ως ένα από τα πιο θρεπτικά και φυσικά γλυκαντικά. Η παραγωγή και η χρήση του διατηρεί τις ρίζες της στην πολυαιώνια ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας και των πολιτιστικών παραδόσεων.

Το Ταξίδι του Πετιμεζιού από τον Αμπελώνα στο Σιρόπι

Από τη ζεστασιά του αμπελώνα μέχρι το τελικό προϊόν, το πετιμέζι διανύει ένα ταξίδι γεύσης. Η προσεκτική διαδικασία περιλαμβάνει το σιγοβράσιμο των σταφυλιών, προσδίδοντας στο σιρόπι την μοναδική του ελαφρώς πικρή και ελαφρώς όξινη επίγευση.

Βιολογικό Πετιμέζι Κρήτης Αγριμανάκης Αγορά

Πετιμέζι: Η Αρχαία Προέλευση και η Σύγχρονη Επιρροή

Από τα αρχαιοελληνικά “έψιμα” μέχρι τα ρωμαϊκά decoctum και defritum, το πετιμέζι εξελίχθηκε σε ένα από τα παλαιότερα και πολυτιμότερα γλυκαντικά. Σήμερα, ενεργοποιεί τις αισθήσεις μας σε γλυκές εκδοχές όπως ρετσέλια και πετιμεζόπιτα, ενώ είναι απαραίτητο κομμάτι στη σύγχρονη κουζίνα.

Πετιμέζι σε Όλο τον Κόσμο: Πολυπολιτισμικές Εκδοχές και Χρήσεις

Εκτός από την Ελλάδα, το πετιμέζι έχει επηρεάσει τις κουζίνες πολλών χωρών. Από το pekmez της Τουρκίας με διάφορες γεύσεις, έως το πεκμεζάκι της Βοσνίας με καπνιστή νότα, η ευελιξία του πετιμεζιού το καθιστά παγκόσμιο κερασάκι στην κορώνα των εδεσμάτων.

Από γλυκά και αλμυρά, το πετιμέζι διατηρεί τον ρόλο του ως εκλεκτικό συστατικό, αναδεικνύοντας την πολυδιάστατη γεύση που κατέχει στον χώρο της γαστρονομίας.

Leave a comment

Kατηγορίες

Related Articles

ΕΣΤΙΑΣΗΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΤΥΟ

ΠΑΣΚΕΔΙ: 20 Χρόνια Αφιερωμένα στην Εστίαση και Διασκέδαση

Πριν από δύο δεκαετίες, μια φλογερή ιδέα άνθισε στο ρεύμα της εποχής....

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΕΙΔΗΣΕΙΣΕΣΤΙΑΣΗΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ

Το νόημα της Μεγάλης εβδομάδας

Ένα ταξίδι στον εορταστικό πυρήνα της Ελλάδας σε αλλοτινές εποχές. Κάθε Πάσχα...

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΑΣΚΕΔΙΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΕΣΤΙΑΣΗΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ

Η Πρωτοβουλία του ΠΑΣΚΕΔΙ για επέκταση του επιδόματος ανεργίας

Η κυρία Νίκη Κωνσταντίνου, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων & Καταναλωτών Εστίασης...

ΕΣΤΙΑΣΗ

Παράταση Απόσυρσης ΕΑΦΔΣΣ και ΦΗΜ για Εστιατόρια: Νέα Οδηγία της ΑΑΔΕ

Η πρόσφατη απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με κωδικό Α....